Uyku Sorunları Hakkında Konuşalım
3403 görüntüleme
Fatma U.
Uzman Psikolog
26 Temmuz 2025 06:11
Bir psikolog ve uyku danışmanı olarak biliyorum ki, bebeklerin uyku düzeni ebeveynler için büyük bir soru işareti olabilir. Uykusuz geceler, bitkin düşen anne babalar... Bu döngüyü kırmak mümkün !
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?
Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
Genelde yaşanan sorunlar;
* Bebeğim neden gece sık sık uyanıyor?
* Kendi başına uykuya dalmasını nasıl sağlarım?
* Gündüz uykuları geceyi nasıl etkiler?
* Uyku eğitimine ne zaman başlamalıyım?
*Tüm çabalara rağmen sorunlar devam ederse ne yapmalıyım?
Peki, bebeğinizin uyku düzeniyle ilgili sizin aklınızdaki sorular neler? En çok hangi konuda destek arıyorsunuz?
A
Ayşegül G.
8 Ağustos 2025 15:09
Merhaba, oğlum 9 haftalık, ben uyutma konusunda çok zorlanıyorum bazen emzirerek uyutuyorum bazen kucakta pış pışlayarak bazen de pilates topunda yavaş yavaş zıplayarak. Ayrıca sabah 9 veya 10 dan sonra gündüz bir kere uyutabilirsem şükür diyorum o da çok zor oluyor ve en iyi ihtimalle 2 - 2 buçuk saat
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:04
Merve Özdemir; Emzik kullanımı sadece yatarken olması bir sorun teşkil etmez. Bu durum, emziğin sadece uykuya geçişle ilişkilendirilmiş bir sakinleşme aracı olduğunu gösterir. Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olan bu alışkanlığı şimdilik devam ettirebilirsiniz. Beşiğin kenarlarından çıkma riski başladığında, güvenliği için yatak değişimi gibi önlemler almayı düşünebilirsiniz. Akşam 9.30 gibi yatması da yaşına uygun.
"Çok mu uyuyor?" sorusunun cevabı hayır, yaşına göre ideal bir uyku düzeni var gibi görünüyor. Düzeltme yapmanız gerekmez.
"Çok mu uyuyor?" sorusunun cevabı hayır, yaşına göre ideal bir uyku düzeni var gibi görünüyor. Düzeltme yapmanız gerekmez.
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:05
Beyza Alkan; 7 haftalık bebeğinizin gündüzleri bazen uyanıklık süresinin fazla olması (17.00-21.00 arası hiç uyumaması) ve bazı günler sadece emerek uyuyup çok az uyanık kalması, bu yaşta bebeklerde görülebilen düzensiz uyku-uyanıklık döngülerinin bir göstergesidir. Gece uykuya dalmakta zorlanması ve 4 saat uyku sonrası emmek için uyanıp 2 saat uyanık kalması da henüz otomatik bir uyku düzeni oluşmadığını işaret eder.
Bu süreçte, bebeğinizin uyku sinyallerini takip etmek (esneme, göz ovuşturma gibi) ve aşırı yorgunluğa düşmesini engellemek adına kısa uyanıklık sürelerine (genellikle 60-90 dakika) dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, bebeğinizin uykuya dalmak için sadece emmeye bağımlı olmasını engellemek adına, uykulu ama uyanıkken yatağına koymayı deneyerek emzirme ve uyku birliği arasındaki bağı zayıflatmaya çalışabilirsiniz. Odasının karanlık, sessiz ve rahat olduğundan emin olarak uygun bir uyku ortamı sağlamak da uyku kalitesini artıracaktır. Bu yaşta uyku düzeni oturtmak zaman alabilir, bu nedenle sabırlı ve tutarlı olmak çok önemlidir. Eğer endişeleriniz devam ederse, bir çocuk doktoru veya bebek uyku danışmanından destek almanız faydalı olacaktır.
Bu süreçte, bebeğinizin uyku sinyallerini takip etmek (esneme, göz ovuşturma gibi) ve aşırı yorgunluğa düşmesini engellemek adına kısa uyanıklık sürelerine (genellikle 60-90 dakika) dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, bebeğinizin uykuya dalmak için sadece emmeye bağımlı olmasını engellemek adına, uykulu ama uyanıkken yatağına koymayı deneyerek emzirme ve uyku birliği arasındaki bağı zayıflatmaya çalışabilirsiniz. Odasının karanlık, sessiz ve rahat olduğundan emin olarak uygun bir uyku ortamı sağlamak da uyku kalitesini artıracaktır. Bu yaşta uyku düzeni oturtmak zaman alabilir, bu nedenle sabırlı ve tutarlı olmak çok önemlidir. Eğer endişeleriniz devam ederse, bir çocuk doktoru veya bebek uyku danışmanından destek almanız faydalı olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:35
Fadile Bozbay; Rica ederim
28 haftalık bebeğinizin gündüzleri az uyuması yetersiz gündüz uykusuna işaret edebilir. Gece düzeni iyi olsa da, gündüz uykusu eksikliği toplam uyku ihtiyacını karşılamayabilir. Bunun için yapabileceğiniz bazı alternatifler;
Aşırı Yorgunluğu Önleyin: Uyanıklık sürelerini (2-3 saat) kısa tutun, bebeğiniz yorulmadan uykuya hazırlayın.
Uyku Ortamı: Gündüz uykuları için de odayı karanlık ve sessiz yapın.
Tutarlılık: Gündüz uyku saatlerinde ısrarcı olun.
Zorlanırsanız bir uyku danışmanı ile görüşmek size özel çözümler sunabilir.
28 haftalık bebeğinizin gündüzleri az uyuması yetersiz gündüz uykusuna işaret edebilir. Gece düzeni iyi olsa da, gündüz uykusu eksikliği toplam uyku ihtiyacını karşılamayabilir. Bunun için yapabileceğiniz bazı alternatifler;
Aşırı Yorgunluğu Önleyin: Uyanıklık sürelerini (2-3 saat) kısa tutun, bebeğiniz yorulmadan uykuya hazırlayın.
Uyku Ortamı: Gündüz uykuları için de odayı karanlık ve sessiz yapın.
Tutarlılık: Gündüz uyku saatlerinde ısrarcı olun.
Zorlanırsanız bir uyku danışmanı ile görüşmek size özel çözümler sunabilir.
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:38
Seda Dudak; Rica ederim
6 aylık oğlunuzun gece 19:00-20:00 gibi uyuyup sabah 5:00-6:00 arası uyanması ve sonrasında emerek 20-30 dakika uyuması, destekli uyku alışkanlığına işaret ediyor. Uyku belirtileri verse de emerek uyuması ve kısa süre sonra tekrar uyanması, gece boyunca uykusunun bölünmesine neden oluyor. Bu durum, "uyku birliği" olarak adlandırılan ve bebeğin uykuya dalmak için belirli bir desteğe bağımlı olduğu bir süreçtir.
Uyku Birliğini Kırma: Bebeğinizi uykulu ama tam olarak uyumamış halde yatağına koyarak kendi kendine uyumasına fırsat verin.
Kademeli Azaltma: Emzirme süresini veya emzirerek uyutma sıklığını yavaş yavaş azaltın.
Alternatif Sakinleştiriciler: Pışpışlama, sırtını okşama veya ninni söyleme gibi emzirme dışı sakinleştirici yöntemler deneyin.
Gündüz Uykusu Düzeni: Gündüzleri yeterli ve düzenli uyuduğundan emin olun; aşırı yorgunluk gece uykusunu olumsuz etkiler.
Bu süreçte sabır ve tutarlılık çok önemlidir. Eğer zorlanıyorsanız veya bu durum devam ederse, bir çocuk doktoru veya uyku danışmanından profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.
6 aylık oğlunuzun gece 19:00-20:00 gibi uyuyup sabah 5:00-6:00 arası uyanması ve sonrasında emerek 20-30 dakika uyuması, destekli uyku alışkanlığına işaret ediyor. Uyku belirtileri verse de emerek uyuması ve kısa süre sonra tekrar uyanması, gece boyunca uykusunun bölünmesine neden oluyor. Bu durum, "uyku birliği" olarak adlandırılan ve bebeğin uykuya dalmak için belirli bir desteğe bağımlı olduğu bir süreçtir.
Uyku Birliğini Kırma: Bebeğinizi uykulu ama tam olarak uyumamış halde yatağına koyarak kendi kendine uyumasına fırsat verin.
Kademeli Azaltma: Emzirme süresini veya emzirerek uyutma sıklığını yavaş yavaş azaltın.
Alternatif Sakinleştiriciler: Pışpışlama, sırtını okşama veya ninni söyleme gibi emzirme dışı sakinleştirici yöntemler deneyin.
Gündüz Uykusu Düzeni: Gündüzleri yeterli ve düzenli uyuduğundan emin olun; aşırı yorgunluk gece uykusunu olumsuz etkiler.
Bu süreçte sabır ve tutarlılık çok önemlidir. Eğer zorlanıyorsanız veya bu durum devam ederse, bir çocuk doktoru veya uyku danışmanından profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:40
Meerim Salavat Kyzy; Memede veya araçta uyutma alışkanlığını bırakmanıza rağmen uyku sorunlarının devam etmesi, köklü uyku birliği ve tutarlı bir rutin eksikliğine işaret ediyor. Sabah ve öğlen uykularının kısa ve düzensiz olması, her uyandığında ağlayıp memeye yönelmesi, sizin ve eşinizin tükenmiş hissetmesine neden oluyor.
Uyku Birliğini Kırma: Bebeğinizin uykuya dalmak için emme veya sallanma gibi dış desteklere ihtiyaç duymamasını sağlamak kritik. Uykulu ama uyanıkken yatağa koyarak kendi kendine uyumayı öğrenmesine fırsat tanıyın
Sabit Rutin: Gece ve gündüz uykuları için net, sakinleştirici rutinler (banyo, masaj, kitap, ninni) oluşturun ve bunlara tutarlı bir şekilde uyun.
Tutarlı Yanıt: Her uyanmada hemen emzirme veya sallama yerine, kısa süreli fiziksel temas veya sözlü destekle sakinleştirmeyi deneyin.
Profesyonel Destek: Uyku eğitimi bu noktada gerçekten işe yarayabilir. Bir uyku danışmanı, bebeğinizin yaşına ve mizacına uygun, kişiselleştirilmiş bir planla size yol gösterebilir ve bu süreci daha az stresle atlatmanızı sağlayabilir. Yalnız değilsiniz, profesyonel yardım almak en etkili çözüm olacaktır.
Uyku Birliğini Kırma: Bebeğinizin uykuya dalmak için emme veya sallanma gibi dış desteklere ihtiyaç duymamasını sağlamak kritik. Uykulu ama uyanıkken yatağa koyarak kendi kendine uyumayı öğrenmesine fırsat tanıyın
Sabit Rutin: Gece ve gündüz uykuları için net, sakinleştirici rutinler (banyo, masaj, kitap, ninni) oluşturun ve bunlara tutarlı bir şekilde uyun.
Tutarlı Yanıt: Her uyanmada hemen emzirme veya sallama yerine, kısa süreli fiziksel temas veya sözlü destekle sakinleştirmeyi deneyin.
Profesyonel Destek: Uyku eğitimi bu noktada gerçekten işe yarayabilir. Bir uyku danışmanı, bebeğinizin yaşına ve mizacına uygun, kişiselleştirilmiş bir planla size yol gösterebilir ve bu süreci daha az stresle atlatmanızı sağlayabilir. Yalnız değilsiniz, profesyonel yardım almak en etkili çözüm olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
9 Ağustos 2025 06:41
Ayşegül Gürsoy; Bebeklerin bu dönemde henüz oturmuş bir uyku düzeni yoktur ve uyku-uyanıklık döngüleri düzensizdir. Emzirerek, kucakta veya zıplayarak uyutma gibi çeşitli yöntemler denemeniz, oğlunuzda dış desteğe bağımlı bir uyku alışkanlığı geliştirmesine neden olabilir.
Bu süreçte, bebeğinizin uyku sinyallerini takip etmek (esneme, göz ovuşturma gibi) ve aşırı yorgunluğa düşmesini engellemek adına uyanıklık sürelerini kısa tutmak (genellikle 60-90 dakika) önemlidir. Oğlunuzu uykulu ama henüz tam uyumamışken yatağına koyarak kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesini teşvik etmelisiniz. Uyku rutinlerinizde (eğer varsa) veya uyutma çabalarınızda tutarlı olmak da büyük önem taşır. Unutmayın ki bu dönemler geçicidir ve sabır gerektirir. Eğer zorlanmaya devam ederseniz, bir çocuk doktoru veya uyku danışmanından profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.
Bu süreçte, bebeğinizin uyku sinyallerini takip etmek (esneme, göz ovuşturma gibi) ve aşırı yorgunluğa düşmesini engellemek adına uyanıklık sürelerini kısa tutmak (genellikle 60-90 dakika) önemlidir. Oğlunuzu uykulu ama henüz tam uyumamışken yatağına koyarak kendi kendine uykuya dalmayı öğrenmesini teşvik etmelisiniz. Uyku rutinlerinizde (eğer varsa) veya uyutma çabalarınızda tutarlı olmak da büyük önem taşır. Unutmayın ki bu dönemler geçicidir ve sabır gerektirir. Eğer zorlanmaya devam ederseniz, bir çocuk doktoru veya uyku danışmanından profesyonel destek almanız faydalı olacaktır.
H
Hatice Ö.
9 Ağustos 2025 07:19
Merhabalar 3 aylık bebeğim var gece uyuyor ama gündüz uyumuyor uyku için ağlıyor hiç bir şekilde uyutamiyoruz. Acaba bir derdi mi var diye düşünüyoruz yardımcı olursaniz sevinirim.
H
Havva Y. ..
10 Ağustos 2025 05:50
Fatma hanım merhaba bebeğim 80 günlük doğduğundan beri gündüz uykusu çok az gazlı bir bebek zaten ama 4 gündür gündüz uykusu asla 30 dk yo geçmiyor 30. Dakikada mutlaka uyanıyor ve geri uyumuyor sabah 5.30 da uyanıyıyor akşam 8de uyuyor bu arada 2 kere uyanıyor tabi ama gündüzleri süre olarak da sayı olarak da çok az uyuyor mesela dün sadece 4 kere 30 dk uyudu
M
Marise A. ..
10 Ağustos 2025 08:14
Merhaba lütfen bana yardımcı olun bebeğim 3 aylık 4 üncü aya gün alıyor asla gün içinde iki yada üç saat uyumaz hep uyanık cokk yorgun düşüyorum hep mızmız ne yapmalıyım
Z
Zeynep A. T.
10 Ağustos 2025 18:47
Bebeğim 6 aylık 3.5 aylık olana kadar her şey yolundaydı gece 2 kez emmeye kalkar 4.30 gibi gazı olur çıkartınca geri uyurdu. Nolduysa 3.5 ay sonrasında başladı gece saat başı uyanıyor. Kucağımda geziyorum ya da ayağımda sallıyorum her yolu deniyorum ama yatağına koyunca 5-10 dk içinde uyanıyor mecbur meme veriyorum sabrım gücüm kalmadı. Artık eşimle ilişkimi bile etikiliyor. Uyku eğitimi verecek psikolojide değilim sabrım tükendi lütfem yardım edin
P
Perihan Ç.
10 Ağustos 2025 19:16
Merhaba ikizlerim 8 aylık yeni diş çıkardılar bir de 10 gün süren bir ishal atlattık o süreçte uykularımız zaten karıştı. Normalde de gece uykuları düzgün değildi ama uykuya tekrar geçişleri kolaydı şu an gece sık uyanıyorlar ve saat 4 gibi kalkıp 5 gibi tekrar uyuyorlar 6 da güne başlıyorlar. Gündüz uykularını 2 ye düşemedim henüz 3 defa uyuyorlar 30 ar dakika sürüyor genelde. Gece uykusuna da 9 da geçiyorlar ama gece 12 ye kadar 30 dakikada bir kalkıyorlar neredeyse, sonra uyanmalar saat başına dönüyor. Anlatımım karışık oldu ama yoruldum artık ne yapabilirim. Uyku eğitimi veremeyecek kadar yorgun hissediyorum
E
Eda P.
10 Ağustos 2025 19:50
Merhaba, oğlum 5 aylık, 3 aylıkken dönmeyi öğrenene kadar gece uykusu çok güzeldi, dönmeye başladıktan sonra kendini uyandırmaya başladı, şu an gayet güzel dönüyor gündüz de bol bol tummy time yapıyoruz ama bazen saatte bir ağlayarak uyanıyor, diş çıkarmaya başladığı için mi ağrıları var diye düşündüm soğuk uygulama yapıyorum yine de düzeni tutturamadık, uyandığında da mutlaka emerek uykuya dalmak istiyor
S
Selen K. B.
10 Ağustos 2025 20:31
Bebeğim 6 ay 5 günlük, saat kta uyursa uyusun gece saat 23 - 23.30 arasında bir defa uyanıp ağlıyor ama gözler hep kapalı aç olmasığına da eminim ne yapmalı bilemedim
G
Gülender Ö.
10 Ağustos 2025 20:32
Merhaba bebeğimde genel olarak hep uyku sorunları oldu bir şekilde idare ettik ancak birkaç gündür çok zorlanıyorum. Bebeğim şu an 6 aylık 2-3 gündür akşam 7-8 gibi çok kısa uyuyor sonra 10.30 gibi uyuyor ve gece en geç 2 saatte bir kalkıp emiyor üstelik emme süresi de uzadı. Oda sıcaklığını ayarlıyoruz onunla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Gece sallanmak veya başka bir isteği de olmuyor sadece emmek istiyor gün içinde bu kadar emmek isteyen bir bebek değil. Bu durum neyden kaynaklanıyor olabilir çok zorlanmaya başladım. Şimdiden çok teşekkürler.
Ç
Çağla U. K.
11 Ağustos 2025 09:19
Merhaba bebeğim 7 haftalık 2 hafta öncesine kadar gündüz 2 saat aralıksız uykuları vardı ama son 2 haftadır hep kucağımda durmak istiyor yatmak istemiyor ve uykuya dalamıyor gündüz çok sıkıntımız var uykuları hep yarım saat 10 dk kucağımdaysa uzun uyuyor bir tek. Gece uykuları çok şükür öyle değil. Ama ne yapacağımı bilmiyorum uyku araları kaç saat olmalı onda mı hata yapıyorum 1.5 saati geçirmemeye çalışıyorum uyutmak için
Fatma U.
Uzman Psikolog
11 Ağustos 2025 12:17
Hatice Önder; Bebeğinizin uyanık kalma sürelerini dikkatle takip edin; bu süreler 3 aylık bir bebek için genellikle 1-1.5 saat civarındadır. Aşırı yorulmadan hemen önce uyku ortamına geçerek uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz. Gündüz uykuları için loş, sakin ve uyku rutinini çağrıştıran bir ortam yaratın. Her gündüz uykusu öncesi kısa ve tutarlı bir rutin (örneğin, ninni, sallama) uygulayın. Eğer bu durum uzun süre devam eder ve bebeğinizde başka huzursuzluk belirtileri gözlemlerseniz, bir çocuk doktoruna danışmanız faydalı olacaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
11 Ağustos 2025 12:19
Havva Yücel; Bebekler genellikle bir uyku döngüsünü 30-45 dakikada tamamlar ve bu geçişte tekrar uykuya dalamayabilirler. Gazlı bir bebek olması da uyku kalitesini etkileyebilir.gaz sorununu hafifletmeye yönelik uygulamalara devam edin; bu, daha rahat uyumasını sağlayabilir. Gündüz uykusu için, bebeğinizin uykuya dalmadan hemen önce, uykulu ama uyanıkken yatağına bırakmayı deneyin. 30 dakikalık döngünün sonunda hafifçe kıpırdanmaya başladığında hemen müdahale etmek yerine, birkaç dakika kendi kendine tekrar uykuya dalmasına fırsat verin. Ortamı karanlık ve sakin tutmak, uyku döngüsünü uzatmasına yardımcı olabilir.
Fatma U.
Uzman Psikolog
11 Ağustos 2025 12:20
Marise Atayilmaz, Bu yaşta bebekler, gün içinde hala önemli miktarda uykuya ihtiyaç duyarlar. Yetersiz gündüz uykusu, aşırı yorgunluğa ve gece uykusunda da düzensizliklere yol açabilir.Bebeğinizin uyanıktaki kalma sürelerine çok dikkat edin; 3-4 aylık bir bebek için bu süre genellikle 1.5-2 saati geçmemelidir. İlk yorgunluk işaretlerini (esneme, göz ovuşturma) gördüğünüzde hemen uykuya geçiş için sakin bir ortam yaratın. Gündüz uykuları için odanın karanlık ve sessiz olmasını sağlayın ve kısa, tutarlı bir uyku rutini uygulayın (örneğin, ninni, sarılma). Tutarlılık, bebeğinizin uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.
Fatma U.
Uzman Psikolog
11 Ağustos 2025 12:21
Zeynep Akdağ Turan; sizin ve eşinizin dinlenmek için küçük molalar yaratması çok önemlidir. Bebeğinizin uykuya geçiş alışkanlığını bir anda değiştirmek yerine, çok küçük adımlarla ilerleyin. Örneğin, onu uykuya dalmadan, uykulu ama uyanık bir şekilde yatağına bırakmayı deneyin ve yanında sakinleştirici bir sesle kalın. Meme alışkanlığını azaltmak için, gece uyanmalarında önce sallama veya sırtını okşama gibi farklı yatıştırma yöntemleri sunmayı deneyin. Unutmayın, bu bir maraton; küçük başarılar bile değerlidir.