Aşı Kararsızlıkları / Karşıtlığı

581 görüntüleme
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

10 Ekim 2025 16:27
Merhaba çok kıymetli anne/ babalar 💕
Beni takip eden, denk gelen anne/babalar Aşı konusunda ne kadar hassas olduğumu sizlere yardımcı olabilmek adına ne kadar özverili olduğumu biliyorlar. Hedefim bu başlık altında kafanızdaki soru işaretlerini bir nebze olsun dindirmek. Aşı karşıtı söylemlere saygı duymakla birlikte bu gün bir konuya binaen yaptığım yorumda inançsız kabul edildim. Allahın verdiği vücuda dışarıdan birşey enjekte edilmesini tasvip ettiğim için :) hatta Allah’a hesap vermeyeceğimden tevekkülden bahsedildi, buradan bir kez daha anlatayım bu işi ; çok şükür Allah inancım tam biraz dini bilen birisi tevekkül edin diyerek başının kesildiği cümlenin önce tedbir sonra tevekkül olduğunu iyi bilir. Gelelim işin tıbbi gerekçelerine ; bakın aşı yaptırdığınızda benim hiç kazancım yok( aslında sağlıklı bir toplumda oğlum yaşayacak diye düşünürsem var) maddi kazancım yok. Şu aşı karşıtı doktor kisvesi altında alternatif tıpçılar kendi çocuklarını inanın aşılatıyor. Mikropartüküllerden vs bahsediyorlar ama anne sütünde ve mamada olduğundan daha az mikropartikül var bu aşılarda. Peki bu adamlar bunu neden yapıyor? Hastalık ortaya çıkacak ki ilaç firmaları ( ki aşıyla önüne geçilebilecek hastalıkların tedavi ilaçları ciddi pahalı) ceplerini doldurabilsin. Bu bir çıkar meselesi haline geldikçe içim acıyor. Kendinize istediğinizi yapın ama yalvarırım çocuklarınıza bunu yapmayın. Aşı hayat kurtarır. En masum hastalıktan bile ölen çocuk var. Kendi oğluma özel aşılar dahil tüm aşılamaları yaparken sizi de bu konuda uyarmak boynumun borcu. Uzun oldu vaktinizden aldım özür dilerim. Yine problem yaşayan olursa seve seve yardımcı olurum. Bebeklerimizi sevgiyle kucaklıyorum 💕💕💕
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

13 Ekim 2025 10:33
@Ecoş Kao sustu derken? Konuşmamaktan vs bahsediyoruz sanıyorum. Aşıların konuşmayı engellediğine dair bilimsel bir kanıt yok. Açıkçası bunu ilk defa duyuyorum da diyebilirim. Ama size psikolojik boyutta açıklayabilirim. Çocukların geneli hastaneden doktordan hemşireden zaten korkuyor. Gerek anne babanın çocuğumun canı acır mı endişesi gerek çocuğun ona ne yapılacağının bilemiyor oluşu nedeniyle. Korkması dolayısı ile konuşmamayı tercih eden korkup susan bebek var mıdır olabilir. Ama bu geçici bir durum. Kalıcı böyle bir vakaya hiç şahit olmadım meslekteki 13. Yılım. O yüzden lütfen telaş etmeyin sevgiler 💕
E

Ecoş K. ..

13 Ekim 2025 11:06
Evet konuşmamaktan bahsetmiştim🙈 teşekkürler🌸
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

13 Ekim 2025 11:15
Ne demek rica ederim 🌸
A

Aylin A.

14 Ekim 2025 13:03
Merhabalar bende aşı hakkında kendi deneyimleri vs aktarmak istiyorum. Ben aşı karşıtı sayılırdım aslında. Nasıl beynimin kirlendiğine gelecek olursak tamamen sosyal platformlarda okuduğum yorumlar, ailelerin aşı sonrası yaşadıklarını gerçekten aşı sonrası yaşadık diye aktarımları, A.Y. hoca isimli doktoru sürekli örnek göstermeleri gerçekten inanarak konuşması vs etken oldu. Asıl önemli sebebi ise mesleğim oldu. Özel çocuklarla 5 sene kadar çalıştım. Otizmli, dikkat eksikliği vs olan kaç çocuk gördüm sayamıyorum bile.Haliyle insan çok etkileniyor. Velilerimin gelip aşıdan sonra oldu demesi. Beni ve çalışma arkadaşlarımıda çok etkiledi. Y. Lisans mezunuyuz eğitimliyiz. Fakat bilgi kirliliği , sosyal platformlar, ailelerin buna bayağı bayağı inanması bizide etkiledi. Velilerime “ ablacığım 2 yaştan sonra kesin tanı konabilir. Ve belirtiler net olarak 2 yaştan sonra kendini gösterir bu da 2 yaş aşısına denk gelir. ‘’ deyip akabinde kafamda soru işaretleriyle araştırıp okuyordum. Velhasıl kızım doğdu. Her ne olursa olsun bu aşılarda yan etki dahi olsa diğer türlüsünü göze alamıyor insan. Otizm konusuna gelecek olursa derya deniz bir konu sebepleri sadece aşı ile olacak bir iş değil bu. Aşıya gelene kadar milyon sebep sıralanabilir. Yani çevre sosyal medya benim gibi işin icinde olan, eğitimli bir kadını bile etkiledi. Siz düşünün. Aşılarını yaptırıyorum kızımın. Diğer türlüsünü göze almak delilik gibi geliyor çünkü.
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

14 Ekim 2025 13:09
@Aylin Abc hanımcığım kafa karışıklığı herkeste olabilir tabii bizim görevimiz nedeni niçini anlamak aslında evet 2 yaştan sonra daha net görebiliyoruz bu hastalık belirtilerini ama aşıyı sebep göstermek kolay olan yol fakat aşı ve otizm arasında hiç ilişki yok ya aileler geç farkediyor ya da suçlu bulmak daha kolay yol seçiliyor. Haklısınız eğitimli eğitimsiiz diye ayırmıyoruz asla. Aksine epitimli aileler daha çok etkilenebiliyor ama bu adamların anlattığı Fas’a fistoları çüretecek çok bilimsel yazı var o nedenle hiçbir çocuk aşılanmayacak kadar kıymetsiz olmamalı 💕💕💕 paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
E

Elif Ş.

15 Ekim 2025 07:42
@Ayça Karamehmetoğlu Arıkan Ayça hanım çok teşekkür ederim bir sorum daha olıcaktı 2.ay bcg aşısı ile rotanın ilk dozu arasında 28 gün süre olmalı mı ikisi de canlı aşı olduğu için
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

15 Ekim 2025 07:58
Merhaba elif hanım 2 ay aşıları halihazırda ağır aşılar olduğu için rota ilk dozunu2. Ay sonunda yada 3. Ayda menenjitlerle yaptırabilirsiniz ❤️
R

Rüm ..

15 Ekim 2025 11:53
Merhaba hocam tekrar bir sorum olacaktı
Oğlum pazartesi aşı oldu 9. Ay aşısı banyo yapabilir mi acaba aşıdan sonra üç gün geçmesi mi gerekli
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

15 Ekim 2025 13:03
9. Ay aşısından sonra aynı gün bile banyo yaptırabilirsiniz sadece aşı yerini ovalamayın
H

Hazel A. ..

10 Kasım 2025 15:54
Merhabalar benim de aşı konusunda çok fazla tereddütüm var.Her aşı bulunduğu ayda yapılmalı mi gerçekten mesela 18. Aydaki altılı karma 24 te yapilamaz mi ya da hepatit a 2 yaşından önce bitmeli mi gerçekten?Kkk su çiçeği verem bunlara diyecek bir şeyim yok ama karma aşılar kafamı çok fazla karıştitriyor.Benim bebeğim beşli karma ile başladı hepatit b de oldu 3 doz.Simdi 18. Ayda beşli karmanın bittiği altılı karmadan devam edileceği söylendi hepatit b içinde tekrar var yani.Bir günde toplam 8 farklı hastalığın aşısini olacak gerçekten çok fazla değil mi?Üstelik ABD de yapılan yeni bir araştırmada aşı ve otizm arasında bağlantı bulundu bu benim kafamı iyice karıştırdı.
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

10 Kasım 2025 18:09
Hazel hanım gerekli olmasa öyle planlama yapılmaz zaten, ABD de yapılan çalışma hangi güvenilir kaynaktan acaba burada da paylaşır mısınız ?
Hanife G.

Hanife G.

10 Kasım 2025 21:49
9. Ay aşısı ile ilgili osman hoca zorunlu değil risk bölgesindeyseniz yaptırın diyor ama sağlık ocağındaki hemşiremiz zorunlu diyor 12. Ayda tekrar olucak 2 doza gerek var mı
Ayça K. A.

Ayça K. A.

Hemşire

10 Kasım 2025 23:47
Yaşadığınız bölgeddki hastalık riskini sağlık ocağı hesaplıyor ve o riske göre zorunlu diyor. Sağlık ocağınız yapılması gerek diyorsa yaptırın tabii

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir