Diş Çıkarma Hakkında

9904 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼

Kısaca bilgi verecek olursam ;

Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷

Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?

1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz

2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.

3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.

Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼

Instagram: drnazligulec

https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==

https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp

Sevgiler 💕
A

Aleyna K.

19 Kasım 2025 19:11
Merhaba nazı hanım bebeğim 8 aylık soğuk uygulama, karanfil yağ , granül (tetagil , osanit) en son artık ağrı kesici calpol ve dolven bebeğim asla rahatlamıyor sürekli eli ağzında gece saat başı kalkıyor ağız çevresi döküntülü oldu diş etleri de beyazladı görünürde diş yok ama ne yapsam bu durumu düzeltemedim geçmedi başka ne kullanabilir ne öneririsiniz çareşiz kaldım artık dolvenden sonra
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

19 Kasım 2025 19:47
Huriye hanım aft durumunda antibiyotik kullanılmaz 😱 lütfen devam etmeyin
Bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyecek şekilde gerekirse ek gıda ile gerekirse siz alıp anne sütünden bağışıklığını geliştirin. Temizliğe önem verin ve fırçalama yapın ayrıca size karbonatlı ılık su ile ağzı temiz bir müslin ile silmeyi öneririm 💕
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

19 Kasım 2025 20:10
@Aleyna Kurutaş Aleyna hanım, öncelikle yaşadığınız zorluğu iyi anlıyor ve hatta bizzat tecrübe ediyorum. Bu fizyolojik bir ağrı,yani biz hafifletmeye çalışıyoruz ancak her bebek bunu farklı yaşıyor ve maalesef geceleri özellikle ağrı mekanizması daha baskın oluyor. Burda çocuk bir çıkmaza girdiği için ağrı gelince bir noktadan sonra artık daha yüksek tepki vermeye veya sinirlenmeye başlıyor ki çok normal. Gün içerisinde bol oral uyarım ve uyku öncesi de maksimum rahatlatma şeklinde gitmek lazım. Ağrı kesiciyi sadece uykudan ağlayarak uyanıyorsa vermeyi tercih ediyorum ben çünkü diş çıkarma çok uzun bir süreç ve sürekli ilaç ile geçirilemez.
Bol oral uyarım ne demek? Eline bol bol soğuk ve sert ürünler verin. Dişlerini fırçalayın, diş kaşıyıcı verin veya kaşımaktan zevk alacağı ürünler sunun( silikon mutfak gereçleri gibi) akşamları da bir rutin halinde ılık duş sonrasında masaj ve sevdiği şeyler şeklinde ilerlemek lazım çünkü ağrının gece olduğunu bildikleri için stres oluyorlar 🥲
Tahminen 9.5-10 ay civarında çıkaracaksınız dişleri o yüzden siz, kendinizi ve bebeğinizi gözeterek ihtiyaç halinde ilaçlardan ne kadar faydalanacağınızı daha iyi değerlendirirsiniz 🍀
Dipnot olarak ben ağrı ile uykusundan uyanınca soğuk uygulama yapıyorum, rahatlayıp uyuyor. Tavsiye ederim. Videomda anlatıyorum, emzik ile yapıyorum ☺️
Ş

Şüheda N. T.

21 Kasım 2025 14:09
Nazlı hanım merhabalar kızım 5 ay 26 günlük bugün 3.dişini çıkardı ilk dişini 29 ekimde ikinci dişini 10 kasımda çıkardı ama bu diş çıkarımı çok zor geçti 3 gün 3 gece ateşi 38e kadar çıktı en son bu sabah3.dişinin patladını gördük yanındaki4.de hemen gelir mi o da böyle zor olur mu acaba bide ağrısınu dindirmek için tetagil ve ateşlenmeye başlayınca da calpol veriyorum başka ne yapabilirim?
Burcu

Burcu

21 Kasım 2025 19:36
Nazlı hanım merhaba 7 aylık kızımın diş etleri şiş iki beyaz nokta var ama haftalardır dişi çıkmadı geceleri saat başı uyanıyor emmeden uyumuyor tetagil ve doğal diş jellerinden kullanıyorum karanfil yağı sürüyorum fayda etmiyor calpolde işe yaramıyor gece gündüz uyumuyor ne yapabilirim rahatlaması için
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

21 Kasım 2025 19:40
@Şüheda Nur Tunç şüheda hanım, diş ateş yapmaz ama lokal sıcaklık artışı veya genel 37.5 civarı ateş görülebilir. Genelde ikincil enfeksiyona bağlıyorum ben yani yarı patlamış dişin gıda veya anne sütü ile temasına bağlı dişeti enfeksiyonu veya ağıza herşeyi sokmaya bağlı ufak bakteriyel geçişler ya da üst solunum yolu enfeksiyonu. Dolayısı ile ateş bazen bu sebeplerden yükseliyor. Sizin uygulamanız dışında bi ekstra yok maalesef soğuk uygulama öneririm eğer yapabilirseniz, ateş için ise bebeğin kıyafetini çıkarmak ve ılık kompres olabilir 🙏🏼 zor veya kolay geçmesi tamamen bebeğe bağlı bir durum o yüzden bir sonraki umarım kolay geçer🥲 ne kadar zor ve sancılı oluyor çok iyi biliyorum 😔
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

21 Kasım 2025 19:41
Burcu hanım, soğuk uygulama yapacaksınız ve gündüz oral uyarımı arttıracaksınız. Onun haricinde çok kısa zamanda dişler çıkacak gibi duruyor azıcık daha sabır 🥲
H

Hatice D. ..

22 Kasım 2025 20:17
Merhaba hocam, oğlum 1 yaşına girmek üzere. Dişleri çıkıyor kaşınıyor farkındayım ama emerken beni ısırıyor emziremiyorum. Tetagil veriyorum rahatlatmiyor zeytinyağkaranfil uyguladım. Çözümünü bulamadım sadcee uykuda ısırmadan emebiliyor. Bununla ilgili nasıl bir yol izleyebilirim?
N

Nazo K.

23 Kasım 2025 19:00
Merhaba oğlum yaklaşık 10.5 aylık gündüz pek huysuzlanmasada gece çığlık atarak uyandığı oluyor yeni dişleri çıkıyor.Buna bağlıyorum doğru mudur?Önceden uyuyup gece bir yada iki kez uyanırdı şimdi 2-3 saat dalması için uğraşıyorum saat başı uyanıyor çünkü.Bütün dişler çıkana kadar böyle olacak sanki çok mutsuzum düzen bozuldu ve düzenleyecek gibi gelmiyor...
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Kasım 2025 19:13
@Hatice Diker Hatice hanım, maalesef diş çıkarma döneminde bu sık olan bir durum. Ben kendi adıma şöyle bir yöntem izliyorum, ısırmaması gerektiğini anlayacağı ama sert olmayan net bir tepki verip o memeyi kapatıyorum, devam etmek istiyorsa diğer memeye geçiyorum. Isırmaması gerektiğini anlamaları zaman alacak ama tabi ki müsade etmemek gerekiyor. Bizde bunu espri zannettiği bir süreçteyiz mesela o yüzden hep aynı tutarlılıkta olmak çok önemli
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

23 Kasım 2025 19:15
Maalesef hepimiz aynı şeyleri yaşıyoruz o yüzden düzensizlik de bir düzendir diye düşünün. Elbette bu sürekli değil ve hem sizin hem bebeğinizin konforu önemli ancak diş çıkarmak oldukça zor ve ağrılı bişey biz yetişkinler için bile, onları düşünemiyorum. O yüzden sadece bu konuda sizden ihtiyaç duyduğu şefkat ve ilgiye odaklanın ve ihtiyaç halinde ağrı kesme yöntemlerine başvurun 🙏🏼yapılabilecek tek şey bu. Bu sürecin doğal olduğunu ve fizyolojik olarak olması gerektiğini unutmayın. @Nazo Kırgıl
N

Nazo K.

23 Kasım 2025 23:09
Teşekkürler🌹
A

Ayla K.

24 Kasım 2025 18:50
Merhaba nazlı hanım.Oğlum 1 hafta sonra 5 aylık olacak ve ben uyku eğitimiyle gece uykularını düzene bindirmiştim ama son 1 haftadır geceleri durduk yere ağlıyor sancısı var gibi gaz sancısı olmadığı için aklıma direkt diş geliyor salyası da akıyor hep ve iştahsızlık başladı gündüz uykuları çok kısaldı bu yüzden napacağımı bilmiyorum diş olup olmadığını nasıl anlarım dişse neler yapabilirim tetagili önerdi etrafımdaki anneler
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

25 Kasım 2025 12:32
@Ayla Kayma ayla hanım, eğer çocuk doktorunuz tarafından herhangi bir enfeksiyon vs tespit edilmedi ise diş çıkarma sürecine girmişsiniz demektir. Bu süreç uzun sürebilir, bu sebeple önce oral uyarım ve soğuk uygulama tavsiye ederim. Konu hakkında burda paylaştığım yazı ve video linki var lütfen inceleyin ☺️💕
Zeynep K.

Zeynep K.

25 Kasım 2025 18:48
İyi akşamlar nazlı hanım, oğlum 4 buçuk aylık eli süreki ağzında ve çok fazla salyası akmaya başladı bir haftadır aşırı huysuz geceleri çok ağlıyor. Bu süreçte granül kullanıyorum ama anlık rahatlama oluyor. Ağrı kesici ilaç kullanabilir miyim? Bu bebeğimi olumsuz etkiler mi?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

25 Kasım 2025 20:01
@Zeynep Karabıyık İyi akşamlar Zeynep hanım, oral dönemdesiniz ve bu durum çok normal. Ayrıca diş çıkarma sürecine girdiniz muhtemelen ancak bu hemen dişlerin çıkacağı anlamına gelmiyor, dişlerin hareket ettiği anlamına geliyor. Çok huzursuz olunan dönemlerde elbette tercih edebilirsiniz ama ilk tercih gündüz yeterli oral uyarım, soğuk uygulamaları ve diş kaşıyıcıları olsun 💕 geceleri granül acil durum ilacınız olsun gündüz biraz daha farklı ağrı mekanizması, daha kolay ertelenebilir 💕 yine de hep söylediğim gibi neyi ne zaman yapması gerektiğini en iyi ebeveyn bilir, siz onun 1. Derece gözlemcisi olduğunuz için konforu için ne gerekiyorsa onu zaten yapacaksınız 🫶🏻 sevgiler
K

Kübra Ç.

25 Kasım 2025 20:11
nazlı hanım merhabalar, ikinci çocuğum 13 aylık bir süre önce ilk dört dişi çıktı şimdi ikinci partdayız ilk dişlerden beri iştahsızlık yeme reddi devam ediyor biraz da uzun sürdü bu süreç. benim merak ettiğim alt kesici köpek dişi arasında bir beyaz nokta var bir süredir(diş olmadığını biliyorum) ,minik bir beyaz nokta fakat belirginlik artıyor gibi bu diş sürecinde, ağrı sızı vs yapar mı bu durum? not olarak çocuk doktorun görünce normal demişti fakat tam manasıyla içime de sinmedi. size sormak istedim.
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

25 Kasım 2025 20:16
@Kübra Çidamal merhaba Kübra hanım, henüz uygulama üzerinden fotoğraf iletme gibi bir şansımız yok o sebeple bana instagram hesabı üzerinden çekebildiğiniz zaman bölgenin fotoğrafını iletin bi bakalım , bi diş hekimi görmeli🙏🏼 iştahsızlık ile alakalı kan değerlerinizin kontrolünü öneririm 💕bazen kansızlık bazen de d vitamini ve tiroid gibi problemler böyle şeylere sebep olabiliyor ve aynı zamanda diş çıkmasını geciktiriyor.süreç uzun sürdü dediğiniz için geç diyorum, yoksa süreciniz normal, 24-36 ay arasında tamamlanır süt dişleri endişe edecek bişey yok ☺️🍀
R

Rusmsha ..

26 Kasım 2025 13:04
Hocam merhaba çocuğum 7 aylık 7. Dişi patladı uyku var ne huzur hiç susumuyor çok yorulduk artık carpol ve tedagil verdim faydası yok
Ö

Özge K.

26 Kasım 2025 14:55
Banada cevap verir misiniz hocam bebeğim 5 ay 20 günlük geceleri aşırı sık uyanıyor yeri geliyo 15dk da bir bazen yarm saate bazen de saatbaşı ağlayarak emzik veriyorum atıyor emziği atar atmaz ağlamaya başlıyo burnunu ve gözlerini ovcalayarak kulaklarını bu ara sürekli sıkıyo elleri hep ağızda hep diş yüzünden mi böyle acaba bide aşırı sinirli uyanıyor uykusundan dişden dolayı mıdır acaba

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir