Diş Çıkarma Hakkında

2302 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp

Sevgiler 💕
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

18 Eylül 2025 22:03
Merhaba Kübra hanım,
Lekeler maalesef dikkate alınmalı çünkü süt dişleri çürüğün çok hızlı ilerlediği dişlerdir.
Yarın bununla alakalı bir video çekeceğim ( bebeğim müsade ederse 😅) kısaca anlatmam gerekirse ;

Siz diş fırçalarken sizi izlesin, asla ısrar etmeyin ama dahil edin, sadece ilgisini sizde tutun. Macunu sıkmayı tarif etmek gibi

Dişinizi mutlaka onunla fırçalayın, içeri giderse yanına gidin durumu eğlenceli hale getirin. Süreci sizle görsün. İleride Ayna karşısında birlikte yapacak hale gelin.

Bir oyuncağının dişlerini fırçalamasını isteyin böylece ilerleyen aşamalarda siz onun dişini fırçalarken onun da görevi olacak.

Eğer diş fırçalama bir miktar geç başlarsa böyle sorunlar olabiliyor, ayrıca bebeklerin günü gününü tutmuyor biliyorsunuz 😅 sabırla ve bir rutin olarak bunu yapın.
İleride fırçalama tabloları yaparsınız motive olur.

Bez taşması da, emmesi veya sıvı alımı bazen diş ağrısı ile artıyor. O zaman tabi giren gıda miktarı arttığı için çıkan miktar da artıyor. Ayrıca diş çıkarma döneminde tükürük artışı ile kaka biraz daha mukuslu ve akışkan hal alır.
A

Ayşe Ç.

22 Eylül 2025 16:12
Merhablar hocam kopek dıslerı cıkıyor 1 yaş soguk uygulamada yapıyorum ama cok huysuz iştahsız ateşi cıkıyor ne yapabılırım
E

Esranur Y.

22 Eylül 2025 18:08
Merhaba hocam 7aylik bebegim alt iki disini 5aylikken cikardi simdi yine alttan cikan dislerin yan tarafindan diş cikariyor normalmi ve uykusu cok az
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Eylül 2025 18:28
Ayşe hanım, 1 yaş olduğunuz için bitki çaylarından tüketebilirsiniz soğuk şeklinde 🙏🏼 meyve suyu veya süt yerine böyle bişey tercih edebilirsiniz
Az şekerli meyveler ile dondurma yapabilirsiniz 🙏🏼 diş zor bi süreç, bazen ne yapsak da olmuyor ve çok haklısınız. Sakın üzülmeyin, maksimum rahatlatmayı sağlamaya çalışıyorsunuz bir anne olarak 💕içiniz rahat olsun 🍀
Köpek dişleri ağızda en uzun köklü dişler süt dişinde dahi, bu sebeple azıcık daha uzun sürer, bol bol fırçalayın orayı
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Eylül 2025 18:28
Esranur hanım, evet normal süreç bu şekilde ilerliyor. Uykusuzluk süreçten kaynaklı 🙏🏼
F

Fatma S. ..

22 Eylül 2025 18:57
Merhaba hocam oğlum 9 aylık. 6. Aydan 8. Aya kadar üst dişleri çıkarmak için uğraştık.2 ay boyunca sadece mama içti ek gıdayı bırakın yemeyi tadım bile yapamadık.bütün uygulamaları yapıyorum. En son ağrı kesici bile verdim ama o bile fayda etmedi.şimdi alt yanlar kabardı yine çok huysuz her dişte böyle olması beni de çok yoruyo.onun da hem uyku hem beslenme çok kötü gidiyor. Jel hiç kullanmadım. Sizce jel bizim gibi çok zor geçirenler de kullanılmalı mı? İlk çocuğumda hiç böyle olmamıştı.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Eylül 2025 19:35
Fatma hanım bence çocuğun ve sizin konforunuzu arttıran ve güvenli yöntemlere şans verilmeli 💕sizin kadar bebeğinizin de yorgun olduğunu varsayıyorum 🍀bence sınırında kullanabilirsiniz ☺️uyku kalitesi önemli, gündüz uykularınız nasıl?
Ü

Ülkü D. ..

22 Eylül 2025 19:38
Merhabalar nazlı hanım benim kızım 15 aylık iki üst iki alt ön dişleri var bu sayı normal mi
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

22 Eylül 2025 19:53
Ülkü hanım 12-16 ay aralığında 1 adet diş çıkarması yeterli, sonrasındaki süreç genetiğe bağlı ilerliyor. Devamında da daimi dişleri ile alakalı takip yapıyoruz ancak daha geç veya erken çıkabilir ve bunların hiç biri bir anlam ifade etmez. Diş fırçalamaya ve sert gıdalar tüketmeye devam 💕 bunlar eksik kalırsa dişlerin sürmesi gecikir
K

Kardelen M.

23 Eylül 2025 09:47
Merhaba kızm 8 aylık hala dişleri cıkmadı 4 aylıkken başlamıştı salya vs diş belirtileriydi ama henüz cıkaramadı suan altlar kabarmış nezaman gelir tahmini cok yorucu
K

Kübra B. ..

23 Eylül 2025 18:35
Merhaba nazlı hanım bebeğim 17 aylık sağ alt azı dişi çıkarken diş eti şişti dokunduğum zaman yumuşak hissediliyor. Son günlerde çok huzursuz doktora gittik ağzını tam açamadık o yüzden net göremedi normal dedi ama ben endişeleniyorum ama bir mikrop mu kaptı diye diş çıkarken bu tür şişlik normal midir
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Eylül 2025 19:10
Kardelen hanım, bir çok annemiz burda aynı soruyu sordu ama gözden kaçmış olabilir tekrar cevap vereyim ☺️ diş çıkarma süreci dişin çıkması kısmı değil aynı zamanda dişlerin hareketi ve çene kemiğinin büyümesi sürecidir. 12-16 ay arasında ilk dişi bekleriz ama bu dişin çıkması genetik ile alakalı. Bebeğinizin konforunu arttırmak için paylaştığım videodaki şeyleri yapabilirsiniz, umarım ikiniz için de süreç kolay olur🍀
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Eylül 2025 19:28
Kübra hanım, evet dişler çıkarken önce kemiği sonra dişetini geçiyor. Tam bu arada kaldığı sürede hafif yumuşak bir doku olur hatta bazen bu mor renkte olur ve buna Erüpsiyon yani sürme kisti denir ve tamamen doğal zararsız bir oluşumdur. Yardımcı olmak için düzenli fırçalama yapın ve sert gıda verin eline çiğnesin. Görmeyi gerektirecek bir durum yok bu gayet normal endişe etmeyin
G

Gülsün G. K. ..

23 Eylül 2025 21:08
Merhaba Nazlı hocam . Kızım 13 aylık alt iki dişi çıktı ama üst dişleri hala çıkmadı. Yerleri şiş duruyor. Diş çıkarma zamanları kan testinde hiçbir sorun yok.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

24 Eylül 2025 05:48
Gülsün hanım, gayet normal ilerliyor gelişim endişe etmeyin 🙏🏼 @Gülsün Güven Kardaşlar
G

Gamze U.

26 Eylül 2025 13:09
Merhabalar kızımın azı dişi çıktı fakat içi siyah çürük gibi bu normal mi ? Dişlerini düzenli olarak fırçalıyorum
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

26 Eylül 2025 13:28
Merhaba Gamze hanım, üzeri tam açılmadan yarı sürmüş haldeyken içeriye gıda gittiyse çürümüş olabilir tabi. Görmeden bişey söyleyemiyorum ama böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden diş hekimine görünmenizde fayda var
E

Esranur Y.

27 Eylül 2025 16:05
Merhabalar hocam 7aylik bebegim ilk dislerimi alttan 5aylikken cikardi simdi yine alttancikan dislerin yanindan birer tane ve sanki ustende diş cikariyor normalmidir. Ve bu surecte rahatlatmak icin ne yapmaliyim.birde pirinc unu mamasi hakkinda ne dusunuyorsunuz
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

28 Eylül 2025 15:47
Esranur hanım süreciniz normal ilerliyor zaten, endişe edecek bir durum yok. Rahatlaması için burda gönderinin başında bir video linki paylaştım 7 dk kadar anlatıyorum nedenini nasılını isterseniz vaktiniz olunca izleyebilir veya dinleyebilirsiniz 🙏🏼kısaca soğuk uygulamalar rahatlatıcı uygulamaların başında geliyor 💕
Pirinç unu ile alakalı da gece maması yapıyorsanız bu dişler yüzeyinde kalırsa çürük yapar ( her yiyecek gibi) bu sebeple ihtiyaç varsa mama veya anne sütü olsun en son içtiği şey. Eğer genel besleyiciliği açısından soruyorsanız benim branşım olmadığı için sizi doğru yönlendiremem ama @Fatma Atagün size bu konuda yardımcı olabilir ☺️🙏🏼
Sevgiler 🌻
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

28 Eylül 2025 17:26
@Esranur Y Merhaba; pirincin içerisinde bulunan arsenik ve kan şekeri üzerindeki etkilerinden dolayı kullanılması ve pişirilmesiyle ilgili yöntemleri yetişkinlere anlatmaya çalıştığımız dönemde bebeklere önermiyorum. Pirinç unu yerine yulaf, irmik, tam buğday, karabuğday unlarını tercih edebilirsiniz. İlerleyen dönemde badem unu ve nohut ununa da isterseniz geçebilirsiniz 🌸

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir