Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım

3396 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?

Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:11
İlayda Nur ; 3 aylık bebeğinizin gece uykuya dalmada ve sürdürmede yaşadığı zorluklar, özellikle gece 12'ye kadar uyanık kalması ve sonrasında da sık sık uyanması, sizin için oldukça yorucu bir durum oluşturmaktadır. Erken yatırma denemelerinize rağmen uykusuzluğun devam etmesi, bebeğinizin uyku düzeninde belirli bir düzensizlik olduğunu işaret etmektedir. Bu dönemde bebeklerin uyku paternleri değişkenlik gösterebilir; ancak sık uyanmalar ve uykuya dalma güçlükleri, bebeğinizin uykuya geçiş sinyallerini doğru okuyamama veya kendi kendini sakinleştirme becerisinin henüz gelişmemesinden kaynaklanabilir. Bu süreçte, tutarlı bir gece rutini oluşturmak, bebeğinizin aşırı yorgunluğunu önlemek ve kendi kendine uykuya dalma yeteneğini nazikçe teşvik etmek, daha düzenli ve kesintisiz uykulara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:14
Hülya Nur İnce; Merhabalar rica ederim. Kundak, sallama ve beşikte beslenme gibi mevcut destekleri bırakarak bebeğinizi kendi yatağına alıştırma ve uyku eğitimi verme isteğiniz oldukça doğaldır.
Bu dönemde bebekler, uyku döngüleri olgunlaşmaya başladığı için uyku eğitimi için daha uygun hale gelebilirler. Ancak, 19 haftalık bir bebeğin bu sürece hazır olup olmadığına dair şüpheleriniz yersiz değildir; her bebeğin gelişim hızı ve mizacı farklıdır.
Bu tür alışkanlıkları aşamalı ve nazikçe bırakmak, bebeğinizi yeni yatağına ve kendi kendine uykuya dalma sürecine yavaş yavaş alıştırmak en mantıklı yaklaşımdır. Bu, bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlayacak ve adaptasyon sürecini kolaylaştıracaktır. Önemli olan, bebeğinizin sinyallerini dikkatle takip etmek ve süreci onun hazır olduğu tempoda ilerletmektir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:20
Serap Karslı; 21 aylık kızınızın uyku ile meme arasında güçlü bir ilişki kurduğu ve gece sık sık uyanarak meme istediği anlaşılmaktadır. Bu durum, uyku dernekleşme sorunu olarak adlandırılır. Bebekler memede uyumaya alıştıklarında, gece uyandıklarında tekrar uykuya dalmak için aynı uyaranı (meme) ararlar. Bu, hem bebeğin kesintisiz uykuya geçişini engeller hem de ebeveyni oldukça yorar. Bu bağımlılığı kırmak için kademeli bir yaklaşım izlemek önemlidir. Meme emme süresini azaltarak veya uyku öncesi son emzirmeyi uyanıkken yaparak yavaş yavaş memeyi uykudan ayırmak hedeflenmelidir. Alternatif rahatlatıcı yöntemler (okşama, ninni) sunmak ve tutarlı bir uyku rutini oluşturmak da faydalı olacaktır. Unutulmamalıdır ki bu süreç sabır gerektirir ve zorlandığınızda bir çocuk psikoloğu veya uyku danışmanından destek almak en sağlıklısıdır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:23
Özge Nur Yıldızlar; merhabalar, Bebeğinizin gündüz uykularının kısa sürmesi ve uykudan ağlayarak uyanması, psikolojik açıdan "uyku gerilemesi" olarak yorumlanabilir. Bu dönemde bebekler hızla yeni motor ve bilişsel beceriler kazanır, çevrelerini daha yoğun algılamaya başlarlar. Artan farkındalık ve keşfetme dürtüsü, uykuya geçişi zorlaştırabilir ve uyku düzenlerini bozabilir. Ayrıca, emmenin bir uyku derneği haline gelmesi, bebeğin kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirmesini engeller.
Bu durumu yönetmek için, öncelikle bebeğinizin uyku ortamını mümkün olduğunca sakin ve uykuya elverişli hale getirin (karanlık, sessiz, uygun sıcaklık). İkinci olarak, her akşam aynı saatte uygulayacağınız banyo, masaj, ninni gibi tutarlı bir uyku rutini oluşturmak, bebeğinizin uykuya hazırlanmasına yardımcı olacaktır. Son olarak, bebeğinizin yorgunluk sinyallerini (esneme, göz ovuşturma) dikkatle takip ederek, aşırı yorulmadan yatağına koymaya özen gösterin. Bu adımlar, bebeğinizin sağlıklı uyku alışkanlıkları kazanmasına destek olacaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:25
Çağla Turan; Merhabalar, 6 ay 1 haftalık bebeğin uykuya dalmada meme veya sallanmaya bağımlılığı ve gece boyu sık emme ihtiyacı, bir "uyku dernekleşme sorunu"na işaret eder. Bu durum, bebeğin kendi kendine uykuya geçiş becerisini engellerken, ebeveyn için ciddi bir tükenmişlik yaratır. Bu durumu yönetmek için, bebeğinizi uykuya tam dalmadan yatağına nazikçe bırakarak bağımlılığı azaltmayı deneyin. Her akşam aynı saatte banyo veya ninni gibi sakinleştirici bir uyku rutini oluşturun. Bebeğinizin yorgunluk işaretlerini takip ederek aşırı yorulmadan yatağına koyun. Süreç zorlu olabilir; gerekirse bir çocuk uzmanından destek almaktan çekinmeyin.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:28
Başak Tamer; 4 ay 10 günlük bebeğin uyku sorunları, uyku dernekleşme ve yetersiz uyku işaretleri taşıyor. Kucakta uyuma alışkanlığı ve kısa gündüz uykuları, bebeğin kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirmediğini düşündürüyor. Gece geç uykuya geçiş ve sık uyanmalar da uyku kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Tutarlı bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Bebeği yarı uyanıkken yatağına koyarak kendi kendine dalmasına teşvik edebilir, uyku ortamını optimize edebilirsiniz (karanlık, sessiz). Bebeğinizin yorgunluk işaretlerini iyi takip edip aşırı yorulmasını engelleyebilirsiniz. Gerekirse profesyonel uyku danışmanlığı alabiliriniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:31
Ezgi Ergin; Merhaba, bebeğinizin emzirilirken uyuması, kucakta pış pış ile uyutulup beşiğe konulduğunda kısa sürede uyanması ve gece boyunca sık sık emme ihtiyacı duymasıyla, ciddi bir "uyku dernekleşme" ve "uykuya geçiş" sorununa işaret etmektedir. Bu durum, bebeğinizin yeterli ve kesintisiz uyku almasını engellerken, sizleri de fiziksel ve ruhsal olarak oldukça yormaktadır. Bu durumu düzeltmek adına şunları önerebilirim: Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, henüz uyanık ama uykulu haldeyken beşiğine nazikçe bırakarak, memeyi veya kucağı bir uyku derneği olmaktan çıkarmanızı tavsiye ederiz. Uyku rutinini, beslenme sonrasında banyo veya ninni gibi sakinleştirici başka bir aktiviteyle tamamlamak, bebeğinizin zihnini uykuya hazırlayacaktır. Gece uyanmalarında ise, her uyanışta hemen emzirmek yerine, öncelikle sakinleştirici sesler veya hafif dokunuşlarla bebeğinizi kendi kendine tekrar uykuya dalmaya teşvik etmeyi deneyebilirsiniz. Unutmayınız ki, bu süreç sabır ve tutarlılık gerektiren bir dönemdir.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:33
Sevgi Selin Kurtoğlu; 2 aylık kızınızın sadece sallanarak uyuyabilmesi ve uyku ortamındaki tutarsızlıklarla (gündüz salonda, gece yatakta) uykuya dalma konusunda dışsal bir bağımlılık geliştirdiğini gösteriyor. Bu erken yaşta başlayan sallama alışkanlığı, ilerideki uyku eğitimini zorlaştırabilir ve bebeğinizin kendi kendine uykuya geçiş becerilerini olumsuz etkileyebilir. Bebeğinizi mümkün olduğunca erken bir aşamada kendi yatağında, sallamadan uyumaya alıştırın. Gündüz uykularını da geceleri uyuduğu odada, tutarlı bir ortamda sağlamaya çalışın. Bu tutarlılık, bebeğinizin uyku yeriyle uyku eylemi arasında sağlıklı bir bağ kurmasına yardımcı olacaktır. Erken yaşta atılacak bu adımlar, ilerideki uyku eğitimi sürecinizi kolaylaştıracaktır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

28 Temmuz 2025 06:36
Büşra Turan; Merhabalar, 10.5 aylık kızınızın 4.5 aylıktan beri desteksiz uyumasına rağmen son bir haftadır yaşadığı uyku zorluklarını (ağlama, sallama ihtiyacı) ve üst diş çıkarma ile ateş gibi fiziksel rahatsızlıkları dile getirmektedir. Bu geçici uyku bozukluğu, genellikle diş çıkarma gibi gelişimsel süreçlerin veya hafif hastalıkların bebeklerin konforunu etkilemesinden kaynaklanır. Bu süreci yönetmek için: Bebeğinizin rahatsızlığını hafifletmek amacıyla doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Uyku rutinini bozmamaya özen gösterirken, bebeğinize ekstra sevgi ve fiziksel temas sağlayarak güvende hissetmesini destekleyin. Sallama gibi geçici desteklere başvurmak durumunda kalırsanız, bunun kalıcı bir alışkanlık haline gelmemesi için dikkatli olun. Genellikle bu tür dönemler geçicidir ve temel rahatsızlık giderildiğinde bebeğiniz eski düzenine geri dönecektir.
Hafize C. B.

Hafize C. B.

28 Temmuz 2025 17:08
7 aylık bebeğim var gündüzleri iki kere uyuyor en az yarım saat . Geceleri sürekli aglayarak uyaniyor pispisleyerek uyutuyorum beslenmesi gündüz değilde gece çok ( mama ) geceleri , benim de iyice psikolojim bozulmuştur uykuya tam da alamıyorum hemen sürekli uykusuz kalmaktan bebek uyudugunda uyumak istediğim zaman hemen de alamadığım için zaman geçiyor bu süre zarfında da bebek uyanıyor tam dalarken uyanıyor daha doğrusu bu da beni iyice huzursuz ediyor ne yapacağımı şaşırdım sürekli ağlıyorum
B

Beyza ..

28 Temmuz 2025 18:18
Benim bebegim 8.5 aylik ve ya memede yada ayakta sallayarak uyutuyorum fakat uyku dönüşüne takılıyor oyuzden geceleri surekli kalkıyor pis pis yapıyorum poposuna vurup ama yinede uyumuyor meme istiyor agliyor ne zaman kendiliğinden gecer bu durum acaba uyku eğitimi vermeyi denedim ama çok agliyor ve yatagina düşmen oluyor bu seferde nasıl olacak bilmiyprum gerçekten beni tam olarak ne zaman anlar ozaman hadi yatıyoruz artı birlikte dediğimde uyusa mesela ne zaman yapabilirim bunu çok zor gerçekten bide bazı zamanlarda uykuya direniyor ayağımda sallıyorum daldı saniyorum bana bir dakika geçiyor ama ayağımı cekicem uyaniuoe hic birsey olmamış gibi yatagina bile koyamıyorum uyaniyor hemen zaten sesleri söylemiyorum bile seslere aşırı hasass bir sorunu var diye düşünmeye başladım artik
B

Büşra K.

28 Temmuz 2025 18:55
Bebeğim tam 6 aylık. Uyku eğitimi mevcut ve kendi kendine uyuyabiliyor. Tek sıkıntımız emzik için uyanması. Gece sık uyanıyor diye uyku eğitimine başladık ama emzirme sayısını düşürmeme izin vermiyor. Her saat emiyorsu şimdi 7’de uyuyor ve 2 aaatte bir emmeye kalkıyor. Meme gelmediği sürece 1 saat ağladığını biliyorum. Ne yapmalıyım?
M

Merve A.

28 Temmuz 2025 19:17
Bebeğim 41 haftalık aylardır hiçbir şekilde uyku düzeni oluşturamadım. Rutin oluşturmayı denedim, aynı saatlerde uyutmayı denedim. Ama uykuya geçişi saatler sürüyor. Uyku eğitimi de almıştım ama hallolmadı. Uyutmak için önerilmeyen ayakta sallamayı bile denedim çok çaresiz kaldığım için ama o bile olmadı. Hem gece hem gündüz uykusuna çok bitkin düştüğünde ancak memede geçiyor. Geceleri de çok sık uyanıyor ve emiyor . Ne yapabilirim?
N

Nisa I.

28 Temmuz 2025 21:14
merhaba fatma hanım bebeğimin yattığı oda 28-29 derece oluyor ben bazen kendi üstüme ince bir şey alıyorum onunda üşüdüğünü sanıp örtüyorum üstünü sizce üşüyormudur ?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:41
Hafize Ceyda Bozkurt; 7 aylık bebeğinizin gündüzleri kısa uyuması, geceleri sürekli ağlayarak uyanıp pışpışlanarak ve yoğun mama desteğiyle uykuya geçmesi, hem bebeğinizin uyku kalitesini hem de sizin psikolojinizi derinden etkilemektedir. Bu durum, güçlü uyku dernekleşmelerine ve bebeğinizin kendi kendine uykuya dalma becerisini geliştirememesine işaret ederken, sizin de kronik uykusuzluğunuzu derinleştirmektedir.
Bebeğinizi yatağına uykuya tam dalmadan, uyanık ama uykulu halde bırakarak kendi kendine uykuya geçişini destekleyin. Gece pışpışlama veya mama gibi dış destekleri kademeli olarak azaltarak, onun içsel sakinleşme becerilerini güçlendirin. Gündüz uyku ortamını daha tutarlı hale getirin. Kendi dinlenmenize de öncelik vermeniz çok önemlidir; gerekirse kısa süreli dahi olsa destek almayı düşünebilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:42
Beyza; 8.5 aylık bebeğinizin memede veya ayakta sallanarak uyutulması, gece sürekli uyanması, emme isteği ve uyku dönüşlerine takılması, maalesef güçlü uyku dernekleşmelerine işaret etmektedir. Seslere aşırı hassasiyet de uykuya dalma ve sürdürme sürecini zorlaştırmaktadır. Bu durum, sizleri oldukça yormuş ve çaresiz hissettirmiş görünmektedir.
Bu zorlu süreci yönetmek için şunları uygulamanızı önerebilirim; Bebeğinizi uykuya tam dalmadan, uyanık ancak uykulu halde yatağına bırakarak kendi kendine uyumasına fırsat tanıyın. Emzirme ve sallama gibi dış destekleri kademeli olarak azaltarak, ona dokunma veya ninni gibi farklı sakinleştirici yöntemler sunun. Uyku ortamını olabildiğince karanlık ve sessiz hale getirin, beyaz gürültü kullanmayı düşünebilirsiniz. Uyku eğitimi denemelerinizde ağlama olsa da, tutarlı ve nazik bir yaklaşım sergileyerek bebeğinizin kendi kendini yatıştırma becerisini geliştirmesine destek olun. Sabır ve tutarlılık, bu değişimin anahtarıdır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:44
Büşra Koçak; 6 aylık bebeğinizin uyku eğitimi olmasına ve kendi kendine uyuyabilmesine rağmen, gece sık sık (iki saatte bir) uyanıp emmek istemesi, emziği meme ile özdeşleştirerek güçlü bir beslenme-uyku dernekleşmesi yaşadığını göstermektedir. Emzirme sayısını düşürmekte zorlanmanız ve bebeğinizin uzun süre ağlaması, bu geçişin sancılı olduğunu belirtiyor.
bu durumu yönetebilmek için; Öncelikle, doktorunuzla bebeğinizin gelişimsel olarak gece beslenmesine gerçekten ihtiyacı olup olmadığını teyit edin. Eğer beslenme ihtiyacı yoksa, gece uyanmalarında emzirmek yerine, bebeğinize kısa ve tutarlı bir şekilde (örneğin, nazikçe sırtını okşayarak veya sakinleştirici sözlerle) kendi kendine tekrar uykuya dalması için destek olun. Bu süreçte ağlama olabilir; ancak bebeğinizi güvende hissettirerek ve tutarlı bir şekilde beklentinizi sürdürerek, memeyi sadece beslenme aracı olarak öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Sabır ve kararlılık bu alışkanlığı kırmada anahtardır.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:46
Merve Akyürek; 41 haftalık bebeğinizin aylardır devam eden uyku düzeni oluşturma zorlukları, uykuya geçişin saatler sürmesi ve sadece çok bitkin düştüğünde memeyle uyuyabilmesi, derinleşmiş bir uyku dernekleşmesi yaşadığını göstermektedir. Uyku eğitimi denemelerine rağmen başarısızlık ve çaresizlik hissetmeniz oldukça anlaşılırdır; bu durum hem sizin hem de bebeğinizin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir.
Bu kronik durumu yönetmek için; Bebeğinizin uyku rutinini tekrar gözden geçirin ve tutarlılığı en üst seviyede sağlamaya çalışın. Uykuya geçişte memeyi tek araç olmaktan çıkarmak için, bebeğinizi yatağına uykuya tam dalmadan, uyanık ama uykulu halde bırakmayı deneyin. Gece sık uyanmalarında ise, her zaman emzirmek yerine, önce farklı sakinleştirme yöntemleri (sözlü, dokunsal) kullanarak kendi kendine uykuya dönmesini teşvik edin. Mevcut yöntemler yetersiz kaldığı için, bir çocuk psikoloğu veya uyku danışmanından bireyselleştirilmiş ve daha yoğun bir destek almayı kesinlikle düşünmelisiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

29 Temmuz 2025 06:48
Nisa İplikcioğlu; Bebeğinizin yattığı odanın 28-29 derece olması ve kendi üzerinize ince bir şey alma ihtiyacı hissetmeniz, bebeğinizin üşüyüp üşümediği konusunda endişelenmenize neden olmaktadır. Ancak bu sıcaklık değerleri göz önüne alındığında, bebeklerin yetişkinlere göre daha farklı bir vücut ısısı dengelemelerine sahip olduğu düşünüldüğünde, bebeğinizin üşüme ihtimali oldukça düşüktür; hatta aşırı giydirme veya örtme durumunda aşırı ısınma riski oluşabilir.
Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için ensesini kontrol edebilirsiniz; soğuk veya terli değilse, rahat demektir. Bu sıcaklıkta genellikle ince bir tulum veya kısa kollu bir body yeterli olacaktır. Üzerini örtme ihtiyacı hissettiğinizde, ince bir müslin bez gibi hafif bir örtü kullanabilir ve bebeğinizin terlemediğinden emin olabilirsiniz. Unutmayın ki, bebekler genellikle yetişkinlerin rahat hissettiği sıcaklıktan biraz daha serin bir ortamda daha iyi uyurlar.
odanın ideal sıcaklığı genellikle 20-22 derece civarında olmalıdır.
R

Reyhan T. S.

29 Temmuz 2025 06:58
Merhaba bebeğim 3 ay 2 günlük. Asla desteksiz uyumuyor . Gündüz uykularında sürekli ayağımda sallamam gerekiyor bıraktığımda uyanıyor . Yarım saat ancak uyuyor desteklemezsem . İlk başta sallamayla başladı sonra pış pış şimdi kucakta müthiş bir mücadele veriyoruz ve uyumak istemiyor ağlıyor . Saç kurutma makinası sesini açıp sakinleştiriyorum sonra kucakta uyutup yatağa koyuyorum . Babasında kesinlikle uyumuyor sürekli ağlıyor . 8 gibi gece uykusuna geçiyor. Mutlaka 2 ve 6 da uyanıyor gece . 2 de uyandığında emziriyorum yatağına koyuyorum hafif uykuluyken kendi kendine dalıyor bir süre sonra ama sabah 6 da uyandığında tekrar uyutmak için savaş veriyoruz . Ne yapmalıyım ? Teşekkürler 🙏🏻

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir