Diş Çıkarma Hakkında
2307 görüntüleme

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
Z
Zeynep S.
16 Eylül 2025 19:20
Merhaba nazlı hocam. Kızım 6 aylık bi haftadır aşırı huysuz meme de özellikle çok ağlıyor alt dudağını somurarak ağlıyor. Elimi verdiğimde parmaklarıma bastırıyor diş acısını dindirecek ne yapabilirim bu süreçte

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
16 Eylül 2025 19:23
Merhaba Zeynep hanım, yukarıda yazdığım uygulamaları denediniz mi?
Eğer elinizi istiyorsa bence önce seveceği bir diş kaşıyıcı veya bunu yapacağı bir güvenli oyuncak ile başlayalım 💕ellerimizi ne kadar temizlesek de o kadar temiz değiller 🥲🥲
Eğer elinizi istiyorsa bence önce seveceği bir diş kaşıyıcı veya bunu yapacağı bir güvenli oyuncak ile başlayalım 💕ellerimizi ne kadar temizlesek de o kadar temiz değiller 🥲🥲
Z
Zeynep Ç. ..
16 Eylül 2025 19:59
Merhaba hocam 4 yasinda bir tane disi eksik. Ust taraf sol yan kesici disi çıkmadı. Neden olabilir. Bu durum normal mi.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
16 Eylül 2025 20:08
Merhaba Zeynep hanım, lateral diş eksikliği yani küçük keser dişin eksikliği genelde genetiktir. Süt dişleri açısından bir anlam ifade etmez. Sadece gelecekte yer darlığı olmaması açısından düzenli takip gerektirir. Pedodontist ve ortodontist bu süreci yönetir ve gerekirse müdahale ederler.
Süt dişlerinin amaçlarından biri hatta en önemlisi daimi dişlere yer hazırlamasıdır bu sebeple bu konuya önem verip takibe aldırın.
Kalıcı dişlerde böyle bir sorun olursa o zaman; Eğer röntgen ile bu dişin eksik olduğu tespit edilir ise ekstra bişey yapmanıza gerek yok. İleride estetik amaçla müdahale olabilir veya Ortodonti ile 18 yaşa kadar burası hazırlanıp (yer hazırlama ve zarar vermeyen Marylandköprü ile estetik beklentinin karşılanması) sonrasında implant gibi uygulamalar düşünülebilir Eğer diş mevcut ancak sürmediyse yani gömülü kaldı ise o zaman ortodontik açıdan değerlendirilip sürüş rehberliği ile devam edilir.
Şuan süt dişi evresindeyiz o yüzden takip burda en önemli konu. Ben geleceğe dair tüm sorularınıza cevap olsun diye detaylı yazdım, şu aşamada bunları düşünmenize bile gerek yok 💕
Yer kaybetmemeniz için dişlere çok iyi bakmanız tek hedef 🍀 çok yakında bununla alakalı bir yazı hazırlayacağım buraya 💕
Sevgiler 🍀
Süt dişlerinin amaçlarından biri hatta en önemlisi daimi dişlere yer hazırlamasıdır bu sebeple bu konuya önem verip takibe aldırın.
Kalıcı dişlerde böyle bir sorun olursa o zaman; Eğer röntgen ile bu dişin eksik olduğu tespit edilir ise ekstra bişey yapmanıza gerek yok. İleride estetik amaçla müdahale olabilir veya Ortodonti ile 18 yaşa kadar burası hazırlanıp (yer hazırlama ve zarar vermeyen Marylandköprü ile estetik beklentinin karşılanması) sonrasında implant gibi uygulamalar düşünülebilir Eğer diş mevcut ancak sürmediyse yani gömülü kaldı ise o zaman ortodontik açıdan değerlendirilip sürüş rehberliği ile devam edilir.
Şuan süt dişi evresindeyiz o yüzden takip burda en önemli konu. Ben geleceğe dair tüm sorularınıza cevap olsun diye detaylı yazdım, şu aşamada bunları düşünmenize bile gerek yok 💕
Yer kaybetmemeniz için dişlere çok iyi bakmanız tek hedef 🍀 çok yakında bununla alakalı bir yazı hazırlayacağım buraya 💕
Sevgiler 🍀
S
Sinem A.
17 Eylül 2025 09:00
Merhaba Nazlı Hocam
Kızım 15 aylık dişleri 12 tane çıktı diş fırçalama konusu ile ilgili sorucaktım kıllı fırça ile sabah ve akşam fırçalıyorum izin verdiği kadarıyla diş macunu aldım florürsüz kullandığım zaman ağzını çalkalayıp tükürmesi gerekiyormu çalkalama işlemini yaptıramıyorum diş macunu için daha erken mi
Kızım 15 aylık dişleri 12 tane çıktı diş fırçalama konusu ile ilgili sorucaktım kıllı fırça ile sabah ve akşam fırçalıyorum izin verdiği kadarıyla diş macunu aldım florürsüz kullandığım zaman ağzını çalkalayıp tükürmesi gerekiyormu çalkalama işlemini yaptıramıyorum diş macunu için daha erken mi

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
17 Eylül 2025 09:15
Merhaba Sinem hanım,
Pedodonti derneği ve dünya sağlık örgütünün faydalı olarak belirlediği bir günlük güvenli florür miktarı var ve biz florürlü macun öneriyoruz. Diş çürüğüne karşı tek silahımız bu.
Macun kullanımı fırçaya sadece neredeyse değdirme-bulaştırma şeklinde olmalı. Tüküremiyorsa yutabilir ama ben su ile çalkalama önermiyorum.
Ağız hijyen eğitiminde önem sırası şöyledir;
Fırçalama
Macun
Diş ipi
Yani fırçalanması en önemli basamak.
Farklı yaklaşımlar var florür konusunda, içiniz rahat ediyorsa florürsüz devam edebilirsiniz ancak içtiğimiz suda da florür var. Böyle düşünün.
Buraya florür ile alakalı bilgi kaynağını ekliyorum.
İnceleyebilirsiniz 💕
Ben kendi oğlumun dişinin çıkmasını bekliyorum, çıktığı gibi hemen florürlü macun ile başlayacağız 🙏🏼
Aklınıza takılan bişey olursa tekrar konuşabiliriz 🥰
https://turkpedo.org/wp-content/uploads/2017/12/durum_raporu.pdf
Pedodonti derneği ve dünya sağlık örgütünün faydalı olarak belirlediği bir günlük güvenli florür miktarı var ve biz florürlü macun öneriyoruz. Diş çürüğüne karşı tek silahımız bu.
Macun kullanımı fırçaya sadece neredeyse değdirme-bulaştırma şeklinde olmalı. Tüküremiyorsa yutabilir ama ben su ile çalkalama önermiyorum.
Ağız hijyen eğitiminde önem sırası şöyledir;
Fırçalama
Macun
Diş ipi
Yani fırçalanması en önemli basamak.
Farklı yaklaşımlar var florür konusunda, içiniz rahat ediyorsa florürsüz devam edebilirsiniz ancak içtiğimiz suda da florür var. Böyle düşünün.
Buraya florür ile alakalı bilgi kaynağını ekliyorum.
İnceleyebilirsiniz 💕
Ben kendi oğlumun dişinin çıkmasını bekliyorum, çıktığı gibi hemen florürlü macun ile başlayacağız 🙏🏼
Aklınıza takılan bişey olursa tekrar konuşabiliriz 🥰
https://turkpedo.org/wp-content/uploads/2017/12/durum_raporu.pdf
S
Sinem A.
17 Eylül 2025 09:23
Çok teşekkür ederim Nazlı hocam önerdiğiniz diş macunu var mı ona göre alsam bir de su ile çalkalama önermiyorum demişsiniz sadece fırçalamam yeterli mi diş macunu kalmasın diye yıkamamıza gerek yok mu

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
17 Eylül 2025 09:33
Diş macununun faydalı kısmı kalsın isteriz, erişkinde de sadece tükürme isteriz. Çocuklarda söylediğimiz dozda kullanırsanız zararlı bir doz değil bu be yutulması uygundur. Marka öneremiyorum ama herhangi bir florürlü çocuk diş macunu uygundur☺️ bulaşma sürüntü şeklinde sürmeye önem verelim 🙏🏼

Kübra B.
17 Eylül 2025 20:33
Merhaba Nazlı hanım
4 aylık oldu oğlum parmakları ve yakasını çekerek sürekli ağzında dndurulmuş diş kaşıyıcı kullanabilir mi tam da tutamıyor soğuk olması da zarar vermez mi
4 aylık oldu oğlum parmakları ve yakasını çekerek sürekli ağzında dndurulmuş diş kaşıyıcı kullanabilir mi tam da tutamıyor soğuk olması da zarar vermez mi
G
Gülebe U.
18 Eylül 2025 03:29
Nazlı hanım merhaba, oğlum7.5 aylık
Alt damakta çoğu dişi yerleşmiş ve üst damakta ön ve köpek dişi yerleşmiş damaklarinda belli oluyor ama henüz çıkmış değil..
2 gündür uyurken ağlama uykuya dalamama iştahsızlık ve genel olarak huzursuzluk var acaba dişleri mi çıkacak?Birde burun akıntısı başladı birden .
Bebeğimin ağrısını acısını hafifletmek için neler deneyebilirim?
Soğuk diş kaşıyıcı veriyorum almıyor
Alt damakta çoğu dişi yerleşmiş ve üst damakta ön ve köpek dişi yerleşmiş damaklarinda belli oluyor ama henüz çıkmış değil..
2 gündür uyurken ağlama uykuya dalamama iştahsızlık ve genel olarak huzursuzluk var acaba dişleri mi çıkacak?Birde burun akıntısı başladı birden .
Bebeğimin ağrısını acısını hafifletmek için neler deneyebilirim?
Soğuk diş kaşıyıcı veriyorum almıyor

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
18 Eylül 2025 06:49
Kübra hanım merhabalar bu anlattiginiz şey oral dönemle alakalı salya artışının olması ağzı her şeyi götürmek istemesi ağzıyla herşeyi tanıyor olması gayet normal.
Henüz bir ağrı emaresi görmüyorsanız o zaman diş kaşıyıcıları direkt olarak soğutmadan verebilirsiniz ileride sızlanma ağlama sebepsiz huzursuzluk gördüğünüz zaman bu diş kaşıyıcılarını soğutarak kullanabilirsiniz .
Eğer şu anda soğuk kullanmaya ihtiyacınız varsa cevabım hayır herhangi bir zarar vermez kullanabilirsiniz. Diğer tüm soğuk yöntemlerin aksin diş kaşıyıcılar daha güvenli soğuk ürünlerdir . Bir videom var profilde lütfen kontrol edin 💕
Henüz bir ağrı emaresi görmüyorsanız o zaman diş kaşıyıcıları direkt olarak soğutmadan verebilirsiniz ileride sızlanma ağlama sebepsiz huzursuzluk gördüğünüz zaman bu diş kaşıyıcılarını soğutarak kullanabilirsiniz .
Eğer şu anda soğuk kullanmaya ihtiyacınız varsa cevabım hayır herhangi bir zarar vermez kullanabilirsiniz. Diğer tüm soğuk yöntemlerin aksin diş kaşıyıcılar daha güvenli soğuk ürünlerdir . Bir videom var profilde lütfen kontrol edin 💕

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
18 Eylül 2025 07:05
Gülebe hanım, diş çıkaracak gibi duruyor ama bütün akıntısı bununla alakalı değil. Onun için takipte kalın gerekirse çocuk doktorunuz ile iletişime geçin 🙏🏼
Diş için de yukarıda soğuk uygulama harici herşeyi anlattığım bir video var göz attınız mı? 🍀
Diş için de yukarıda soğuk uygulama harici herşeyi anlattığım bir video var göz attınız mı? 🍀
F
Fatos
18 Eylül 2025 14:01
Merhaba nazlıhocam oğlum 11 aylik mamaile besleniyor 4 dışımızvar hafif renk değişimivar macunsuz fircaliyorum bize nasil bir yol önerirsiniz

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
18 Eylül 2025 14:04
Fatoş hanım öncelikle bunların Çürük başlangıcı olup olmadığını tespit etmek gerekir, eğer ağızda diş mevcutsa ben macunsuz fırçalama önermiyorum maalesef. Bu konuda farklı görüşleri olsa da mevcut olan kaynaklar bize florür macunla fırçalamamız gerektiğini söylüyor . demir pire aparatı ve gece beslenmesi yönünden değerlendirmek gerekir bunlarla alakalı bana bilgi verirseniz daha net konuşabilirim
Z
Zeynep Ç. ..
18 Eylül 2025 19:02
Sordugum soruya detayli bi sekilde cevap verdiginiz icin minnettarım💕 tesekkur ederim dediklerinizi dikkat edicem ve takipteyim iyi ki varsınız💕
Y
Yaren K.
18 Eylül 2025 21:30
Merhabalar bebegim diş çıkarıyor her seferinde ateşlendi bu sefer ise burnu tıkandı ve ateşlendi dişmidir yine yoksa grip falanmıdır hocam

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
18 Eylül 2025 21:41
Yaren hanım diş çıkarma döneminde ateş 37.5-38 civarın üzerine çıkmaz ve lokal olur. Burun tıkanıklığı vs zaten olmaz, enfeksiyon açısından çocuk doktorunuzun değerlendirmesini öneririm. Eğer bir hastalık yoksa diş çıkarma döneminde bebeklerin tırnakları, diş kaşıyıcıları veya verilen soğumuş ürünlerin uygun hijyen koşullarından bazen çıktığını hatırlamakta fayda var. Tırnakları keselim, elleri güzelce yıkayalım ve mutlaka ağız içerisine giren şeylerin kirli olmadığından emin olalım 🙏🏼 eğer azıcık ucu görünen veya yarı sürmüş diş varsa ağızda bazen plak birikimi olup enfekte olabiliyor, bunlara dikkat edelim 🍀
Acil şifalar diliyorum
Acil şifalar diliyorum
E
Ela Ü.
18 Eylül 2025 21:44
Merhaba nazlı hanım kızım 16 aylık sol üst azı dişi ucu gözüküyor sağ üst tarafta kabarmış durumda üç gündür dirençli ateşi var genel olarak 39 civarı en yüksek 40 dereceyi gördük tüm testler yapıldı herhangi bir enfeksiyon durumu söz konusu değil açan diş ile bir bağlantısı olabilir mi diş bu kadar yüksek dirençli ateş yapar mı? İyi çalışmalar.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
18 Eylül 2025 21:51
Merhaba Ela hanım, az önce yukarıda benzer bi soruya cevap verdim. Tarif ettiğiniz ateş yüksek o sebeple mutlaka başka bir enfeksiyon vardır.
Gerekirse tekrar değerlendirmek gerekir.
Sürmek üzere olan dişler ve uç veren dişlerde bazen ağız florasına bağlı olarak lokal enfeksiyon olabilir. Güzelce fırçalayalım oraları.. bir de azılar biraz daha zorlar, normaldir 😔
Gerekirse tekrar değerlendirmek gerekir.
Sürmek üzere olan dişler ve uç veren dişlerde bazen ağız florasına bağlı olarak lokal enfeksiyon olabilir. Güzelce fırçalayalım oraları.. bir de azılar biraz daha zorlar, normaldir 😔
K
Kübra G.
18 Eylül 2025 21:54
Nazlı hocam öncelikle merhaba, oğlum 13 aylık üst iki dişinde lekeler var ve kesinlikle fırçalatmıyor çok zorlanıyorum o lekelere nasıl bir çözüm bulabilirim fırçalatması konusunda neler yapabilirim bir de diş çıkarma döneminde bez taşması olur mu teşekkürler 🙏🏻