Prematüre
94 görüntüleme
F
Funda Ö.
30 Mart 2026 00:56
35 haftalık tek yumurta ikizi bebekler 1800gr 45cm ve 1950gr 46cm olarak dünyaya geldiler şuan 14 aylıklar ikisi de yeni yeni yürümeye başladı, boy ve kilo alımı güzel fakat katı gıda yemeyi sürekli red ediyorlar ek gıda 7 ayda geçtik o zamandan beri deniyorum pütürlü, blw ama çiğnemek istemiyorlar böyle bir durum yaşayan var mı?

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
31 Mart 2026 01:30
İkiz bebeklerinizin prematüre doğmuş olması ve şimdi 14 aylık olmaları, gelişim süreçlerinde bazı zorluklarla karşılaşmanız normaldir. Özellikle katı gıda reddi ve çiğneme konusunda isteksizlik, birçok ebeveynin karşılaştığı ortak sorunlardır.
Katı Gıda Reddi ve Çiğneme İsteği:
1. Geçiş Süreci: 7 ayda ek gıdaya başlamışsınız. Bu yaşta bebekler bazen yeni gıdalara karşı direnç gösterebilirler. Sabır ve farklı yöntemler denemek önemlidir.
2. Pütürlü ve BLW (Baby Led Weaning): Denediğiniz pütürlü gıdalar ve BLW yöntemi, bazı bebekler için etkili olabilir. Ancak her bebek farklıdır; bu nedenle farklı yöntemler denemeye devam edebilirsiniz.
3. Tekrar ve Çeşitlilik: Bebeğinizi farklı türde gıdalarla tanıştırmak, onların ilgisini çekebilir. Aynı gıdayı tekrar tekrar önermek de alışık olmaları açısından faydalı olabilir.
4. Model Olma: Siz de aynı gıdaları yiyorsanız, bebekler sizi taklit edebilir. Aile içinde herkesin aynı gıdaları yemesi ve keyif alması, onların ilgisini çekebilir.
Prematüre Bebeklerde Gelişimsel Zorluklar:
1. Gelişimsel Gerilik: Prematüre bebekler, doğum sonrası gelişim süreçlerinde akranlarına göre bazen geride kalabilirler. Bu nedenle sabır ve sürekli doktor kontrolünde olmanız önemlidir.
2. Kilo ve Boy Alımı: Sorunuzda belirttiğiniz gibi, kilo ve boy alımlarında güzel bir seyir izliyorsanız, bu olumlu bir durumdur.
Öneriler:
1. Doktor ve Uzman Desteği: Prematüre bebekleriniz için düzenli doktor kontrollerini aksatmamalısınız. Uzman bir pediatrist veya beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.
2. Sakin ve Sabırlı Yaklaşım: Yemek zamanı stres yaratmamalıdır. Bebeğinizin hazır olduğunda, gıdaya ilgi duyacağını unutmayın.
3. İlgiyi Artırma: Yemek sırasında televizyon kapalı olsun, oyuncaklar kaldırsın; dikkat dağıtıcı unsurları minimize edin.
4. Küçük Porsiyonlar: Az miktarda ve sık sık gıda teklif etmek, bebeğinizin sindirim sistemini zorlamadan alışmasını sağlayabilir.
Bu süreçte benzer deneyimler yaşayan diğer ebeveynlerle konuşmak, moral bulmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki her bebek farklı hızda ve şekilde gelişir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
2. 1 Yaş Ek Gıda Reddi
3. Kilo Sorunu
Katı Gıda Reddi ve Çiğneme İsteği:
1. Geçiş Süreci: 7 ayda ek gıdaya başlamışsınız. Bu yaşta bebekler bazen yeni gıdalara karşı direnç gösterebilirler. Sabır ve farklı yöntemler denemek önemlidir.
2. Pütürlü ve BLW (Baby Led Weaning): Denediğiniz pütürlü gıdalar ve BLW yöntemi, bazı bebekler için etkili olabilir. Ancak her bebek farklıdır; bu nedenle farklı yöntemler denemeye devam edebilirsiniz.
3. Tekrar ve Çeşitlilik: Bebeğinizi farklı türde gıdalarla tanıştırmak, onların ilgisini çekebilir. Aynı gıdayı tekrar tekrar önermek de alışık olmaları açısından faydalı olabilir.
4. Model Olma: Siz de aynı gıdaları yiyorsanız, bebekler sizi taklit edebilir. Aile içinde herkesin aynı gıdaları yemesi ve keyif alması, onların ilgisini çekebilir.
Prematüre Bebeklerde Gelişimsel Zorluklar:
1. Gelişimsel Gerilik: Prematüre bebekler, doğum sonrası gelişim süreçlerinde akranlarına göre bazen geride kalabilirler. Bu nedenle sabır ve sürekli doktor kontrolünde olmanız önemlidir.
2. Kilo ve Boy Alımı: Sorunuzda belirttiğiniz gibi, kilo ve boy alımlarında güzel bir seyir izliyorsanız, bu olumlu bir durumdur.
Öneriler:
1. Doktor ve Uzman Desteği: Prematüre bebekleriniz için düzenli doktor kontrollerini aksatmamalısınız. Uzman bir pediatrist veya beslenme uzmanından destek alabilirsiniz.
2. Sakin ve Sabırlı Yaklaşım: Yemek zamanı stres yaratmamalıdır. Bebeğinizin hazır olduğunda, gıdaya ilgi duyacağını unutmayın.
3. İlgiyi Artırma: Yemek sırasında televizyon kapalı olsun, oyuncaklar kaldırsın; dikkat dağıtıcı unsurları minimize edin.
4. Küçük Porsiyonlar: Az miktarda ve sık sık gıda teklif etmek, bebeğinizin sindirim sistemini zorlamadan alışmasını sağlayabilir.
Bu süreçte benzer deneyimler yaşayan diğer ebeveynlerle konuşmak, moral bulmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki her bebek farklı hızda ve şekilde gelişir.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda Sürecinde Olan Ebeveynler, Hangi Konularda Zorlanıyorsunuz?
2. 1 Yaş Ek Gıda Reddi
3. Kilo Sorunu
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
Z
Zeynep ..
31 Mart 2026 10:54
Evet ben yaşıyorum kızım 31 haftalık prematüre doğdu şimdi 15 aylık ve hala pü türlü gıdada sorun yaşıyor
D
D ..
31 Mart 2026 11:07
Evet ben yaşıyorum kızım 31 haftalık prematüre doğdu şimdi 15 aylık ve hala pü türlü gıdada sorun yaşıyor
Z
Zeynep ..
31 Mart 2026 12:48
Ben korkmadan veriyodum kendi almıyodu hala öyle daha yeni yeni kendi isteğiyle almaya başladı pirinç pilavını bile zorla yiyor öyle diyeyim
Z
Zeynep ..
31 Mart 2026 12:49
Pirinç pilavını yoğurtlayarak verebilirsin sebzeli arpa şehriye pilavı yapıp pol suyla pişi rebilirsiniz hem yumuşak olur hem taneli olur yoğurtla yedirebilirsin
F
Funda Ö.
31 Mart 2026 12:50
Nasıl sorunlar yaşıyorlar acaba ne zaman pütürlü ye geçtiniz benim bebeğim de 10 aylık 31 haftalık doğdu düzeltilmiş 8 aylık pütürlü ye ne zaman geçmeliyim korkuyorum veremiyorum pütürlü şuan
D
D ..
31 Mart 2026 13:57
Çok teşekkür ederim deneyeceğim peki kabızlık gibi bir problem yaşadınız mı
F
Funda Ö.
31 Mart 2026 14:15
Yemeklerine düzenli zeytinyağ ile yaptığım için biz yaşamadık