Makatta Çatlak Oluşumu
91 görüntüleme
F
Feyza D.
13 Nisan 2026 09:30
Merhaba hocam, bebeğim 5.5 aylık ve sadece anne sütüyle besleniyor kg alımı çok fazla olmadığı için ek gıdaya yavaş yavaş başladık bizim sorunumuz makatta çatlak sebebiyle kaka yapmaması. Yapılan kaka cıvık olduğu halde yapmıyor. Bu durum mart ayında başladı önce 4 günde bir sonra 5 günde bir sonra 9 günde bir kaka yaptı ( 9 günde yapılanı doktor vazelin ile makat müdahalesiyle yaptırdı) bunların ardından daha önce doktorumla konuşmama rağmen makat kontrolü yapmamıştı ilaç da vermemişti dolayısıyla. 9 günlük sürecin bitmesiyle hametan ve anestol kullandım günde 3 kez ve 1 kez küvete soktum sıcak suya (ılığın biraz üstü) ayrıca 2 kez kadar da pamukla poposunu banyo yaptırdım diyebiliriz. Ve yine 4 gün yapmadı bu sefer bebekler için olan fitilin yarısını vazelin yardımıyla kullandım. Yaptı. Şimdi yine 3 gün oldu yapmıyor. Süreç çok uzadı ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
N
Nurten
13 Nisan 2026 09:36
öncelikle geçmiş olsun. Çatlak dolayısıyla eğer bebeğiniz kaka yapmıyorsa eczanecilerin önerdiği bir krem vardı. Adını hatırlamıyorum baktım ama bulamadım. O krem sayesinde arkadaşımın bebeğinin poposu düzeldi. Verilen ilaçlar işe yaramamıştı ama eczacı arkadaşın önerdiği ürün işe yaramıştı. Nacizane önerim iyi bir eczaneyle de görüşüp fikir alabilirsiniz.
S
Sıla T. K.
13 Nisan 2026 09:49
@Feyza Deni̇z ek gıda sürecine biraz hızlı giriş yaptığınız için bebeğiniz kabızlık yaşıyor olabilir üç günü geçtikten sonra artık bu kabızlık kabul ediliyor ek gıda olan bir bebeğin maksimum üç gün içinde kaka yapmış olması lazım sadece anne sütüyle besleniyorsa 10:12 güne kadar kabul edilebiliyor aynı süreçlerden geçtim anne sütüyle beslenirken yaklaşık on gün kaka yapmıyordu ek gıdaya geçtik sürekli bir kilitlenme lavman ihtiyacı miralex kullandık 2 ay yarım paket günlük onunla çözm bulduk ama bırakınca eskiye dönüyordu ek gıdaya azalmasına rağmen aynı sıkıntıları yaşamaya devam ediyorduk bizde de besin alerjisi çıktı sekizinci ayda ancak tanı konulabildi bağırsak tepkili olduğu için biraz gecikti süreç kabızlık dışında hiç bir belirtisi yoktu
S
Sıla T. K.
13 Nisan 2026 09:50
Dulcosoftu da çok tavsiye ediyorlar ikiside herhangi bir alışkanlık bağırsak tembelliği yapmıyor
F
Feyza D.
13 Nisan 2026 09:53
öncelikle geçmiş olsun. Çatlak dolayısıyla eğer bebeğiniz kaka yapmıyorsa eczanecilerin önerdiği bir krem vardı. Adını hatırlamıyorum baktım ama bulamadım. O krem sayesinde arkadaşımın bebeğinin poposu düzeldi. Verilen ilaçlar işe yaramamıştı ama eczacı arkadaşın önerdiği ürün işe yaramıştı. Nacizane önerim iyi bir eczaneyle de görüşüp fikir alabilirsiniz.
F
Feyza D.
13 Nisan 2026 09:54
@Feyza Deni̇z ek gıda sürecine biraz hızlı giriş yaptığınız için bebeğiniz kabızlık yaşıyor olabilir üç günü geçtikten sonra artık bu kabızlık kabul ediliyor ek gıda olan bir bebeğin maksimum üç gün içinde kaka yapmış olması lazım sadece anne sütüyle besleniyorsa 10:12 güne kadar kabul edilebiliyor aynı süreçlerden geçtim anne sütüyle beslenirken yaklaşık on gün kaka yapmıyordu ek gıdaya geçtik sürekli bir kilitlenme lavman ihtiyacı miralex kullandık 2 ay yarım paket günlük onunla çözm bulduk ama bırakınca eskiye dönüyordu ek gıdaya azalmasına rağmen aynı sıkıntıları yaşamaya devam ediyorduk bizde de besin alerjisi çıktı sekizinci ayda ancak tanı konulabildi bağırsak tepkili olduğu için biraz gecikti süreç kabızlık dışında hiç bir belirtisi yoktu
F
Feyza D.
13 Nisan 2026 09:54
Dulcosoftu da çok tavsiye ediyorlar ikiside herhangi bir alışkanlık bağırsak tembelliği yapmıyor
S
Sıla T. K.
13 Nisan 2026 10:27
Kakayı yumuşatmak için çocuk daha önce yaparken zorlandığı için şuan yapmak istemiyor olabilir mümkün mertebe yumuşak kıvamda tutmakta fayda var
N
Nurten
13 Nisan 2026 18:03
Bu arada benim arkadaşım bir müddet de lifli gıdalar ve çorba vererek devam etmişti

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
14 Nisan 2026 13:28
Merhaba, makat çatlağı sorunu yaşayan birçok anne-baba gibi sen de endişelisiniz. Bebeğinizin 5.5 aylık olduğu ve sadece anne sütüyle beslendiği için kabızlık gibi sorunlar yaşayabileceği düşünülüyor. Ek gıdaya başladığınız halde kaka yapamama sorunu devam ediyor.
Makat Çatlağı Sorunu İçin Atılan Adımlar:
1. Doktorunuzun tavsiyesiyle hametan ve anestol krem kullanıyorsunuz.
2. Sıcak su banyosu uyguluyorsunuz.
3. Fitil kullanıyorsunuz, ancak bu geçici bir çözüm olabilir.
Sorununuzun Çözümü İçin Ek Öneriler:
Bebeğinizin beslenmesine dikkat edin: Sadece anne sütüyle beslenmesi kabızlık gibi sorunlara neden olabilir. Ek gıdaya başladığınız halde, bebeğinizin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olabilir.
Gaz masajı yapın: Bebeğinizin karnını ve makat bölgesini nazikçe masaj yaparak gazın çıkmasını kolaylaştırın.
Zeytinyağı kullanın: Bebeğinizin makat bölgesine az miktarda zeytinyağı uygulayarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Doktorunuzla tekrar görüşün: Bebeğinizin kaka yapamama sorunu devam ediyorsa, doktorunuzla tekrar görüşerek başka çözüm yolları arayabilirsiniz.
Unutmayın, her bebek farklıdır ve bazı yöntemler işe yarayabilirken, diğerleri işe yaramayabilir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak ve bebeğinizin ihtiyaçlarına göre hareket ederek, sorununuzu çözebilirsiniz.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Makatta Çatlak
2. Kaka
3. Kaka
Makat Çatlağı Sorunu İçin Atılan Adımlar:
1. Doktorunuzun tavsiyesiyle hametan ve anestol krem kullanıyorsunuz.
2. Sıcak su banyosu uyguluyorsunuz.
3. Fitil kullanıyorsunuz, ancak bu geçici bir çözüm olabilir.
Sorununuzun Çözümü İçin Ek Öneriler:
Bebeğinizin beslenmesine dikkat edin: Sadece anne sütüyle beslenmesi kabızlık gibi sorunlara neden olabilir. Ek gıdaya başladığınız halde, bebeğinizin sindirim sistemi henüz tam olarak gelişmemiş olabilir.
Gaz masajı yapın: Bebeğinizin karnını ve makat bölgesini nazikçe masaj yaparak gazın çıkmasını kolaylaştırın.
Zeytinyağı kullanın: Bebeğinizin makat bölgesine az miktarda zeytinyağı uygulayarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Doktorunuzla tekrar görüşün: Bebeğinizin kaka yapamama sorunu devam ediyorsa, doktorunuzla tekrar görüşerek başka çözüm yolları arayabilirsiniz.
Unutmayın, her bebek farklıdır ve bazı yöntemler işe yarayabilirken, diğerleri işe yaramayabilir. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak ve bebeğinizin ihtiyaçlarına göre hareket ederek, sorununuzu çözebilirsiniz.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Makatta Çatlak
2. Kaka
3. Kaka
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
R
Rumeysa K.
14 Nisan 2026 13:35
Dulcosoft+tribudat önerdi bize doktorumuz 2 yıldır kabızlık sorunumuz var. Dulcosoft diski yumuşatıyor tribudat kaka tutmayı önlüyor iyi bir çocuk gastroenteroloji uzmanına mutlaka erkenden gitmenizi öneririm biz çok doktor gezdik ve bu sürecte sorunumuz kroniklesti ve tedavi sürecimiz hep uzadi malesef. Ayrıca ilaç kullanmadan çözmeye çalıştık ve bu süreci hep baltaladi baştan başlamak dueumunda kaldık. Çok geçmiş olsun
R
Rumeysa K.
14 Nisan 2026 13:36
Ayrıca doktorumuz fitil lavman işlemlerinin kabızlığı kroniklestirdigini çocukta korkuya sebep olduğunu söyledi hep ağızdan verilen ilaçlarla destek sağlanması gerektiğini söyledi
F
Feyza D.
14 Nisan 2026 15:16
Ayrıca doktorumuz fitil lavman işlemlerinin kabızlığı kroniklestirdigini çocukta korkuya sebep olduğunu söyledi hep ağızdan verilen ilaçlarla destek sağlanması gerektiğini söyledi
Ç
Çağla ..
15 Nisan 2026 00:46
Bizde ek gıdaya geçiş sürecimizde yaşamıştık ben 1 damla kan gördüm dışkıda o şekilde farkettim bize dr.umuzun önerisi 1 ay boyunca sabah akşam temizleme pamuğunu ılık su ile ıslatıp makatında 1-2 dk bekletip yumuşattıktan sonra bir kulak çubuğu ile fito + anestol kremi nohut tanesi kadar birbirine karıştırıp hafif makatın içine sabah akşam olacak şekilde sürüyordum çok şükür 20-25 gün civarında geçti birdaha da yaşamadık. Tabi siz yine de bu uygulamayı doktorunuza danışarak uygulayın bence bizde çok işe yaradı.