Otizm Suphelerinizi Bu Gönderi Altına Yazarsanız Yardımcı Olmaya Çalışacağım 🙏

1498 görüntüleme
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 15:58
Bebeğiniz kaç aylık ?

Oyun ve taklit becerileri, sosyal becerileri nasıl ? Sizi suphelendiren durumlar nelerdir? Detaylandirirsaniz daha doğru yönlendirme yapabilirim.
E

Esra Ö.

Premium Üye
25 Ağustos 2026 16:12
Oğlum 10 ay 20 günlük oyun ve taklit becerileri güzel fakat aklıma takılan konu diğer çocuklar kadar dışarıda özellikle birileri onunla ilgileniyorsa çok sessizleşiyor normalde çok fazla evde konuşkan aktif ama dışarıda sessiz bir çocuk oluyor bir de çok fazla her yeri her şeyi kaşıma hareketi yapıyor.
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 16:14
Sadece anlattiklarinizdan yola çıkarak normal davranışlar olduğunu söyleyebilirim. Dokuları hissediyor, yabancı kişilerin olduğu ortamda gözlem yapıyor olarak degerlendirebiliriz.
E

Esra Ö.

Premium Üye
25 Ağustos 2026 16:16
Şenay Üzüm Harite
Sadece anlattiklarinizdan yola çıkarak normal davranışlar olduğunu söyleyebilirim. Dokuları hissediyor, yabancı kişilerin olduğu ortamda gözlem yapıyor olarak degerlendirebiliriz.
Teşekkür ederim 🙏🏻
S

Sevtap N.

25 Ağustos 2026 16:19
Merhaba , 14 aylık bebeğim.

Oyun oynamayı sever , oyuncakları amacına uygun kullanır, bizi ve hayvan seslerini taklit eder , bizimle oyun oynar , seni yakalamaya geliyorum diyince hemen gülerek kaçar bazen de uzaktan haylaz bir gülüş ile kovalamacayı kendi başlatır. isaret parmağını kullanır, ben bir yeri gösterince bakar , göz teması iyi , ortak dikkat kurar, ismine tepki büyük oranda var . Gel, dede der hayvan sesi çıkarır. Bildiği hayvanları sorunca gösteriyor, çoğu yönergeyi uygular , alkış ve öpücük yapar ama baybayı çok çok nadir yapıyor bazen de ters yapıyor.

Beni endişelendiren şeyler, çok nadir geri geri yürür, emerken bazen ellerini izler, anlamlı çok kelimesi yok önceleri birkaç sefer anne - baba dedi ama devamı gelmedi , çok çok nadir sol ayağına parmak ucuna kalkıyor , nadir zamanlarda da gözleri dalıyor.
L

Lale

Premium Üye
25 Ağustos 2026 16:23
Hocam merhaba 14 aylık kız. Tüm taklitleri yapıyor. Gel gel bay bay öpücük atma hayvan seslerini çıkartmaya çalışıyor. Dediklerimi yapıyor gel otur kalk ver al hepsi var. Çok sosyal güleç. Bütün organalrınım yerini biliyor. Şarkı açıyorum lore lore mesela lore lore yap diyorum yapıyor guli guli yap diyorum yapar. anneni seviyor musun diyorum hemen alkış yapıyor. Ama Sadece baba gel diyo. Teyzeme zeze diyo [mesela.bana](mesela.bana) da ayye diyo. Söylediğim sesleri doğru çıkartamıyor ama çıkartmaya çalışıyor.ağladığı zaman benden sakinleşiyor.Bi de yabancılara karşı bi donuk gibi oluyor sonra hemen kırk yıllık tanıyormuş gibi etkileşim kuruyor. İşaret parmağını da işaret etmede tam anlamıyla kullanamıyor ama işaret etmeye çalışıyor normal mi?
S

Sevtap N.

25 Ağustos 2026 16:26
Sevtap N.

Oyun oynamayı sever , oyuncakları amacına uygun kullanır, bizi ve hayvan seslerini taklit eder , bizimle oyun oynar , seni yakalamaya geliyorum diyince hemen gülerek kaçar bazen de uzaktan haylaz bir gülüş ile kovalamacayı kendi başlatır. isaret parmağını kullanır, ben bir yeri gösterince bakar , göz teması iyi , ortak dikkat kurar, ismine tepki büyük oranda var . Gel, dede der hayvan sesi çıkarır. Bildiği hayvanları sorunca gösteriyor, çoğu yönergeyi uygular , alkış ve öpücük yapar ama baybayı çok çok nadir yapıyor bazen de ters yapıyor.

Beni endişelendiren şeyler, çok nadir geri geri yürür, emerken bazen ellerini izler, anlamlı çok kelimesi yok önceleri birkaç sefer anne - baba dedi ama devamı gelmedi , çok çok nadir sol ayağına parmak ucuna kalkıyor , nadir zamanlarda da gözleri dalıyor.
Ayrıca çocukları uzaktan izliyor , onların gittiği yerlere doğru peşlerinden gider onlara gülümser ama onlara karşı çok girişken değil sadece bakar
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 16:29
Sevtap N.

Anlattiklarinizdan yola çıkarak sosyal anlamda gayet iyi görünüyor. Oyun içinde basit ses taklitleri yaparak kelime ciktilari artacaktır. Bol bol etkileşimli karşılıklı oyun oynamalısınız. Göz dalmasinin süresi ve sikligi önemli nadir demişsiniz yakalayabilirseniz bir video çekebilirsiniz hekim görüşü almak adına. ( Korkacaginiz bir şey olduğunu düşünmüyorum.)
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 16:31
Lale
Hocam merhaba 14 aylık kız. Tüm taklitleri yapıyor. Gel gel bay bay öpücük atma hayvan seslerini çıkartmaya çalışıyor. Dediklerimi yapıyor gel otur kalk ver al hepsi var. Çok sosyal güleç. Bütün organalrınım yerini biliyor. Şarkı açıyorum lore lore mesela lore lore yap diyorum yapıyor guli guli yap diyorum yapar. anneni seviyor musun diyorum hemen alkış yapıyor. Ama Sadece baba gel diyo. Teyzeme zeze diyo [mesela.bana](mesela.bana) da ayye diyo. Söylediğim sesleri doğru çıkartamıyor ama çıkartmaya çalışıyor.ağladığı zaman benden sakinleşiyor.Bi de yabancılara karşı bi donuk gibi oluyor sonra hemen kırk yıllık tanıyormuş gibi etkileşim kuruyor. İşaret parmağını da işaret etmede tam anlamıyla kullanamıyor ama işaret etmeye çalışıyor normal mi?
Her şey yolunda görünüyor  bol oyun, etkileşim, sosyal ortamlar 
E

Esra G.

25 Ağustos 2026 16:47
Bebeğim 6 ay 12 günlük sosyal gülümseme var ani seslere irkiliyor, benim söylediğim şarkılara gülüyor, göz teması var ama ismine bakmıyor. İşitme sorunu yok ama ismine bakmak için erken mi
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 16:54
sln
Hocam 14 aylık sosyal iletişim açısından çok iyi oyun başlatır oyuncaklarını getirir gösteririr amacına uygun oynar oyuncakları arasından bir şeyi sorsam elini alıp bana gösterir göz teması çok iyi isme tepki çok iyi her defasında bakar taklit yeteneği güzel alkış baybay yapar işaret ediyor istediği şeyleri anlamlı olarak baba dede gel havhav buu yani su, mama ve meme diyor. Alıcı dili gayet iyi evdeki çoğu eşyayı bilir sorsam o yöne bakar yani algılaması çok güzel insnalarlada arası iyi yabacılara mesefaeli tehlike algısı iyi çayın sıcak olduğunu bilir yaklaşımca üfler evde terliklerimi getirir bana giydirir üzerimi giyince dışarı çıkacağımzı anlar kucağıma gelir şebeklik yapar. Kendi organlarımı gösterir çorabını ayağının üstüne koyar şapkasını başına takar vs

Aklıma takılan noktalar; görüntülü konuşmuyor normalde iletişimi çok iyi olduğu insanlara telefonda görmek istediklerinde tepki vermiyor ama onunla alakalı bir şey konuşsak hemen dönüp denileni yapıyor buna anlam veremiyoruz. Birde anne dede ve anneanneye çok düşkün fakat ilgili bir babası olmasına rağmen babaya pek gitmek istemiyor. Birde bşr kaç gündür göz dalması var ama ne zaman seslensem bakıyor hemen
Bir problem göremiyorum:))
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 16:56
Esra Gökcan
Bebeğim 6 ay 12 günlük sosyal gülümseme var ani seslere irkiliyor, benim söylediğim şarkılara gülüyor, göz teması var ama ismine bakmıyor. İşitme sorunu yok ama ismine bakmak için erken mi
Sesin geldiği yöne yönelme aşamasında şuan. 9. Ayda belirgin ve tutarlı adına tepki bekleriz. Biraz daha bekleyebiliriz 
Hatice E.

Hatice E.

Premium Üye
25 Ağustos 2026 17:06
Hocam 27 haftalık, kız bebek göz teması var sosyal gülümse var, oyuncaklarına uzanıyor bizi görünce seviniyor ancak ara ara gözleri daliyor bildiğiniz yetişkin insan gibi seslenince irkilip dikkati dağılıyor bunu yer matına yatırınca oyuncakları ile ıynarkende yapıyor gözleri dalıyor bir süre eğer dikkatini dağıtmazsam öyle boş boş bakıyor bu kadar erken bir dönemde bu göz dalmaları normal mi?
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 17:11
Eğer ki dikkatini dagittiginizda irkilip dönüyorsa bu iyi bir şey. Bir şeye odaklanma, yorgunluk, uyku halinin de sebep olabileceği bir şey fakat sıklığı süresi çok çok önemli. Dalma sonrasındaki süreç de tabi. Eğer ki çok sık oluyor, uzun sürüyor ve sizi endişelendiriyorsa video çekip bir çocuk nöroloji görebilir.
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 17:12
Şenay Üzüm Harite
Eğer ki dikkatini dagittiginizda irkilip dönüyorsa bu iyi bir şey. Bir şeye odaklanma, yorgunluk, uyku halinin de sebep olabileceği bir şey fakat sıklığı süresi çok çok önemli. Dalma sonrasındaki süreç de tabi. Eğer ki çok sık oluyor, uzun sürüyor ve sizi endişelendiriyorsa video çekip bir çocuk nöroloji görebilir.
@Hatice Erol
C

Ceyda Ü.

25 Ağustos 2026 17:21
Bebeğim 13 aylık. Hayvan seslerini taklit ediyor, yüzündeki organların yerlerini gösteriyor, anlamlı kelimeleri var. İlk girdiği ortamdan biraz çekiniyor ama alışınca yakınlık kuruyor gülüyor. Öpücük atma, baybay yapma, alkış ve cee yapıyor. İsmine bakıyor, göz teması kuruyor, iletişim kurmaya çalışıyor. Göz dalması arada oluyor. Uyku öncesi kısa süreli oluyor, belki 10sn kadar sürüyor onun dışında çok gözlemlemedim. Aklıma takılan çok bir şey yok sadece konuşmasını desteklemek için neler yapabilirim?
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 17:38
Ceyda Ünlü
Bebeğim 13 aylık. Hayvan seslerini taklit ediyor, yüzündeki organların yerlerini gösteriyor, anlamlı kelimeleri var. İlk girdiği ortamdan biraz çekiniyor ama alışınca yakınlık kuruyor gülüyor. Öpücük atma, baybay yapma, alkış ve cee yapıyor. İsmine bakıyor, göz teması kuruyor, iletişim kurmaya çalışıyor. Göz dalması arada oluyor. Uyku öncesi kısa süreli oluyor, belki 10sn kadar sürüyor onun dışında çok gözlemlemedim. Aklıma takılan çok bir şey yok sadece konuşmasını desteklemek için neler yapabilirim?
Basit taklit oyunları, sembolik oyunlar, karşılıklı etkileşim kurabildiginiz her oyunu oynayabilirsiniz. Unutmayın herkes kendi işini yaparken rahattır ve kendisini daha çok ifade eder. Çocuğun işi de oyundur  iletişim sırasında uzun cümlelerden kaçının kısa ve net konuşmaya özen gösterin.
T

Tuğba B. ..

25 Ağustos 2026 17:40
Merhaba oğlum 16aylık. Anlamlı kelime yok . Mama diyor sadece . İsmine bakıyor . Sosyal gülümseme var. Alkış baybay var. Göz teması var. İşaret etmede başlamadı
E

Esra ..

Premium Üye
25 Ağustos 2026 18:18
düzeltilmiş on aylık bay bay alkış yapıyor taklit yapıyor gel gel diyor babildama var ismine çoğu zaman dönüyor ama bir seyelrle uğraşırken bakmıyor göz teması var sadece ce eee oyununu sevmiyor bazen sadece gülümsüyor
Ebru K.

Ebru K.

25 Ağustos 2026 18:42
Hocam kızım on buçuk aylık söylediğim herşeyi anlıyor gülüyor heyecanlanıyor ama oyuncakları ile oynarken adı ile seslendiğim de bakmıyor gece uykusunda çok dönüyor dönerken emekleme pozisyonu alıyor ama henüz emekleme yok giz teması da kuruyor ama canı isterse alkış diyorum alkış yapıyor bay bay diyorum elimle gosteriyorum yapıyor ama ismine bazen bakmıyor
Şenay Ü. H. .

Şenay Ü. H. ..

Özel Eğitim Uzmanlığı

25 Ağustos 2026 19:01
Tuğba Beyazgül
Merhaba oğlum 16aylık. Anlamlı kelime yok . Mama diyor sadece . İsmine bakıyor . Sosyal gülümseme var. Alkış baybay var. Göz teması var. İşaret etmede başlamadı
Bu ayda 1-5 kelime olmasi, gösterilen yöne bakması, adına sık tepki vermesi gibi becerilerin de ayrıca olması lazım. Bu konularda da gerilik görüyorsaniz Instagram hesabimdan iletişime geçebilirsiniz. 
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir