Bebeğim Bugün Ne Yesin?🍳🥑🍼
1958 görüntüleme

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
1 Ağustos 2025 07:49
Merhaba Sevgili Anneler,
Ben Hemşire ve Emzirme Danışmanı Cansu, 6 yaşında ve 7 aylık iki oğlum var.
Ek gıda süreçlerini tecrübe etmiş bir anne olarak hepimizin aklındaki **‘ne yedirsem?’ ‘İştahsız neyi sever acaba’ ‘bugünde yemedi’** gibi tüm kaygı dolu cümleleri biliyorum ve sizi anlıyorum, bu başlığı biz annelerin yalnız olmadığını hissettirmek için açtım.
Burayı Babysfer’in tarif defteri gibi kullanalım, dileyen gün içinde verdiği bir öğünün tarifini yazabilir, dileyen fikir edinmek için kullanabilir.
Daha düzenli ve faydalı olabilmesi adına;
**Bebeğinizin kaç aylık olduğunu, varsa özel durumunu (alerji vb)** belirtip **tarifinizi açıklayıcı şekilde** yazmanızı rica ediyorum.
Dipnot olarak, lütfen paylaşılan tarifte size göre yanlış gördüğünüz bir uygulama varsa eğer yorum sahibi anne soru sormuyorsa fikir belirtip eleştiride bulunmayın, bu kaygıyı azaltmak yerine arttırır ve hoş olmayacaktır. Size uygun gelmeyen tarifleri geçebilirsiniz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek 😊 o yüzden hiç bir anneyi incitmeyelim.
Sevgiler🥰
Gün içerisinde buraya tarifler ekleyeceğim🌸
Ben Hemşire ve Emzirme Danışmanı Cansu, 6 yaşında ve 7 aylık iki oğlum var.
Ek gıda süreçlerini tecrübe etmiş bir anne olarak hepimizin aklındaki **‘ne yedirsem?’ ‘İştahsız neyi sever acaba’ ‘bugünde yemedi’** gibi tüm kaygı dolu cümleleri biliyorum ve sizi anlıyorum, bu başlığı biz annelerin yalnız olmadığını hissettirmek için açtım.
Burayı Babysfer’in tarif defteri gibi kullanalım, dileyen gün içinde verdiği bir öğünün tarifini yazabilir, dileyen fikir edinmek için kullanabilir.
Daha düzenli ve faydalı olabilmesi adına;
**Bebeğinizin kaç aylık olduğunu, varsa özel durumunu (alerji vb)** belirtip **tarifinizi açıklayıcı şekilde** yazmanızı rica ediyorum.
Dipnot olarak, lütfen paylaşılan tarifte size göre yanlış gördüğünüz bir uygulama varsa eğer yorum sahibi anne soru sormuyorsa fikir belirtip eleştiride bulunmayın, bu kaygıyı azaltmak yerine arttırır ve hoş olmayacaktır. Size uygun gelmeyen tarifleri geçebilirsiniz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek 😊 o yüzden hiç bir anneyi incitmeyelim.
Sevgiler🥰
Gün içerisinde buraya tarifler ekleyeceğim🌸
K
Kübranur ..
3 Ağustos 2025 19:25
Çok teşekkür ederim
S
Seda Ö.
3 Ağustos 2025 19:38
Cansu hanım bende ek gıdaya başlayacağım. Her gün bir şeyler tattırmak zorunda mıyız ? 6 aylık bebek bir günü anne sütüyle atlatamaz mı ? Her gün mü ek gıda yemek zorunda ?

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
3 Ağustos 2025 19:47
Merhaba seda hanım, hayır zorunda değil. Arada bir iki gün atladığınızda problem olmaz. 9.aya kadar amacımız ek gıdayla doyum değil tadım bu yüzden aldığı kalori ihmal edilebilir düzeyde. Sadece öğrenme ve adaptasyon süreci için rutin oluşturmak adına belli bir düzende verilmesi gerekiyor. 6-7 arası 1 öğün 7-8 arası 2.öğüne adaptasyon. 8.aya geldiğinizde artık iki öğünü net olsun.
T
Tuğba G.
4 Ağustos 2025 07:34
7 aylık kızıma hergun napcam diye düşünüyorum kahvaltı ara öğüne ne yapabilirim? Ve sürekli bebek unu bebek irmiği bebek onu bunu mu kullanmam lazım

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 07:44
Merhaba Tuğba hanım yukarıdaki tarifleri takip edebilir, bazı malzemeleri çıkarıp/değiştirerek bebeğinize uyarlayabilirsiniz. Ara ara buraya tarif eklemeye devam ediyorum zaten.
Bebek ürünleri kullanmanız, hazırlık ve üretim aşamalarının ona uygun olarak yapıldığını gösterir ve sindirimi daha kolaydır.
Bebek ürünleri kullanmanız, hazırlık ve üretim aşamalarının ona uygun olarak yapıldığını gösterir ve sindirimi daha kolaydır.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 17:56
🍌 Ev Yapımı Bebek Bisküvisi (6+ Ay)
Malzemeler:
• 1 olgun muz
• 1 YK yoğurt
• 1 YK zeytinyağı
• 2 YK irmik
• 2 YK yulaf unu veya tam buğday unu
• (İsteğe bağlı) 1 YK labne veya lor
Yapılış:
Tüm malzemeleri karıştır, ele yapışmayan yumuşak hamur yap. Şekil ver, yağlı kağıda diz.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında 15–20 dk pişir. Soğuyunca ver. 🍪
Malzemeler:
• 1 olgun muz
• 1 YK yoğurt
• 1 YK zeytinyağı
• 2 YK irmik
• 2 YK yulaf unu veya tam buğday unu
• (İsteğe bağlı) 1 YK labne veya lor
Yapılış:
Tüm malzemeleri karıştır, ele yapışmayan yumuşak hamur yap. Şekil ver, yağlı kağıda diz.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında 15–20 dk pişir. Soğuyunca ver. 🍪

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 17:58
🥣 Yoğurtlu Sebze Çorbası
Malzemeler:
• 1 YK ince bulgur veya tel şehriye
• 1 YK yoğurt
• 1 TK zeytinyağı
• 1 küçük havuç + 1 küçük kabak (rendelenmiş)
• 1 SB su (veya et suyu)
Yapılış:
Sebzeleri yağla çevir, su ve bulguru ekle, yumuşayana kadar pişir.
Ocaktan al, yoğurdu ılıkla karıştırarak ekle.
Blenderdan geçirebilir veya taneli verebilirsiniz. 🍵
Malzemeler:
• 1 YK ince bulgur veya tel şehriye
• 1 YK yoğurt
• 1 TK zeytinyağı
• 1 küçük havuç + 1 küçük kabak (rendelenmiş)
• 1 SB su (veya et suyu)
Yapılış:
Sebzeleri yağla çevir, su ve bulguru ekle, yumuşayana kadar pişir.
Ocaktan al, yoğurdu ılıkla karıştırarak ekle.
Blenderdan geçirebilir veya taneli verebilirsiniz. 🍵

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 17:59
🍗 Tavuklu Bebek Çorbası (+8 Ay)
Malzemeler:
• 1 YK haşlanmış tavuk (ince didiklenmiş)
• 1 YK tel şehriye veya ince bulgur
• 1 küçük havuç (rendelenmiş)
• 1 TK zeytinyağı
• 1 SB tavuk suyu (ya da içme suyu)
Yapılış:
Havuç ve yağı 1–2 dk kavur, suyu ve şehriyeyi ekle.
Şehriye pişince tavukları ekle, 2–3 dk kaynat.
Blenderdan geçirebilirsin ya da taneli verebilirsin.
Malzemeler:
• 1 YK haşlanmış tavuk (ince didiklenmiş)
• 1 YK tel şehriye veya ince bulgur
• 1 küçük havuç (rendelenmiş)
• 1 TK zeytinyağı
• 1 SB tavuk suyu (ya da içme suyu)
Yapılış:
Havuç ve yağı 1–2 dk kavur, suyu ve şehriyeyi ekle.
Şehriye pişince tavukları ekle, 2–3 dk kaynat.
Blenderdan geçirebilirsin ya da taneli verebilirsin.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:00
Bebek Keki
Malzemeler:
•1 olgun muz
•1 yumurta
• 2 YK yoğurt
• 1 YK zeytinyağı
• 3 YK tam buğday unu
•1 TK irmik
•(İsteğe bağlı) Tarçın veya labne
Yapılış:
Tüm malzemeleri karıştır, muffin kalıplarına dök.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında 20–25 dk pişir.
Malzemeler:
•1 olgun muz
•1 yumurta
• 2 YK yoğurt
• 1 YK zeytinyağı
• 3 YK tam buğday unu
•1 TK irmik
•(İsteğe bağlı) Tarçın veya labne
Yapılış:
Tüm malzemeleri karıştır, muffin kalıplarına dök.
Önceden ısıtılmış 170°C fırında 20–25 dk pişir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:03
🥨 Bebek Krakeri (Tuzsuz – Katkısız)
Malzemeler:
•1 YK yoğurt
•1 YK zeytinyağı
• 1 YK labne veya lor
• 3–4 YK tam buğday unu (kontrollü ekle)
• 1 TK irmik (kıtır doku için)
• (İsteğe bağlı) 1 tutam kekik veya çörek otu (10+ ay)
Yapılış:
Hamuru yoğur, merdaneyle aç, şeritler/küçük şekiller kes.
170°C fırında 15–20 dk pişir.
Malzemeler:
•1 YK yoğurt
•1 YK zeytinyağı
• 1 YK labne veya lor
• 3–4 YK tam buğday unu (kontrollü ekle)
• 1 TK irmik (kıtır doku için)
• (İsteğe bağlı) 1 tutam kekik veya çörek otu (10+ ay)
Yapılış:
Hamuru yoğur, merdaneyle aç, şeritler/küçük şekiller kes.
170°C fırında 15–20 dk pişir.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:06
**Sevgili Anneler, fırsat buldukça not aldığım tarifleri burayada ekliyorum. Sizden de bekliyoruum 😇
Eminim hepinizin mükemmel tarifleri vardır. Birlik olup bugün ne yedirsem derdine bir nebze çözüm bulalım 🌸**
Eminim hepinizin mükemmel tarifleri vardır. Birlik olup bugün ne yedirsem derdine bir nebze çözüm bulalım 🌸**
G
Gökçe
4 Ağustos 2025 18:08
merhaba, benim bebeğim 5.5 aylık doktorumun tavsiyesi ile ek gıdaya başlayacağız ve ben şöyle bir sıralama yapmak istiyorum 3 gün kuralı ile tabii. kabak - havuç - avokado - tatlı patates - brokoli - bamya. sizce uygun mudur? ve bir de çatalla mı ezeyim bunları hafif pütürlü kalsın mı? ve içine 1 damla kadar zeytintağı ekleyeyim mi? kafam çok karışık ek gıda konusunda :(

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:12
Merhaba Gökçe Hanım, Çatalla ezerek başlayabilirsiniz, alerji ihtimalinin düşük olduğu besinlerde 3 gün kuralı yapmak zorunda değilsiniz (havuç gibi) zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Kıvam verirken anne sütü veya formül mama kullanabilirsiniz.
G
Gökçe
4 Ağustos 2025 18:15
mama kullanmadım hiç, hep anne sütü ile beslendi bebeğim. doktorum bana anne sütü ile kıvamını açma çünkü besinlerin tadı değişime uğrayabilir ve damak tadı oluşurken bu sizi geri plana düşürür gibi bir şey söylemişti. sizce doğru mu? yanıtınız için teşekkür ederim 🌺
S
Seda E.
4 Ağustos 2025 18:40
Merhaba hocam 7 aylık kızım çok az ek gıda yiyor ağzını açmıyor bı çok besine ,salatalık tarzı şeyler veriyorum eline ısırmıyor bile ve neler yedirebilirim hangi kıvamda olmalı bilmiyorum.tesekkurler şimdiden🌸ek olarak mama yiyor
M
Merve G.
4 Ağustos 2025 18:42
1 yaş 1 aylık oğlum taneli hiç bir gıda yemiyor buna çorbada dahil tanesiz ve pürüzsüz istiyor ne yapmam lazım

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:43
Gökçe Hanım, doktorunuzun yorumuna doğru yada yanlış demek uygun olmaz. Ancak katacağınız anne sütü yüksek miktar değil zaten dokuyu sağlayabilmek adına az bir miktar, aksine anne sütü tanıdık bir tat olduğu için besinlerin tadına alışırken yumuşak bir geçiş oluşturur zamanla katmayıda bırakırsınız. Tercih sizin tabii ki

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:45
Merhaba seda hanım, 7 ay henüz yolun başı. Acele etmeye telaş yapmaya hiç gerek yok. Dokusunu hissetse bile yeter, çatalla ezilmiş biraz dokulu püreler verebilirsiniz. Blw yöntemiyle damağında ezebileceği uygun boyutta şeyleri incelemesi için bırakabilirsiniz, zamanla tadıp küçük küçük yemeye başlar.

Cansu K. E.
Emzirme Danışmanı
4 Ağustos 2025 18:48
Merve Hanım genelde bu davranış ek gıda başladığınız aylarda uzun süre blender kullanımı veya tamamen pürüzsüz vermenizden kaynaklı olabiliyor. O yüzden gecikmiş bir uyum söz konusu, acele ve ısrar etmeden küçük hamlelerle alıştırmaya çalışın. Direk pürüzsüzden taneliye geçmesini beklemeyin, hafif pütürler dokular ile alıştırmaya çalışın. Zaman verin ısrar etmeyin, strese girmeyin. Sizin stresiniz onada yansır ve süreci baltalar.
S
Simge S.
4 Ağustos 2025 18:56
Merhaba bebeğim 7 aylık ek gıdaya çok istekli başladık sabah kahvaltısı yapıyor 2-3 gibi de bir öğün veriyorum ikindi de meyve ve yoğurt fazla mı sizce bazen öğle yemeğinde az verdiğim için ağlıyor 3-4 yemek kaşığı yediği oluyor bir sakıncası olur mu