Diş Çıkarma Hakkında

2303 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp

Sevgiler 💕
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Eylül 2025 11:05
Merhabalar Kübi hanım 🍀
Anne sütü alan bebekte farklı renkte ve kıvamda görülmesi ve sık olması ile 10 güne kadar yapamamasını normal kabul ediyor pediatristler ama yine de siz rutininizden farklı bi gidişat ve huzursuzluk gözlemliyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.
Gelelim dişle ilişkisineeee 😅
Tükürük miktarı arttığı için bir miktar mukuslu bir kaka olması normal, kıvamının daha yumuşak olması normal. Anlattığınızdan endişe edilecek bir durum olmadığını düşündüm ama tabi ki siz birinci derece gözlemci olarak daha doğru değerlendirirsiniz 🤗
Ufak bir not; Sizin yediğiniz bazı farklı gıdalar anne sütü ile ilk defa bebeğin tanışmasına vesile olunca bazen olabiliyor. Mesela ben bu durumu balık yediğim zaman yaşadım. Buna da dikkat edin 💕 bir de mevsim geçişlerinde daha sık oluyor.
S

Sümeyye S.

11 Eylül 2025 11:18
Braun IRT6525 kulaktan ateş ölçer kullanıyoruz. Eşlik eden herhangi bir şikayetimiz olmadığı için dişten kaynaklı olduğunu düşündük telefonda görüştük fakat bugün devam ederse fiziki muayene için görüşmeyi düşünüyorum açıkcası. Vakit ayırıp, uzun uzun yazarak, açıklayarak cevap vermiş olmanız çok kıymetli sağ olun. Daha fazla vaktinizi almayayım. Kolaylıklar dilerim, sağlıkla büyüsünler. 😊
Eser P. /. O. Ö. Ö.

Eser P. /. O. Ö. Ö.

11 Eylül 2025 13:58
Merhaba Nazlı hanım 5ay 8günlük bebeğim bugün dişi patladı aylardır çok akıntı ve kasıma vardı bugün farkettimmki alt önden dişimiz belirdi. Haftaya aşılarımız var çarşamba ve cuma diş üzerine ağır gelir mi daha çok ağrı hisseder mi acaba ertelemek mi lazım? Teşekkür ederim şimdiden 🌸
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Eylül 2025 14:14
Merhaba Eser hanım, aşılarınızı doktorunuz bir enfeksiyon görmediği sürece ertelemenizi önermem. Zaten çocuk doktorlarımız da bu şekilde ilerlenmesini öneriyor.
Sorunuza gelecek olursam, dişiniz sürme sürecine girdiği için şuan eğer başka diş hareket etmiyorsa sorun yaşamadığını göreceksiniz ☺️ ek gıda sürecindeyseniz eline güvenli ve sert kaşıyacağı gıdalar verebilirsiniz ( bütün ve kalın havuç mesela) artık dişiniz çıktığı için hijyene dikkat etmeniz çok önemli sadece.
Bi kaç güne uykunuz ve ağrılarınızın daha iyi hale geldiğini göreceksiniz, ne zaman ki tekrar kaşıma başlar o zaman diğer dişlerin de hareketlendiğini ve kapıda olduklarını anlarsınız ☺️🙏🏼
20 adet diş beklediğimiz için süreç biraz uzun 😅sabırlar diliyorum 🍀
M

Merve

11 Eylül 2025 14:28
Nazlı hanım merhaba kızım 6.ayını bitirmek üzere dişleri çok kaşınıyor ve kabardı hatta beyazlık gözüküyor fakat patlamadı. Ve bu kabarıklık ve beyazlığın olduğu yer azı dişlerinin olduğu yerler ön dişleri değil. Bu durum normal mi? Uzun süredir beyaz fakat patlamadılar daha
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Eylül 2025 14:34
Merhaba Merve hanım, normal, çene kemiği gelişiyor dişler hareket ediyor 🍀 dişler farklı sıra ile çıkabilir ama azı çıkma ihtimali çok çok düşük o yüzden söylediğim gibi hareket sebeplidir durum. Anlattığım gibi rahatlamasına yönelik şeyler yapabilirsiniz, videoda smoothie benzeri önerilerim var ek gıda veren anneler daha rahat bu dönemde ☺️🙏🏼 sevgiler
A

Ayşe B.

11 Eylül 2025 15:45
Merhaba nazlı hanım kızım 14 aylıkprematüre 34+5 de 1740 gr doğdu şuan 14.5 aylık ama dişimiz hâlâ yok
Kanlarına bakıldı diş için bi problem yok dendi damaklar hafif kabarık ama diş hala elle hissedilmiyor endişelenmeli miyim? Ayrıca muz üzüm gibi gıdalar dahil ezmeden damakları ile çiğneyerek yiyor
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

12 Eylül 2025 09:05
Merhaba Ayşe hanım, eğer doktorunuz değerlerine bakıp normal dediyse sorun yoktur 🍀
Kret yani damaklarla ezip yiyebilir bebişler sorun yok sadece üzüm biliyorsunuz boğulma tehlikesi sebebi ile ikiye kesilip veriliyor mutlaka gözetiminizde olsun 💕
S

Sevilay S.

12 Eylül 2025 11:29
Merhaba nazlı hanım benim oğlum 13 aylık 6 dişimiz var. Geceleri ağlayarak uyanıyor kulaklarını çekiştiriyor bugün kbb ve çocuk dr na götürdük diş sancısı olabilir denildi. Gece uyanıp saatlerce emmek istiyor. Uykulu olduğu için soğuk bişeyde veremiyorum ne yapmalıyım. Çok yorgunuz oda bende uykumuzu alamıyoruz şimdiden teşekkür ederim
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

12 Eylül 2025 11:39
Sevilay hanım, ben de aynı süreçteyim ve elbette geceleri emmek istemesi çok normal bu sebeple bu açlık değil de bakım ihtiyacı zaten göğsünüzü boşaltmıyordur ağrı kesici niyetine emerek rahatlamak istiyordur bu süreçte de ya ağrı kesici vermek ya emzirmek yada diş granülü verme seçeneği var. Ben de emzirmek ve kucağımda rahatlatmak yöntemini tercih ediyorum ve pek tabi bu ebeveynleri yoran bi durum. Çok yorgun olursanız diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz 🍀🙏🏼
S

Sevilay S.

12 Eylül 2025 12:25
Çok teşekkür ederim emzirmeye devam öyleyse ☺️
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

12 Eylül 2025 16:19
Evet 💕bu uzun bi süreç ve ağrı kesiciler ile sürekliliği yok maalesef, eğer emiyorsa böyle destek olabiliriz ama mevcut dişlerin sağlığına dikkat edelim lütfen 🍀
D

Deniz .. Ş.

13 Eylül 2025 07:30
Nazlı Hanım, diş jeli kullanmadım. Piyasadaki bir çok ürünün içeriğinin iyi olduğunu düşünmüyorum.
Osman hocamızın önerdiği 2 ürün vardı. Osanit ‘i tr’de orjinalini bulmak çok zor.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

13 Eylül 2025 18:49
Deniz hanım, ben diş hekimi bir anne olarak ne ağrı kesici ne de jel/granül kullandım. Bebeğim hala dişini çıkarmadı ama uzun zamandır tüm damak kabaracak kadar sıkıntı çekiyoruz ve onun anlık semptomlarına yönelik çözümler sunuyorum.
Emzirmek, konfor arttırmak, dikkatini dağıtmak, soğuk uygulama yapmak vb
Diş çıkarma süreci uzun bir maraton, sürekli ağrı kesici ile imkansız. Diğer preparatlar ile alakalı da kullanma kararını ebeveyn vermeli, kullanılmaz diyemem ama ben bir anne olarak saçımı dahi boyatmadım o yüzden bu konuda biraz daha pimpirikli bir yapım var ve hassas davranıyorum ☺️ yine de yapan veya kullanan yanlış demek değil bu. Bebeğiniz kontrolsüz acı çekiyordur ve sizin konforunuzu bu arttırıyordur, elbette kullanmanız açısından güvenli bir ürün. Bir anne olarak başka bir anneye kendini kötü hissettirmemeliyiz ama nasıl ki hepimiz kendi doğrularımızla çocuklarımızı yetiştiriyoruz bu tarz ürünlerin kullanımı da aynen bu şekilde değerlendirilmeli 🍀
Umarım kimseyi kırmadan üzmeden anlatabilmişimdir ☺️
Rabia N. Ç. .

Rabia N. Ç. ..

14 Eylül 2025 16:25
Merhaba hocam 5 ay 10 günlük kaç gündür huzursuzluk mama reddi var diş lastiğini hunharca kullanıyor ama rahatlamiyor heralde çok ağlıyor bir tek saatlerin sonunda uykuya dalınca mama verebiliyorum normal mi
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

14 Eylül 2025 20:39
Merhaba Rabia hanım, yukarıda bahsettiğimiz diğer uygulamaları yapabiliyor musunuz? Örneğin soğuk uygulama vb
Bazen biz besinleri fazla teklif ediyoruz bazen de dişten iştahsızlık olabiliyor ona çok takılmayın, sadece konforunu arttırmaya yönelik hareket etmeye çalışın.
Dişler hareket ederken maalesef böyle huzursuzluk oluyor 🙏🏼
Rabia N. Ç. .

Rabia N. Ç. ..

16 Eylül 2025 18:22
Zaten sadece mama ile besleniyor fazla teklif etmek zorunda kalıyorum çünkü yemediği için idrarı koyu sarı oldu
R

Rumeysa K.

16 Eylül 2025 18:46
Merhaba doktor hanım bebeğim 12 aylık hiç diş yok vitamin değeri normal
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

16 Eylül 2025 19:02
Rabia hanım, ara ara teklif edip ısrarcı olmayalım o zaman red yaşamayalım 🙏🏼
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

16 Eylül 2025 19:03
Rumeysa hanım, doktorunuz değerlendirip normal dediyse endişe etmeyin. 16 aya kadar uzayabiliyor, genetik ile alakalı bazen bu gecikmeler. Eline dişlerini kaşıyacağı sert gıdalar verin. (Havuç vb) 🍀

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir