Hastalık mı Ek Gıda Süreci mi

33 görüntüleme
G

Gizem K.

14 Nisan 2026 11:16
Bebeğim 5 aylık, 4. Ayından sonra ek gıda sürecine başladık. 2. Ayından beri de kaka yapmama problemi var. 1 haftadan fazla yapmadığı zamanlar oldu. Doktorumuz gliserin önermişti ama ben de fitil kullanarak bağırsaklarını tembelleştireceğimi düşündüm hep içim rahat değildi. Ek gıda sürecinde düzeleceği söylendi. İlk ek gıda verdiğimde düzelir gibi oldu 2-3 günde bir yapmaya başladı sonra 8 gün yapmadı lavman yaptılar. Lavmandan sonra 5 gün yapmadı. Bu 5 gün içerisinde de bebeğime iki gün armut verdim belki yaptırır diye. 3. Günü dündü karnı ağrıyınca vermedim memeden çekilmeler karnından sesler huzursuzluk başladı. Devamında öğlen kakasını yaptı normaldi. Akşam duş aldırdık rahatlar diye ishal gibi normalinden sıvı ama mukuslu ve pütürlü bir kaka yaptı. Bu sabah tekrar aynı şekilde yaptı. İki günde 3. Kakası bu 2 si ishale yakın. Bu arada 08.04.2026 da rotavirüsün ikinci dozunu olduk. Üşüttü mü virüs mü kaptı yoksa ek gıda süreci mi işin içinden çıkamadım yardımlarınızı rica ediyorum.
image
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

14 Nisan 2026 11:20
Bebeğinizin kaka yapmama problemi ve son birkaç gündür yaşanan ishale yakın kaka durumu endişe verici görünüyor. Öncelikle, ek gıda sürecinin başladığı yaştan beri kaka sıklığında ve kıvamında değişiklikler olması normaldir. Ancak, 2-3 gündür devam eden ve ishale yakın görünen kaka durumu bir değerlendirme gerektiriyor.

Ek gıda süreci, bağırsakların yeni yiyeceklere uyum sağlaması zaman alabilir. Bebeğinizin 4. aydan beri kaka yapmama problemi olması ve gliserin, fitil kullanımı, lavman gibi müdahalelere rağmen düzelmemesi, bağırsaklarının hassas olduğunu gösterebilir.

Son iki gündür görülen ishale yakın kaka durumunun birkaç nedeni olabilir:

1. Ek Gıda Reaksiyonu: Bebeğinizin sindirim sistemi yeni gıdalara tepki veriyor olabilir. Özellikle alerji veya intolerans durumları, kaka sıklığını ve kıvamını etkileyebilir.

2. Bağırsak Hareketliliği: Ek gıdaya geçiş, bağırsak hareketliliğinde değişikliklere neden olabilir. Bu durum bazen ishale benzeri belirtilerle sonuçlanabilir.

3. Enfeksiyon: Üşütme veya virüs gibi enfeksiyonlar ishale neden olabilir. Bebeğinizin karnının ağrıması, huzursuzluğu ve mukuslu-pütürlü kaka yapması, bir enfeksiyon ihtimalini düşündürüyor.

4. Sindirim Problemleri: Sindirim enzimlerindeki yetersizlik veya dengesizlikler de ishale neden olabilir.

Yapabileceğiniz şeyler:

- Su Tüketimi: Bebeğinizin su tüketimini artırın. Suyun sindirim sistemi için önemli olduğunu unutmayın.

- Lifli Gıdalar: Armut, erik, kayısı gibi lifli gıdalar vermeye devam edin. Bu gıdalar, bağırsakları çalıştırır ve kaka yapmayı kolaylaştırır.

- Zeytinyağı: Zeytinyağı, bağırsakları rahatlatır ve kaka yapmayı kolaylaştırır.

- Doktor Kontrolü: Durumun devam etmesi veya kötüleşmesi halinde, bebeğinizi bir doktora götürün. Doktor, bebeğinizin durumunu değerlendirerek gerekli müdahaleleri yapacaktır.

Unutmayın, her bebek farklıdır ve sindirim sistemleri de farklı tepkiler verir. Sabır ve dikkatli gözlem, bu sürecin yönetilmesinde önemli rol oynar.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gida Geçişinde Kaka Yapamama
2. Bebeklerde Kaka
3. 5,5 Aylık Kabızlık Sorunu
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Güliz B.

Güliz B.

14 Nisan 2026 11:28
Aynen bizim de böyle oldu tam olarak çok az adenovirüs çıktı kaka tahlilinden ama bundan dolayı olmaz dedi doktor. Diş sürecinde bazen oluyor dedi 2 hafta oldu bir sorunu da yok halsizlik vs gibi o yüzden bekliyorum düzelmesini patates pirinç havuç muz veriyorum

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir