Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanır ?
3030 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
19 Mayıs 2026 22:00
Bebeklerin geceleri sık uyanması, gelişimlerinin tamamen doğal bir parçasıdır. Yetişkinlere göre uyku döngüleri çok daha kısadır ve derin uykudan hafif uykuya geçerken kolayca uyanabilirler.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak, ilk aylarda açlık ve gaz gibi fiziksel ihtiyaçlar ön plandadır. İlerleyen dönemlerde ise motor becerilerin gelişmesi, diş çıkarma ve en önemlisi "ayrılık kaygısı" uyanmaları tetikler. Bebek, güvenli liman olarak gördüğü ebeveyninin varlığını hissetmek ve sakinleşmek ister.
Özetle bu uyanmalar hem nörolojik gelişimin bir sonucu hem de bebeğinizin sizinle bağ kurma ve güvende hissetme ihtiyacının bir göstergesidir.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak, ilk aylarda açlık ve gaz gibi fiziksel ihtiyaçlar ön plandadır. İlerleyen dönemlerde ise motor becerilerin gelişmesi, diş çıkarma ve en önemlisi "ayrılık kaygısı" uyanmaları tetikler. Bebek, güvenli liman olarak gördüğü ebeveyninin varlığını hissetmek ve sakinleşmek ister.
Özetle bu uyanmalar hem nörolojik gelişimin bir sonucu hem de bebeğinizin sizinle bağ kurma ve güvende hissetme ihtiyacının bir göstergesidir.

Ceren
Premium Üye
19 Temmuz 2026 11:48
Merhaba oğlum 11 ay 18 günlük ve geceleri 6 7 kere uyanıyor ve emmeden uykuya geçmiyor artık çok yoruldum. Ne yapabilirim
İ
İrem
20 Temmuz 2026 09:42
Merhaba bebeğim 25 aylık geceleri hala kalkıyor mamaya kalkmıyor kalkıp tekrar uyumak istiyor 5-6 kez bazen daha fazla kesintisiz uyumuyor neden olur
T
Tuğba A.
26 Temmuz 2026 22:15
Hocam oğlum 8 aylık geceleri 7 8 defa uyanıyor gündüz toplamda 3 saat uyuyor gece uykusuna 8:30 da geçiyor
Bu kadar çok uyanma sebebi nedir aylardır böyleyiz her şeyine çok dikkat ediyorum halbuki
Bu kadar çok uyanma sebebi nedir aylardır böyleyiz her şeyine çok dikkat ediyorum halbuki
R
Ruken B.
30 Temmuz 2026 13:16
İlizlerimi uyutuyorum 15,20 dakika sonra ağlıyorlar tekrar uyutuyorum tekrar 15 dakika sonra uyanıyor sabaha kadar böyle ço zorlanıyorum. Gündüz uykusuda 1 yada 2 saat
D
Derya A. ..
7 Ağustos 2026 14:17
Hocam bebeğim 14 Aylik emmeyi bıraktık 2 ay oldu hemen hemen geceleri hala bagirarak ağlayarak ve sık sık uyanıyor en geç 2 saatte bir uyanıyor ve bu hem onu hem beni çok yoruyor ne yapmam lazım yatağında yatmıyor hamakta uyuyor sallanmaya aliskin olduğu için ne yapabilirim
M
Melike E.
13 Ağustos 2026 10:36
Bebegim 3 ayin sonu a kadar wn azi dan biraz uyuyorsu 4 5saat bir defa da olsa 4 aydan itibarwn tamamen bozulmis durumda uyutuyorum 5 dakika sonra uyaniyo ellwr agizda ayaklar tepede 3 saat savasiyoruz sonra salarsa bi 1 bucuk 2 saat daliyor sonra tekrar yine ugrasiyoruz 1 bucuk aydir boyle duzelwcegine daha da kotulesiyor
A
Anonim
15 Ağustos 2026 11:30
Gece 4 de ağlayarak uyanıyor ve 7 ye kadar sürekli yarı uykulu yarı uyanık haldeyiz. Bebeğim 5 aylık
H
Hale K.
21 Ağustos 2026 22:45
Bebeğim 10 aylık ve uyku düzeni neredeyse hiç yok uykuya sürekli direniyor sürekli ağlıyor gözlerini açamayacak kadar uykusu var ama uyutmaya çalıştığımda ağlayarak uyumayı reddediyor ve sadece kucağımda uyuyor gündüz uykuları yarım saati bile bulmuyor çoğu zaman gece uyuduğunda da çok sık uyanıyor bunların değişmesi için ne yapabilirim
Ö
Özge İ.
Premium Üye
21 Ağustos 2026 22:50
merhabalar 10 ay 22 günlüğüz uyku rutininde yapsam saatlerine dikkatte etsem yinede 1 saatte bir ağlayarak uyanıyoruz. Herşeyi denedim. Akşam uykularını sadece popoya pat pat ile yapsamda çok ağlıyor sakinleşmiyor sürekli emmek istiyor. Uyanma açlıkta değil.
F
Fadıma K.
22 Ağustos 2026 16:00
Hocam bebeğim 10 ay 4 günlük, gece uykusuna geçtiğinde her dönüşünde ağlıyor ama gözünü açmıyor, bazen hemen ağlaması duruyor bazen uzun sürüyor, bu ara çok sık yaşıyoruz sebebi ne olabilir. Sabaha kadar devam ediyor kesintisiz uykusu 2 saat en fazla.

Ceren
Premium Üye
26 Ağustos 2026 23:16
Fatma Hocam. 1 yaş olduk sekiz diş var. Meme destekli uyuyoruz ve gecede ağrı sancı diş durumuna göre en az 3-4 defa emiyor. Doktorumuz büyüme hormonu ve diş sağlığı için bırakmanız lazım dedi. Bugün başladık. Öncelikle meme destekli uyutmayi bırakmak için uykudan önce emzirdim ve uyurken meme vermedim yanında oldum piş pişladim. 15 dk uyumadı ise kalktık bir dolaştık sonra tekrardan denedik uyudu gündüz 2. Uykusunda yine aynı şekilde 1 denemede uyudu. Gece uykusunda çok zorlamamak adına yatakta emzirdim sonra memeyi biraktirdim biraz mızmızlandi uyudu. İlk sorum süreç doğru mu ilerliyor. 2. Sorum gece hiç mi emzirmeyim yoksa 1-2 def vereyim yavaş yavaş mi keseyim
S
Safiye
3 Eylül 2026 23:54
Bebeğim 19 aylık sürekli uyanıyor özellikle son 3 4 aydır hiç uykumuz yok sabaha kadar emmek istiyor doktora gittik 1 ay önce demir eksikliği olduğu söylendi takviye kullanıyoruz artık çok yoruldum
Yükleniyor...