Kilo Soruları/bilgilendirme

536 görüntüleme
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 16:13
Sevgili anneler,
Forumda çoğunlukla kilo sorulunca açıklamak istedim.
Bebeklerde kilo ilerleyişi doğum kilosuna ve doğduğu persentil aralığına göre takip edilir.

**•İlk 5 ayda doğum kilosunun 2 katına, 1 yaşında ise 3 katına ulaşması beklenir. Boy ise ilk yılda doğduğu boyun %50 fazlasına ulaşır.**

“Ama çevrem böyle diyor” “x in bebeği şu ayda şu kadarmış” boşverin, atın bu sözleri çöpe.

Doğumdan sonra 7.gün 1.ay 2.ay 3. ay 4.ay 6.ay 9.ay ve 12.ay rutin doktor kontrolleri zamanıdır, bebeğinizin kilosunda problem varsa bu kontrollerde doktorunuz belirtir. Belirtmiyorsa endişelenmeyin.

Fazla kilolu bebeklerde ilerleyen aylarda anneler “dönmüyor, sürünmüyor/emeklemiyor, yürümüyor” demeye başlıyorlar. Sizce 120 kg birimi rahat koşar, 70 kg birimi. Önemli olan bebeğinizin sağlıklı olmasıdır, fazla kilolu olması değil.

Ve naçizane gerçekten kilo sorunu olmayan annelerin sorularını gören bebeğinin kilo sorunu olan anneler daha fazla kaygı ve yetersizlik hissediyor.

Umarım kilo soruları için açıklayıcı olmuştur sevgiler 🌸
H

Hazal H.

9 Ağustos 2025 16:15
DK:3390 erkek bebek sadece anne sütüyle 4,5 aylık 8300. Fazla hızlı kilo alıyor sanırım ama bir şey yapmalı mıyım, ne yapabilirim bilmiyorum
Ş

Şule G.

9 Ağustos 2025 16:16
Benim bebeğim 1 yaşında kilosunun 3 katında değildi 2.5 katı kadardı. Mutlaka 3 katı olmak zorunda mı
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 16:17
Merhaba Hazal Hanım evet fazla kilo almış, anne sütüyle beslendiği için radikal bi değişim yapamazsınız ancak beslenme aralıklarını düzenleyebilirsiniz. Birde doktorunuza danışın gelişimiyle ilgili bazı kan değerlerine ve hormonlara bakmak isteyebilir.
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 16:18
Merhaba Şule hanım, genel olarak beklenen 3 katıdır. Sizinki gibi durumlar alt sınır gibi kabul edilir, kan vb kontrollerinde problem yoksa müdehale gerekmez takip edilir.
E

Emine Y.

9 Ağustos 2025 16:52
Merhaba doğum kg 3.850 boy 53 cm doğdu şuan 4 aylık 7800 gbi 67 boy sadece mama yiyor anne sütü yok fazla mı acaba
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 16:55
Merhaba Emine hanım, üst sınırda kilo alan bir bebeğiniz var.
A

Asya A.

9 Ağustos 2025 16:56
Merhaba ikizler kız
D.k.2550 şu an yedi aylıklar 6.700 kilo 68 cm
D.k.2650 şu an 9 kilo 70 cm
B

Büşra Ü.

9 Ağustos 2025 17:08
Merhaba 1 yaş kız bebek doğum kilosu 2600 gr boy 48 baş çevresi 32 cm Di şimdi 8500 gr 70 cm boy ve 45.5 baş çevresi normal midir
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 17:30
Sevgili Anneler çoğu soruyu yanıtlıyorum fakat bazı sorular yukarıyı hiç okumamış veya benim ne anlatmak istediğimi anlamamış gibi geliyor. Amaç burada tek tek soru cevaplamak değil, yukarıda ki basit hesabı yapıp doktorunuzda bir şey demediyse endişelenmenin gereksiz olduğunu anlatmaktı.

Asya Hanım bebeklerinizden biri alt sınırda ilerliyor ama endişelenecek düzeyde değil, diğeri ise üst sınırda ilerliyor. Aralarındaki fark ve üst sınırda olanın hızlı bir şekilde persentil yükseltmesi doktorunuz tarafından değerlendirilebilir.

Büşra Hanım gayet normal ve doğum kilosuna göre güzel bebeğinizin kilosu.

Zeynep Hanım bebeğinizin kilosu normal.

Arzu hanım doğum kilosunun 3 katına ulaşmış ve geçmiş bebeğinizin kilosu normal.

Şimdi yanıtladığım tüm anneler bakabilir endişe verici bir tane bile bebek yok. Yani bu kaygıları boş yere çekiyorsunuz. Kendiniz boş yere bu konuya takıyorsunuz.
Yeter O. .

Yeter O. ..

9 Ağustos 2025 17:32
Merhaba kız bebek doğum kilosu 4300 üç gün sonra üçüncü ayına giriyor güncel kilosu 5994 nasıl
H

Hilal Ç. ..

9 Ağustos 2025 17:34
Merhaba oğlumun doğum kilosu 4280 boyu 52 cmdi şu an 4 aylık olduk anne sütü veriyoruz sadece kilosu 9800 oldu boyu da 69cm. Kontrole gittiğimiz doktor anne sütü aldığı için normal olduğunu söylüyor. Ama ona karşı biraz güvenim kırıldı açıkçası emzirmeyi saatli olarak mı yapmalıyım her meme aradığında memeyi teklif ettik. İlk günler sarılık olmuştu ondan sonra biraz üzerine düştük o yüzden mi bilmiyorum. Vaktinde doğdu ama doğum kilosu da fazlaydı. Sonuçta 4 aylık bebek sana meme yok da diyemem.
M

Merve S. ..

9 Ağustos 2025 17:39
Benim kızım 4 aylık son ayda 400 gram almış anne sütü ile besleniyor az mı mama takviyesi gerekir mi acaba
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 17:46
Yeter Hanım biraz alt sınırdan ilerlemiş ama her ay düzenli ilerlediyse problem değil.

Hilal Hanım evet yüksek kiloyla doğmuş ve yüksek kilo almış anne sütü olduğu için radikal bir değişim pratikte pek mümkün değil, muhtemelen açlık sinyali olmayan hallerde de beslemişsiniz. Beslenme aralıklarını biraz (aşamalı olarak ) uzatabilirsiniz.

Merve hanım 3.aydan sonra kilo alımı yavaşla yoluna girer. O yüzden normal. Ayrıca bir ay düşük kilo alımı söz konusuysa dahi mama hemen başlanmaz bir önceki ay kilo alımı ve gelecek bir ay içindeki kilo alımı takip edilerek yorumlanır.
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 21:18
Zeynep hanım bebeğiniz 3 ayda 4 kilo almış. Ayda 1300gr hızlı kilo alımı var. Muhtemelen açlık dışı sinyallerde de aç sanıp besliyorsunuz.
G

Gülsüm P.

9 Ağustos 2025 21:26
Merhaba kızımın doğum kilosu 3.100 dü şimdi 14 aylık olduk ve 10.200 Gr normal mi çevredekiler zayıf diyor
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 21:27
Gülsüm Hanım yukarıda yazdığımı tekrar okuyun lütfen
Ö

Özgenur K.

9 Ağustos 2025 21:41
Hocam merhaba benim bebegim 1 yasinda kilosu 9750 ama doktor kilosunun az oldugunu soyledi anne sutune cok bagimli ek gida yiyor ama cok fazla yemiyo genelde hep corbayi tercih ediyor kilosu norml mi acaba beni aydinlatabilir misiniz
A

Ahsen A. ..

9 Ağustos 2025 21:43
Kızımın doğum kilosu 2620 49 cm, 3 aylıkken 5000, 3 ay 10 günlükken rota yapılacağında 5200 63 cm çıktı şuanda sadece anne sütü alıyor sizin yazdığınıza göre zaten 2 ye katladı 4 aylık olmadan ama Asm hemşiresi mama verelim günde 3 sefer dedi boyu üst sınırda uzadı galiba Buda daha zayıf gözükmesine sebep oluyor günlük 20 gram alması alt sınır mı oluyor
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 21:48
Ahsen Hanım ilk ay günde 30 gram civarı 2.-3.aylarda 25 gram civarı beklenir. Mamaya ihtiyacı yok.
Cansu K. E.

Cansu K. E.

Emzirme Danışmanı

9 Ağustos 2025 21:48
Özgenur hanım doğum kilosunun 3 katına ulaştıysa sorun yoktur.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir