Otizm Suphelerinizi Bu Gönderi Altına Yazarsanız Yardımcı Olmaya Çalışacağım 🙏

1496 görüntüleme
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 15:58
Bebeğiniz kaç aylık ?

Oyun ve taklit becerileri, sosyal becerileri nasıl ? Sizi suphelendiren durumlar nelerdir? Detaylandirirsaniz daha doğru yönlendirme yapabilirim.
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

28 Ağustos 2026 12:40
Mizgin
Oğlum 32 aylık 50 yakın kelimesi var ikili kelimede var ama yerinden kullanmıyor genelden kendine söylüyor oyun oynarken söyleniyor hep konuşur hiç susmaz parkta hep koşar taklit çok az var sembolik oyun çok az var aslında herşey var ama az var çocuklarla fazla oynamaz göz teması var seslenince bakar herhangi bir devamlı hareketi yok takıntıları yok
Dil gelişiminde geri olduğunu söyleyebilirim. Dil konuşma terapisti ya da çocuk gelişimi uzmanı degerlendirmesi öneririm. Ankara da iseniz Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz 
M

Mizgin

28 Ağustos 2026 12:45
Şenay Üzüm Harite
Dil gelişiminde geri olduğunu söyleyebilirim. Dil konuşma terapisti ya da çocuk gelişimi uzmanı degerlendirmesi öneririm. Ankara da iseniz Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz 
Ankara'da değilim
M

Mizgin

28 Ağustos 2026 12:50
Şenay Üzüm Harite
Hocam neden bildiği kelimelerde yerinde kullanmıyor bunu çok takıyorum ya parmağıyla gösterir yada istediği şeyi getirir bana ama gel diyor ama kaldırmaya çalışırken demez
T

Tuğba B.

28 Ağustos 2026 12:58
Kızım 12 aylık alkış öpücük var baybayı nadir yapıyor bişiyleri göstermeye çalışıyor ama tam beceremiyor ama ben gösterdiğimde kısa süreli parmağıma bakıyor sonra o yöne dönüyor ama ne gösterdiğimi anlamıyor anlamlı 10-12 kelimesi var kalk dediğimde kalkar peşimden gelir al-ver evet-hayırı anlıyor duyu organlarını söylerim gösterir evde yerinde durmuyor ama başka ortama girince çok sakinleşiyor
Y

Yağmur a.

28 Ağustos 2026 13:42
Benim kızım seslerden çok korkuyor 15 aylık olacak nerdeyse ama yanında biri bağırınca bebekler ağladığı zaman hapşurma öksürmeye bile ağlıyor bu normal mi acaba hocam?
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

28 Ağustos 2026 13:46
Tuğba B.D
Kızım 12 aylık alkış öpücük var baybayı nadir yapıyor bişiyleri göstermeye çalışıyor ama tam beceremiyor ama ben gösterdiğimde kısa süreli parmağıma bakıyor sonra o yöne dönüyor ama ne gösterdiğimi anlamıyor anlamlı 10-12 kelimesi var kalk dediğimde kalkar peşimden gelir al-ver evet-hayırı anlıyor duyu organlarını söylerim gösterir evde yerinde durmuyor ama başka ortama girince çok sakinleşiyor
Her şey normal görünüyor. 
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

28 Ağustos 2026 13:47
Yağmur acar
Benim kızım seslerden çok korkuyor 15 aylık olacak nerdeyse ama yanında biri bağırınca bebekler ağladığı zaman hapşurma öksürmeye bile ağlıyor bu normal mi acaba hocam?
Normalde de olabilecek bir durum. Sesin kaynağını gösterin, hatırlatın.
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

28 Ağustos 2026 13:48
Mizgin
Hocam neden bildiği kelimelerde yerinde kullanmıyor bunu çok takıyorum ya parmağıyla gösterir yada istediği şeyi getirir bana ama gel diyor ama kaldırmaya çalışırken demez
Bulunduğunuz şehirde dil üzerine değerlendirme alırsanız daha detaylı uzman aktaracaktir. Görmek lazım.
Y

Yağmur a.

28 Ağustos 2026 15:17
Teşekkürler
S

Seda Ş.

28 Ağustos 2026 15:18
Seda Şimşek
Merhaba düzeltilmiş 12 aylık bebeğim alkış bay bay gel gel gibi hareketleri yapıyor işaret etme var , taklit var mesela biz öksürür gibi yaptığımızda o da yapıyor sosyal gülümsemesi var çok güleç bir bebek ismine de bakar

Ama dışarı çıktığımızda bizimle iletişimi kesiyor etrafı inceliyor yabancı kişilere gülüyor

Birde yakınındayken bizimle göz teması kurmuyor uzaktan kuruyor ama o da kısa süreli bu durum beni endişelendiriyor
Hocam bana da cevap verir misiniz lütfen @Şenay Üzüm Harite
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

28 Ağustos 2026 15:22
Seda Şimşek
Merhaba düzeltilmiş 12 aylık bebeğim alkış bay bay gel gel gibi hareketleri yapıyor işaret etme var , taklit var mesela biz öksürür gibi yaptığımızda o da yapıyor sosyal gülümsemesi var çok güleç bir bebek ismine de bakar

Ama dışarı çıktığımızda bizimle iletişimi kesiyor etrafı inceliyor yabancı kişilere gülüyor

Birde yakınındayken bizimle göz teması kurmuyor uzaktan kuruyor ama o da kısa süreli bu durum beni endişelendiriyor
Her şey normal görünüyor. Dışarıda uyaran fazla ve keşif döneminde olan bir bebek çevreyle ilgilenmesi gayet doğal. İletişim ve oyun sırasında eşit hizada olmaya özen gösterin nesne ve oyuncakları verirken göz hizanizda tutarak uzatın ve kafasını kaldırması uzanmasi için fırsat tanıyın. Mimik ve ses tonunuzu degistirirek size bakması için bu tarz basit iletişim oyunları oynayabilirsiniz. Sevgiler 
M

Muhteber

28 Ağustos 2026 19:49
Merhabalar kızım 3 aylık çok uyku hali ve beslenme reddi otizmle ilişkili olabilir mi biliyorum kızım şuan çok küçük ama sürekli doğduğundan beri beslenme sorunumuz var geceleri asla uyanmaz akşam 10 sabah 8 1 kere bile uyanmaz
İ

İbrahim

29 Ağustos 2026 01:46
Yeşim Işık Erkal
11 aylık kafasını sağa sola sallamaya başladı. 9 aylıkken alkış 10 aylıkken baybay ve gel gel yapıyordu. 9 aylıkken dedede diye babıldıyordu 2 hafta sonra babıldama gitti. Şimdi 11 aylık dedede babıldaması geri geldi. Alkış gel gel baybay yapmaz oldu yaptığı dönemde de az yapıyordu. Şimdi hiç yapmıyor. Sağ elini bilekten aşağı doğru çevirmeye başladı. Sosyal gülümsemesi var. İsmine hep bakıyor. Göz teması var. Annd babasını biliyor. Babası işten geldiğini anlıyor kapıya gidiyor. Yabancılama ve ayrılık kaygısı var.Arada göz dalmaları oluyor. Sağ bacağı otururken yere sürter gibi yapıyor bunu havuzda da yapıyor internette erken otizim belirtisi diyor. Her şeyi atıyor ağzına götürüyor yada sallıyor. Yeni kuleden top atmayı öğrendi. Çok hareketli yürümeye başladı. Asla oturup kitap okuyup şarkı söyleyemiyoruz. Hiç durmuyor yerinde. Böyle olunca öğretemiyoruz. Otizm videoları beni çok tetikliyor çok kaygılı oldum. Her hareketini didikliyorum.
Şu an oğlum 15-16 aylık hiç oturmazdı kitapları gösterirdik resimleri gösterirdik oturmazdı kalkar giderdi babıldaması azdı vs tarif ettiğiniz gibiydi diyebilirim son 1 ayda bir açıldı şimdi peşpeşe kelimeler geliyor ama hep konuşuyorduk her şeye ıh diyordu kedi köpek su vs hep söylüyorduk eşim sürekli kesin bir şeyi var diyordu bu aya kadar gittiğimiz doktorlar ise gayet normal diyordu yabancılaması yoktu bizi aramıyodu o yüzden endişelenmeyin her harekete anlam yükleyemeyiz öyle bakarsak sürekli karamsar olursak sadece olumsuz şeyleri görürüz
E

Ezgi ..

Premium Üye
29 Ağustos 2026 16:11
12 ay cok fazla tekerlek cevirme var, oyuncaklari amacina gore oynama fazla yok, anlamli kelimesi az, anne dedi birakti, gel dedi bir iki gun birakti, ver anlaminda ‘me’ dedi birakti hep boyle gidip gidip geliyo kelimeler
Y

Yeşim I. E.

29 Ağustos 2026 16:15
İbrahim
Şu an oğlum 15-16 aylık hiç oturmazdı kitapları gösterirdik resimleri gösterirdik oturmazdı kalkar giderdi babıldaması azdı vs tarif ettiğiniz gibiydi diyebilirim son 1 ayda bir açıldı şimdi peşpeşe kelimeler geliyor ama hep konuşuyorduk her şeye ıh diyordu kedi köpek su vs hep söylüyorduk eşim sürekli kesin bir şeyi var diyordu bu aya kadar gittiğimiz doktorlar ise gayet normal diyordu yabancılaması yoktu bizi aramıyodu o yüzden endişelenmeyin her harekete anlam yükleyemeyiz öyle bakarsak sürekli karamsar olursak sadece olumsuz şeyleri görürüz
çok teşekkür ederim ya okuyunca iyi hissettim umarım bizimki de açılır bir an önce. Biraz sosyal medya etkiliyor anneleri elham yapıyoruz kıyas yapıyoruz yok şu hareketi yaptı acaba mı oluyoruz. Kaygımı azalttınız teşekkür ederim tekrardan 🙏🏾
G

Gülşen A.

29 Ağustos 2026 17:03
@Şenay Üzüm Harite

Merhaba, kızım 16 aylık.

Kızımın 15-16 adet anlamlı kelimesi var. Söylenen komutları anlıyor ve yerine getiriyor. Çoğu şeyi taklit ediyor, merak ediyor ve yapmaya çalışıyor. Eliyle işaret ediyor, alkış bay bay ve öpücük yapıyor. Ancak dışarıda, yaşıtları da dahil olmak üzere, herkese karşı çok utangaç ve mesafeli davranıyor.

Örneğin babaannesini ve dedesini iki hafta görmediğinde, yanlarına gittiğimizde ilk 20 dakika boyunca çok sessiz ve sakin oluyor konuşmuyor, oyun oynamıyor, sadece gözlemliyor sonrasında açılıyor. İlk kez gördüğü insanlarla ise neredeyse hiç iletişim kurmuyor. Kafasını öne eğiyor konuşmuyor güldüğünde ise yandan yandan gülüyor tipik utangaçlık hareketleri yapıyor.

Ben çocuğumu bulunduğumuz şehirde büyük ölçüde desteksiz büyütüyorum. Bebekli tanıdığım kimse yok, dolayısıyla düzenli olarak bir araya geldiği çocuklar da olmuyor. Parklar da genellikle boş oluyor. Bunun sosyal ortamlardaki çekingenliğiyle bir ilgisi olabilir mi?

Bir oyun grubuna yazdırmayı düşünüyorum. Sizce bu yaştaki bir çocuk için bu derece çekingen ve mesafeli olmak normal bir gelişim özelliği olabilir mi? Yoksa özellikle desteklemem gereken bir durum mu?

Cevap verebilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim. 🙏🏻
N

Nurgül ..

29 Ağustos 2026 23:18
Çok heyecan yapınca ve birşey isterse ayaklarını öne doğru kasıp sağ ayak bileğini çeviriyor istediğini verince yada dikkatini dağıtınca bırakıyor dışarıda ki çocuklarla canı isterse iletişime giriyor yabancılama var ismine bazen bakıyor bazen bakmıyor ama onun haricinde 15 kelimesi, işaret parmağı kullanımı, bize sosyal gülümseme, göz teması, taklit var örneğin geçen gün markette göz mesafesinden çıkmıştım anne diye bana seslenip aradı ama çok çekingen
N

Nurgül ..

29 Ağustos 2026 23:19
Nurgül
Çok heyecan yapınca ve birşey isterse ayaklarını öne doğru kasıp sağ ayak bileğini çeviriyor istediğini verince yada dikkatini dağıtınca bırakıyor dışarıda ki çocuklarla canı isterse iletişime giriyor yabancılama var ismine bazen bakıyor bazen bakmıyor ama onun haricinde 15 kelimesi, işaret parmağı kullanımı, bize sosyal gülümseme, göz teması, taklit var örneğin geçen gün markette göz mesafesinden çıkmıştım anne diye bana seslenip aradı ama çok çekingen
13 aylık
F

Feride

29 Ağustos 2026 23:41
9 buçuk aylık bebeğim var adı mahmud esad hocam suan emekliyor koltuklar dan kalkıp tutunarak yuruyo desteksiz oturuyo oyunlar oynuyorz tepki veriyor cekmeceler acılıyor boşaltıyor dolduruyo tekrardan oyuncakları ve diğer hersehı ağzına göturuyor 7 tane dişi var ısırmayı cok seviyor her fırsatta ısırıyor genelde herseye tepki veriyor alkıs yapıyor tek kullandığı cümle baba oldu onun haricinde anlamı olmayan seyler söylüyor sesler çıkarıyor fakat ısmını soyledığım de coğu zaman bakmıyor göz teması kuruyor konusuyorz bıseyler anlatırken tepkileri veriyor ama ısım konusunda babası seslenince bakıyor bazen bakmıyor bu bır sorunmudur
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

29 Ağustos 2026 23:49
Muhteber
Merhabalar kızım 3 aylık çok uyku hali ve beslenme reddi otizmle ilişkili olabilir mi biliyorum kızım şuan çok küçük ama sürekli doğduğundan beri beslenme sorunumuz var geceleri asla uyanmaz akşam 10 sabah 8 1 kere bile uyanmaz
Bu konuyu çocuk doktorunuzla degerlendirmenizi öneririm. Sürekli uyku halinde olması ve beslenme reddi başka problemlerden kaynaklı olabilir. Otizm ile ilgili durum bambaşka sorunlar.
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir