İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum
1944 görüntüleme

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
19 Aralık 2025 18:46
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨
Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)
Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨
- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler
Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨
Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)
Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨
- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler
Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨
Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
Ş
Şefika A. ..
18 Ocak 2026 00:58
5 yaş "R" sesini çıkaramıyor. Ne önerirsiniz
N
Nursena K.
18 Ocak 2026 22:21
Merve hocam 32 aylık oğlum Konuşuyor, isteklerini söylüyor, iki-üç kelimelik cümleler kuruyor ve oyun içinde iletişim kuruyor. “Ben/benim” gibi kelimeleri bazen kullanıyor, çevreyle ilgili kısa yorumlar yapabiliyor (örneğin “köpeğin sesi geliyor” gibi).
Ancak anlatı dili ve cümle uzatma konusunda akranlarına göre biraz geride olabilir mi diye merak ediyorum.
Tanı veya etiket amaçlı değil; sadece dil gelişimi şu an yaşına uygun mu, izlem yeterli mi yoksa destek önerir misiniz diye görüş almak istiyorum.
Ancak anlatı dili ve cümle uzatma konusunda akranlarına göre biraz geride olabilir mi diye merak ediyorum.
Tanı veya etiket amaçlı değil; sadece dil gelişimi şu an yaşına uygun mu, izlem yeterli mi yoksa destek önerir misiniz diye görüş almak istiyorum.
A
Azra I.
19 Ocak 2026 20:17
16 aylık kzımm anne bana adda emme diyor yeterli mi nasıl çoğaltabiliriz
G
Gülkader D.
31 Ocak 2026 17:21
Merhaba merve hanım. Oğlum 4 buçuk yaşında. 3 yaşına kadar ekrandan uzak tuttuk. Kendisine kitap okumamızı çok seviyor Konuşması gayet akıcı fakat L,r, k, g harflerini söyleyemiyor. Biraz uğraşınca L harfi çıkıyor ama diğerleri asla düzelmiyor. Normal bir süreç mi? Diğerleri de düzelir mi zamanla?
M
Meltem T.
31 Ocak 2026 22:19
Hocam 13 aylık oğlum baba dede gel gel mama gıbı 8 9 kelime konuşuyor ama her konuşmada cagırmada sadece hı dıyor komut alıyor yapmasını istediğimiz şeyleri yapıyor, su şişesini getir dedıgımızde alıp getiriyor mesela ama bır oyunda ya da etkınlıkte dıkkatı çok çabuk dağılıyor sureklı hareket halınde asla durmuyor kaçıyor. Kuzenı otızm ve ıster istemez geriliyorum bır anne olarak sızce gelısımı normal mı?
Z
Zeynep Ö.
2 Şubat 2026 01:39
Merhabalar kızım 24 aylık. Tüm hayvanların sesini çıkarabiliyor. Ama konuşamıyor. Anne baba hala dayı gibi şeyleri, kişilerin kim oldugunu bilerek işarette ederek doğru bir şekilde gösteriyor. Renkleri tanıyor ve renkleri doğru bir şekilde telaffuz edebiliyor. Gel kalk geldi gitti gibi seyler söyleyebiliyor acıktığı zaman mama diyerek yemek istiyor ama cümle kurma olayımız hiç yok. Beni anlıyor söylediklerimi yapıyor ama çok yetersiz oldugunu düşünüyorum. Onun yaşındakiler çatır çatır konuşuyor bilemiyorum ne yapmalıyım
N
N N.
2 Şubat 2026 07:51
Merhabalar,oğlum 20 aylık,hepsini değil,bazı kelimeleri tersten söylüyor,normalmi acaba?
H
Hanım G. ..
2 Şubat 2026 11:14
Merhaba Merve hanım oğlum 19 aylık söyledğim herşeyi anlıyor Anne baba dayı babaanne dede dede... Gibi konuşuyor bazı kelimeleri yarım söylüyor örneğin: kamyona kam, kardan adama kam diyor... Dil gelişiminde gerilik var mı ne önerirsiniz
F
Fatmanur K.
5 Şubat 2026 22:36
Merhaba merve hanım bebeğim 11 aylık olmak üzere babıldaması neredeyse 10,5 aylıkken başladı şu an hala devam ediyor ve baba kelimesini anlamlı kullanmaya başladı. Acaba babıldamanın geç olması bebeğim için bir sorun olur mu
Ö
Özlem Y. ..
6 Şubat 2026 23:48
Hocam merhaba kızım 20 aylık 2kelimelik cümleler kuruyor kendi derdini anlatıyor ama bazen kelimelerin ilk harfini [söylüyor.mesela](söylüyor.mesela) adı Umay sorunca U diyor, balığa ba diyor boyaya bo diyor bu konuda endiselenmeli miyim sizce ? Aydınlatırsanız çok sevinirim
E
Elif D.
7 Şubat 2026 09:23
Kızım 19 aylık bu ay anne dedi kedi ve köpek sesi çıkarıyor ama başka hiç anlamlı kelimesi yok ekran çok fazlaydı 3 aydır sıfır ekranız
E
Esra E. C.
16 Şubat 2026 20:59
Merhabalar Merve hanım,oğlum 14 aylık ve hiç anlamlı kelimesi yok.Denilenleri anlıyor parmağıyla işaret de ediyor genel olarak anlamsız sesler ve babıldama var.Sürekli kitap okuyoruz etkinlik yapıyoruz ama eksik olan nedir bilemiyorum
M
Merve H. U.
16 Şubat 2026 21:03
Merve hanım merhaba
13 aylık bir bebeğin kaç kelimesi olmalı?
13 aylık bir bebeğin kaç kelimesi olmalı?
K
Kübra Y. Z.
18 Şubat 2026 11:19
9 ay 8 günlük oğlum. 35 haftalık doğdu ba ba ma ma gibi Babıldama yok. Aaaa diye bağırıyor ağzıyla pırrrrr gibi sesler çıkarıyor ama babıldamıyor evde doğduğundan beri televizyon yok biz kitap okuyoruz şarkı söylüyoruz ne zamana kadar normal bu durum
T
Tuğba A. ..
19 Şubat 2026 11:02
Merhabalar Merve hanım 14 aylık bebeğim var anne baba demiyor hiç kelimesi yok. Halkaları yerleştiriyor çıkarıyor. Bütün oyuncakları ağzına alıyor pek amacına uygun oynamıyor. Bay bay yapıyor Topu atıyorum getir diyorum getiriyor. Cee e yapıyor ama hala kelime yok endişelenmeli miyim ?
A
Asya A.
19 Şubat 2026 11:08
Merve hanım işaretle gösterme ne zamana kadar olmalı elinin tekiyle hep uzanıyor alıyo ama işaret parmağıyla yapmıyo

Dilan K. ..
20 Şubat 2026 15:13
Merhaba Merve hanım 10 aylık kızım canı isteyince ba ba ba yapıyor oyuncaklarla oynarken anlamsız sesler çıkarıyor ama babıldama çok fazla değil beni anlıyor endişe etmelimiyim