İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum

736 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 15:46
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
R

Rabiye C. E.

19 Aralık 2025 15:49
Merhabalar kızım 4 yaşında r harfini söylemekte zorlanıyor bunun için dil terapistine gitmek istiyorum yaşı henüz erken mi
P

Pınar Z.

19 Aralık 2025 15:49
Merve hanım merhaba, bir sorum olacaktı. Kız bebek ve bugün tam 7 aylık ama hiç babıldama yok. Tedbir almalı mıyım yoksa henüz çok mu erken. Ba ba ba de de de sesleri hiç yok sadece ööö uuu gibi sesler çıkarıyoruz okadar. Yanıtlarsanız sevinirim, sevgiler💕
M

Melike Ö.

19 Aralık 2025 16:24
Çocuklarımız ile normal konuşma tonunda mı konuşmalıyız ?Bir çok aile üyesi bebek gibi konuşmalar yapıyor çocuklar ile konuşurken bu konudaki yorumunuz nedir?
C

Cevriye A.

19 Aralık 2025 19:39
Merhaba Merve hanım, oğlum 18 aylık ama baba, hadi, gel sadece bunları söylüyor ama her dediğimi anlıyor kitaplara bakıyoruz herşeyi parmağıyla gösterip ’bu’ diye soruyor ismine de her zaman tepki veriyor ne yapmalıyım sosyal ortamımız yok
Betül .

Betül ..

19 Aralık 2025 19:41
Merhaba.Kızım 3,5 yaşında.Kreşe gitti gideli baya akıcı konuşuyor ama bazı söyledikleri anlaşılmıyor.Tabi bazı kelimelerini de ben anlayabiliyorum.Sizce normal mi? Birde birşeyi istediğinde olmayınca karşılıklı konuşarak ona anlatarak anlayışla karşılıyor.Bazen de birşeyi yanlış yaptığını söylediğimde hayır dediğimde tükürüyor gibi hareket yapıyor neden olabilir? Ve okuldan geldiğinde yada yatma süreci arasında telefon izlemek istiyor
F

Ferat Ç.

19 Aralık 2025 19:42
28 Aylık erkek çocuk cümle kurarken çok heyecanlı ve ara ara titreyerek o kelimeyi ağzından çıkaramıyor normal mi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:43
@Rabiye Cennet Eroğul Rabiye hanım merhaba. R sesinin gelmesini 5-5,5 yaşa kadar bekleyebiliyoruz. Bu noktada size şöyle bir yol önerebilirim:
- Bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşüp değerlendirme yaptırınız. R sesi dışında sizin fark etmediğiniz bir üretimsel problem olup olmadığı belirlenecektir.
- Eğer yalnızca r sesini söylemede bir problem görürsek genellikle müdahaleyi 6 yaşa doğru planlarız.
- R sesi dışında farklı seslerde de problem görürsek müdahaleye hemen başlamamız da gerekebilir.

Benden değerlendirme almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DN0zJP4WEtW/?igsh=MWh5M3AxMHZoeDB5aA==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:45
@Pınar Zurnacı Pınar hanım merhaba. Çocuğunuzun şu anki üretimleri ses oyunları evresi dediğimiz 4-6 aylık döneme ait gibi duruyor. Babıldamaların genellikle 6-9 ay döneminde gelmesini bekleriz, bu noktada bir gecikme olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Endişelenmemenizi, dil gelişimini doğru ve etkili şekilde desteklemenizi, çocuğunuza bol bol kitap okumanızı, onunla sohbet etmenizi, bol bol babıldayarak ona model olmanızı öneririm. Sevgiler. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOTErEkDKvJ/?igsh=NzFtNzZvZmJ6Y2Zz

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:48
@Melike Ön Melike hanım merhaba. Çocukların dil gelişimlerini tamamlayabilmesi ve konuşma becerilerini geliştirebilmesi adına çocuklarla kesinlikle yetişkin olarak konuşulması gerektiğini savunuyorum. Bebek gibi konuşmak, zaman zaman çocuğumuzun bu konuşmalarının hoşumuza gitmesi, bizim de bu tarz konuşmayı sürdürüyor olmamız çocuğumuzun gelişimine pek de fayda sağlamayacaktır. Bu konuyu Osman beyle çektiğimiz videoda ele almıştık. Aşağıya ekliyorum. ✨

https://www.instagram.com/reel/DQ2AGxWjVuV/?igsh=MXN4cXYyZnB0azhxMg==

P

Pınar Z.

19 Aralık 2025 20:49
@Merve Kılıç cansınız çok çok teşekkür ediyorum videolarınızı izleyerek ilerliyoruz şimdiden. Herşey için sağolun💜
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:54
@Cevriye Atış Cevriye hanım merhaba. Benim önerilerim şunlar:
- 18-24 aylık dönemde üretimlerin artmasını, en az 50 farklı sözcük üretimini bekleriz fakat her çocuk 18 aya girdiği gibi bunu yapmak zorunda değildir. 24 aya kadar gelişim göstermesi adına zamanı vardır. Bu noktada panik olmamanızı öneririm.
- Sizi anlaması ‘alıcı dil’ becerisinin geliştiğini gösterir, çocuğunuz alıcı dilde gelişmişken ‘ifade edici dil’ dediğimiz konuşma becerisi noktasında bir gerilik yaşıyor olabilir. Bu sıklıkla karşılaştığımız bir durum. 3 yaşa kadar ‘Gecikmiş Dil Konuşma’ dediğimiz bu durum 4 yaşa doğru artık ‘Gelişimsel Dil Bozukluğu’ olarak adlandırılır ve artık etkilenimlerin çocuk üzerindeki olumsuz etkileri artmaktadır. Bu nedenle 3 yaş öncesinde müdahale edilmesi çok kıymetlidir.
- Parmağıyla gösterip her şeye ‘bu’ demesi gösterdiği şeyi ifade edecek yeterlikte dil becerisine sahip olmamasından kaynaklanmaktadır.

Bu noktada sizin yapabilecekleriniz şu şekilde:
- Bol bol kitap okuyun. Kitaptaki resimleri çocuğunuza tarif edin. Renklerini, şekillerini, özelliklerini, isimlerini çocuğa söyleyin.
- Çocuğunuzu ‘sen de söyle, hadi sen de aynısını de’ şeklinde zorlamayın.
- Rutinler oluşturun. Örneğin her sabah uyandığınızda veya her gece yatmadan önce aynı şarkıyı söyleyin ve şarkıya eşlik edin.
- Ekran varsa tamamen kesin. Ekran maruziyeti dil gelişimini büyük ölçüde olumsuz etkiler.

Benim önerim bu şekilde. Değerlendirme ve danışmanlık almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DPzMYJjjM7k/?igsh=MXYweXlqcHIwZHV2ag==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:55
@Pınar Zurnacı Pınar hanım ben de çok teşekkür ederim çok naziksiniz. Umarım faydalı olur. 🌸
P

Pınar Z.

19 Aralık 2025 20:56
@Merve Kılıç inşallah Merve hanımcımm💕🥰😍
G

Gamze A.

19 Aralık 2025 20:58
Oğlum 10 aylık baba dede mama meme dütdüt diyodu ama bikaç gündür az söylemeye başladı sesler çıkarıyo ama öncelerine göre azaldı göz teması var ismine hemen bakıyo saklambaç kovalamaca ce ee oyunu oynuyo ama bi haftadır böyle olması beni endişelendiriyo diş çıkarıyo ve yürümeye başladı bi haftadır bunlar etkilemiş olabilir mi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 20:59
@Betül Betül hanım merhaba. 3,5 yaşta bazı sesleri söyleyememesi normaldir fakat bu seslerin hangileri olduğu önemli. Buna karar vermek için de bir değerlendirme yapılması gerekir. Bu şekilde yorum yapmak doğru olmayacaktır. Sizin anlayabiliyor olmanız normal çünkü çocuğunuzun konuşmasına sürekli maruz kalıyorsunuz. Tükürme noktasında bir yorum yapmam doğru olmayacaktır, muhtemelen daha çok psikolojik ve davranımsal kısımlara girer ve benim alanım dışında bir konu. Ekran konusunda da 4 yaş civarında 1 saat kadar verilebilir ama içeriğin kaliteli olması ve sizinle birlikte etkileşimli olarak izlemesi önemlidir. Konularla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. Değerlendirme için benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DQFN-0oDCsU/?igsh=MW51NW04ZmZrOWMxOQ==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 21:00
@Ferat Çinar Ferat bey merhaba. Bahsettiğiniz durum bana kekemeliği çağrıştırdı bu nedenle yorum yapabilmek için daha detaylı bilgiye ihtiyacım var. İsterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilir, değerlendirme ve danışmanlık için randevu alabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 21:02
@Gamze Aksoy Gamze hanım merhaba. Muhtemelen bahsettiğiniz süreçlerden kaynaklı olmuştur. Ayına göre üretimleri gayet yeterli hatta iyi bir seviyede gibi duruyor. Eğer 1 aydan uzun süreli bir sessizlik dönemi olursa bu noktada bir Dil ve Konuşma değerlendirmesi gerekecektir. İhtiyaç halinde Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr
N

Nursena K.

19 Aralık 2025 21:39
@Merve Kılıç merhaba hocam 31 aylık oğlum var.
İki–üç kelimeli cümleler kuruyor: “anne gidelim parka”, “baba işe gitti” anne bisküvi ver lütfen gibi. Ama ben zamirlerinden sadece benim diyor ben istiyorum ,bundan , şundan gibi zamirler ve bu ne gibi sorular yok anca baba nerde kim o gibi sorular var.
Kelime dağarcığı iyi ancak cümleleri bazen kısa ve yetişkin konuşması gibi değil.
Bu yaş için yeterli mi, değerlendirme gerekir mi öğrenmek istiyorum.
N

Nursena K.

19 Aralık 2025 21:44
@Merve Kılıç yani hocam ihtiyaçları doğrultusunda ve dikkatimi çekmek istediğinde çeşitli cümleler kuruyor anne resme bakalım anne balık çiz anne daire çiz gibi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 22:00
@Nursena Kıxılkaya Nursena hanım merhaba. Bahsettiğiniz cümle yapıları genellikle 24-36 ayda, 36 aya yakın dönemde gördüğümüz beceriler, bu noktada çocuğunuzun gelişiminin tipikle uyumlu olduğunu söyleyebilirim. Zamirler genellikle 36 aya doğru edinilir, ilk olarak ‘ben’ zamiri kazanılır çünkü bu dönem çocuklar ben merkezci olduğu döneme denk gelir. Zamanla diğer zamirler de gelecektir. Kelimelerinin fazla olması gayet güzel. Cümlelerin zaman zaman kısa olması, yetişkin konuşmasına benzememesi normal çünkü yetişkin konuşmasını genellikle 4-5 yaşta bekleriz. 3 yaş dönemi çocukların 3 sözcüklü basit cümleler kurduğu, sözcükleri zaman zaman hatalı söylediği bir dönem olarak karşımıza çıkar. Tabii ki ‘çocuğumun gelişimini bilinçli ve geçerliği kanıtlanmış testlerle ölçtürmek görmek istiyorum’ derseniz değerlendirme yaptırabilirsiniz ama muhtemelen tipikle uyumlu çıkacaktır. Değerlendirme seansı için randevu almak isterseniz bana Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. ✨

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir