Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
523 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 08:41
Ek gıdaya başlamak hem bebek hem de anne-baba için yeni bir dönem. Peki bu süreçte sizi en çok zorlayan konu ne?
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿
✨Porsiyon miktarı mı?
✨Pütürlü gıdaya geçiş mi?
✨Besin reddi ya da iştahsızlık mı?
✨Alerji ya da boğulma korkusu mu?
✨Yoksa aileden gelen farklı öneriler mi?
Deneyimlerinizi burada paylaşırsanız, ben de en çok merak edilen konuları toparlayıp küçük öneriler ekleyeceğim 🌿

Tuba S.
22 Eylül 2025 08:45
Pütürlü gıdaya geçişte baya zorlanmıştım. Durmadan midesini bulandırıp duruyordu. Şuan 2 yaşına girmek üzere. Zorda olsa atlattık ama şimdi bile bazen hafif büyük lokma gelince midesini bulandırıp kusuyor😏
G
Gamze A. ..
22 Eylül 2025 09:01
İştahsızlık mamada bile aynı iştahsızlık devam ediyor, ek gıda verirken ağzını sımsıkı kapatıyor, az vermeye çalışıyorum yine aynı
S
Sümeyye G.
22 Eylül 2025 09:21
Merhaba kolay gelsin 🌸8 aylık bebek porsiyon miktarı ve günde kaç öğün verilmeli?
Ek gıda dışında beslenme kaç saatte bir yapılmalı?
Ve suyu günlük kaç ml içmeli ?🙂↕️ şimdiden teşekkür ederim
Ek gıda dışında beslenme kaç saatte bir yapılmalı?
Ve suyu günlük kaç ml içmeli ?🙂↕️ şimdiden teşekkür ederim
E
Ecoz
22 Eylül 2025 13:29
Ağzını sımsıkı kapatıyor benim bebeğim de. Denemek istemiyor, denese sevecek belki ama hiç şans vermiyor. Meyve tadımlarını sonraya bırakmama rağmen iştahla yediği tek şey meyve ve yoğurt. Yoğurt olmadan bir yemeği yedirmek çok zor, asla yemiyor. Bu duruma da değinirseniz çok sevinirim, teşekkürler.
T
Tuğbada
22 Eylül 2025 14:20
27 haftalık günde bir öğün tadım olacak şekilde mi vermeliyiz yoksa öğün arttırmak gerekiyor mu

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Eylül 2025 21:00
@Tuba Salduz Pütürlü gıdada öğürme sık görülür çünkü 6. ayda bebeklerin dili daha çok ileri–geri hareket eder. Lokmalar dilin ortasına geldiğinde refleks tetiklenebilir. Bu yaşadığı deneyimin izleri ilerleyebiliyor. Bunun yerine çok küçük porsiyonlarla ya da uzun, kopmayan bir parça şeklinde sunmak bebeğin çiğneme becerisini kolaylaştırır ve dil kaslarını geliştirir. Zamanla refleks geriler ve yutma rahatlar 🌸

Tuba S.
22 Eylül 2025 21:08
Hocam teşekkür ederim. Bende aynen dediğiniz gibi yapıyorum bu defa da etrafta çok bilmişler diyor öyle ufak ufak yapma yemeyi öğrenemez insanın psikolojisini bozuyorlar bilen de konuşuyor bilmeyende teşekkür ederim 👍

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Eylül 2025 07:25
@Gamze Akar Özellikle büyüme hızının yavaşladığı dönemlerde bazı bebeklerin iştahı azalabiliyor. Burada önemli olan zorlamamak, siz çeşit çeşit sunmaya devam edin kafasını çevirdiğinde saygı duyup vermeyin. Ancak gün içinde az az, sık sık teklif edin. Şunu unutmayın yetişkinler gibi her bebeğin sindirimi ve metabolizması farklı, bu yüzden hepsinden aynı iştahı beklemek sizi yorar. Zorlama yapıldığında uyku ve beslenme süreçlerini zora sokarsınız. Eğer bebeğinizin kilo alımı uygunsa kaygılanmayın. Ancak iştahsızlık uzun sürerse, kilo alımı durursa ya da kusma, ishal gibi ek bulgular olursa doktor kontrolü yapar tedaviye başlanır 💐

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
23 Eylül 2025 14:23
@Sümeyye Gök Sümeyye hanım teşekkür ederim. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiğinde öğün kavramı kafanızı karıştırabilir. Bu dönemde amaç karnını doyurmak değil, tatları tanımaktır. Örneğin günde 12 kez emiyorsa bunun 3-4’ünde minik tadımlar yapabilirsiniz. Tatlı kaşığı kadar meyve püresi, sebze püresi ya da yoğurt gibi denemeler yeterlidir. Tadım yaptıktan sonra bebek emmek isterse mutlaka verin, çünkü süt hala ana besini Günlük enerji ihtiyacı kabaca kilosu başına 100–120 kalori civarındadır ve bunun yaklaşık %30’ı ek gıdalardan, geri kalanı anne sütü veya formül mamadan karşılanır. Ama bu hesabı sizin yapmanıza gerek yok; sadece bebeğinizin iştahına kulak verip küçük porsiyonlarla çeşitlilik sağlamanız yeterlidir. Yumurta sabah kahvaltısına, sebze püresi öğleye, yoğurt ikindiye denk getirilebilir. Böylece hem düzeni karışmaz hem de sofradaki çeşitliliğe yavaş yavaş alışır 🌿 umarım açıklayıcı olmuştur
N
Nur K. D.
23 Eylül 2025 14:30
Bebeğim 6 buçuk aylık 1 aydır ufak ufak besin tattırıyordum.1 haftadırsebze çorbası veya meyve püresini pütürlü veriyorum.doğduğundan veri zatenöyle iştahlıbi Bebek değil biberon emzik silikon kaşık hepsini reddediyor.büyük insanlargibi bardak ve kaşık talebivar.normal midir ?
G
Gamze P.
23 Eylül 2025 14:51
Kabızlık ne yedirsem kabız oluyo 8 ay olana kadar putursuz verdim sindiremiyor diye asla patates muz pirinç unu irmik hiç bişey kullanmadım hep lifli besledim yok artık yemekle ilgisi yok bari alışsın diye herşey veriyorum ama gene puturlu cok vermiyorum 2 kez gastroenterolojiye götürdüm küçük normal diyolar dulcosoft kullanıyorum 1 aydır ona rağmen ara sıra gene kabız

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Eylül 2025 08:09
@Ecoz hanım Bebeklerin bazı gıdalara çok düşkün olması örneğin sadece yoğurt ya da meyve istemesi oldukça sık görüyoruz. Burada amaç sevdiği besinden uzaklaştırmak değil çeşitliliği artırmak olmalı. Bunun için sevdiği besini köprü olarak kullanabilirsiniz, örneğin meyve püresinin yanına az miktarda sebze eklemek. İlk başta çok az yese bile tadını tanıyacak ve zamanla kabul etmeye başlayacak Şunı unutmayın her yeni kaşık bebeğiniz için bir keşif demektir 🌿 Acele etmeden, zorlamadan ve heyecanı bozmadan ilerlemeye çalışın. 3 gün kuralı sizi sıktığı gibi bebeğide gereğinden fazla sıkabiliyor. Bu yüzden güvenli alanda olan besinleri daha hızlı çeşitlendirmeye çalışın, bebek için de tat değişikliği ve merak hissini geliştirmesi açısından önemli🤗
A
Aleyna Y. ..
24 Eylül 2025 08:11
Bazı sebzeleri nasil vereceğim hakkında düşünüyorum herseyi tattiriyoruz Mesela soğan yada biber hiçbir çocuk tek başına haşlanmış soğan tadacagini düşünmüyorum bu tarz şeyleri nasil verebiliriz bebeklerimize yada direk corbanin içinde versek alerjisi çıksa nasil anlariz

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Eylül 2025 08:40
@Tuğbada hanım merhaba, 🌸 27 haftalık bebekte ek gıda hala tadım süreci, öğün gibi düşünmeyin. Mesela yumurtayı denemek istiyorsanız. Yumurtayı anne sütü ile ezip 1 çay kaşığı kahvaltı öğününde tattırın. İlgisi varsa 2. kaşığa çıkın, istemezse bırakın.
Sebzeyi denemek istediğinizde öğle veya akşam vaktinde sunabilirsiniz. Buradaki amaç doyurmak değil, aile içindeki sofra düzenine alıştırırken. yeni tat ve dokularla tanıştırmaktır. Bu süreci kısa, keyifli ve zorlamadan devam ettirmeye özen gösterin çünkü bu güven bebeğin cesaretini artırır 🌿
Sebzeyi denemek istediğinizde öğle veya akşam vaktinde sunabilirsiniz. Buradaki amaç doyurmak değil, aile içindeki sofra düzenine alıştırırken. yeni tat ve dokularla tanıştırmaktır. Bu süreci kısa, keyifli ve zorlamadan devam ettirmeye özen gösterin çünkü bu güven bebeğin cesaretini artırır 🌿

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Eylül 2025 09:11
@Nur Kader Dilçe hanım, pütürlü besinlerde zorlanması normaldir. 6 ayda pürüzsüz formda verip 7. Aydan itibaren hafif pütürlülüğe geçiş yapmalısınız, örn yoğurdun kaymağını yoğurdun içerisinde minik minik parçalarda verebilirsiniz.
Bardak, kaşık konusu ise bebeğinizin özellikle sizlerin kullandığı nesnelere ilgi duyması bu dönemde tamamen gelişimsel bir merak , taklit ve duyusal bir deneyim.
Plastik kaşıkta dişlerini değdiğinde pek bir his yaşamazlar ancak metal veya camda sertlik, serinlik ve çıkan ses bir arada olduğu için daha ilgilerini çekiyor. Ve bu durum oldukça normal 😇
Bardak, kaşık konusu ise bebeğinizin özellikle sizlerin kullandığı nesnelere ilgi duyması bu dönemde tamamen gelişimsel bir merak , taklit ve duyusal bir deneyim.
Plastik kaşıkta dişlerini değdiğinde pek bir his yaşamazlar ancak metal veya camda sertlik, serinlik ve çıkan ses bir arada olduğu için daha ilgilerini çekiyor. Ve bu durum oldukça normal 😇
S
Semen Ç.
24 Eylül 2025 09:38
bebeğim 8 aylık, pütürlü veriyorum başından beri ama boğulmasndan çok korkuyorum blw yapamıyorum
F
Feyza E.
25 Eylül 2025 09:44
Benim zorlanadığım konu bebeğim bazen yemklerini iyi yiyor bazen ağzını açmıyor.aç olduğunu bildiğim halde açmıyor. Açmadığı zaman mesela balık yemesi gerekiyor ya pilavı çokseviyor önden pilavverip balığı sonra veriyorum. Ya da eline birekmek parçasi verip yemeğe ısındırıp ardından yemesi gereken yemeği veriyorum burda hata mı yapıyorum.
T
Tuğçe Ö. ..
25 Eylül 2025 11:41
Porsiyon miktarları ve neler ile beslenmeli Ay ay belirtir misiniz kız ve erkek için farklıdır sanırım

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
25 Eylül 2025 12:13
@Gamze Pala Kabızlık, sindirim sistemi gelişmekte olan bebeklerde oldukça sık görülen ve uyum sağlanması zaman alan bir durumdur. Lifli beslemeniz çok güzel 👍 ancak lifin işe yarayabilmesi için yanında yeterli sıvı almasıuda gerekir. Pütürlü besinlerde miktarı fazla vermemeye özen gösterin. Dulcosoft’u ise yalnızca doktorunuzun önerdiği süre ve dozda kullanın. çünkü uzun süreli kullanım bağırsakların kendi doğal hareketini tembelleştirebilir. Ancak size evde ıygulayabileceğiniz birkaç öneri vereyim. Karnına saat yönünde masaj yapabilirsiniz, ılık banyo yaptırabilirsiniz, bol sıvı ve emzirme ile desteklemek rahatlatır. Ek gıdada ise bacaklarını hafif karnına doğru çekerek küçük tuvalet pozisyonu verebilirsiniz bu bağırsak hareketlerini kolaylaştırır 🤗
G
Gamze P.
25 Eylül 2025 12:30
@Esra Yerlikaya dulcosoftu çocuk gastroenteroloji doktoru önerdi kakayi kendi tuttuğu için kabızlık olduğunu düşünüyor yaparken canı yandığını unutsun duzelsin ona göre bakalım dedi emmesi cok iyi su da gayet güzel içiyor duş her akşam hatta gunde 2 kez yapiyorduk inşallah düzelir çünkü çok zorlayıcı bir süreç bilgiler içinde teşekkür ederim