Diş Çıkarma Hakkında
9905 görüntüleme

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
Sevgiler 💕
S
S. B.
11 Aralık 2025 07:53
Merhaba Nazlı hanım. Kızım 19 haftalık. 5 gündür çok huzursuz. Diş kaşıyıcıya adeta saldırıyor, dişlerini kaşırken gırtlaktan ses çıkarıyor ve düşürdüğünde katılırcasına ağlamaya başlıyor. Elleri de sürekli ağzında. Yoğun salya artışı var. Dün köpek dişlerinin çıkacağı yerde (iki tarafta da) beyazlaşma ve kabartı oluştu. Önce köpek dişlerinin çıkacağı anlamına mı gelir bu? Bunun sağlığı açısından bir zararı var mıdır? Çıktıktan sonra dikkat etmemiz gereken bir şey var mı? Şimdiden teşekkür ederim.
B
Berfin
11 Aralık 2025 14:19
Nazlı hanım merhabala oğlum şuan 4 ay 10 günlük 1 ay 10 gün önce dişi çıktı . Çok erken olması ne gibi sorunlar yaratır dikkat etmem gereken hususlar var mıdır ? Ağrısını veya rahatlamasını bahsettiğiniz yöntemleri deneyerek hafifletmeye çalıştım ama bazı geceler sık emmek istiyor sizce rahatlaması için sürekli süt vermeli miyim

Yeter O. ..
11 Aralık 2025 18:09
Merhaba nazlı hanım kızım 6 aylık 5 buçuk aylıkken 2 dişi çıktı Altan şimdide 3 gündür çok huysuz mız mız herşeyi ağzına sokuyor soğuk bişeyler ağzına koyunca rahatlıyor diş mi çıkarıyor acaba napmalıyım

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Aralık 2025 19:09
Merhaba @Zeynep Ocak Koğa d vitamini sınırda fazla ise tamam ama çok ileri seviyede fazla ise yine önlem almak gerekir lütfen doktorunuzla konu hakkında görüş alın. 8.5 ay çok erken diş çıkmadı demek için ☺️ bekleyin ve sabredin, sağlıklı bebeklerde bazen 12-16 ay arasına kadar uzayabilir ilk diş endişe edecek bişey yok. Bol bol güvenli sebze verin ellerine ( kalın 1/2 bütün havuç gibi)

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Aralık 2025 19:11
@Sema Menevşe merhaba, dişler doğduktan sonra 2-4 ay içerisinde harekete başlar ve çene kemiği ince olduğu için böyle görülebilir, bu diş çıkacak anlamına gelmiyor ama sürece girmişsiniz diyebilirim. Bol bol oral uyarım ve soğuk uygulama yapalım 💕

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Aralık 2025 19:15
@S. Bal merhaba, oral dönemdesiniz ve diş çıkarma sürecine girmişsiniz. Bu dişlerin çene kemiği içerisinde hareket ettiği bir dönemdir dişin çıkma hızı ve zamanı genetik olarak belirlenmektedir, genellikle çene kemiği gelişirken köpek dişlerinin olduğu bölgede bu şekilde beyazlaşmalar görülebilir. Dişlerin çıkış sırası ile alakalı herhangi bir endişeye kapılmanıza gerek yok ilk köpek dişinin çıkması nadir görürse de olabilir ancak muhtemelen şu an çene kemiğiniz genişlemeye  başladığı için bu bölgede kızarıklık ve Beyazlama görüyorsunuz bebeğiniz de bu bölgeyi eliyle veya diş kaşıyıcı ile tahriş ettiği için böyle bir görselle karşılaştınız. Diş kaşıyıcıları soğuk olarak teklif etmek soğuk müsli bez vermek anne sütünü bazen soğutlarak teklif etmek çözümlerden bazıları, aşağıdaki videomda da detaylı bir şekilde bunlara cevap bulabilirsiniz.
Diş bakımı ile alakalı 4 videoluk seriye de burdan ulaşabilir ve dişiniz çıktığında neler yapmanız gerektiğini detaylıca dinleyebilirsiniz
https://www.instagram.com/reel/DRPNwDPjVGX/?igsh=bDh6MmZ3NThkZG1z
Diş bakımı ile alakalı 4 videoluk seriye de burdan ulaşabilir ve dişiniz çıktığında neler yapmanız gerektiğini detaylıca dinleyebilirsiniz
https://www.instagram.com/reel/DRPNwDPjVGX/?igsh=bDh6MmZ3NThkZG1z

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Aralık 2025 19:20
@Berfin merhabalar, erken diş çıktığı zaman bakım da erken başlamak gerekmektedir. Bildiğiniz gibi ilk diş çıktığı zaman kıllı fırçayı geçilmesini önermekteyiz, ayrıca gece beslenmesine devam ettiği için çok az miktarda da olsa florürlü macun kullanmanız gerekebilir. Burada zorluk bebeğin henüz algılaması yeterli seviyede değilken ağız bakım rutinlerinin hızlı bir şekilde başlamasının gerekliliğidir, bu anne açısından biraz sorun yaratabilir. Sabırlı ve kararlı olmanız çocuğunuzu gelecekte Çürüklerden koruyacaktır. Ben de kendi bebeğime özellikle diş ağrısı çektiği gecelerde ağrı kesici vermek yerine emzirmeyi tercih ediyorum, dayanılmaz olduğu noktada ağrı kesicilerden faydalanıyorum. Bu kişisel bir tercih, sizin sabrınız, zamanınız ve uyku kalitenizden fedakarlık ile alakalı. Bazı bebeklerde gaz problemine de yol açabilir ancak anne sütünün ağrı kesici etkisi yadsınamaz ☺️ bir hekim olarak değil ama anne olarak söyleyebilirim ki 4. Aydan 11. Aya kadar bu ağrıları yaşadık, bazı geceler 12-13 kere kalktığımız oldu. Bebeğim ne zaman istiyorsa o zaman emmesine müsade ettim çünkü yukarıda saydığım şartlar buna uygundu, bunu yapabiliyorsanız ne ala ama yapamayan annelerin de kendini kötü hissetmesini istemem. Bu benim tercih ettiğim bir yöntem olmakla birlikte mutlak doğru diyemem. Şartlarınız ebeveynliğinizi belirler ve kimseyi kötü hissettirmek istemiyorum böyle konularda 💕

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Aralık 2025 19:22
@Yeter Okatan merhaba, evet muhtemelen diş çıkaracaktır yakın zamanda. Eline bol bol soğuk tek parça güvenli gıdalar verin. Diş kaşıyacağı soğuk ürünler teklif edin ve dişlerini sık sık fırçalayın ki bölgeler rahatlasın 🙏🏼videomda detaylı anlatıyorum hepsini dilerseniz kısa ve uzun haline ulaşabilirsiniz linkten 🍀
G
Gülnur Ç. O. ..
11 Aralık 2025 20:06
Merhaba nazlı hocam. Oğlum 5 aylık. Uyumak istemiyor. Geceleri saat başı uyanıyor ve aktif emiyor. Ekgidaya başlamadık. Dişlerine baktığımda ise azı dişte beyazlık ve sivrilik gördüm. İlk azı dişin çıkması sakıncalı mı. Gece uykuları dişten mi kaynakli
E
Ebruu
12 Aralık 2025 08:12
Hocam bebegım 11 buçukaylık üst dişinin ıkı yanını çıkarıyor kök sanırım bundan mı kaynaklı bilmıyorum ıshal olduhafif sulu, ardından durdu ishal , şeffaf burun akıntısı öksürük var gece uyurken özellikle . Gece uykuları yok . Nezle mi erken mı kök diş ben anlamadımek gıda alıyor atesı yok bide öksürünce kusuyor :(((
E
Emine K. U. ..
12 Aralık 2025 19:42
Hocam merhabalar. Bebeğim8,5 aylık alt ve üst iki dişler çıktı üstler devam ediyor, alt dişlerin yanındakiler de beyazlık var. Asıl sorum bebeğimin iki haftadır burnu akıyor ilk gün hafif ateşle geçirdi nezle sanmıştım ama burun akıntısı geçmiyor. Diş çıkarma döneminde böyle bir akıntı olabilir mi?
S
Serra Y.
13 Aralık 2025 01:40
Hocam merhaba 8 aylık kızım alt dişlerini çıkardı ama aşırı huysuz hala beşiğinde uyuyan bebeğim dizimde sallamaktan bırakamıyorum çığlıklarla bağırarak ağlıyor sürekli uyanıyor sürekli sallıyorum sallamasam bile dizimde durmak istiyor uyanıkken de aynı şekilde hep huzursuz neden rahatlayamadı birtürlü

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
13 Aralık 2025 20:32
@Gülnur Çırak Orhan merhaba, hayır sorun değil azı dişi ilk çıkmayacaktır muhtemelen ama çıksa da sorun yok ☺️ gece uykuları diş kaynaklı bozulmuştur. Konu hakkında Osman hocayla uzun bir sohbet ettik, dinlemek isterseniz sürecinize faydalı olacağını düşünüyorum

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
13 Aralık 2025 20:34
@Ebruu merhaba, diş çıkarma sırasında burun akıntısı veya öksürük olmaz 😔 muhtemelen viral bi enfeksiyon geçiriyorsunuz. Sekresyon artışına bağlı da öksürüp sonra kusma oluyordur. Çocuk doktorunuz ile iletişime geçmenizi öneririm 🙏🏼

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
13 Aralık 2025 20:35
@Emine Kalelioğlu Uçar merhaba, diş çıkarma döneminde burun akıntısı, öksürük olmaz. Hafif ısı artışı görülebilir ama bunu ateş diyemeyiz, muhtemelen viral bişey geçiriyorsunuz diş dönemine denk geldi 🥲 

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
13 Aralık 2025 20:39
@Serra Yüzer merhaba, dönem dönem biz de aynı şeyleri yaşıyoruz. Ayrılık kaygısı, yeni gelen beceriler,rutinlerin değişmesi, diş ağrısı, konuşmak isteyip konuşamama veya bizim tarafımızdan anlaşılmama ve sayabileceğim bir sürü sebepten bazen bebeklerimiz rahatlayamıyor 🥲 benim branşım değil ama uykudan 2 saat önce güzel fiziksel aktivite üzerine son 1 saat sakin uyku rutinleri benim çözümüm oldu. Her gece rahat mı uyuyor, hayır ☺️ bu bir süreç ve süreçte bunun normal olduğunu bilmek önemli
Uyku hijyenine dikkat ettiğinizi varsayıyorum, yine de oda sıcaklığınızı kontrol edin derim 💕
Uyku hijyenine dikkat ettiğinizi varsayıyorum, yine de oda sıcaklığınızı kontrol edin derim 💕
M
Melike E.
21 Aralık 2025 22:58
Merhaba Nazlı hocam. 6 ay 7 günlük kız bebeğim var dişleri çok kaşınıyor. Doktorumuzda dişlerinin çıkacağını söyledi fakat jelden hiç bahsetmedi bende internetten baktığım kadarıyla karanfili ezdim içine zeytinyağı döktüm sizce bu iyi gelir mi? Yoksa jel daha mı iyi gelir? İlk çocuğumuz olduğu için bilgimiz kısıtlı. 🌺🙏🏻
H
Hülya K. K.
23 Aralık 2025 06:15
Merhaba nazlı hanım bebeğim 11 aylık ve hala diş yok üst ve alt 8 tane dişin kabardığını söyldi doktorumuz neden hala çıkmadı anlamadım 2 3 aydır bu şekilde mahvoldu kuzum hocam bide dişlerini sıkıyordu kaç günüdür herşeyi de ağzına götürüyor çene altındaki lenf bezleri şişti acaba dişten dolay mı lütfen görün hocam diş hekimine göstermeliyiz şimdiden teşekkürederim♥️
F
Fatma S.
23 Aralık 2025 07:47
Merhabalar bebeğim 4 ay 29 günlük son 1 haftadır gece uykuları çok bölünüyor 30 dk 40 dk uyuyup ağlayarak uyanıyor en fazla uyku süresi 1 saat 1 buçuk saat. Daha önceleri 4 saate kadar da uyuduğu oluyordu. Dün doktora götürdüm dişi kök salmış diş sancısı olabilir dedi. Tahmini ne zaman düzelir bu uyku sorunu
E
Ezgi K.
23 Aralık 2025 18:56
Evet emzik kullanıyoruz bi bağlantısı var mı onunla acaba?