Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım

3397 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?

Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 11:23
Yasmina Yılmaz Öksüztepe; 6 aylık bebeğinizin kucakta uyuma alışkanlığı nedeniyle yaşadığınız fiziksel zorluklar ve uykuya geçişte artan direnç oldukça anlaşılır. Bebeğinizin dönmeyi öğrenmesiyle birlikte gece uyanmaları ve yatakta yuvarlanması, bu yeni becerinin uyku düzenini etkilediğini göstermektedir. Güvenliği için kendi yatağına geçiş kararınız da çok değerlidir. Kucakta ve sallanarak uyutma alışkanlığını kademeli olarak azaltın. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık halde beşiğine bırakmayı deneyin. Gece uyandığında dönmeye çalışıyorsa, ona güvenli bir alan sağlayın ve kendi kendine dönmesine veya uygun pozisyona gelmesine izin verin. Gözlerini açmasa bile hareket ediyorsa, hemen müdahale etmek yerine kısa bir süre gözlemleyin. Sabırlı bir yaklaşımla, bebeğinizin kendi kendini yatıştırma becerilerini geliştirmesine ve yatağına alışmasına yardımcı olabilirsiniz.
G

Gül

30 Temmuz 2025 11:49
Merhaba Fatma hanım, bebeğim 4 aylık gündüz 1.5 saat arayla, 4 uyku yapıyor. Genelde kucakta, ayakta hafif sallama ile uyuyor. 4-5 gündür hem çığlık atmaya başladı hemde gece uyanmaları sıklaştı muhtemelen gelişim dönemindeyiz. 2 sorum olacak destek olabilirseniz çok sevinirim: 1) Uyku dernekleşmelerini kaldırmak için süreci daha somut ifade edebilir misiniz? Örneğin öğle uykusuna yatacak sallamadan kucakta gezmeden yarı uyanık hale nasıl getireceğiz? Yatakta sakinleşmeye çalışırken çığlık atıyor. Emzik kullanmıyoruz. Yatakta sakinleşmesi için hareketten bağımsız kalmak için emzik mi başlamalıyız?

2) 3.ayda uyuduğu gibi 1 -2 saat yatamıyor uyku döngülerinde 45 dk dan sonra uykuyu uzatamıyo ama uyuma isteği var ve ağlayarak uyanıyo konuşuyorum, okşuyorum fakat sakinleştiremiyorum. Sanırım uyku terörüydü nasıl çözebilirim? Bu aralar gece ve gündüz çok fazla olmaya başladı. Şimdiden teşekkürler 🌸
N

Neslihan K. D.

30 Temmuz 2025 12:22
Merhaba. Bebeğim 3 gün sonra 5 aylık olacak. 4öay uyku gerilemesini iliklerimize kadar 2 hafta yaşadık😆. Ancak sonrasında düzelmiştik. Şimdi ise birden yeniden uykularımız bozuldu. Normalde 7 8 saat aralıksız gece uykusu olan oğlum şimdi 2 3 saat uyuyup ardından saat başı mızırdanarak uyanıyor. Aslında diş diye düşünüyordum ama bunu gösteren pek bir bulgu yok. Salya artışı ve bulduğu her şeyi ağzına götürmesi zaten son 2 aydır yaptığı birşeydi. Bunların dışında diş çıkarıyor olabilir diyebileceğim bir durum yok. Uykularımız neden birden gene bozuldu? Acaba atak geri mi geldi?
S

Seçil D.

31 Temmuz 2025 06:02
Fatma hanım merhaba oğlum 11 aylık ve gündüz uykusu 2 kere yapıyor ve her seferinde bir buçuk saat uyuyor.
Son uyanmasından maximum 5 saat sonra gece uykusuna geçiyor.
Gece yatmadan mama veriyorum yarım saat önce..
Sorunda ya pış pış yada kucakta biraz salınıp yatağına koyup pış pışla yada dışardaysak bebek arabasında uyuyor

Ama gece saat başı uyanıyor.. emziriyorum uyuyor yada su veriyorum .
Bazen 2 saate çıkıyor ama herseferinde ağlayarak uyanıyor.. birde 11 ay neredeyse 1 yaş olmasına rağmen gaz sorunu var.

Çünkü bazen gazını çıkarıp uyumaya devam ediyor. Hop 1 saat yada 50 dakika sorma aynı.

Bazı günler bir tık daha iyi oluyor ama
Ne yapacağımı şaşırdım artık.
Yönlendirebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim 💕
R

Rabia G.

31 Temmuz 2025 06:07
Merhabalar Fatma Hanım 🍀
Kerem tam 7 aylık
4.5 aylıkken Trigonosefali tanısı sebebiyle açık beyin ameliyatı olduk ve hala Keepra kullanıyoruz bazen uykuya dalmakta zorluk çekiyoruz hastane süresinde kucağından hiç inmediler kucağımda uyudu iyileşme süresince de hiç kucağımdan inmedi kucakta uyuduk ve çok düzensizdi uykularımız.
Çok şükür üç uykuya düşürdüm ve daha uzun uykular gece de rahatız ama ara ara yanına yatıp uyutsam da genel olarak kucakta sarılarak arada gezip sallanarak uyuyor bunu yavaş yavaş nasıl azaltabiliriz
T

Tuğba Ö. Ö.

31 Temmuz 2025 07:48
Merhabalar bebeğim tam 4.haftasını doldurdu ancak bazen gündüz uykusunda sıkıntı yaşıyoruz. Sabah 7 de kalkıyor ve ilk uykusunu 1 den önce yapmıyor. Arada emerken uyukluyor sonra uykuya geçmiyor. 1 gibi uyuduğunda 3 saat uyuyor ama öğleden önceki uykuya geçiş neden olmuyor çözemiyorum.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

31 Temmuz 2025 09:23
Gül; merhabalar.4 aylık bebeğinizin son günlerdeki uyku düzenindeki bozulmalar, çığlık atmalar ve sık uyanmalar, bu döneme özgü bir uyku gerilemesi yaşadığını düşündürmektedir. Kucakta veya sallanarak uyuma alışkanlığı, uyku döngüleri arasındaki geçişleri zorlaştırabilir.Uyku dernekleşmelerini azaltmak için, bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık halde yatağına nazikçe bırakın. Yatakta sakinleşirken ağlarsa, hafifçe sırtını okşayarak veya ninni söyleyerek yanında kalın, ancak sallama gibi hareketli desteklerden kaçının. Emzik, bazı bebekler için kendi kendini yatıştırma aracı olabilir; kullanmayı düşünebilirsiniz, ancak tamamen buna bağımlı olmamasına dikkat edin. Gündüz uykularını uzatmak için, bebeğiniz 45 dakika sonra uyandığında hemen kucağa almak yerine, yatağında sakinleşmesi için birkaç dakika daha destek sunarak yeniden uykuya dönmesine teşvik edin. Bu süreçte sabır ve tutarlılık çok önemlidir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

31 Temmuz 2025 09:26
Neslihan Kılıç Duran; Merhabalar. Bebeğinizin 4 aylık uyku gerilemesinden sonra uykularının yeniden bozulması ve sık sık mızıldanarak uyanması, sizi haklı olarak düşündürmektedir. Bu tür "ataklar" veya gelişimsel sıçramalar, bebeklerin uyku düzenini farklı yaşlarda tekrar etkileyebilir. Diş çıkarma gibi fiziksel nedenler belirgin olmasa da, büyüme atakları veya yeni beceriler öğrenme süreçleri de uykuyu bozabilir.Uyku rutinlerinizi tutarlı bir şekilde sürdürmeye devam edin. Bebeğinizin mızıldandığında hemen müdahale etmek yerine, kısa bir süre kendi kendini yatıştırmasına fırsat tanıyın. Eğer rahatsızlık belirtileri artarsa veya uykusuzluk çok belirgin hale gelirse, bir çocuk doktoruna danışarak başka bir fiziksel nedeni olmadığından emin olabilirsiniz. Unutmayın ki bebeklerin uyku düzenleri gelişim süreçleri boyunca zaman zaman dalgalanmalar gösterebilir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

31 Temmuz 2025 09:27
Seçil Durmaz; merhabalar. bebeğinizin gündüz uykularının düzenli olması olumlu bir durumdur. Ancak gece saat başı uyanması, ağlayarak kalkması ve uykuya geçişte pışpışlama veya sallanma gibi dış desteklere ihtiyaç duyması, güçlü uyku dernekleşmelerine işaret etmektedir. 11 aylık olmasına rağmen devam eden gaz sorunu da uykuyu olumsuz etkiliyor gibi görünmektedir. Bu durumu yönetmek için şunları uygulamanızı öneririm: Gece uyandığında hemen emzirme veya su verme yerine, bebeğinizin kendi kendine tekrar uykuya dalması için kısa bir süre bekleyin. Pışpışlama veya sallama gibi uykuya geçiş desteklerini kademeli olarak azaltarak, onu yatağına uykulu ama uyanık halde bırakmayı deneyin. Gaz sorunları devam ediyorsa, doktorunuza danışarak bu konuda ek destek almayı düşünebilirsiniz. Tutarlı bir yaklaşımla, bebeğinizin kendi kendini yatıştırma becerilerini güçlendirebilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

31 Temmuz 2025 09:30
Rabia Güven; 7 aylık bebeğiniz Kerem'in geçirdiği ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kucakta uyuma alışkanlığı edinmesi ve uykularının düzensizleşmesi, hem sizin hem de onun için oldukça zorlayıcı olmuştur. Bu zorlu dönemi atlatıp gündüz uykularını düzene sokmanız takdire şayandır. Mevcut durumda kucakta sarılarak uyuma ihtiyacı, ameliyat sonrası oluşan güven ve rahatlama ihtiyacının bir yansımasıdırBu alışkanlığı azaltmak için Kucakta sarılma ve sallanma gibi destekleri çok yavaş ve kademeli olarak azaltın. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama henüz uyumadan yatağına nazikçe bırakın. Yatağına koyduktan sonra elinizi üzerinde tutarak veya hafifçe pışpışlayarak orada olduğunuzu hissettirin. Yanında oturarak veya yatağının kenarında bekleyerek güven verin. Bu süreçte sabır ve anlayış çok önemlidir; bebeğinizin bu değişime adaptasyonuna zaman tanıyın.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

31 Temmuz 2025 09:31
Tuğba Özcan Önder; 4 haftalık bebeğinizin sabah erken kalkıp öğleden önce uykuya geçmekte zorlanması, bu dönemdeki bebeklerde sıkça görülen bir uyum sorunudur. Emerken uyuklaması ancak sonra uykuya geçememesi, bebeğinizin henüz kendi kendini sakinleştirme becerisinin tam gelişmediğini ve aşırı yorulabildiğini gösterir.4 haftalık bir bebeğin uyanıklık süresi yaklaşık 45-60 dakika civarında olmalıdır. Sabah uyandıktan sonra ilk uykusunu daha erken saatlerde yapması için uyanıklık süresini kısaltmaya çalışın. Bebeğinizin yorgunluk sinyallerini (esneme, göz ovuşturma gibi) dikkatle takip ederek, daha uykulu hale gelmeden uykuya geçişini destekleyin. Emerken uyukladığında, uykuya dalmadan önce onu nazikçe yatağına bırakarak kendi kendine geçiş yapmasına yardımcı olabilirsiniz.
Ş

Şeyda S.

31 Temmuz 2025 19:41
3 aylık bebeğim sadece kucakta uyuyor saat aralıklarına ve uyku hijenine dikkat ediyorum ama beşiğe koyduğum an uyanıyor gece de tüm rutini yapıyorum uykuya dalması 1 saati geçiyor bazen gece uyanıp sadece kucakta uyumaya devam etmek istiyor sabahta 5 5 bucuk arasında uyanıyor cidden çok yoruldum kişisel ihtiyaçlarımı bile gideremiyorum
D

Derya C. ..

31 Temmuz 2025 19:52
Merhaba Fatma hanım oğlum 17 aylık ve geceleri uyku esnasında ağlıyor sürekli husursuz oluyor ve idrarını yapamıyor geceleri bezine uyandırıyorum tuvalete götürüyorum idrarını rahatlıkla ağlamadan yapıyor ve sonra hemen geri uyuyor sadece geceleri bu problemi yaşıyoruz uykulu iken gündüz hiçbir problem yok idrar testide temiz her gece en az 2 defa bu problemi yaşıyoruz
E

Edanur Ş.

31 Temmuz 2025 19:59
Fatma Hanım merhaba, bebeğim 90 günlük. Akşam9 sabah9 uyuyor gece 3kere beslenmek için hareketleniyor besliyorum gözünü açmadan uykuya devam ediyor. Gündüz ilk uykusunu 10:30 da oluyor 1saat uyuyor. Gün içinde de 1,5-2saatte bir uykuya geçiş yapıyor diğer uykuları yarım saat sürüyor sizce çok mu uyuyor normal mi gündüz uykuları nasıl olmalı ? anne sütü ile besleniyor ve gelişimi normal ilerliyor
M

Meryem T. ..

31 Temmuz 2025 20:15
5 ay 23 günlük doğduğundan beri hep uyku düzenine dikkat ettim 2 buçuk 3 aylık olana kadar da ben gece zorla beslerdim asla uyanmazdı sabahları 9-10dan önce zor tam olarak uyanırdı ama sonra pipisinde kireçlenme mi diyorlar o şekilde oldu her idrar yapışında yanma hissediyordu oyüzden de ağlayarak krizlere girerdi o sürede kucağımdan ayrılmak istemedi derken o sürede kucakta uyumaya alıştı tabi oturduğum yerden emip uyuyordu sonra sünnet ettik o durumdan kurtulsn diye sünnet olduğu gece sabaha kadar salıncakta yada iki kişi çarşaf ile sallayarak sabahı ettik başka türlü asla durmadı ama neyse ki onlara alışmadı ama bukez ayakta emmeye alıştı onunla da idare ediyordk derken hastalandı bronşit oldu o sürede de bukez kucakta ayakta sallayıp gitgel yapıp şarkı açıp yada söyleyip ve aynı anda emerek uyumaya alıştı ve bunlarla beraber geceleri saat başı uyanmalar sabah erkenden uyanmalar geldi geceleri uyandı mı emmeden uyumaz oldu bazı geceler kucak dışında uyumaz oldu sabaha kadar kucağımda uyuduğu çok gecemiz vardır gündüz uykuları da yarım saat en fazla 40dk son bir iki haftadır uyku gerilemesi dönemindeydi sanırım yarım saat bir saat bu dediklerimi yapıp evde geldiğimi bilirim şimdi hazır o da geçmişken eski rutine yada enazndn gece uyanmalarını kesecek ne gibi şeyler yapabilirim 😢 biraz uzun oldu açıklamayı iyi yapayım dedim 😌
E

Ecem

31 Temmuz 2025 20:22
Hocam merhabalar bebeğim emziği bıraktı anne sütü alıyor ama her uykuya geçişte beni emerek uykuya dalıyor. Asla sallamadık hiç ayakta kucakta beşikte vs şu zamana kadar sadece beni emerek uyuyor sizce normal mi?
B

Büşra K. ..

31 Temmuz 2025 20:23
Bir hafta sonra 4 aylık olacak bebeğim gündüz uykuları yarım saat şeklinde saat kurmuş gibi yarım saat olunca ağlayarak uyanıyor
Bahar G. K. .

Bahar G. K. ..

1 Ağustos 2025 05:10
Merhabalar
Bebeğim 5 aylık ve gece uykusuna kadar her uykusu geldiğinde bir anda ağlamaya başlıyor. Uyku belirtileri vermeye başlamasıyla ağlaması saniyeler almıyor. Bu durum normal mi yoksa nöroloji doktoruna gitmem mi gerekiyor?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

1 Ağustos 2025 05:41
Şeyda Saygıner; 3 aylık bebeğinizin sadece kucakta uyuması ve beşiğe konulduğunda uyanması, çok güçlü uyku dernekleşmeleri geliştirdiğini göstermektedir. Gece uykuya dalmasının bir saati geçmesi ve sabahın erken saatlerinde sadece kucakta uyumak istemesi, sizin için aşırı yorucu bir durum yaratmaktadır.
Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık halde beşiğine nazikçe bırakmaya başlayın. Kucakta tutma süresini kademeli olarak azaltın ve yatağına koyduktan sonra elinizi üzerinde tutarak veya hafifçe sırtını okşayarak orada olduğunuzu hissettirin. Uyku rutinlerinizi tutarlı bir şekilde uygulayarak, bebeğinizin beşiğini güvenli bir uyku yeri olarak algılamasına yardımcı olun. Kendi ihtiyaçlarınıza zaman ayırmak için eşinizden veya yakınlarınızdan destek almayı düşünebilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

1 Ağustos 2025 05:41
Derya Coşkun: 17 aylık oğlunuzun geceleri uyku esnasında huzursuzlanıp ağlaması ve idrarını yapmakta zorlanması, idrar testi temiz çıktığı halde devam eden bir durumdur. Bu durum, biyolojik bir sorundan ziyade, bir tür uyku ilişkili tuvalet alışkanlığı veya gelişimsel bir faz olabilir.Gece uyandığında, onu hemen tuvalete götürmek yerine, önce kısa bir süre kendi kendine sakinleşmesini ve uykulu halinden çıkmamasını beklemeyi deneyin. Gündüz tuvalet eğitimine henüz başlamadıysanız, gece kuru kalma becerisi genellikle daha sonra kazanılır, bu nedenle sabırlı olmanız önemlidir. Geceleri tekrar bez kullanmak veya idrar kaçırmayı yöneten emici iç çamaşırları tercih etmek, hem sizin hem de bebeğinizin uykusunun daha kesintisiz olmasına yardımcı olabilir.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir