Aşı Kararsızlıkları / Karşıtlığı
582 görüntüleme

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 16:27
Merhaba çok kıymetli anne/ babalar 💕
Beni takip eden, denk gelen anne/babalar Aşı konusunda ne kadar hassas olduğumu sizlere yardımcı olabilmek adına ne kadar özverili olduğumu biliyorlar. Hedefim bu başlık altında kafanızdaki soru işaretlerini bir nebze olsun dindirmek. Aşı karşıtı söylemlere saygı duymakla birlikte bu gün bir konuya binaen yaptığım yorumda inançsız kabul edildim. Allahın verdiği vücuda dışarıdan birşey enjekte edilmesini tasvip ettiğim için :) hatta Allah’a hesap vermeyeceğimden tevekkülden bahsedildi, buradan bir kez daha anlatayım bu işi ; çok şükür Allah inancım tam biraz dini bilen birisi tevekkül edin diyerek başının kesildiği cümlenin önce tedbir sonra tevekkül olduğunu iyi bilir. Gelelim işin tıbbi gerekçelerine ; bakın aşı yaptırdığınızda benim hiç kazancım yok( aslında sağlıklı bir toplumda oğlum yaşayacak diye düşünürsem var) maddi kazancım yok. Şu aşı karşıtı doktor kisvesi altında alternatif tıpçılar kendi çocuklarını inanın aşılatıyor. Mikropartüküllerden vs bahsediyorlar ama anne sütünde ve mamada olduğundan daha az mikropartikül var bu aşılarda. Peki bu adamlar bunu neden yapıyor? Hastalık ortaya çıkacak ki ilaç firmaları ( ki aşıyla önüne geçilebilecek hastalıkların tedavi ilaçları ciddi pahalı) ceplerini doldurabilsin. Bu bir çıkar meselesi haline geldikçe içim acıyor. Kendinize istediğinizi yapın ama yalvarırım çocuklarınıza bunu yapmayın. Aşı hayat kurtarır. En masum hastalıktan bile ölen çocuk var. Kendi oğluma özel aşılar dahil tüm aşılamaları yaparken sizi de bu konuda uyarmak boynumun borcu. Uzun oldu vaktinizden aldım özür dilerim. Yine problem yaşayan olursa seve seve yardımcı olurum. Bebeklerimizi sevgiyle kucaklıyorum 💕💕💕
Beni takip eden, denk gelen anne/babalar Aşı konusunda ne kadar hassas olduğumu sizlere yardımcı olabilmek adına ne kadar özverili olduğumu biliyorlar. Hedefim bu başlık altında kafanızdaki soru işaretlerini bir nebze olsun dindirmek. Aşı karşıtı söylemlere saygı duymakla birlikte bu gün bir konuya binaen yaptığım yorumda inançsız kabul edildim. Allahın verdiği vücuda dışarıdan birşey enjekte edilmesini tasvip ettiğim için :) hatta Allah’a hesap vermeyeceğimden tevekkülden bahsedildi, buradan bir kez daha anlatayım bu işi ; çok şükür Allah inancım tam biraz dini bilen birisi tevekkül edin diyerek başının kesildiği cümlenin önce tedbir sonra tevekkül olduğunu iyi bilir. Gelelim işin tıbbi gerekçelerine ; bakın aşı yaptırdığınızda benim hiç kazancım yok( aslında sağlıklı bir toplumda oğlum yaşayacak diye düşünürsem var) maddi kazancım yok. Şu aşı karşıtı doktor kisvesi altında alternatif tıpçılar kendi çocuklarını inanın aşılatıyor. Mikropartüküllerden vs bahsediyorlar ama anne sütünde ve mamada olduğundan daha az mikropartikül var bu aşılarda. Peki bu adamlar bunu neden yapıyor? Hastalık ortaya çıkacak ki ilaç firmaları ( ki aşıyla önüne geçilebilecek hastalıkların tedavi ilaçları ciddi pahalı) ceplerini doldurabilsin. Bu bir çıkar meselesi haline geldikçe içim acıyor. Kendinize istediğinizi yapın ama yalvarırım çocuklarınıza bunu yapmayın. Aşı hayat kurtarır. En masum hastalıktan bile ölen çocuk var. Kendi oğluma özel aşılar dahil tüm aşılamaları yaparken sizi de bu konuda uyarmak boynumun borcu. Uzun oldu vaktinizden aldım özür dilerim. Yine problem yaşayan olursa seve seve yardımcı olurum. Bebeklerimizi sevgiyle kucaklıyorum 💕💕💕
R
Rabi
10 Ekim 2025 16:47
Merhaba bebeğim 2 aylıkken kalça ultrasonu 54 alfa derece ölçüldü.gecen gittik 3 aylık 57 olmuş sizce düzelir mi ortopedi doktoru 3 hafta sonra gelin dedi muayene de sıkıntıçıköadı.

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 17:25
3 hafta sonra gittiğinizde genel durum tekrar bakılacak ultrason çekilecek hekiminiz duruma göre uygun tedaviyi başlayacaktır.yüksek olasılıkla iyileşiyor ama merak etmeyin 🙏🏼🙏🏼🙏🏼
T
Tuba K.
10 Ekim 2025 17:30
Merhaba ayça hanım öncelikle herhangı bir sağlık emekçisinin / herhangi bir insanın kendini ben inanıyorum diye açıklamak zorunda kalmasına çok üzülüyorum birde Haala! Sizi bir suredir takip ediyorum bızlere verdıgınız Onerıler oğlumun çokk iyi olduğu için gittigimiz özel doktorunun tavsiyeleri ile aynı ben burdan sizin ne kadar iyi bir sağlık çalışanı oldugunuzu anlayabılıyorum . Aşı karşıtlarını da anlamamak elde değil izleyınce çok mantıklı çok gerçekci videolar var ama yınede mantıklı olan doktorlarımızı dinlemek bunun için dilerım en azından bundan sonra kımsenın saldırmasına , yargılamasına maruz kalmazsınız ben emeğinize büyük bi saygı duyuyorum sevgiler 💕

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 17:40
Tuğba hanımcığım; aşı karşıtlarının savunmalarını neyi neden yaptıklarını anlatmak mümkün. Gerçekten kafası karışanlara kapım sonuna kadar açık 6.5 aylık oğlumun zamanından çalarak burda dilim döndüğünce herkese yardım eli uzatmaya çalışıyorum. Mesleğe 13 yılımı verdim bunu yaparken yurt dışında çalışma imkanım da oldu dolayısı ile karşılaştırmalı olarak birçok şeyi de sorguladığım zamanlardan geçtim. Nefret söylemlerine çok denk gelmeye başladım ne yazık ki gerek instagram gerek bu mecrada ben yine de öğrenmek isteyen gerçekten bebeği için en iyisini isteyen annelere yardım etmeye yılmadan devam edeceğim çok kıymetlisiniz 💕

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 18:10
Aşı sorularını burada toplarsak herkes yararlanabilir diye düşünüyorum.

Özge U.
10 Ekim 2025 18:39
Aşı karşıtlığını bende anlamış değilim. Birileri ortaya “ aşılar otizm yapıyor. Çocukların bağışıklığı düşüyor çok sık hasta oluyorlar. Aşısız çocuklar daha sağlıklı” şeklinde iddia attı. Sonra herkes aşıdan korkar oldu. İyi de aşı yaptırmadığın çocuğun sağlıklı ise, benim aşılı çocuğum sayesindedir. Bunu düşünen kimse yok! Ayrıca aşılı çocuğun daha çabuk hasta olması gibi bir durumu yaşamıyoruz. Kızım çok az hasta olan ve hasta olduğunda da çok çabuk iyileşen bir çocuk. Bağışıklık tamamen çocuğun yapısıyla ilgili bir durum her çocuk kendi bağışıklığını kendi oluşturuyor. Biz sadece destekliyoruz. Aşı yaptırmıyorsan da aşı yaptırana saygı duyacaksın. Herkes sosyal medyadan duyduğu bilgilerle profesörü olmuş. Bilime ve ilime olan saygı yok olmuş, diyecek başka birşey bulamıyorum😢
M
Melek K. D.
10 Ekim 2025 18:55
Kızım dün 3 aylık oldu, devlet hastanesinde doktor rota aşısını reçete etti alıp uyguladık. Menenjit ile aynı anda ağır gelebilir dedi onu sonra uygulayalım dedi. 4. Ayda diğer aşılarını yaptır. Kontrol gel menenjitin adını vereyim sana 5. Ayda geldiğinde getirirsin uygularız dedi. Aynı zamanda 5. Ayda rotanın 2.dozunu yapıcaz dedi. O an bebeğim ağladığı için soramadım sonradan aklıma geldi. 5.ayda da iki aşı birden yine ağır gelmez mi? Yoksa sadece rotanın ilk dozu ile birlikte yapılması mı ağır gelirdi

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 18:58
Ben rota ve 2 menenjiti kendi oğluma aynı anda uyguladım. Ağır gelme diye bir durum yok @Melek Karaca Deniz hanım. Doğru uygulama ya 3 ü 1 arada ya 1 rota 1 menenjit 1 ay sonra diğer menenjit olarak yapılır. En iyi bağışıklığı bu şekilde sağlarsınız sevgiler 💕💕💕

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 18:58
@Özge U.C hanım kesinlikle söylediklerinize katılıyorum sağ olun 🙏🏼
M
Melek K. D.
10 Ekim 2025 19:04
Rotayı tek doz mu uyguladınız

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 19:06
Hayır 1. Dozu 3. Ayda 2 dozu 5. Ayda uyguladım. Rotarix olduğu için ben öyle program yaptım. Rotateq yapsam 3 doz olacaktı.
A
Aleyna T.
10 Ekim 2025 19:42
Merhaba Ayça hanım gerçekten aşı yaptırın dediğiniz için inançsız ithamı yapılması çok üzücü yani bu ithamı yapan kişilerin inancını sorguluyorum gerçekten kendini bilmez kişileri umursamayın açıkçası ben sizin tavsiyelerinizi dikkate alıyorum bebeğim 6. Ayına girdi ve aşılarını bu zmanan kadar eksiksiz yaptırdım menenjit aşısını ilk dozunu 6.ayında mı yaptırmam gerekiyor☺️🥰

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 19:52
Menenjit aşılanın ilk dozunu 6. Ayda yaptırırsanız ikinici dozunu 8. Ayda yaptırabilirsiniz 💕💕💕 güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum
A
Aleyna T.
10 Ekim 2025 19:54
Ben teşekkür ederim asil kuşumu öpüyorum 🥰😘

Ayça K. A.
Hemşire
10 Ekim 2025 19:55
Biz de kooooocaman öpüyoruz 💕💕
E
Elif Ş.
12 Ekim 2025 11:22
@Ayça Karamehmetoğlu Arıkan merhabalar.siz menenjit aşılarına kaçıncı ayda başladınız acaba ? Ve mesela 3 ay +5 günlükken nimenrixe başlanır mı İllaki 3.ay olduğu gün mü başlanması gerek .

Ayça K. A.
Hemşire
12 Ekim 2025 15:40
3ay 5 günlük aşıya başlanır. Ben 3 ay 2 günlükken kendi oğluma yaptım.
İ
İrem K. ..
12 Ekim 2025 17:34
Merhaba Ayça hanım bu platformda yeniyim. Kendimde fizyoterapistim. Çevremde bir grup var aşı karşıtı lakin kendileri bilimsel verilerle karşılar. Merihkafası var belki tanıyorsunuzdur onun internet sitesinde Cüneyt Konuralp isimli hocayla yapmış olduğu yayınlar var video kayıtlar onları izlediğimde kafam çok karışmıştı. İzlemenizi tavsiye ediyorum . Hep şunu söylüyorum kendime aşılar o kadar çok hastalığı yok etti diyorum lakin buna cevaben o kesim özellikle Cüneyt konuralp hocanın videolarını izleyen kesim şunu söylüyor ; mesela kızamık aşısı bulunduğunda kızamık vakaları neredeyse son bulmuş . Hastalıkların alevlenme zamanında aşıların olmadığını genelde hastalıklar bitmeye yakın ortaya çıktışını söylüyor .

Ayça K. A.
Hemşire
12 Ekim 2025 19:55
Kızamık aşısı 1963 yılında bulunuyor ve bulunduğu yıl dünya sağlık örgütü verilerinde 2.6 milyon kişi kızamıktan ölüyor. 50 milyon vaka gözlenmiş. 1970lerde 2.3 milyon kişiye düşüyor. 2025 senesinde tüm dünyada 107.500 kişi ölüyor. Bakın sadece kızamık örneklendirerek verdiğiniz için onun üzerinden gittim. Sayısal gerçek verilere internet ortamından ulaşmanız ve teyit etmeniz çok kolay çünkü işlenmiş vakalar bunlar. Peki madem kızamık bitmişti aşı çıktığında neden 1970 te hala insanlar milyon milyon ölüyordu diye sorarlar adama. Bizler maalesef araştırmak yerine hazır bilgi seven bir toplumuz. Aşılar hakkında gerçek bilgiye ulaşmak isteyen araştırıyor yeri geliyor yardım ediyoruz. Ama bu tarz söylemler çok yanlış bilgiler. Kendiniz de bilgi filtreleyerek doğru bilgiye zaten ulaşabilirsiniz. Ama aşı karşıtı olup hastalıktan sonra ilaçla çaresin arayanlara çok sinirleniyorum. Madem aşı gereksizdi covid dönemi covid aşılarını yaptırmasalardı insanlar ? İş zorlamaya gelince kimse fikrini beyan edemedi. Hiç bilinmeyen bir aşıyı zorunlu kılındı diye yaptırdı çoğu insan. Kusura bakmayın konu çocukların hayatı ve bu adamları kendilerine nefer edinmiş olan bir güruh var umarım çocukları hastalandığında gidip o insanlardan tedavisi için yardım alırlar.
E
Ecoş K. ..
13 Ekim 2025 10:03
Ayça hanım aşı karşıtı değilim ama çocuğum aşı olduktan sonra bir anda sustu diyen çok kişiye denk geldim ve bu beni çok korkutuyor