Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım
3398 görüntüleme
Fatma U.
Uzman Psikolog
26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?
Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?
Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Fatma U.
Uzman Psikolog
26 Temmuz 2025 10:49
Buket Boyacı; Bebeğinizin 6 ay 6 günlükken sallanmadan uyuması ve yanına yatıp "pış pış" yaparak uyutma çabanız, önemli bir geçiş sürecidir. "Pış pış" sesi dua veya ninni gibi sürekli açık olan seslerin direkt bir zararı olmasa da, bebeğinizin uykuya dalmak için bu seslere aşırı bağımlı hale gelmesi, kendi kendine sakinleşme becerilerinin gelişimini zorlaştırabilir. Bu beceriyi geliştirmek için kademeli bir yaklaşım ve tutarlılık esastır. Bebeğinizi uykulu ama uyanıkken yatağına nazikçe bırakarak, yatağını güvenli bir uyku alanı olarak algılamasını sağlayabilirsiniz. Uyku rutinini güçlendirmek, uyku ortamını sakin tutmak ve gece uyanmalarında doğrudan müdahale yerine yatağında sakinleştirmeye çalışmak, bağımsız uykuya geçişine destek olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
26 Temmuz 2025 10:50
Pınar Doğrular; Bebeğinizin gece 2 saatte bir uyanması ve sadece emerek tekrar uyuyabilmesi, sizin de haklı olarak gece uykusuz kalmaktan çok yorulmanıza neden olmuştur. Gündüzleri yeterince beslenemiyor olma ihtimali, gece uyanmalarının olası bir nedenidir, zira bebekler gün içinde ihtiyaç duydukları besini alamadıklarında bunu gece telafi etmeye çalışabilirler. Ancak, meme emmenin sadece bir "uykuya geçiş aracı" olarak kullanılması, beslenme ihtiyacından ziyade bir uyku birliği haline geldiğini de düşündürür. Bu durumda, hem gündüz beslenmelerini optimize etmek (daha sık veya uzun beslemeler) hem de bebeğinizin emme dışındaki yollarla (pış pış, sırt okşama gibi) kendi kendine sakinleşme becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak önemlidir. Bu geçiş süreci, hem bebeğinizin sağlıklı uyku alışkanlıkları kazanması hem de sizin dinlenmeniz için kritik öneme sahiptir.
B
Büşra Ö.
26 Temmuz 2025 14:43
Merhabalar hocam 9 ay 24 günlük. Akşam 19.30-20.00 arası uyuyup, sabah 05.45-06.30 arası uyanıyor. Gece 1-2 kere mama için kalkıyor . Mama içip geri uyuyo.
Gündüzleri sallayıp yerine yatırınca 30 dk anca uyuyo ama sürekli ayağımda sallarsam 2 saat uyuyo. Gündüz uykusu nasıl olmalı?
Gündüzleri sallayıp yerine yatırınca 30 dk anca uyuyo ama sürekli ayağımda sallarsam 2 saat uyuyo. Gündüz uykusu nasıl olmalı?
Ü
Ümmü A.
26 Temmuz 2025 19:33
Merhaba hocam 7 aylık ve geceleri max bir buçuk saatte bir emmek için uyanıyor emzik kullanmadı. Açlıktan mı alışkanlıktan mı bilmiyorum bu uyanmaları. Gece beslenmesini bi anda kesmek mümkün mü? Uykuya geri döndürmek için hangi yöntemleri denemek daha uygun olur. Biberon da istemedi açlıktansa nasıl mama verebilirim uyku öncesi bilmiyorum. Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için
B
Büşra S.
26 Temmuz 2025 19:48
Kızımın uyku düzeni çok iyiydi ama şuan berbat ötesi bir durum uykuya 9 buçukta çıkarıyorum fakat 22.50 de uyuyor uykuya aşırı direnç gösteriyor 2.5 yaşında
B
Beste K.
26 Temmuz 2025 19:52
Gece uykusuna 20.00-22.00 arası yatıyor. Ama destekli uyuyor, ya süt içerek ya da yanına yatıp masal anlatıyorum, sırtına ve kollarına hafif hafif dokunuyorum. Kendiliğinden uyumasını çok istiyorum. Geceleri de 1'den sonra uyanıyor. Yanıma alırsam sabaha kadar uyuyor, yatağında olursa arada uyanıyor. Bu da beni zorluyor.
M
Merve A.
27 Temmuz 2025 06:42
Fatma Hanım merhaba, kızım 52 günlük. Gündüzleri memede kucakta uyuyor. Tam dalmaya yakınken ya da uyumuşken yatağına koyup yarım kundak yapıp pışpışlıyorum ya ancak her zaman uyumuyor. Memeyi emzik gibi kullanarak uyuyor kucakta. Emzik de tutmadı. Çeşit çeşit emzik denedim. Bahsedilen uyanıklık sürelerine de hiç uyamıyoruz. Uyanık olduğu zamanların çoğunda emiyor en az bir saat sürüyor.
İ
İlayda N. ..
27 Temmuz 2025 08:46
3 aylık bebeğim var gece uyuması 12 yi bazen 2 yi bile bulabiliyor gece de çok kalkıyo Aglıyo tekrar uyutuyorum tekrar kalkıyo erken yatırmayı da denedim gene 12 de kalktı 3 4 e kadar uyumadı bu sefer de nasıl yapabilirim
H
Hülya N. İ.
27 Temmuz 2025 11:35
Merhabalar öncelikle teşekkürler cok kolay gelsin. 19 haftalık kizim var hem kundağı bıraktırmak hem sallamayi azaltarak biraktirmak hemee kucuk besikten artik kendi yatagina alistirmak orda uyutmak istiuorum sizce bunlar hangi siralama ile olmali sallamyi birskmayi yeni yataginda öğretsem daha mi mantikli olur yani bir nevi uyku egitimi verecegim asamali ve yavas yavas. Tek suphem bunlar icin erken mi 19 haftalik bir bebek hazir olmaz mi diye dusunuyorum o yuxden errtelesem mi diye suphelerim var simdide teşekkürler yardimlariniz icin .
S
Serap K.
27 Temmuz 2025 12:08
Kızım 21 aylık buzamana kadar hep memede uyudu ve uyumaya devam ediyor ve gece en az 3/4 kere meme diye uyanıyor uzun süre memeyi bırakmıyor memesiz asla uyumuyor memeyle uykuyu ilişkilendirmiş artık çok yorgunum ne yapabilirim
Ö
Özge N. Y. ..
27 Temmuz 2025 12:17
Merhaba 6 ay 15 günlük bebeğim gündüz uykuları yarım saati geçmiyor uykudan önce dalmak için 1 saat ağlayıp sonra sadece 30 dakika uyuması beni çok yoruyor artık önceden uykuya dalması daha kolayken artık daha aktif sürekli bişeyler dikkatini çekiyor en son emmeden asla uyuyamıyor ne yapmalıyım gerçekten çok yordu
Ç
Çağla T.
27 Temmuz 2025 12:22
Merhaba Fatma hanım benim bebeğim 6 ay 1 haftalık ya memede uyuyor ya da ana kucağında sallanarak gece gündüz asla yatağa koyamıyorım ve gece 4 de uyuyup gündüz 12 de uyanıyor bu süre zarfında da saat başı emiyor artık çok yoruldum nereden başlayacağımı bilemiyorum
B
Başak T. ..
27 Temmuz 2025 13:59
Fatma hanım merhaba. Oğlum 4 ay 10 günlük.. uyku düzeni oluşturmaya çalışıyoruz. Uyanıklık sürelerine dikkat ediyorum önceden uyuduğu zaman 1 saat ya da 1 saat 30 dk kesintisiz uyurdu hatta bazen 2 saat. Şimdi ilk uykusu uzun diğerleri 40 dk 1 saat arası oluyor. Kucağımda uyutup yerine koyuyorum desteksiz uyumuyor. 4 uyku yapıyor genelde. Gece uykusuna 20.30/21.00 gibi geçmiş oluyor ve gece 1’e kadar genelde uyuyor. Sonra besleniyor geri uyuyor. Gün içinde Uyanıklık süresi 1 saat 30 dk falan oluyor. Sonra uykusu geliyor hatta bazen daha erken uykusu geliyor. Bu kadar çabuk uykusu gelmesi normal mi ? Uykusunu tam almıyor olabilir mi?
E
Ezgi E.
27 Temmuz 2025 15:40
Merhaba, bebeğim emzirirken uyumasın diye sürekli uyarıyorum. İyice uykusu gelince ve emmeyi bırakınca gazı çıksın diye omzuma alıyorum. Öyle olunca uykusu kaçıyor. Pış pış yaparak omzumda tutuyorum. Uyuyunca beşiğinde bırakıyorum. Ama bu kez de 5 dk sonra uyanıyor. Ayrıca uykuları 40 dk Max. Gündüz anca toplasam 2-3 saat uyuyor. Bu sorunları nasıl çözebilirim? Bir de gece normalde 6saat uyurdu, şimdi 4 saat sonra uyanıyor, emip yatıyor, sonra iki saat sonra bir daha uyanıyor emip yatıyor, sonra sabah 6da uyanıyor. Gece uykularını nasıl düzenleyebilir?
S
Sevgi S. K.
27 Temmuz 2025 15:57
Merabalar, kızım 2 aylık şu an sadece sallayarak uyutabiliyorum maalesef. Gündüzleri kendi bulunduğum odada, salonda uyuyor, geceleri yatağında uyutuyorum. 4-5 aylıkken uyku eğitimi almayı düşünüyorum ama şu an ayakta sallıyor olmam süreci olumsuz etkiler mi, gündüz uykuları da kendi yatağında mı olmalı? şimdiden değiştirmem gereken ne olabilir acaba önerilerinizi alabilir miyim?
B
Büşra T.
27 Temmuz 2025 16:24
Merhaba Fatma hanım, kızım 10,5 aylık 4,5 aylıktan beri desteksiz uyutuyorum saatlari hiç şaşmaz genel olarak düzenliyiz fakat şu son 1 haftadır çok zorluyor özellikle gece uykuya dalana kadar ağlıyor bazen sallayarak uyutuyorum üst dişleri çıkıyor 1 2 günde ateşliydik bu durum geçici mi sizce eski düzene döner mi?
Fatma U.
Uzman Psikolog
28 Temmuz 2025 05:52
Büşra Özgen ; Bebeğinizin 9 ay 24 günlük olmasıyla birlikte akşam 19.30-20.00 arası uyuyup sabah 05.45-06.30 arası uyanması, gece 1-2 kez mama için kalkması ve gündüzleri sallamadan yatırıldığında 30 dakika uyuyup sürekli sallandığında 2 saat uyuması, uyku düzenindeki belirli alışkanlıkları ve ihtiyaçları işaret eder. Gece mama için uyanması hem beslenme ihtiyacından hem de mama ile uyku arasında bir bağ kurmuş olmasından kaynaklanabilir. Gündüz uykusunda sallanma ihtiyacı ve kısa süreli uykular, bebeğinizin henüz kendi kendine uykuya dalma ve uyku döngüleri arasında geçiş yapma becerisini tam olarak geliştirmediğini gösterir. Bu yaşta, gündüz uykularının kalitesini artırmak için tutarlı bir rutin, uykuya geçiş sinyallerini doğru okuma ve kademeli olarak sallama desteğini azaltma yöntemleri denenebilir. Gündüz uykularının yeterli ve kaliteli olması, gece uykusunu da olumlu etkileyecektir.9 ay 24 günlük bebeğin ortalama; gündüz uyku sayısı 2.
Gündüz toplam uyku saati ise 3-4 saat olmalı.
Gündüz toplam uyku saati ise 3-4 saat olmalı.
Fatma U.
Uzman Psikolog
28 Temmuz 2025 05:55
Ümmü Aktaşöz; Merhabalar, 7 aylık Bebeğinizin maksimum bir buçuk saatte bir emmek için uyanması, emzik kullanmaması ve emmeden asla uykuya geri döndürülememesi, gece beslenmelerinin bir alışkanlık mı yoksa gerçek bir açlık mı olduğunu sorgulamanıza neden olmuştur. 7 aylık bir bebek için gece beslenmelerini aniden kesmek yerine, kademeli bir yaklaşım daha uygun olabilir. Uykuya geri döndürmek için emmek dışında, pış pışlama, nazikçe sırtını okşama, sakinleştirici sözler söyleme gibi yöntemleri deneyerek, emmeyi uyku birliği olmaktan çıkarmaya çalışabilirsiniz. Eğer biberonu reddediyorsa, uyku öncesi mama vermeyi düşünebilirsiniz, ancak bu da yeni bir uyku birliği oluşturma riskini taşıyabilir. Bu süreçte bir çocuk doktoru veya uyku danışmanı ile görüşerek bebeğinizin beslenme ve uyku ihtiyaçlarına özel, bireyselleştirilmiş bir plan oluşturmak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
28 Temmuz 2025 05:57
Büşra Salduz; Kızınızın yaşadığı bu durum, 2.5 yaş civarında sık görülen "uyku gerilemesi" olarak adlandırılır. Bu dönemde çocuklar bilişsel, fiziksel ve duygusal olarak hızla gelişirler. Yeni beceriler öğrenme, bağımsızlık arayışı ve hatta ayrılık kaygısı gibi faktörler uykuya direnmelerine neden olabilir.
Normalde 9:30'da yatağa girmesine rağmen 22:50'ye kadar uyumaması, yatakta geçirdiği sürenin fazla olduğunu ve yeterince yorgun hissetmediğini gösterebilir. Bazen de aşırı yorgunluk, çocuklarda tam tersi bir etki yaparak uykuya dalmayı zorlaştırır. Tutarlı bir uyku rutini oluşturmak (örneğin banyo, kitap okuma, ninni), odasının uyku için uygun olduğundan emin olmak ve gündüz uykusunu (eğer alıyorsa) gözden geçirmek faydalı olacaktır.
Normalde 9:30'da yatağa girmesine rağmen 22:50'ye kadar uyumaması, yatakta geçirdiği sürenin fazla olduğunu ve yeterince yorgun hissetmediğini gösterebilir. Bazen de aşırı yorgunluk, çocuklarda tam tersi bir etki yaparak uykuya dalmayı zorlaştırır. Tutarlı bir uyku rutini oluşturmak (örneğin banyo, kitap okuma, ninni), odasının uyku için uygun olduğundan emin olmak ve gündüz uykusunu (eğer alıyorsa) gözden geçirmek faydalı olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
28 Temmuz 2025 06:08
Merve Aksel; Merhabalar, Gündüzleri yalnızca anne memesinde veya kucakta uykuya dalma, yatağa transferde uyanma, emzik kabul etmeme ve uzayan emzirme seansları, erken bebeklik döneminde yaygın olarak gözlemlenen, ancak ebeveynler üzerinde ciddi yük oluşturan durumlardır.
Bu evrede, emzirme ve fiziksel temas, bebeğin temel bağlanma ve güvenlik gereksinimlerini karşılamaktadır. Emzirmenin sadece beslenme işlevinin ötesinde, bebeğe derin bir duygusal rahatlama sağladığı bilimsel olarak kabul edilmektedir. Ne var ki, bu durumun devamlılığı, özellikle birincil bakıcının fiziksel ve mental sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Mevcut durumda, bebeğin gelişimsel ihtiyaçlarına hassasiyetle yaklaşılırken, eş zamanlı olarak uyku bağımsızlığını tedrici olarak destekleyecek stratejilerin entegrasyonu kritik öneme sahiptir. Bu süreçte sergilenecek sabır ve tutarlılık, hem sizin hem de bebeğinizin daha sağlıklı uyku düzenlerine ulaşmasında belirleyici olacaktır.
Bu evrede, emzirme ve fiziksel temas, bebeğin temel bağlanma ve güvenlik gereksinimlerini karşılamaktadır. Emzirmenin sadece beslenme işlevinin ötesinde, bebeğe derin bir duygusal rahatlama sağladığı bilimsel olarak kabul edilmektedir. Ne var ki, bu durumun devamlılığı, özellikle birincil bakıcının fiziksel ve mental sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
Mevcut durumda, bebeğin gelişimsel ihtiyaçlarına hassasiyetle yaklaşılırken, eş zamanlı olarak uyku bağımsızlığını tedrici olarak destekleyecek stratejilerin entegrasyonu kritik öneme sahiptir. Bu süreçte sergilenecek sabır ve tutarlılık, hem sizin hem de bebeğinizin daha sağlıklı uyku düzenlerine ulaşmasında belirleyici olacaktır.