Ek Gıdada İlerleyemiyoruz

466 görüntüleme
Ü

Ümmahan K.

Premium Üye
2 Nisan 2026 15:58
Bebeğim 8 aylık oldu. Hala ek gıdada bir iki çay kaşığı yiyor. Reddetmiyor ama ilerleme kaydedemedik. 6. Ayda başladık ama hep bölündü denemelerimiz hastalık vs gibi sebeplerle. Ne yapabilirim çok mu geç kaldık nasıl bir yol izlemeliyim?
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

Premium Üye
2 Nisan 2026 16:00
Ek gıdaya başlama süreci her bebekte farklı ilerler. 8 aylık bebeğinizin hâlâ sadece bir iki çay kaşığı ek gıda yemesi normaldir, ancak ilerleme kaydedememiş olmanız endişe verici olabilir.

Ek Gıdada İlerleme Sağlamak İçin Deneyebilecekleriniz:

1. Çeşitlilik: Farklı türde ek gıdalar denemek, bebeğinizin ilgisini çekebilir. Sebze, meyve, yoğurt, tahıl gibi çeşitli gıdalarla tanışmasını sağlayabilirsiniz.

2. Rutin Oluşturma: Ek gıda zamanlarını düzenli hale getirin. Örneğin, her öğününüzde aynı saatlerde ek gıdayı sunabilirsiniz.

3. Bebeğinizi Dikkate Alın: Bebeğinizin iştahı ve doygunluk işaretlerine dikkat edin. Zorlamayın, bu reddedilmeye yol açabilir.

4. Beraber Yemek: Siz yiyorken bebeğinizi de masaya oturtun. Bebeğiniz sizin yediğinizi görerek ve taklit ederek ilgi duyabilir.

5. Tekrar Denemek: Bir gıdayı birkaç gün ara ile tekrar deneyebilirsiniz. Bebeğinizin alışık olduğu bir gıdayı tekrar sunmak, onun ilgisini çekebilir.

6. Kısık Ateşte Pişirme: Ek gıdaları daha yumuşak hale getirmek için kısık ateşte pişirebilirsiniz. Bu, bebeğinizin çiğneme ve yutma becerilerini kolaylaştırabilir.

7. Doktor ve Uzman Görüşü: Bebeğinizin gelişimini ve ek gıda ilerlemesini doktorunuz veya bir uzmandan takip ettirin. Özel tavsiyeler alabilirsiniz.

Geç Kalındı mı?

Ek gıdaya 6. ayda başlamış ve 8. aya gelmiş olmanız, geç kalındı anlamına gelmez. Her bebek farklı bir hızda gelişir. Önemli olan, sabırlı olmak ve bebeğinizin hazır olduğu zamanlarda ek gıdaya devam etmektir.

Ek gıdaya başlamanın ve ilerlememenin birçok nedeni olabilir. Bebeğinizin bireysel gelişim hızı, diş çıkarma süreci, sağlık sorunları gibi faktörler rol oynayabilir. Eğer endişeleriniz devam ediyorsa, bir uzmandan profesyonel destek almayı unutmayın.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda
2. Soru/ Cevap Etkinliği
3. Ek Gıda Reddi
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
M

Merve K.

4 Nisan 2026 00:23
Ay bizde de durumlar aynısı bazen reddediyor bazen dediğiniz iki hep 2-3 kaşık en fazla alıyor somrası yok beğendiğini bilmeme rağmen yine de 3 den somrası yok sınır gibi bende çeşitlilik herşeyi deniyorum bakalım umarım zamanla düzelir
Büşra T.

Büşra T.

4 Haziran 2026 21:43
Bebeklerinizde bir değişiklik var mı acaba 10 aylık bizde de sadece tadına bakma var o da zar zor :(
Ü

Ümmahan K.

Premium Üye
4 Haziran 2026 21:49
Büşra Turgut
Bebeklerinizde bir değişiklik var mı acaba 10 aylık bizde de sadece tadına bakma var o da zar zor :(
10 aylık oldu bebeğim şu an yaklaşık 3 haftadır tamamıyla reddediyor sadece salatalık ekmek gibi şeyleri kemirip bırakıyor yemiyor Malesef ilerleme beklerken komple gitti bizde sistem ama keyfi yerinde ben de artık çok stres yapmıyorum doktorum yemeyen çocuk yok illa ki yiyecek sıkıştırma diyor
Büşra T.

Büşra T.

4 Haziran 2026 21:54
Yemin ederim benimki de ekmek ve salatalık kemirip bırakıyor ama son 2 aydır boyu uzamıyor gelişemiyor diye çok üzülüyorum
Ü

Ümmahan K.

Premium Üye
4 Haziran 2026 22:15
Büşra Turgut
Yemin ederim benimki de ekmek ve salatalık kemirip bırakıyor ama son 2 aydır boyu uzamıyor gelişemiyor diye çok üzülüyorum
Boy kontrolü sadece sağlık ocağındaki rutin kontrollerde bakıyor bize. Kendi doktorumuz boy kontrolü yapmıyor. Geçen ay bizimkinin de boy uzaması normale göre baya düşük kalmıştı ama hemşire bize dedi ki önemli değil. Kilosu kendi düzeyinde geride değilse ve enerjisi yerindeyse bence strese girmeyin ben de çok stres yaptım üzülüyordum ama ben stres yaptıkça bebeğime yansıyor daha kötü oluyor sanki. Genelde 1 yaşından sonra açılan bebek sayısı da çok duyduğum kadarıyla. Doktorunuz bir şey diyor mu peki size problem olarak görüyor mu bu durumu?
Büşra T.

Büşra T.

4 Haziran 2026 22:57
Sanırım bizim doktorumuz bizi hiç rahatlatmıyor persentile göre değerlendirme yapıyor rakamlar üzerinden konuşuyor. Ek gıda konusunda da mesela 4 öğün deniyorum 1 2 defa ağızına götürüyor diyorum o zaman 6 kere teklif et arttır diyor onu dinlemiyorum bu konuda ama sürekli yemesi gerektiğini vurguluyor bu da beni biraz stres ediyor açıkçası bebeğime de yansıyor konu tabiki böyle olunca artık çünkü uzun süre oldu bu şekilde yememesi çok zor her yer batıyor her seferinde üst baş değişiyor yese gam keder olmayacak içim ama bazen bir defa bile götürmüyor ağızına
Ü

Ümmahan K.

Premium Üye
4 Haziran 2026 23:00
Yalnız değilsiniz evet bazı doktorlar çok kitabi konuşuyor birkaç gün içinde kontrole gideceğiz doktora bu konuyu danışacağım bilgilendirmesini de sizinle paylaşırım fikir edinmiş olursunuz. Emin olun bahsettiğiniz şeylerin aynısı bizde de mevcut üzülmeyin illa ki yiyecek bi yerden sonra olur da bi eksiklik kalırsa çok şükür dermansız dert değil takviyeler verilir bi şeyler yapılır yine ben dediğim gibi doktorun söylediklerini paylaşacağım sizinle fikriniz olsun
Büşra T.

Büşra T.

5 Haziran 2026 08:46
Çok teşekkür ederim Allah yardımcımız olsun inşallah yemeleri de düzelir de süreç bizim için daha keyifli hale gelir 🤲🏻
Büşra T.

Büşra T.

9 Haziran 2026 18:26
Bi su bi yemek teklif ede ede biraz daha iyi gibi ağızına ufak bir parça aldığında suyla yutmasını destekliyorum bir de eline bebek bisküvisi veriyorum salıncağa koyup karşısına geçip ben de abartılı şekilde çiğneme hareketi yapıyorum ben de bisküviden yerken sanki biraz biraz yol kat edeceğiz böyle böyle belki sizde de işe yarar diye güncelleme yapmak istedim
Büşra T.

Büşra T.

9 Haziran 2026 18:27
Bir de oyun oynarken de teklif etmeyi deniyorum illa mama sandalyesi diye şartlamıyorum biraz o da iyi gelecek gibi
E

Esra A.

9 Haziran 2026 18:32
Benim bebeğim de 9 ay 1 haftalık. Ek gıda sürecinde hiçbir zaman çok iştahlı bir bebek olmadı ama son 2 haftadır asla ağzını açmıyor ağzına verdiğimde sinirleniyordu. 9 ay kontrolümüzde doktor deneyin teklif edin demişti. Çok da takılmadı yememesine kilosu iyi sadece hafif hafif mamayı azalt dedi. Dün yemek saatinde eline kemireceği birşey vermeye başladım salatalık karpuz gibi ve bebeğim ben uzattığımda da ağzını açmaya başladı. Su yemek şeklinde gidince de yiyor
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir