Geçmeyen Meme Ucu Çatlağı, Vazospazm ve Candida?

64 görüntüleme
E

Elif ..

6 Nisan 2026 06:34
Bebeğim 25 günlük. Doğduğundan beri sol göğsümü sağa göre daha az sevdi. Sol göğüs ucum 2. günden beri yara. Lansolin krem, merhem, gümüş kapak, göğüs kalkanı yaptım ama iyileşmiyor aksine yara derinleşti. Areolayı ısrarla vermeme rağmen ucuna kayıyor. Ayrıca Sütüm tazyikli, arkaya eğilerek dik şekilde emzirmeye ve arada makasla yaparak ya da çok doluysa öncesinde 2-3 dk elle sağım yaparak bebeği rahatlatmaya çalışıyorum. Bebek de memeye geldiğinde ağzını tam efektif açmıyor. 2 gün önce artık yara kanamaya başladı. Ve bariz vazospazm oluyor. Emme sonrası meme ucu beyazlıyor, ağrıyor ve sızlıyor. 1 gündür bu göğsümden emzirmeye ara verdim, tek göğüs gidiyorum o göğsümü de doldukça sağıyorum. Elektrikli Makine (philips avent bendeki) ile sağım denedim ama yine göğüs ucum acıdı ve kanadı. Makinenin flanşı 24 mm, benim göğüs ucum 15 mm hali ile büyük geliyor. İnternetten flanş küçültücü aldım ama makineye uyacak mı bilmiyorum henüz gelmedi. Kanama ve acı olduğundan elle sağıma devam ettim ama tam boşaltamıyorum, her emmede doluyor ve sol koltuk altı sertleşiyor. Sağım öncesi sıcak havlu ve masajla süt kanallarını ve sertlikleri yumuşatmaya çalışıyorum ama tam etkili olamıyorum. Ara verdiğim gün de hametan/locoderm/bacoderm karıştırıp sürdüm ve göğüs kalkanı ile kapattım. Gümüş kapak uygula deniyor ancak çok nemli tutuyor. Kalkan da göğsü sıkıştırdığından süt doluyor. Göğüs pedi kullandığımda da ilacı emiyor ve ıslanıp nemlenebiliyor. Direkt açık bıraktığımda ise göğsümden sütler akıyor. Ayrıca bi iki kere tahin yağı ve evicap kapsül de uyguladım. Sanki hiçbir şey çare olmuyor. Devamlılık için bu yarayı ve vazospazmı nasıl engellerim ne önerirsiniz? Ve ayrıca bebeğimin dili ve üst damağında beyazlıklar var, spanç ile sildim geçmedi yani süt artığı değil, candidadan şüpheleniyorum. Bebek memeyi emiyor ama aralarda çekiştiriyor bırakıp tekrar aldığı oluyor. Meme ucumda da minik inci tanesi gibi beyazlıklar olduğu oldu. Buna yönelik de bir tedavi uygulamam gerekir mi? Karbonatlı su ya da nistatin damla uygulamalı mıyım? Meme ucuma da uygulayacaksam diğer kremlerle döngüsünü nasıl sağlarım. Çok çaresiz kaldım, ne yapacağımı şaşırdım.
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

6 Nisan 2026 06:35
Meme Ucu Çatlağı, Vazospazm ve Candida Tedavisi

Meme ucu çatlağı, vazospazm ve candida enfeksiyonu gibi sorunlar emzirme sürecinde oldukça yaygın görülmektedir. Öncelikle, bu sorunları çözmek için bir dizi önlem alabilirsiniz.

### Meme Ucu Çatlağı ve Vazospazm

1.
Emzirme Pozisyonunu Değiştirin: Bebeğinizin memeyi tam olarak kavradığından emin olun. Emzirme sırasında bebeğin çenesi memeye değmeli, sadece meme ucu değil.
2.
Gümüş Kapak ve Kremler: Gümüş kapak kullanmayı denemeye devam edebilirsiniz, ancak nemli tutmaması için dikkat edin. Lansolin krem, merhem gibi ürünlerle birlikte kullanabilirsiniz.
3.
Sarı Kantoron Yağı: Emzirme sonrasında meme ucunuza sarı kantoron yağı sürüp 5-10 dakika hava almasını sağlayabilirsiniz. Bu, iyileşmeyi hızlandırabilir.
4.
Elle Sağım ve Makine Kullanımı: Elle sağım yaparken dikkatli olun ve elektrikli makine kullanırken flanş boyutunun uygun olduğundan emin olun. Flanş küçültücü kullanarak sorunu çözebilirsiniz.

### Candida Enfeksiyonu

1.
Bebek ve Meme Ucunun Tedavisi: Bebeğinizin dili ve üst damağındaki beyazlıklar candida enfeksiyonu olabilir. Bu durumda, nistatin damla veya karbonatlı su uygulaması gerekebilir.
2.
Meme Ucuna Uygulama: Meme ucunuza krem veya merhem uygularken, temizleme ve kurutma işlemlerini düzenli olarak yapın. Uyguladığınız kremlerin ve tedavilerin döngüsünü sağlayarak enfeksiyonun yayılmasını önleyebilirsiniz.

### Genel Öneriler

-
Emzirme Danışmanından Yardım Alın: Emzirme danışmanından profesyonel yardım alarak, emzirme pozisyonunuzu ve tekniklerinizi değerlendirebilirsiniz.
-
Su Tüketimi ve Beslenme**: Yetersiz su tüketimi ve yanlış beslenme emzirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bol su içtiğinizden ve dengeli beslendiğinizden emin olun.

Emzirme sürecinde karşılaşılan sorunlar her ne kadar zorlayıcı olsa da, doğru yaklaşım ve tedaviyle bu sorunların üstesinden gelmek mümkündür

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Meme Ucu Kanaması
2. Meme Ucu Hassasiyeti
3. Göğüs Ucunda Çıkan Beyaz Kabarcık
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
R

Rumeysa D.

6 Nisan 2026 07:15
Tebrik ederim gerçekten çok bilgilisiniz😇 inşallah bir an önce iyileşir göğsünüz. Yazdıklarınız arasında sadece ayva çekirdeği jelini göremedim. Ayva çekirdeklerini çıkarıp üzerini geçecek kadar su koyup 1 2 gün bekletip jelimsi bir ürün ortaya çıkıyor bir de onu deneyin isterseniz. Umarım faydasını görürsünüz çok geçmiş olsun 💐
H

Hatice Y.

6 Nisan 2026 08:31
Ben yaklaşık 3 ay boyunca her iki göğüs ucum yarık bi şekilde emzirdim kanamadığı sürece ver çocuk emsin benimde ilk kanadı bi süre ara verdim oğlum 5 aylık yaralar 2 ayda kapandı gümüş kapak nemlendiriyor arada açık bırak kurusun göğüs ucundaki nokta blep süt incisi diyorlar göğüs kanalları tıkandıkça olur emzirmeye ondan başla çocuk açkken daha hızı emer patlatma kendiliğinden absorbe olur tek çaren emzirmek yaran bile adapte oluyor makinalar daha da sıkıntıya sokuyor kullanma derim bende elektrikli kullandım tek çare bebeğin emmesi
H

Hatice Y.

6 Nisan 2026 08:32
Candida konusunda haklısın 200 ml suya 1 çay kaşığı karbonat koyup hem bebeğin ağzını hem kendi

Ğöğüs ucunu temizlemen gerekiyor
A

Ayşe B. K.

6 Nisan 2026 08:33
Bende size benzer sorunlar yaşadım . Bir ebe arkadaşımın tavsiyesiyle soğuk sıkım Hindistan cevizi yağını sürüp üzerine gümüş kapak kapatıyordum. Biraz iyi gelmişti.

Bebeğiniz daha iyi emdikçe göğüsleriniz de rahatlayacak merak etmeyin. Vücudunuz ne kadar süt üreteceğini bilmiyor suan ama zamanla öğrenecektir. Benim bebeğim şuan 2 buçuk aylık göğüs yaralarım geçti , akmalar da baya azaldı . En azından sürekli üzerimi değiştirmek zorunda kalmıyorum.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir