Otizm mi Normal mi ?

543 görüntüleme
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 16:41
Merhaba oğlum 5 gün sonra 22 aylık olcak tam . İlk çocuğum çok tecrübesizim ondan bahsetmek istiyorum biraz . Ek gıda doneminden 18. Aya kadar ekran izledi bı ara baya günde 5 saat falan oldu 18. Aydan sonrada veriyorum ama yarım saat fln günde . 18. Ayda 2 farklı doktora gittik biri gozleyelim ekran keselim dedi ekarnin etkileri olabilir dedi . Diğeri ise atipik otizm dedi özel eğitim önerdi .ama 18. Ayda yiğit ismine bakması azdı göz teması falan sınırlıydı herşeyi döndürüldü dönebilen dolap kapaklarini açıp kapatma gibi tekrarlayıcı hareketleri vardı kelimesi yok denecek kadar azd ekrandan sonra iyileşme gozlemledim. Henüz konuşmuyor , anne , baba, dede, mama, meme, hav hav mö, kumanda, klima , araba elma kedi derya hala,hadi , abla , sinirlenme , kırmızı ,al ,cümle olarak bazı şeyleri gösterip 'anne bu ne ya' diyo . Ağzını burnunu saçını elini karnını kulağını ayağını göster diyince gosteriyo. Beni öp diyince öpüyor ağlayınca gelip sariliyo öpüyor gözlerime bakmaya calisiyor evde tüm halalari amca dede baba tanıyor eline bişey verip bunu amcaya yada dedeye vs. Götür diyince götürüyor taklit çok iyi her yaptigimi taklit ediyor. Kokla diyince kokluyo , gözünü kapat diyince kapatıyor . Komut alıyor çoğunlukla beni anlıyor .sosyal gülümsemesi iyi göz teması iyi, ortak dikkat iyi biseye isaret edince bakiyo dikkatini bişey çekince isaret edip anne bu ne diyo gökte uçan uçağı gösterdi geçen yolda geçerken borudan akan suyu gösterdi güldü anne bu ne dedi ama eline aldığı herhangi bir nesneyi sağa sola çizgisel hızda sallayıp ses çıkarıyor . Bir ara bunu her nesnede yapiyordu bende arabaları çok sevdiği için acaba araba sürme taklidimi yapiyo dedim .Bı yerden bı yere koşarak ses cikariyo kendini kaptırıyor yani . Ziplamayi çok seviyor. Bebekken daha çok severdi ziplatmamizi isterdi dönen şeylere aşırı merakı vardı takıntı gibi şu an o kadar yok yani mesela araba tekerlegini dondurse dahi bırakıp amacına uygun kullanıp suruyorda şu an kumandayı getir telefonu getir diyince getiriyo terliklerin nerde giy gidelim diyince gidip giymeye çalışıyor çoraplarını çıkar diyince çıkarıyor ince ve kaba motor çok iyi baybay ve alkış isteyince yapıyor. Eşleştirme yapabiliyor çeşitli geometrik şekilleri yerine takabiliyor Akranlarına yaklasmiyor hep uzaktan izliyor dokunmasına bile izin vermiyor. Hiç bir oyuncağını paylaşmıyor. Geçen bir bebek yaklaştı elini tuttu kendini çekti ağladı yere düştü. Banyo yaparken çok ağlardı şimdi onu aştık aglamiyor başına şapka taktirmaz acaba duyusal hassasiyeti mi var diye düşündürüyor beni . Yani otizm mi degilmi kafayı yemek üzereyim her hareketi gözüme batıyor sorguluyorum . Çok uzun oldu biliyorum . Tecrübeli anneler düşüncelerinize ihtiyacım var.
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
9 Haziran 2026 16:42
Merhaba, çocuğunuzun davranışlarını ve gelişimini detaylı bir şekilde anlatmışsınız. Otizm konusunda endişeleriniz olduğunu da belirtmişsiniz.

Çocuğunuz 22 aylık ve şu anda anne, baba, dede gibi bazı kelimeleri kullanıyor. Göz teması kurabiliyor, komut alıyor ve sosyal gülüşmesi iyi. Ancak, otizm belirtileri gösteren bazı davranışlar da sergiliyor, örneğin:

Ekran izleme alışkanlığı
Tekrarlayıcı hareketler
Nesneleri sağa sola çizgisel hızda sallayıp ses çıkarma
Akranlarına yaklaşmaması ve oyuncaklarını paylaşmaması

Bununla birlikte, çocuğunuzun:

İletişim becerileri
Taklit yeteneği
İnce ve kaba motor becerileri
Eşleştirme ve geometrik şekilleri yerine takabilme yetenekleri

gelişmiş durumda.

Otizm teşhisi konulması için çocuğunuzun bu belirtileri sürekli sergilemesi ve uzmanlar tarafından değerlendirilmeleri gerekir. Şüphelerinizi gidermek için bir uzmandan randevu almanız en doğrusu olacaktır.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Bebeğimde Bir Sorun Varmı
2. Otizm Olabilir mi
3. Otizm Hakkında Merak Ettikleriniz ❓
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 16:46
@Osman Gönülal @Merve Kılıç
T

Tuğba B. ..

9 Haziran 2026 16:46
Gelişimi çok iyi bence ekranda otizime benzeyen etkiler çıkartıyor malesef ekranı sıfırlayıp çocupu parka yaşıtları ile oynatın bence
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 17:10
Tuğba Beyazgül
Gelişimi çok iyi bence ekranda otizime benzeyen etkiler çıkartıyor malesef ekranı sıfırlayıp çocupu parka yaşıtları ile oynatın bence
İnşallah değildir çok uğraşıyorum parkta bir araya getirmeye akranlarıyla el ele turusturmaya çalışıyorum yanına git oyna diyorum nafile bı kez al bu meyve suyunu bak oradaki bebeğe götür dedim götürdü verdi bı kerede çok ısrar ederek sarilmasini istedim hani alışsın diye yaptı ama onun dışında bidaha yaklaştığını görmedim cabaliyorum ama ağlıyor kaçıyor hemen itiyor Peki bu nesne döndürme bı yerden bı yere takıntı gibi koşması zıplaması konusunda ne düşünüyorsunuz normal olabilirmi
T

Tuğba B. ..

9 Haziran 2026 17:16
Merve Erol
İnşallah değildir çok uğraşıyorum parkta bir araya getirmeye akranlarıyla el ele turusturmaya çalışıyorum yanına git oyna diyorum nafile bı kez al bu meyve suyunu bak oradaki bebeğe götür dedim götürdü verdi bı kerede çok ısrar ederek sarilmasini istedim hani alışsın diye yaptı ama onun dışında bidaha yaklaştığını görmedim cabaliyorum ama ağlıyor kaçıyor hemen itiyor Peki bu nesne döndürme bı yerden bı yere takıntı gibi koşması zıplaması konusunda ne düşünüyorsunuz normal olabilirmi
Oğlum yeni 14 aylk oldu bizdede elini ayajlarını bilekten çevirme var . Evet bu hareketi canımı sıkıyor ama tek bir harwket ile otizm mi diyemeyiz. Sizdede göz teması var,komutları alıyor sizin dediğinizi anlayıp yapıyor bu sosyal medya yüzünden çocujların her hareketine acaba mı diyoruz ben 3 çocuk annesiyim inanın diğerlerinde bu kadar bilgim yoktu o yüzden daha rahat büyüttüm çocuklarımı. Tek bir hareket ike otizm diyemeyiz bebeğiniz ile zamanın kıymetini çıkarın bu zamanları bir daha gelmeyecek
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 18:00
Tuğba Beyazgül
Oğlum yeni 14 aylk oldu bizdede elini ayajlarını bilekten çevirme var . Evet bu hareketi canımı sıkıyor ama tek bir harwket ile otizm mi diyemeyiz. Sizdede göz teması var,komutları alıyor sizin dediğinizi anlayıp yapıyor bu sosyal medya yüzünden çocujların her hareketine acaba mı diyoruz ben 3 çocuk annesiyim inanın diğerlerinde bu kadar bilgim yoktu o yüzden daha rahat büyüttüm çocuklarımı. Tek bir hareket ike otizm diyemeyiz bebeğiniz ile zamanın kıymetini çıkarın bu zamanları bir daha gelmeyecek
Allah bağışlasın inşallah öyledir doğru söylüyorsunuz keyfini çıkarmamız lazım işte ama dediğiniz gibi sosyal medya yüzünden çocuklarımızın her hareketini sorguluyoruz
Göktenur B.

Göktenur B.

9 Haziran 2026 18:15
Merve Erol
Allah bağışlasın inşallah öyledir doğru söylüyorsunuz keyfini çıkarmamız lazım işte ama dediğiniz gibi sosyal medya yüzünden çocuklarımızın her hareketini sorguluyoruz
Benim oğlum da belli bı yaşa kadar kendinden küçük veya akranıyla oynamazdi kendinden büyük çocuklarla oynardı hep halada öyle kendinden küçükle oynamaz okulda yaşıtları olunca alıştı bence gelişimi çok iyi ekran bı cok şeyi tetikliyor oğlumdan biliyorum bilemiyorum açıkçası her hareketi otizm demeye başladık psikolojimiz alt üst oldu bunu en iyi doktor takibi ve karari verir
Begüm A.

Begüm A.

9 Haziran 2026 21:01
Merhabalar ,ben özel eğitim öğretmeniyim tabiki tanı koymuyorum ama otizmli çocuklarla çalışıyorum ve 7 senedir meslek hayatımda sürekli otizmlilerle temas halindeyim .Çocuğunuzu çok güzel tanımlamışsınız . Anladığım kadarıyla tekrarlayan hareketleri çok fazla yok,sizinle iletişimi iyi.Bu ekranı kestikçe emin olun çok daha iyi olacak . Otizm sadece ekran göstermekle oluşmuyor kalıtım ,yatkınlık vs .çoğu şey etkili . Sizin komutlarınızı yerine getiriyor olması 20 ye yakın kelimesinin olması bunların hepsi otizmden uzaklaştıran şeyler . Paylaşmayı sevmemesini de şöyle anların yalnız büyüyen çocuklarda genellikle bu var ve anaokulu veya kreşten sonra açılıyorlar genellikle sizin çocuğunuzda da öyle olacağını düşünüyorum .Velhasıl bu sosyal medya öyle bir yer haline geldi ki gerçekten insan ne düşüneceğini ne doğru ne yanlış şaşırıyor ,içiniz bence rahat olsun çok iyi bir gözlemci ve çok güzel bir anne olduğunuzu düşünüyorum yazdıklarınızdan ,benim de ilk çocuğum ben de bazen sizin gibi düşüncelere kapılıyorum sonra bebişim bir gözümün içine bakıp gülüyor hepsi geçiyor .Bence sosyal medyaya çok takılmadan yaşadığımız anların tadını çıkarmamız gerekiyor.Sağlıkla büyüsünler inşallah🌸
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 22:07
Göktenur Bektaş
Benim oğlum da belli bı yaşa kadar kendinden küçük veya akranıyla oynamazdi kendinden büyük çocuklarla oynardı hep halada öyle kendinden küçükle oynamaz okulda yaşıtları olunca alıştı bence gelişimi çok iyi ekran bı cok şeyi tetikliyor oğlumdan biliyorum bilemiyorum açıkçası her hareketi otizm demeye başladık psikolojimiz alt üst oldu bunu en iyi doktor takibi ve karari verir
Umarım benim oğlumda yaş aldıkça akranlarına ilgi duyar geçer inşallah tekrar doktor kontrolüne goturcem teşekkür ederim yorumunuz için ♥️
M

Merve E. ..

Premium Üye
9 Haziran 2026 22:10
Begüm Aksoy
Merhabalar ,ben özel eğitim öğretmeniyim tabiki tanı koymuyorum ama otizmli çocuklarla çalışıyorum ve 7 senedir meslek hayatımda sürekli otizmlilerle temas halindeyim .Çocuğunuzu çok güzel tanımlamışsınız . Anladığım kadarıyla tekrarlayan hareketleri çok fazla yok,sizinle iletişimi iyi.Bu ekranı kestikçe emin olun çok daha iyi olacak . Otizm sadece ekran göstermekle oluşmuyor kalıtım ,yatkınlık vs .çoğu şey etkili . Sizin komutlarınızı yerine getiriyor olması 20 ye yakın kelimesinin olması bunların hepsi otizmden uzaklaştıran şeyler . Paylaşmayı sevmemesini de şöyle anların yalnız büyüyen çocuklarda genellikle bu var ve anaokulu veya kreşten sonra açılıyorlar genellikle sizin çocuğunuzda da öyle olacağını düşünüyorum .Velhasıl bu sosyal medya öyle bir yer haline geldi ki gerçekten insan ne düşüneceğini ne doğru ne yanlış şaşırıyor ,içiniz bence rahat olsun çok iyi bir gözlemci ve çok güzel bir anne olduğunuzu düşünüyorum yazdıklarınızdan ,benim de ilk çocuğum ben de bazen sizin gibi düşüncelere kapılıyorum sonra bebişim bir gözümün içine bakıp gülüyor hepsi geçiyor .Bence sosyal medyaya çok takılmadan yaşadığımız anların tadını çıkarmamız gerekiyor.Sağlıkla büyüsünler inşallah🌸
Çok teşekkür ederim eminim sizde çok iyi bir öğretmen ve aynı zamanda çok iyi bir annesiniz bunu yardimseverliginizden okuyup geçmek yerine içimi rahatlatan cümlelerinizdenn anlayabiliyorum. İnanın hocam her hareketini anlamlandırmaya çalışıyorum umarım her şeyi normaldir tekrarlayıcı hareketleri geçicidir. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgilerle♥️
Begüm A.

Begüm A.

9 Haziran 2026 22:11
Merve Erol
Çok teşekkür ederim eminim sizde çok iyi bir öğretmen ve aynı zamanda çok iyi bir annesiniz bunu yardimseverliginizden okuyup geçmek yerine içimi rahatlatan cümlelerinizdenn anlayabiliyorum. İnanın hocam her hareketini anlamlandırmaya çalışıyorum umarım her şeyi normaldir tekrarlayıcı hareketleri geçicidir. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgilerle♥️
Çok teşekkür ederim ☺️ 🌸
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir