Bebekler Geceleri Neden Sık Uyanır ?
1816 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
19 Mayıs 2026 22:00
Bebeklerin geceleri sık uyanması, gelişimlerinin tamamen doğal bir parçasıdır. Yetişkinlere göre uyku döngüleri çok daha kısadır ve derin uykudan hafif uykuya geçerken kolayca uyanabilirler.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak, ilk aylarda açlık ve gaz gibi fiziksel ihtiyaçlar ön plandadır. İlerleyen dönemlerde ise motor becerilerin gelişmesi, diş çıkarma ve en önemlisi "ayrılık kaygısı" uyanmaları tetikler. Bebek, güvenli liman olarak gördüğü ebeveyninin varlığını hissetmek ve sakinleşmek ister.
Özetle bu uyanmalar hem nörolojik gelişimin bir sonucu hem de bebeğinizin sizinle bağ kurma ve güvende hissetme ihtiyacının bir göstergesidir.
Psikolojik ve fizyolojik açıdan bakarsak, ilk aylarda açlık ve gaz gibi fiziksel ihtiyaçlar ön plandadır. İlerleyen dönemlerde ise motor becerilerin gelişmesi, diş çıkarma ve en önemlisi "ayrılık kaygısı" uyanmaları tetikler. Bebek, güvenli liman olarak gördüğü ebeveyninin varlığını hissetmek ve sakinleşmek ister.
Özetle bu uyanmalar hem nörolojik gelişimin bir sonucu hem de bebeğinizin sizinle bağ kurma ve güvende hissetme ihtiyacının bir göstergesidir.
Ö
Özlem E. ..
20 Mayıs 2026 00:14
Neden olabilir
N
Nida
Premium Üye
20 Mayıs 2026 02:35
Her akşam 18.00 dan önce son uykusunu yapıyor ve genellikle 20.00-20.30 gibi gece uykusuna yatırıyorum. Ve genellikle 10-11 gibi uyanıyor uyanması açlık sebebiyle değil bazen gaz çıkartmaya çalışırken uyanıyor bazen ise sebebini çözemediğim şekilde uyanıyor
A
Ayşe Ş. ..
Premium Üye
21 Mayıs 2026 12:09
Yani Fatma hanım. Konuyu açıp sorulan iki soruya cevap verip sonrakileri görmemek ne bileyim. İlk defa birşey ihtiyaçım oldu soru sordum. 2 gün olacak cevap yok.
G
Gül Y.
21 Mayıs 2026 21:31
Bebeğim sadece memede uyuyor 7 aylık işe başlayacağım çok üzülüyorum normal uyur mu ben yokken ne yapmam gerek hiç bilmiyorum çok kötü hissediyorum kucağıma alıyorum piş pişliyorum sallıyorum illa emmek istiyor ne yapmalıyım
Ö
Özlem E. ..
22 Mayıs 2026 06:10
Sorulara cevap vermeyecekseniz neden konu açtınız anlamıyorum. 2-3 soruya cevap vermişsiniz o kadar kimse sizden detaylı uyku eğitimi bilgisi istememiş. İlk zamanlar düşünüyordum da artık iş sadece paraya dönmüş vazgeçtim almaktan. Uygulamada bile para verip üye olmayınca cevap alamıyorsunuz. Neyse ben en iyisi üyeliğimi sileyim. Mutlu olanlar devam etsin.
I
Ismahan İ.
25 Mayıs 2026 15:57
Merhabalar benimde 8 aylık bir kızım var bizde bir rutin oluşturamadık gündüz de gece de uyku saatleri sürekli değişiyor onun ruh haline uyku isteğine göre ayarlıyorum bende artık ama uykuları genel olarak kısaldı gündüzleri en azından birinci yada ikinci uykusu 2 3 saat olurdu şimdi en fazla ya yarım saat yada bir saat uyuyor gece de çok uyanıyor hem bir rutinimiz olsun hem de uzun uyusun istiyorum ne yapmalıyım (ayrıca diş çıkarma dönemindeyiz etkisi var mıdır)
G
Gamze Y.
25 Mayıs 2026 17:48
Hocam oğlum 10 aylık geve 2 saatte bi meme için uyanıyor. Nadiren 4 saate çıkarıyor geçenlerde her saat başı kalkmaya başladı artık çok uykusuz kalıyoruz emmeden asla uykuya dönmüyor
B
Betül I.
Premium Üye
27 Mayıs 2026 20:14
Bebegim 8 ay 3 gunluk 20
30 da uyuyor gece 2 3 saatte bir uyaniyor sabah 06.30 civari uyaniyor 07.00 ye kadar emiyor vs sonra uyaniyor
30 da uyuyor gece 2 3 saatte bir uyaniyor sabah 06.30 civari uyaniyor 07.00 ye kadar emiyor vs sonra uyaniyor
E
Elif D. Ç.
Premium Üye
31 Mayıs 2026 13:06
Merhaba 5 aylık bir oğlum var kolik bebekti mecburen kucakta sallayarak uyutmaya alıştı. Gündüz ne yaparsam yapayım beşiğinde uyumuyor bazen 2 saat kucağımda sallıyorum gündüz uykularını alsın diye. 2 hafta öncesine kadar beşiğinde geceleri gayet güzel uyuyordu 1-2 saatte bir kalkıp emip hemen geri uyuyordu. 2 haftadır gece uykuları da bozuldu 15-30 dk bir kalktığı oluyor dayanacak gücüm kalmadı ne olur yardım edin
S
Sultan G.
4 Haziran 2026 10:39
Hocam 1 yaşına girecek yarın geceleri 8buçuk gibi uyuyor ama 4-5 defa kalkıyoruz aktif emiyor , gündüzleri de birkaç gündür evde bir ses duyuyor beni bırakıp sese doğru gidiyor resmen uyumak istemiyor çok uykusu olsa da ne yapabilirim
S
Sevil C.
7 Haziran 2026 13:27
Fatma Hocam. 1 yaş olduk sekiz diş var. Meme destekli uyuyoruz ve gecede ağrı sancı diş durumuna göre en az 3-4 defa emiyor. Doktorumuz büyüme hormonu ve diş sağlığı için bırakmanız lazım dedi. Bugün başladık. Öncelikle meme destekli uyutmayi bırakmak için uykudan önce emzirdim ve uyurken meme vermedim yanında oldum piş pişladim. 15 dk uyumadı ise kalktık bir dolaştık sonra tekrardan denedik uyudu gündüz 2. Uykusunda yine aynı şekilde 1 denemede uyudu. Gece uykusunda çok zorlamamak adına yatakta emzirdim sonra memeyi biraktirdim biraz mızmızlandi uyudu. İlk sorum süreç doğru mu ilerliyor. 2. Sorum gece hiç mi emzirmeyim yoksa 1-2 def vereyim yavaş yavaş mi keseyim
A
Ayşe Ş. ..
Premium Üye
7 Haziran 2026 21:57
Merhaba benim kizim 10 aylik meme destekli uyuyor bırakma sürecinizi ayrica bir post olarak yaza bilir misiniz? Ben ve benim gibi anneler faydalansın
N
Nehar K.
8 Haziran 2026 09:45
Merhaba 5 aylık bir oğlum var kolik bebekti mecburen kucakta sallayarak uyutmaya alıştı. Gündüz ne yaparsam yapayım beşiğinde uyumuyor bazen 2 saat kucağımda sallıyorum gündüz uykularını alsın diye. 2 hafta öncesine kadar beşiğinde geceleri gayet güzel uyuyordu 1-2 saatte bir kalkıp emip hemen geri uyuyordu. 2 haftadır gece uykuları da bozuldu 15-30 dk bir kalktığı oluyor dayanacak gücüm kalmadı ne olur yardım edin
Saatte bir kalkar oldu özellikle hava aydinlanmaya yakın. Bir de sesler cikarmaya başladı çığlıklar atip gülüyor :) 5 ay 20 gun bu hafta boyle oldu yıldım resmen. Gündüz zaten max 30 dk uyuyor
G
Gamze A.
8 Haziran 2026 20:41
@Eylem Dinar merhabalar genelde uyku eğitimde dördüncü ayın sonu beşinci ayın başı gibi başlıyoruz ancak bu dönemde uyku eğitimi için ön hazırlık yapabilirsiniz buralarda da Bebeğinizi mutlaka uyku uyanıklık saatleri net olmalı örneğin bebeğiniz her sabah saat 7:00’de Uyanmalı akşam sekizde uyumalı bu saatleri tamamen örnek veriyorum bebeğinizin rutinine göre değişiklik yapabilirsiniz ayrıca her uyku öncesinde rutin oluşturabilirsiniz örneğin pijama değiştirme alt değiştirme gibi
D
Destina A.
Premium Üye
12 Haziran 2026 00:06
Merhaba hocam, bebeğim 5 ay 4 günlük dönme becersi kazanıyor şu sıralar, uyku geçişlerinde çok zorlanıyoruz sürekli yüzüstü dönüp kafasını kaldırıp kendini uyandırıyor. Bu süreçte nasıl yok izlemeliyiz sürekli çevirmeli miyiz?
E
Elif K.
Premium Üye
30 Haziran 2026 10:50
Hocam merhaba , kızım 5 ay 8 günlük . Dört buçuk aya kadar pilates topu ile uyutuyorduk fakat sürdürülebilir olmadığı için yavaş yavaş uyku yöntemi değiştirmeye başladık ve olumluda ilerken [5.aya](5.aya) girmemizle birlikte bebeği geceleri iki saatte bir , bir buçuk saate bir uyanmaya başladı ve her uyanmasında emmek istiyor ya da topu geri istiyor. Normalde 5 aya kadar gece sadece 1 kez emerdi , ne oldu ne değişti anlamadım, destek olur musun 🙏🏻
Ö
Özlem
5 Temmuz 2026 22:26
Hocam Merhaba oğlum 9 aylık uyku düzeni var gündüz 2 uyku yapıyoruz ama 2 haftadır uykularımızda çok problem yaşıyoruz geceleri çok sık uyanıyor gündüz uykularında hiçbir sıkıntı yok gece uykusuna geçince bir sıkıntısı varmış gibi ağlayarak uyanıyor uykusu da var gözünü de açamıyor ne olduğunu anlayamadık aç desem değil emiyor gece mama da veriyorum gazı var desem çıkartıyor da arada çok ağır öğün de vermiyorum.Bi öneriniz var mı
S
Sanem K.
12 Temmuz 2026 14:28
Merhaba bebeğim 6 aylık, emerek uyuyor sadece ve bu yüzden mi bilmiyorum çok sık uyanıyor emmezse ağlıyor, başka şekilde uyumayı kabul etmiyor
B
Beyza ..
14 Temmuz 2026 08:04
Bebegim 20 aylik şehirdisina ciktik yaklaşık 1 ay olacak buraya geldiğimizde beri cok sık geceleri uyaniyor ve sabah 5 te kalkiyor bir daha uyutmak çok zor oluyor veya 6 da ayakta salamam gerekiyor tekrar uyutmak için akşamları normalde ayağımda sallamıyorum aslında hava değişimden mıdır bu durum değişimi bilemiyorum. Akşamlarıda 9 veya 8 30 gibi uyuyor
Yükleniyor...