Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
522 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
Ö
Özlem E.
25 Eylül 2025 12:32
6 aylık bebeğim sadece anne sütü alıyor ve ek gıdaya geçme sürecindeyiz . Hangi sıklıkla nasıl beslenme olmalı bilgilendirir misiniz

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
25 Eylül 2025 12:40
@Aleyna Yalun Elbette bazı sebzeler için “3 gün kuralı” geçerli değil. Örneğin soğanı tek başına tattırmak elbette çok zor bu yüzden güvenli besinlerle birlikte aroma vermek için kullanabilirsiniz. Mesela sebze püresine çok az eklemek ya da yoğurt çorbası yapıp pişirme sırasında içine katarak soğan ve biberi denemiş olursunuz.
Böylece bebek hem tadına yavaş yavaş alışır hem de beslenmede çeşitlilik sağlanır 💐
Böylece bebek hem tadına yavaş yavaş alışır hem de beslenmede çeşitlilik sağlanır 💐

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
25 Eylül 2025 20:35
@Semen Çelikdoğan hanım, endişenizi anlıyorum. Blw’de en önemli nokta, gıdaları bebeğinizin gelişimine uygun büyüklükte ve yumuşaklıkta sunmak. Bu şekilde risk azalır. Fazla korumacı davranmayın bu hem gelişimini sınırlar hem de bebeğinizin özgüvenini etkiler.🙏🏻
Şunu unutmayın öğürme sesli olur ama gerçek boğulma sessizdir. Bu farkı bilmek için en önemli önlem, ancak bu boğulma riski sadece gıdalarda olmaz bu yüzden bebeklere yönelik ilk yardım eğitimi almanız sizi rahatlatır. Böylece hem siz kendinizi daha güvende hissedersiniz hemde bebeğiniz keşfetmeye cesaret eder🤗
Şunu unutmayın öğürme sesli olur ama gerçek boğulma sessizdir. Bu farkı bilmek için en önemli önlem, ancak bu boğulma riski sadece gıdalarda olmaz bu yüzden bebeklere yönelik ilk yardım eğitimi almanız sizi rahatlatır. Böylece hem siz kendinizi daha güvende hissedersiniz hemde bebeğiniz keşfetmeye cesaret eder🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
25 Eylül 2025 20:42
@Feyza Eroğlu hanım 🌸 şunu hep söylerim fazla ısrar ve alternatifle yemek yedirmeye çalışmak, ilerleyen dönemde hem sizi yorar hem de bebeğinizin “hayır deme” davranışını pekiştirir. Çünkü bir kez hayır dedikten sonra tekrar kaşık uzatıldığında çocuk, her durumda yiyeceğin geleceğini öğrenir ve ilk tepkisi reddetmek olur. En sağlıklısı, yemeği sunmak, zorlamadan masada kalmasına izin vermek ve yeniden denemeler için zaman tanımaktır. Sevdiği bir besinle birlikte, yemesi gereken besini azar azar sunmanız doğru bir yaklaşım. Çeşitlilik içinde sabırla sunmaya devam ederseniz, bir gün reddettiğini başka bir gün kabul edebilir🤗

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Eylül 2025 17:29
@Tuğçe Özdemir Aslında burada miktar vermek çok gerçekçi olmaz. Çünkü porsiyon verebilmemiz için bebeğin ayına, kilosuna, boyuna ve tolere edebildiği miktara göre değişir. Siz sadece besleyici ve çeşitli besinler sunun, miktarı bebeğinizin kabulüne göre artırın. Bebeklerin doyum noktaları çok güçlüdür. tok olduklarında zaten yemezler. Burada iyi bir gözlem yapmak size yol gösterecektir 🤗
K
Kübra G.
26 Eylül 2025 17:35
13 aylık oğlum mama sandalyesine oturtmakta güçlük çekiyorum önüne hiç görmediği mutfak malzemelerinden koyuyorum onlarla oynarsa yiyor yoksa ağzını açmıyor kafasını çeviriyor et ve yoğurt en çok sevdiği şeyler sebze yedirmekte zorlanıyorum tabi bir de çok karışan aileler var ekmek ver diyen . Ekmek verilmeli mi ? Oynarken yemek yemesi de aynı ekran izlemesi gibi zararlı mi ?
E
Esmahan K. K.
26 Eylül 2025 20:54
Geçirdiğim bir operasyondan dolayı bebeğime birkaç aydır annem bakıyor. Ek gıdaya da annemle geçtik şu an 7 ay 10 günlük. Annem çok panik olduğu için her şeyi aşırı sıvı veriyor bu nedenle bebeğim en ufak bir pütürlü gıdada öğürüyor. Yakın zamanda bebeğimi yanıma alabileceğim ve bu öğürme probleminin kalıcı olmasından korkuyorum. Bir de bazen öğürüyor mu boğazına mı takılıyor anlayamıyorum
G
Gülbahar C.
27 Eylül 2025 06:29
Bebeğim 7 aylık öğün ve emzirme dengesini nasıl daha iyi düzenleyebilir ı'm? Ve öğün sayısı kaç olmalıdır?
A
Ayşe M. A.
27 Eylül 2025 11:49
Bebeğim 9 aylık. Doktorlar 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmesi gerektiğini söylüyor ama ben bebeğimin bu kadar öğünü nasıl tüketeceğini ve ne vermem gerektiğini bilmiyorum. Bu kadar çok beslenmiyor. 9 aylık bebek için beslenme düzenimize yardımcı olur musunuz
T
Tuğçe Y.
27 Eylül 2025 20:53
Katı gıdaya geçtikten kısa süre sonra mama reddi başladı tadımlar ve ara öğünlerde ne versem yedi katı gıdada bir red sorunu olmadı ama hala esas besin kaynağı mama ve çok az alıyor ne yapabilirim bilmiyorum eğer bir yönlendirmeniz olursa çok sevinirim
E
Elif Y.
28 Eylül 2025 22:25
Iştahsızlık malesef 1 yaşında ve okadar ıstahsızki çoğu günü formül mama ıle kapatıyoruz be çok üzülüyorum