Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanır ?

998 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

19 Mayıs 2026 22:00
Bebeklerin geceleri sık uyanması, gelişimlerinin tamamen doğal bir parçasıdır. Yetişkinlere göre uyku döngüleri çok daha kısadır ve derin uykudan hafif uykuya geçerken kolayca uyanabilirler.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak, ilk aylarda açlık ve gaz gibi fiziksel ihtiyaçlar ön plandadır. İlerleyen dönemlerde ise motor becerilerin gelişmesi, diş çıkarma ve en önemlisi "ayrılık kaygısı" uyanmaları tetikler. Bebek, güvenli liman olarak gördüğü ebeveyninin varlığını hissetmek ve sakinleşmek ister.
Özetle bu uyanmalar hem nörolojik gelişimin bir sonucu hem de bebeğinizin sizinle bağ kurma ve güvende hissetme ihtiyacının bir göstergesidir.
Sözde E. .

Sözde E. ..

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:03
Hocam 8 ay 11 günlük bebeğim gündüz de dahil olmak üzere yatağında asla uyumuyor bıraktığım gibi ağlıyor mecburen bizle uyuyor nasıl yapabilirim
S

Setenay K.

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:05
2 yaşında şuanda hala daha geceleri 11 ya da 1 gibi kesin uyanıyor çok ağlıyor bazen sakinleştirmesi zor oluyor su istemiyor sonra bir şekilde geri uyutuyorum ama sürekli böyle
Fatma U.

Fatma U.

19 Mayıs 2026 22:05
Kısa beşikte uyuma denemeleri yapabilirsini. Bunun haricinde kademeli şekilde beşiğine alıştıra bilirsiniz. Örneğin bir uykusu beşikte diğer uykusu sizin yanınızda gibi
E

Eylem D.

19 Mayıs 2026 22:06
Hocam bebeğim 4 ay bir haftalık . Uyku eğitimi öneriniz var mı ? Neler yapabiliriz
Fatma U.

Fatma U.

19 Mayıs 2026 22:07
@Setenay Kozak Merhabalar, gündüz uykuları ne durumda buna bakmak gerekiyor ya da Bebeğinizi gece uykusuna erken geçiriyorsanız uyku baskısına tam yakalayamadığı için gecenin ilk yarısında uyanma meydana gelebilir veya gün içerisinde çok yoruluyor ise yorgunluktan kaynaklı da uyanıyor olabilir
Fatma U.

Fatma U.

19 Mayıs 2026 22:08
@Eylem Dinar merhabalar genelde uyku eğitimde dördüncü ayın sonu beşinci ayın başı gibi başlıyoruz ancak bu dönemde uyku eğitimi için ön hazırlık yapabilirsiniz buralarda da Bebeğinizi mutlaka uyku uyanıklık saatleri net olmalı örneğin bebeğiniz her sabah saat 7:00’de Uyanmalı akşam sekizde uyumalı bu saatleri tamamen örnek veriyorum bebeğinizin rutinine göre değişiklik yapabilirsiniz ayrıca her uyku öncesinde rutin oluşturabilirsiniz örneğin pijama değiştirme alt değiştirme gibi
B

Beyza N. G.

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:09
İyi akşamlar hocam. Bebeğim henüz 1 aylık. Uyku düzeni oluşturmam için en sağlıklı verim alabileceğim ay hangisi acaba ? Kaçıncı aydan itibaren uyku eğitimi vermeyelim ve ilk nasıl başlamalıyım ?
E

Esma D.

19 Mayıs 2026 22:11
8 aylık bebeğim var 3 uykudan 2 uykuya hala geçemedik, uyku süreli çok kısa oluyor genelde 30-45 dk arası bu nedenle 3. Uykuya ihtiyaç duyuyor. Ne önerirsiniz
A

Alya A. ..

19 Mayıs 2026 22:11
Bebeğim 5 aylık uyku araliklarina ve sinyallerine çok dikkat ediyorum ayağımda sallayarak uyutuyorum 2 3 dk içerisinde dalıyor ama yatağında uyutma denemeleri yaptığımda uyumuyor daldiktan sonra yatağa koyabiliyorum bunu nasıl değiştirebilirim başka bir öneriniz olurmu
S

Setenay K.

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:12
Fatma Uygur
@Setenay Kozak Merhabalar, gündüz uykuları ne durumda buna bakmak gerekiyor ya da Bebeğinizi gece uykusuna erken geçiriyorsanız uyku baskısına tam yakalayamadığı için gecenin ilk yarısında uyanma meydana gelebilir veya gün içerisinde çok yoruluyor ise yorgunluktan kaynaklı da uyanıyor olabilir
Merhabalar. Gündüzleri öğlen 12.30 da uyuyor 1 buçuk 2 saat uykusu oluyor geceleri de 9 gibi kendisi geliyor uykum geldi diyor uyumaya gidiyoruz. Çabuk uykuya geçiyor. Çok yorulduğu günlerde oluyor bütün gün evde olduğumuz günlerde ama uyanmaları hep oluyor ne yazık ki sabahları da genelde 7 de uyanıyor
T

Tuğba Ç.

19 Mayıs 2026 22:13
Hocam 3 yaş uykuya dalarken ilk 10 dk içinde sıçrama oluyor irkilme diyim sonra gece boyu yok Normal mi gelişimi persentil de 75 üstü
Dorşin T. B.

Dorşin T. B.

19 Mayıs 2026 22:17
10 aylık hala sık uyanıyor 21:00 da gece uykusuna geçiyor 00:00 dan sonra saat başı kalkıyor 05:00 dan sonra nerdeyse yarım saate bir kalkıyor bazen kucakta bazen memede uykuysa dönğyor ve Buda hemen olmuyor upraştırtır
S

Sevda U.

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:18
Oğlum 2 aylık. Uykuya dalmakta çok zorlanıyor ve uyursa da sürekli uyanıyor. Ayağımda yada yatağında sallıyorum. Sallama durunca da uyanıyor. Geceleri de 2 saatten uzun uykusu yok.sabah 5 ten sonra zaten 15-20 dakikada bir uyanıyor. Uyumuyor bile denebilir.
Ö

Öznur

19 Mayıs 2026 22:24
Kızım 9 aylık gündüz uykuları bir anda bozuldu daha kısa uyumaya ve uykuya geçişte zorlanmaya başladı gece de 3-4 saate kesintisiz uykudan sonra 1-2 saat arayla kalkıp ağlıyor ne yapabilirim ?
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:28
Fatma Hocam. 1 yaş olduk sekiz diş var. Meme destekli uyuyoruz ve gecede ağrı sancı diş durumuna göre en az 3-4 defa emiyor. Doktorumuz büyüme hormonu ve diş sağlığı için bırakmanız lazım dedi. Bugün başladık. Öncelikle meme destekli uyutmayi bırakmak için uykudan önce emzirdim ve uyurken meme vermedim yanında oldum piş pişladim. 15 dk uyumadı ise kalktık bir dolaştık sonra tekrardan denedik uyudu gündüz 2. Uykusunda yine aynı şekilde 1 denemede uyudu. Gece uykusunda çok zorlamamak adına yatakta emzirdim sonra memeyi biraktirdim biraz mızmızlandi uyudu. İlk sorum süreç doğru mu ilerliyor. 2. Sorum gece hiç mi emzirmeyim yoksa 1-2 def vereyim yavaş yavaş mi keseyim
Göktenur B.

Göktenur B.

19 Mayıs 2026 22:34
Merhaba hocam oğlum 9 ay 20 günlük 9 ayına girene kadar herşey rutin ilerliyordu gündüzleri 3 uyku yapıyordu en az 1 saat uyuyordu akşamları en geç 9 da sabah da 7 8 arası uyanıyordu bu sürede iki diş çıkardık ama 9. Ayına girdiğimiz an herşey değişti sabah 6 da uyanıyor akşam en geç 9 da uyumuş oluyor bazen daha erken uyuyor gündüz uykuları artık uzun olmuyor ilk uykusuna 9.30 10 arası geçmiş oluyor bazen 15 dk sonra uyanıyor bezen 2 saat uyuyor öğleden sonrada 2- 3 arası ikinci uykuya geçiyor ama uzun süreli olmuyor bazen hiç uyumuyor bu sefer gece husursuz oluyor ama beni en çok yoran gece bazen 1 saate bir uyanıp emmek istiyor sadece bende sakinliyor ne yapmam lazım geceleri çok yoruluyorum Aralıksiz 2 3 saat asla uymuyor
E

Ebru

19 Mayıs 2026 22:39
Hocam bebeğim 6 aylık olacak önceden kucakta pışpış ninni ile uyurdu 4. Ay atağında bozuldu düzen memeye düştü karnı tok da olsa memeye geliyor uyumak için başka şekilde uyutmaya çalışıyorum benden süt kokusu aldığı için kriz geçirir gibi ağlıyor kıyamıyorum. Eşimde de uyumuyor sadece işe gittiğim zamanlar kayınvalidemlerde uyuyor 1 saat. Gündüz uykuları da bozuldu yerine koyunca uyanıyor. Gece dalana kadar zorluyor daldıktan sonra uzun uyuyabiliyor. Memede uykudan nasıl vazgeçeceğiz?
M

Mükerrem A.

Premium Üye
19 Mayıs 2026 23:28
Bebeğim 5 aylık. Doğduğunda bile yenidoğanken 5-6 saate yakın uyurdu geceleri. 3. Aydan sonra gece uzun uyumaları bitti. Şimdi 2 saatte bir kalkıyor gözü kapalı elleri ağzında. Emmek istiyor. Emziriyorum tekrar uyuyor. Ama eskiye göre kısa döngüler. Ve 2 aydır böyle
G

Gülşah B.

19 Mayıs 2026 23:32
Merhaba, bebeğim 5 ay 20 günlük emzirerek uyutuyorum gündüz uyanmaları sabit ama akşam uyuma saatleri sabit değil erken uyuduğunda daha sık uyanıyor örn. 20.00 20.30 civarı ama 22.00 civarı uyuduğunda daha uzun bloklar yapabiliyor son uyku saatini genelde 18.00 18.30 da bitiriyorum belli bir düzen oluşturamadım nasıl bir yol izlemeliyim?
Ö

Özlem E. ..

20 Mayıs 2026 00:14
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Oğlum 18 aylık. Gündüz 2 saat uyuyor tek uyku. Geceleri ise sabaha karşı 04:00'den sonra çok uyanıyor. Son 3 gündür de meme olmadan sakinlemiyor.
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir