Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım

3399 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?

Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 07:01
Reyhan Tutar Süzen; 3 ay 2 günlük bebeğinizin desteksiz uyuyamaması, gündüzleri sadece sallanarak yarım saat uyuması, uykuya dalmakta zorlanması ve gece sık uyanmaları, güçlü uyku dernekleşmeleri yaşadığını göstermektedir. Babasıyla uykuya geçişte yaşanan zorluk ve sabahki uyku mücadelesi, hem bebeğinizin kendi kendini yatıştırma becerisinin yetersizliğini hem de sizlerin ne denli yorulduğunu işaret etmektedir. Saç kurutma makinesi sesi ise beyaz gürültü ihtiyacına değinir.
sallama ve pış pış gibi hareketli uyku dernekleşmelerini kademeli olarak azaltın; bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uyanık ama uykulu halde beşiğine bırakmayı deneyin. Uyku rutinlerine beyaz gürültüyü (telefon uygulaması veya cihaz) dahil ederek, sakin bir uyku ortamı oluşturun. Geceleri 2'deki uyanmada besleyip uykulu ama uyanık yatırmanız doğru bir adımdır, bu tutarlılığı sabah 6 uyanışına da taşımaya çalışın. Babasının da uyku rutininde yer almasını sağlayarak, farklı sakinleştirme yöntemlerini keşfetmesini teşvik edebilirsiniz.
(Uyku eğitimi için ise genellikle 4. ay sonu, 5. ay başı önerilir)
B

Büşra Ş. Y.

29 Temmuz 2025 07:04
Benim kızım da 3 buçuk aylık ben de uyku sorunu yaşıyorum. Karartma perdesi beyaz gürültü yanına uzanarak zor bela öğleden önceki uykusunu uyuyor öğleden sonra da ayakta kucakta uyuyor maalesef. İki uykusu da uzun olsun diye sürekli yanında kucağımda hiç bir şey yapamıyorum başka çok tükendim. Hele akşam uykusuna geçişte günün yorgunluğundan olsa gerek kucağımda bile sakinleşemiyor. 20-21 arası kucakta uyuyor 22:30 gibi birlikte uykuya geçiyoruz yatma rutinlerini yapıp. Ama çok yıprandım uyku birliğini benimle kurduğu için babasında asla uyumuyor. Ben de işe başlayacağım 5 aylıkken şimdiden çok kaygılıyım. Bana 1-2 saat kalsa yeter evin içinde bile razıyım. Bu bir uyku gerilemesi mi bilmiyorum ama çok endişeliyim daha da kötüleşecek diye
K

Kübra D. T.

29 Temmuz 2025 10:05
Fatma hanım Merhabalar ben uyku eğitimime başladığım halde bıraktım bazı psikologlar ve pedegoglar en az ağlatmayan metotların bile güvenli bağlanma veya öğrenilmiş çaresizlik durumlarına sebebiyet verdiğini söylüyor sizin görüşünüz nedir çünkü en yumuşak metotlarda bile illa az da olsa ağlama süreleri var
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 11:01
Büşra Şen Yetken: 3,5 aylık kızınızın uykuya dalmakta zorlanması, sadece kucakta ve hareketle uyuması, geç saatte yatması ve babasında uyuyamaması, güçlü uyku dernekleşmeleri yaşadığını göstermektedir. Bu durum sizi yıpratmış ve işe başlama kaygınızı artırmış görünmektedir. Bu yaşta bebeğinizin uyku düzeni hala oturma sürecindedir.
Bu sürecç için şunları uygulamanızı öneririm Öncelikle, öğleden sonraki uykuyu da beşiğinde denemeye başlayın; tam dalmadan, uykulu halde yatağına bırakın. Kucakta uyutma ve hareket gibi dernekleşmeleri kademeli olarak azaltarak, bebeğinize ninni veya hafif sırt okşama gibi alternatif sakinleştiriciler sunun. Babasının da uyku rutininde daha fazla yer almasını sağlayarak, onunla da farklı sakinleşme yöntemleri geliştirmesine yardımcı olun. Oda karartma ve beyaz gürültü gibi unsurları tutarlı kullanmaya devam edebilirsiniz
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 11:04
Kübra Darici Toprak; Uyku eğitimlerinin bağlanma sorunu yaratıp yaratmadığı konusu, anne babalar arasında sıkça tartışılan ve hassasiyetle yaklaşılan bir alandır. Genel olarak, modern uyku eğitimi yaklaşımları, bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı olmayı ve ona kendini güvende hissettirmeyi esas alır. Bebeğin ağlamalarına karşı tamamen tepkisiz kalmak yerine, ona zaman zaman kendi kendini yatıştırma fırsatı vermek, ancak bunun yanında sevgi ve güven bağını korumak
Kısa süreli ağlamaların her zaman bağlanma sorunlarına yol açtığına dair kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Aksine, bazı araştırmalar, bebeğin kendi kendine uykuya dalma becerisi kazanmasının, annenin uyku kalitesini artırarak ebeveyn-çocuk ilişkisine olumlu yansıdığını göstermektedir. Önemli olan, hangi yöntemi seçerseniz seçin, tutarlı, sevgi dolu ve bebeğinizin tepkilerine duyarlı olmanızdır. Aşırı stres altındaki bir ebeveynin bebeğiyle olan etkileşiminin de olumsuz etkilenebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, sizin de iyi olmanız, bağlanma sürecini destekleyecektir.
M

Mediha A.

29 Temmuz 2025 16:58
Merhabalar Fatma Hanım bebeğim şu an 6 haftalık geceleri uyuması güzel fakat gündüzleri bazen uykuya dalıyor daldığında kesintisiz 3 saat uyuyor bazı günlerde hiç uyumuyor kucağımda uyukluyor yatağına koyduğumda 5 dakika sonra uyanıyor kucağımda pışpışlarken hırçınlaşıp ağlıyor normal mi ya da bu süreci onun için nasıl rahatlatabilirim. kucağımda hiç sallamıyorum sadece hafif pışpışlayarak uyutuyorum
S

Seda A.

29 Temmuz 2025 17:08
Fatma Hanım merhaba, bebeğim 7 aylık. 4.5 aylık olduğundan beri gece ve gündüz uykularına direniyor. Memede uyurdu, uyuyacağını anladığı icin artık memede de uyumuyor. Sallıyoruz onda da ağlayarak zar zor uyuyor. 3 uyku asla yaptıramıyoruz 2 aydır. Çoğu zaman 2 ya da 1 buçuk saat olmak üzere 2 uyku yapıyor. Gece uykuya geçmeden 3-4 saat uyanıklık süresi ve duş vb rutinlerimiz de mevcut.
İ

İpek

29 Temmuz 2025 17:36
Merhaba Fatma Hanım, kızım 20 haftalik.Birkac haftadir gün icinde 3 veya 4 uyku yapıyor ortalama 50 dakikadan.Gece uykusuna 18:30-19:30 arasi geciyor(desteksiz) sabah da 06:30-07:30 arasinda uyaniyor genelde rutinimiz bu sekilde.
Benim sormak istedim su, gece uykusuna yattiktan hemen hemen 1 saat sonra aglayarak uyaniyor sanki cani acimis veya korkmus gibi, emzik veya mama verince tekrar daliyor sonra atiyor emzigi.Gece 11-12'ye kadar 2-3 kez tekrar ediyor bu durum sonra gece mizirdanmalar basliyor ama uyanmiyor 3-4 saatte bir besliyorum.Patlayan bir disi de yok henuz, bu aglamalarin ve huzursuzlugun nedeni ne olabilir
S

Sibel E. ..

29 Temmuz 2025 20:48
Fatma hanım merhaba,

Bebegim 4 ay 10 günlük.
Şu bir haftaya kadar uykuları iyiydi.
Gündüzleri toplam 3 uyku yapıyor, son uykusunu da 6 da bitiyordu .
Gece uykusuna da 8 ile 9 arasında geçiş yapıyordu.
Son bir hafta da ne oldu bilmiyorum .
Ne uyumak istiyor ne de beslenmek.
Daha vahimi ise gece 3 te uyanıp uyumamak için direniyor ve zar zor sabah 5 buçuk gibi tekrar uyuyor.
Artık gündüz uykuları da bozuldu .
İnanılmaz zor bir sürece girdik.
Evden çalışıyorum. Çalışma hayatı bir yandan diğer yandan uyumayan beslenmeyi reddeden bir bebek. ..
İnanın ki eşim ve ben zombi gibi olduk
Bu mesajımı okuyorsanız lütfen atlamayın .
Geçici bir süreç mi ?
Nasıl yaklaşmalıyim bebegime ?
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
S

Seher K.

29 Temmuz 2025 21:03
Merhabalar fatma hanım bebeğim 3 buçuk aylık gece uykusuna 00.00 ve 01.00 arası geçiyor ve bu süreç çok sancılı maalesef desteksiz uyumuyor gaz sancıları çok olduğu zamanlarda sallayarak uyutmak zorunda kaldım ve bir türlü uyku düzeni oluşturamıyorum ne yapmam gerekiyor uyku düzeni nasıl olmadı bu aylarda uyku düzeni oluşturmak için erken mi desteksiz uykuya nasıl geçebiliriz lütfen bir akıl verin
S

Sevim D.

30 Temmuz 2025 05:08
Merhaba Fatma hanım, kızım 5ay 16 günlük. Neredeyse 3 haftadır uykularımızda inanılmaz bi bozulma başladı. Gece hep belli saatte uyanıyor ve 2.5-3 saatten önce uyuyamıyoruz. Özellikle dönmeye başladığından beri yatınca sürekli dönmeye çalışıyor konuşmaya çalışıyor bağırıyor vs akşam 8-8buçuk gibi yatırıyordum belki erken uyutuyorumdur da o yüzden uyumuyordur diye 9-9buçuğa çektim ama bi bebek için geç bi saat olduğunu düşünüyorum. Gece uykusuna geçirmeden önce en az 3 saat uyanık kalıyor. Nasıl bi yol izlemeliyiz? Nerede yanlış yapıyor olabiliriz?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 07:48
Mediha Anar; 6 haftalık bebeğinizin gündüz uykularının düzensizliği ve kucağınızda pışpışlarken bile hırçınlaşması, bu döneme özgü uyku dinamiklerini ve bebeğinizin uykuya geçişte desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Yatağa konduğunda hemen uyanması, kucak veya pışpış gibi dış uyku dernekleşmelerine işaret eder.
Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama henüz tam uyumadan beşiğine nazikçe bırakmayı deneyin. Beşiğe koyduktan sonra birkaç dakika elinizi üzerinde tutarak veya hafifçe pışpışlamaya devam ederek ona güven verin. Gündüz uykularını tutarlı bir rutinle desteklemeye çalışın ve bebeğinizin yorgunluk sinyallerini (esneme, göz ovuşturma) kaçırmayın. Bu yaşta esneklik önemli olsa da, tutarlılık bebeğinizin kendi kendini yatıştırma becerilerini yavaş yavaş geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 07:55
Seda Altuğ; 7 aylık bebeğinizin 4.5 aydır süregelen uykuya direnci, memede ve sallanarak bile uyumakta zorlanması, ve sadece iki kısa uyku yapması, oldukça zorlayıcı bir uyku gerilemesi dönemi yaşadığınızı göstermektedir. Mevcut uyku dernekleşmelerinin artık işe yaramaması ve bebeğinizin aşırı yorgunluğu, bu süreci daha da ağırlaştırmaktadır. öncelikle, memede veya sallanarak uyutma alışkanlığını kademeli olarak sonlandırın. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ancak uyanık halde beşiğine bırakmaya çalışın. Banyo gibi mevcut uyku rutinlerinizi koruyarak, tutarlı ve sakin bir geçiş sağlamaya odaklanın. Ağlama olsa dahi, ona orada olduğunuzu hissettirerek ve temel ihtiyaçlarını karşılayarak kendi kendini yatıştırma becerisini geliştirmesine destek olun.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 07:56
İpek; 20 haftalık bebeğinizin gündüz ve gece rutinlerinin oturmuş olması olumlu bir göstergedir. Gece uykusuna yattıktan bir saat sonra ağlayarak uyanması ve ardından emzikle tekrar dalması, "sahte başlangıç" olarak adlandırılan bir durum olabilir. Bu, bebeğinizin tam olarak derin uykuya geçmeden kısa bir döngüyü tamamlaması veya hafifçe yorgun olmasıyla ilişkilendirilebilir. Diş çıkarma henüz olmasa da, bu dönemde uyku gerilemeleri de görülebilir.
Bebeğinizin gece uykusuna yatmadan önce yeterince yorulduğundan ama aşırı yorgun olmadığından emin olun. Uykuya dalarken tam olarak rahatladığından emin olmak için rutin sonrası yatağında birkaç dakika daha yanında kalabilirsiniz. Gece uyandığında hemen emzik veya mama vermek yerine, kısa bir süre bekleyerek kendi kendini yatıştırmasına fırsat tanıyın. Mızıldanmalarında ise hemen müdahale etmeyip, gerçekten uyanıp uyanmadığını gözlemleyebilirsiniz; bu, bebeğinizin uyku becerilerini güçlendirecektir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 07:58
Sibel Eraslan, 4 ay 10 günlük bebeğinizin son bir haftadır uyumak ve beslenmek istememesi, özellikle gece uzun süre uyanık kalması, klasik bir 4 aylık uyku gerilemesi yaşadığını düşündürmektedir. Bu dönem, bebeklerin beyin gelişimindeki hızlı değişimler nedeniyle uyku düzenlerinin geçici olarak bozulduğu doğal bir süreçtir ve sizde yoruluyorsunuz
Bebeğinizin uyku sinyallerini dikkatle takip edin ve aşırı yorulmasını engelleyin. Uyku öncesi sakinleştirici bir rutin oluşturun ve bu rutine olabildiğince sadık kalın. Gece uyanmalarında, önce bebeğinizi sakinleştirmeye çalışın ve sadece ihtiyaç duyduğunda beslenmeye yönelin. Sabırlı olun ve bu dönemin geçici olduğunu unutmayın; bebeğinizin yeni uyku döngülerine alışmasına yardımcı olacak tutarlı ve sevgi dolu bir yaklaşım sergileyin. Unutmayın ki bu bir gelişim evresidir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 07:59
Seher Küçüközer; 3 buçuk aylık bebeğinizin gece uykusuna çok geç dalması ve desteksiz uyuyamaması, gaz sancılarının da etkisiyle, uyku düzeni oluşturmakta sizi zorladığını göstermektedir. Bu yaşta tam anlamıyla bir uyku düzeni oturtmak esneklik gerektirse de, bağımsız uykuya geçiş için zemin hazırlamak mümkündür.
Öncelikle, bebeğinizin gündüz uykularını da dikkate alarak daha erken bir yatma rutini oluşturmaya çalışın. Gaz sancılarını hafifletmek için masaj veya doktorunuza danışarak uygun damlalar kullanmayı deneyin. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık halde yatağına bırakmaya başlayın. Sallama gibi destekleri kademeli olarak azaltarak, ona dokunma veya beyaz gürültü gibi daha az bağımlılık yapan sakinleştirici yöntemler sunun. Sabır ve tutarlılık, uzun vadede desteksiz uykuya geçişin anahtarı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 08:03
Sevim Doğan; 5 ay 16 günlük bebeğinizin son üç haftadır uykularının bozulması, gece belli saatlerde uyanıp uzun süre uyumakta zorlanması ve yatakta sürekli dönme, ses çıkarma gibi davranışlar sergilemesi, bu döneme özgü bir uyku gerilemesi yaşadığını düşündürmektedir. Özellikle dönmeye başlaması gibi yeni fiziksel beceriler, uyku düzenini etkileyebilir. Bebeğinizin gün içindeki uyanıklık sürelerini yaşına uygun şekilde ayarlamaya özen gösterin; aşırı yorulması gece uykusunu daha da zorlaştırabilir. Akşam yatma saatini bebeğinizin yorgunluk sinyallerine göre belirleyin; bazen erken yatırmak yerine, doğru yorgunluk penceresini yakalamak daha faydalı olabilir. Gece uyandığında, yeni kazandığı motor becerileri (dönme gibi) pratik etmesine olanak tanıyın, ancak sakin ve destekleyici bir ortam sağlayarak tekrar uykuya dalmasına yardımcı olun. Tutarlılık, bu geçici dönemin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.
Ü

Ümran A.

30 Temmuz 2025 08:18
Merhabalar, kızım 2.5 aylık ve uykuya çok zor dalıyor. Kucağına alıp pilates topunda aşağı yukarı hareket ederek uyutabiliyorum. Gündüzleri yatagına bıraktığım anda uyanıyor, uykuya devam etmesi için sürekli sallamam gerekiyor.Geceleri ise pilates topuyla uykuya geçmesi 1-1.5 saati buluyor, 22 gibi anca uyuyor.
Genele bakarsak çok az uyuyor. Ne yapmam gerekiyor
Y

Yasmina Y. Ö.

30 Temmuz 2025 09:00
Fatma hanım merhaba, yardımcı olduğunuz için teşekkürler. Benim oğlumun 6 aylık olmasına 1 hafta kaldı. Bu zamana kadar hep kucağımda hafif sallayıp pışpışlayarak uyuttum ama artık ağırlaştı, bu yüzden sırt ve bel sorunları yaşamaya başladım. Bu yüzden oturarak kucağımda ya da uzanarak uyutmaya çalışıyorum ama çok ağlıyor. Ayakta olmak istiyor. Bu alışkanlığını nasıl bıraktırabilirim?
Bir de bir hafta öncesine kadar uyku düzeni çok karmaşıktı ama 2-3 gündür gündüz uykuları uzayıp düzenli hale geldi. Gece uykuları saat olarak düzenli ama tam dönmeyi yeni öğrendiği için uyanıp yuvarlanıyor. Bu sebeple gözlerini açmasa bile hareket ediyor, dönemeyince uyanıp ağlıyor. Bu yüzden yanımda yatıyordu ama güvenliği için kendi yatağına aldım. Gece uykularını da düzene sokabilirsem ve yatağına alıştırabilirsem her şey çok güzel olacak. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

30 Temmuz 2025 11:22
Ümran Asil; 2.5 aylık bebeğinizin uykuya dalmakta çok zorlanması, pilates topuyla sallayarak uyutulması ve yatağa konduğunda hemen uyanması, çok güçlü uyku dernekleşmeleri geliştirdiğini göstermektedir. Geceleri uykuya geçişin 1-1.5 saat sürmesi ve geç saatte uyuması ise bebeğinizin yeterli uykuyu alamamasına yol açmaktadır. Pilates topu kullanımını ve sallama miktarını kademeli olarak azaltmaya başlayın. Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uykulu ama uyanık halde beşiğine bırakmayı deneyin. Uyku öncesi sakin bir rutin oluşturun ve yatma saatini 22:00'den daha erkene çekmeye çalışın; bu yaştaki bebekler genellikle daha erken uykuya ihtiyaç duyarlar. Tutarlı bir yaklaşımla, bebeğinizin dış desteğe daha az bağımlı olarak kendi kendine uykuya dalma becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir