Diş Çıkarma Hakkında
9903 görüntüleme

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
11 Ağustos 2025 09:34
Merhaba Sevgili Anneler ve Babalar,
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
Diş çıkarma dönemi ile alakalı bazı sorularınız olduğunu görüyorum ancak arama butonu ile hepsine ulaşamıyorum bu sebeple sizin aklınıza takılan soruları buraya iletip cevap alabilirsiniz 🫶🏻
Diş çıkaran bebeklerin anneleri olarak burada buluşalım 🙏🏼
Kısaca bilgi verecek olursam ;
Diş çıkarma süreci 4-6 aylık dönemde başlasa da çoğunlukla ilk diş 6-8 ay gibi sürelerde ağız içerisinde belirir 🦷
Peki bebeğiniz diş çıkarırken onu rahatlatmak için neler yapabilirsiniz?
1- Soğuk uygulamalar; 🧊
bebeğinizin emziğini soğuk suda bekleterek vermek, diş kaşıyıcıları buz dolabında saklamak veya müslin bezleri biraz ıslatarak soğutmak gibi yöntemler tercih edebilirsiniz
2 - Soğuk gıdalar;
Eğer bebeğiniz ek gıda sürecinde ise soğuk gıdalar ile kaybolan iştahını biraz hareketlendirebilir ve ağrılarını dindirebilirsiniz. Soğuk çorbalar, smoothieler hazırlayabilirsiniz.
3- Diş çıkarma jelleri ve granülleri, 🪥
İçeriği temiz ürünleri kullanabilirsiniz.
Bu içeriğin video haline ve önermediğim başlıklara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
👇🏼
Instagram: drnazligulec
https://www.instagram.com/reel/DNNVKMsoNye/?igsh=MTlydGxzYnhpcjVnaQ==
https://www.instagram.com/reel/DNsc0n52uFI/?igsh=bGJrMTE2ZjFsdHFp
Sevgiler 💕
C
Ceren G.
26 Kasım 2025 16:38
Hocam merhaba bebeğim 4 ay 22 günlük. Yaklaşık1 haftadır çok huysuz miy miy bir bebek oldu sürekli ağlamaklı sesler çıkartıyor, uykusunda bile. Uyurken kafasını sağa sola sallıyor ayaklarını kaldırıp vuruyor uyanıkkende elleri ağzında işaret parmağını ısırıyor,salyasi çok arttı, benim elimi alıp ağzına götürüp isirmaya calisiyor gözlerini ovusturuyor sürekli, biraz da iştahsız. Uykusunda agliyormus gibi ses çıkartıyor ama uyanmiyor. Normalde 6-7saat aralıksız uyurdu şimdi uykuları huzursuz, gündüz yarım saat zor uyuyor. Alt on damaginin ön kısmında iki tane beyaz çizgi gibi bir şey var ama Ele gelen bir şey yok, on dişlerinin sağında da yuvarlak beyazlık var. Sizce yaşadığımız durum diş sancısı mi ne yapmam gerekir

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
27 Kasım 2025 16:51
@Rusmsha osanit deneyebilirsiniz veya gündüz bol oral uyarı akşam da soğuk uygulama yapabilirsiniz. süreç biraz sizin için hızlı ilerlemiş o yüzden eminim çok zordur 🥹

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
27 Kasım 2025 18:22
@Özge Kökdere özge hanım, evet diş çıkarma sebepli sıkıntılarınız. Burda anlattığım şeylerin videosu var dilerseniz onu izleyin bir miktar rahatlama sağlayacaktır🙏🏼

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
27 Kasım 2025 18:25
@Ceren Geredeli merhaba, evet Ceren hanım, diş çıkarma dönemindesiniz ve sorunların kaynağı bu ağrılar. Burda link bıraktığım uzun bir video var lütfen oradaki ağrı kesme yöntemlerinden faydalanın 🙏🏼
E
Emine
30 Kasım 2025 17:47
Merhaba Nazlı Hanım bebeğim 9 aylık diş çıkarmadı daha normal mi

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
30 Kasım 2025 18:23
Emine hanım 1yaşa kadar vaktimiz var, kontrol için. 9-12 ay arasında kan testi ile kontrolde d vitamini tiroid bakılabilir eğer 12 aya kadar çıkmadı ise emin olmak için. Geç diş çıkarma genelde bir rahatsızlık yok ise genetik ile ilişkili yani anne veya baba geç diş çıkarmış olabilir bu sebeple 12-16 ay arasında bir noktada diş çıkacaktır. Benim oğlum 11. Ayında çıkarttı ilk dişini ☺️
E
Esra G.
1 Aralık 2025 04:07
Merhaba nazlı hocam bebeğim 8 aylık üst sol dişi patlayacak gibi ilk dişini yandan çıkması normal mi ilk ön dişer çıkar diye duymuştum bu yüzden endişelendim

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
1 Aralık 2025 10:26
@Esra Gönen Esra hanım, hiç endişe edecek bişey yok. Evet bir genel diş sırası var ama bu sıralama her zaman olmayabilir bu da herhangi bir sorun teşkil etmez 💕
S
Seda
5 Aralık 2025 16:05
Merhaba oğlum 6 aylık alt iki dişi ucu görünüyor ağrılarını hafifletmek için ne yapalım önerinix var mı

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Aralık 2025 17:56
Merhaba Seda hanım, masaj, soğuk uygulama, soğuk gıdalar veya meyvelerden güvenli olanlar ile kaşımasına izin verme, diş kaşıyıcıları gibi seçenekleriniz mevcut. Konu başlığımdaki videomu izlemenizi öneririm 🍀
G
Gizem S. ..
7 Aralık 2025 18:10
Merhaba bebeğim 9 ayı bitirdi ama halen dişi çıkmadı. Diş etlerinde belirgin görünüyor fakat çıkmadı. Korkmalımıyım

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Aralık 2025 18:21
Gizem hanım 9-12 ay arasından çıkmaya başlar genelde ama genetik ile alakalı diş çıkma zamanı, 18. Aya kadar uzayabiliyor ancak 1 yaşa kadar bir kan tahlili yapar çocuk doktorunuz ve diş yoksa zaten detaylı olarak d vitamini ve tiroid hormonlarına bakar 🙏🏼benim oğlum 4. Aydan diş çıkarma sürecine girip 11. Ayda diş çıkardı yani illa korkulacak bişey olmak zorunda değil ☺️
S
Seher B.
7 Aralık 2025 21:01
Nazlı hanım kızım 13 aylık yaklaşık bir haftadır kakası mukuslu ve sık yapmaya başladı. Baştan ishal olarak düşündüm ama sadece katı gıda vererek denedim normale döndü. Size sorum dişler mukuslu kakaya sebep olur mu? İdrar yolu enfeksiyonu için tahlil yaptirmama gerek var mı? Ateş vs. Olmadı sadece iştahsızlık oldu. Şimdiden teşekkürler

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Aralık 2025 21:07
Seher hanım, tarifiniz artan salyaya bağlı mukuslu kaka muhtemelen ama tabi ki idrar yolu değildir diyemem size çünkü hem branşım değil hem de online olarak böyle bi tanı koyacak yetkim yok 🙏🏼 yine de enfeksiyon varlıklarında oluşan idrar sırasında huzursuzluk ve ateş vb sorunlar yok ise biraz daha takip edebilirsiniz çocuk doktorunuza da danışarak, bazı bebekler sık geçiriyor bu enfeksiyonu bu sebeple sizi yanlış yönlendirmek istemem. İştah kaybı diş çıkarken görülür, biraz takip edelim enterit olmadığından da emin olalım, tekrar ishal benzeri tablo olursa o zaman bağırsak yolu enf şüphe edilebilir. Ağız bakımını ihmal etmeyelim,rahat geçirsin diye öncesindeağrı kesici vermeyelim ki ateş vs varsa baskılamayalım görelim
A
Ayşenur S.
8 Aralık 2025 04:12
Nazlı hanım merhaba kızım 9 aylık geceleri ağlayarak sık sık uyanıyor. Henüz hiç diş yok alt damakta ilk çıkacak dişlerin yerinde şişlik var. Buna ek olarak sık sık kaka sorunu yaşıyoruz lifli beslememe rağmen bazen 2 3 gün kaka yapmadığı oluyor. Gazdan mı ağlıyor yoksa diş sancısı mı çekiyor anlayamıyorum. Sallayınca rahatlıyor ve yüz üstü yatınca daha rahat ediyor genelde bu tarz ağlama krizlerinde, birşey ifade eder mi bilmiyorum
S
Sinem Ö.
8 Aralık 2025 07:25
Merhaba altı ayına yeni girdi bir hafta önce alt dişi patladı iki gün önce değirmen yanında ki alt dişi patladı ikisi de hissedilir şekilde elle ve görünüyor ama çok fazla ilerleme olmadı ilk dişte üst damakta da hafif kesik gibi çizgi var patlama öncesi olanlara benziyor dişler aynı anda gelebilir mi ayrı ayrı mı olması gerekiyor diş kaşıyıcı istemiyor asla

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
8 Aralık 2025 19:11
@Ayşenur S. Merhaba Ayşenur hanım, daha çok gaz gibi duruyor bu tarifiniz ama bildiğiniz üzere ben uzman diş hekimiyim, çocuk doktorunuz buna daha net cevap verebilir. Benim de oğlum hem gaz hem diş kombine sorun yaşayan bir bebekti ve hala da öyle, genelde diş olduğu zaman meme emmek istiyor. Günlük rutininize bağırsakları hareketlendirip rahatlatacak bir masaj ekleyebilirsiniz 🍀

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
8 Aralık 2025 19:12
@Sinem Öztürk sinem hanım, zamanı sırası veya büyüme hızı sabit değil dişlerin, hepsi kişiye özel ve genetik ile ilişkilidir. Endişe edecek bişey yok, sadece çoklu diş çıkarmaları anneleri yorar 🥲 kolaylıklar diliyorum
Z
Zeynep O. K.
10 Aralık 2025 18:52
İyi geceler hocam 8.5 aylık ikiz kızlarım var hiç dişimiz çıkmadı daha doktora götürüyorum bana olabilr diyor d vitamini verip vermediğimi soruyorlar hatta iki gün önce yaptığım kan tahlilinde d vitamini fazla çıktı nadıl bir yol izlemeliyim fikir ve önerilerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim
S
Sema M.
11 Aralık 2025 06:39
Merhaba Nazlı hanım kızım 18 haftalık ön dişlerinde beyazlık var bardağın alt kısmını ağzına koyduğum da çok belli oluyor diş çıkarma olabilir mi? Bi o kadar da huzursuz gece boyu hiç uyumadı