İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
2769 görüntüleme

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
19 Aralık 2025 18:46
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨
Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)
Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨
- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler
Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨
Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)
Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨
- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler
Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨
Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
C
Cemre c.
16 Mart 2026 03:46
Merhaba 4 yaşında oğlum her söyleneni anlıyor isme tepki filan var göz teması var. Parkta arkadaşlar edinip oynamayı seviyor ekrana çok maruz [kaldı.evet](kaldı.evet) konuşma var ama halen sohbet edermiscesine yok ,ayrıca çoğu şeyi de tekrar ediyor benim söylediğimi tekrar ediyor. İhtiyaçlarını söylüyor susadım su verelim anne su istiyorum yemek yiyelim karnım doydu afiyet olsun kahvaltı yapalım yoğurt yiyelim vs gibi Ama anlamadığı herşeyi tekrar etmesi normal mi
M
Medine G.
22 Mart 2026 16:30
Merhabalar oğlum 26 aylık çok kısıtlı kelimeler var bizi çok güzel anlıyor ama bildiği kelimeleri babıldama tarzında ve çok anlamlı söylemiyorum
gibi yoğun ekran maruziyeti vardı çocuk psikiyatrisine götürdük ve 2 haftadır sıfır ekrana düşürdük şuan sürekli bişeyler söyleme çabasında gibi sürekli konuşuyor endişe etmelimiyim yoksa ekran sonrası konuşma öncesi bir prova mıdır yardımcı olabilir misiniz
gibi yoğun ekran maruziyeti vardı çocuk psikiyatrisine götürdük ve 2 haftadır sıfır ekrana düşürdük şuan sürekli bişeyler söyleme çabasında gibi sürekli konuşuyor endişe etmelimiyim yoksa ekran sonrası konuşma öncesi bir prova mıdır yardımcı olabilir misiniz
M
Melek ..
24 Mart 2026 19:02
@Merve Kılıç merhaba kızım 27 aylık 3 lü 4 lü cümleler kuruyor kelime dağarcığı geniş fakat örneğin ‘ anne buraya otur ‘ diyecek ‘ anne buraya otur otur otur otur’ son kelimeyi 4 5 defa tekrar ediyor normal mi ?
R
Reyhan A.
27 Mart 2026 02:54
Nene -anne
Baba
Dede
Da -dayı
Be -beyaza
Kı -kırmızıya diyor
Şş -yeşille diyor
Hığ-sarıya diyor
Moy -mora
Gri
Tu -turuncuya diyor
Pe -pembeye diyor
Na -maviye diyor
Düt düt ınnn bipppp arabaya söylüyor
Vuuu -uçağa söylüyor
Bir
Git
Dur
Nene gel
Baba gel
Baba dur
Nene dur
Aç
gol topa diyor
Değ -değil diyor.
Nono
Yok
Mama
Meme
Cüt -süte
Hav hav
Neov
Vak vak
Ağğğğ-kaplana aslana
Mo
Me
Cik cik.
Gak
Vrak
Uuu -horoza diyor
Auu -maymuna diyor
Ğğğ -tavuk
GE -geyik.
Kalk
Hop
Ço -çorbaya
Buva -su
Ke -kelebek
Ne
Bebi
Men -ben
Bu
Bak
Bay
Cici
Uzz +muz
Heyy
Gar ga
Dut_tut
Aç
At
Karta _ ka
Havuç _hauç
Ot
Nene aç
Nene buva
Nene gel
Nene tut
Nene kalk
Baba gel
Baba at
Garga mama
Buva dök
Nene cüt
Hocam bunları söylüyor 28 aylık erkek bebek eksik söylüyor çoğu şeyi napmalıyım günde 1 saat kadar ekran izliyor ama kitapta okuyorum oyun da oynuyorum
Baba
Dede
Da -dayı
Be -beyaza
Kı -kırmızıya diyor
Şş -yeşille diyor
Hığ-sarıya diyor
Moy -mora
Gri
Tu -turuncuya diyor
Pe -pembeye diyor
Na -maviye diyor
Düt düt ınnn bipppp arabaya söylüyor
Vuuu -uçağa söylüyor
Bir
Git
Dur
Nene gel
Baba gel
Baba dur
Nene dur
Aç
gol topa diyor
Değ -değil diyor.
Nono
Yok
Mama
Meme
Cüt -süte
Hav hav
Neov
Vak vak
Ağğğğ-kaplana aslana
Mo
Me
Cik cik.
Gak
Vrak
Uuu -horoza diyor
Auu -maymuna diyor
Ğğğ -tavuk
GE -geyik.
Kalk
Hop
Ço -çorbaya
Buva -su
Ke -kelebek
Ne
Bebi
Men -ben
Bu
Bak
Bay
Cici
Uzz +muz
Heyy
Gar ga
Dut_tut
Aç
At
Karta _ ka
Havuç _hauç
Ot
Nene aç
Nene buva
Nene gel
Nene tut
Nene kalk
Baba gel
Baba at
Garga mama
Buva dök
Nene cüt
Hocam bunları söylüyor 28 aylık erkek bebek eksik söylüyor çoğu şeyi napmalıyım günde 1 saat kadar ekran izliyor ama kitapta okuyorum oyun da oynuyorum
N
Nagihan A.
27 Mart 2026 11:15
Merhaba @Merve Kılıç bebeğim 19 aylık her dediğimi anlar yapar komut alır problem çözme becerisi var fakat dil gelişimi geride diye düşünüyorum baba mama meme gel gaga(karga) köpek sesi taklit eder arabaya ba der bazen aaba diyor elmaya ma diyor parmağıyla bir yapıp bii diyor kelime sayısını nasıl arttırabilirim ekranada maruz kaldı tabi bu süreçte çok sosyalleşme fırsatı olmadı uzak bi yerde yaşıyoruz bütün gün anne oğul ikimiziz
E
Evrim T.
27 Mart 2026 11:28
Benim oğlım 19 aylık baba dede mama nene dıo. Göz kontağı var ama konşmaktan cok sürekli bağırıyo yada ağlıo bazen hiç ne istedğini anlamıyorum. Ekranla büyüyo malesef sadce braz azaltmayı basardk zorda olsa. Yemek yerken kesnlikle ızlıyerek yıyo yoksa hcbsey yemıyo. Oyunlar oynatyoruz ama cabuk sıkılıyo kendi ne istrse onu yapıyo. Konşması için sürekli cabalıyoruz kelimeleri sürekli tekrar edıyoruz ama konuşmak istemıyo sadece bagırıyo tuhaf sesler cıkartyo.
M
Makbule Y.
27 Mart 2026 18:27
Merhaba hocam 25 aylık erkek bebek canı isterse aba gel ada gel anne baba köpek sesi bunlar var verilen her komuta uyuyor şarkılara eşlik ediyor evet farkındayım yaşıtlarına göre geç ilerliyor bunun için dil terapistine mi başlamalıyım yoksa kreş mi daha faydalı olur
M
Meryem A. ..
29 Mart 2026 22:33
Merhaba bir yaşında oğlum baba ve dede dıyor bazen aba adde fln dıyor yeterli dil gelişiminde sıkıntı var mı sizce
H
Hilal ..
30 Mart 2026 01:11
Merhaba 24 aylık kendini ifade edebiliyor işaret ederek tek kelimelerle derdini anlatabiliyor lakin bildiği bir çok kelimeye kendince ürettiği (ace) bir kelime kullanıyor iki kelimelik cümlelere henüz geçiş yapmadık ne yapmamız gerekiyor
F
Fatma H.
1 Nisan 2026 14:41
Merhaba Merve hanım. Oğlum 21 aylık toplam 30 kelime söylüyor ama cumle kurmuyor ikili cümleler ve al, ver, gel, git gibi sözleri de söylemiyor. Normalmi
A
Aleyna K.
2 Nisan 2026 11:38
Merhabalar hocam kizim 3 yasinda yeni kreşe basladik 3 yasina kadar evden cok fazla disari cikmadik o yuzden karşi taraflarla pek iletisim kuramiyor sadece esim ve ben varım evde hocası goz teması kurmuyor aynı kelimeleri tekrarlıyor dedi duygusu cok fazla yok dedi ama evde benimle birlikte hepsini yapiyor bizi cocuk piskoystristine gidin dedi ne yapmaliım otizim belirtisi mi yoksa sosyal kaygı mi cevaplarsaniz sevinirim

Dilan K. ..
2 Nisan 2026 21:18
Merhaba Merve hanım kızım 11 aylık herşeyi anlıyor bay bay alkış gel gel yapıyor ama kelime yok sadece bababa yapıyor mam derdi unuttu sanırım normal mi
E
Eser G.
6 Nisan 2026 22:29
Oğlum 24 aylık 50 den fazla kelimesi var anne su anne gel sadece 2 li kelimeler var arkamdan tekrar etme çok az konuşması var ama hiç anlaşılmıyor cümle içinde bir kelime anca anlaşılıyor böyle konuşması normal mi dil terapistine gitmelimiyiz
S
Sümeyye A.
7 Nisan 2026 03:26
Merhaba Melike hanım 5 aylık bebeğim var önceden ses çıkarır tepki verirdi şimdi o tepkiler yok ağu gibi sesler çıkarmıyor ne yapmam gerekiyor
R
Raziye E.
13 Nisan 2026 23:10
Hocam merhabalar , 12 aylık kız bebek ,taklit sosyallik var ama sadece dede ve baba diyor normal mi