Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼

3459 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

3 Ekim 2025 01:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.

👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )

👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.

👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.

👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.

👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.

👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.

🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
Burcu K. Y.

Burcu K. Y.

28 Ocak 2026 20:41
Hocam oğlum 14 aylık olmak üzere,o kadar iştahlı bir bebekti ki bizimle neredeyse aynı ölçüde [yerdi.ama](yerdi.ama) yaklaşık 1 aydır sadece makarna yiyor başka birşey [yemiyor.omlet](yemiyor.omlet) yerdi kahvaltıda artık onu da yemiyor hep Blw yaptım kendi yiyor. Makarna vermediğim zaman aç duruyor sonra ağlıyor açlıktan napacağımı bilemediğim bir durumdayım
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

30 Ocak 2026 00:07
@Burcu Kara Yıldız Merhaba; aslında en başta da sizin kadar yemesi doğru değil.. İştahlı bir çocuk bir anda yememeye başladıysa gözden kaçırdığınız bir şey olmalı. Hastalık, diş süreci, gelişimsel süreç gibi gibi.. Makarnayı hiçbir zaman yalnız başına vermeyin. Yanında mutlaka bir protein, yağ kaynağı olsun. Açlıktan ağladığı dönemde hemen makarna vermeyin. Siz yemeğini hazırlayın ve yine BLW tarzı ne kadar yemesi gerektiğine o karar versin. Bu süreçte kararı ona bırakmak adına önüne iki çeşit yemek hazırlayıp hangisini yemek istersin diye sorup işaret ettiğini vermek diğerini masadan kaldırmak işe yarayabiliyor. Yapacağınız en büyük hata sakin kalmamak ve panik yapmak. Ne kadar küçük de olsalar inanılmaz derecede anneyi hissedip üzerine oynuyorlar. Siz sadece makarnadan kurtulmaya çalışın. Süreç devam ederse tahlil yaptırmanızı tavsiye ederim🌸
S

Sibel B.

30 Ocak 2026 00:42
Hocam bebeğim 7 ay 7 günlük ek gıdaya başladık ama yutmak istemiyor bi tarhana çorbası bi yoğurt sevdi yumurta sarısı muz elma patates havuç irmikli muhallebi hiç birini sevmiyor bal kabağı sebzeli çorba ne yapsam yediremiyırum bugün blw denedim onu da istemiyor emiyor bir de tarhana çorbası yada yoğurt yiyor o da en fazla minik kaşıkla 10 kaşık gerçekten bu durum beni çok yordu lütfen yardım edin
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

30 Ocak 2026 01:06
@Sibel Boztaş Merhaba; sanırım siz bebeğinizi daha çok yoruyorsunuz. Bu dönemde biz sadece tadına bakmasını istiyoruz. Ana besin kaynağı hala anne sütü/formül mama. Bebekler sevmedikleri besinleri 10-15. kez denemede yemeye başlayabiliyorlar. Ara verip tekrar denemek lazım. Farklı şekilde pişirerek denemek lazım(haşlama sevmiyorsa ızgara gibi). Sakin olun, çok normal bir sürecin içerisindesiniz🌺
S

Sibel B.

30 Ocak 2026 01:09
@Fatma Atagün çok teşekkürler
G

Gözde ..

30 Ocak 2026 10:42
Hocam merhaba, bebeğim şuan 8.5 aylık 71.5 cm 7 kg ( doğum 3 kg, 49 cm) kilo olarak sınırda gidiyor. En başından beri de emmesi düzgün değil etkili emme süresi az ve böyle olunca benim sütüm de pek yetmiyor sanırım. Emdikten sonra huzursuz da olmuyor gayet güzel neşeli devam ediyor o yüzden tam da anlayamıyorum böyle bir karmaşanın içindeyim. Ek gıdaya 6. ayda geçtik, püremsi şeyleri hala yemeyi sevmiyor seçiyor. Ya da sadece irmikle ya da pirinç unuyla pişen şeyleri yemiyor. Ama çorbaların içine tel şehriye koyduğumda pirinç koyduğumda bazen ekstra irmik veya pirinç unu da ekliyorum bu şekilde yiyor. Mesela muzu ezip verdiğimde kıvamından öğürmeye başlıyor. Bir de porsiyon olarak çok az yiyor. Bugün mesela tavada yumurta yaptım tekrar denemek için küçük parçalar halinde 7 lokma yedirdim. Daha sonra tekrar birşey almadı. Bazen öğlenleri yoğurt çorbasini bir kaseye yakın içiyor, diyorum demekki midesi o kadar küçük değil neden bu şekilde yemiyor? Kilo için doktorumuz mama ile desteklememi söyledi ama ben ne kaşık biberonla ne normal biberonla ne de bardakla(bununla çok az içip istemiyor sonrasında) içirebiliyorum. Daha önce şırıngayla da verdim ama bu şekilde beslemek bana kötü geliyor ve her zaman da istemiyor açıkçası. Önerilerinize ve tavsiyenize açığım, şimdiden teşekkürler ❣️
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

30 Ocak 2026 16:10
@Gözde Merhaba; bebeğinizin tüm gelişimsel sürecini bilmiyorum doktorunuz daha iyi değerlendirir ancak taneli yiyeceklere başlayacağınız bir dönemdesiniz. BLW ya da ılımlı BLW deneyebilirsiniz. Devam ederse iştahsızlığa yönelik tahlil yaptırmalısınız🌺
A

Ahsen ..

31 Ocak 2026 10:54
Merhaba hocam , bebeğim 8.-9. Aylarında cok iştahlıydı kahvaltılarda tam yumurta avokado labne tahin pekmez ne versem yer bitirirdi. Oglen meyveli yoğurt ( ev yapimi ) aksam corba ya da sebze yemegi yerdi. 9.5 ayindan sonra yani 15-20 gündür kasikla yemek istemiyor kendi yemek istiyor kasikla verdigimi agzindan cikarip eliyle itiyor eline verdiğimi saga sola atiyor tabagi onune koysam firlatiyor kasik koysam kendini kusturuyor ben ne yapacağım ya blw yapayım diyorum onda da yiyemiyor anlattigim seyleri yapiyor iste nasil ilerlemem gerekiyor
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

1 Şubat 2026 00:50
@Ahsen Merhaba; bebeğiniz 12. aya kadar ana besin kaynağı olarak anne sütü/ formül mamayı kullanır. Bu tavrı gelişimsel bir süreç olabileceği gibi zamanında çok hızlı gitmiş olmanızın sebebi de olabilir. O kaşıkla yemeğine odaklanırken aralarda vermeye çalışabilirsiniz. Hiç üstüne gitmeyin, yediği kadarını kabul edip gününüzü devam ettirin. Endişe etmeyin 🌺
S

Sümeyye T. B.

26 Şubat 2026 14:10
Merhabalar hocam oğlum sekiz aylık ek gıda ilk başladığımızda altıncı ayına bir hafta vardı havuç kabak patates denemeleri yaptım Patateste kanlı kaka gördüğümüz için bir sürü ara vermek zorunda kaldık sonrasında belli bir hastalıklar yaşadık tedavi sürecimiz oldu ek gıdaya ara vermek zorunda kaldık başladığımızda alerji doktoruyla birlikte hareket ettik kan tahlillerinde süt ürünlerinde değeri yüksek çıktı hastanede deneme yaptık yoğurt alerjik yumurta da öyle kabak denemesi yaptigimda da yüzüne döküntüler olmuştu irmik ve yulaf onu verdiğimde de döküntüler oldu şu an gerçek anlamda hiçbir şey yemiyor kaşığı gördüğü anda dudaklarını bastırıyor hırçınlaşıyor ve hiçbir şey yediremiyorum
T

Tuğba İ.

26 Şubat 2026 23:52
İyi geceler Fatma hanım bebeğim 5 aylık tadımlara başladık. Günde 1 defa, emzirmeye başladığımda da kendini geriye doğru atıyor yada ağzını kapatıyor meme reddi olabilir mi ?? Teşekkür ederim
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Şubat 2026 23:58
@Sümeyye Tosun Bulut Merhaba; öncelikle sakin kalıp bebeğinize endişenizi hissettirmemelisiniz. Hala ana besin kaynağınız anne sütü ve formül mama. Eğer tahlillerinde de iştahsızlığa neden olacak bir durum yoksa BLW ya da ılımlı BLW yapmanızı mutlaka onunla beraber sofraya oturmanızı ve mümkün olduğunca aynı şeyler yemenizi yiyemiyorsanız bile sadece kahve içseniz bile eşlik etmenizi öneririm🌺
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

27 Şubat 2026 00:06
@Tuğba İşçimen Merhaba; gelişimsel sürecinizi bilmemekle beraber ek gıdaya erken başlamışsınız. Ezbere meme reddi demek yanlış bir yönlendirme olur. Gelişimsel dönemlerde ya da diş çıkaracağı dönemlerde sık görülen bir akış olduğunun farkına varıp sakin kalmalısınız. Diş görünmese dahi içerde izlediği yol da bebeği huzursuz eder. Önceliğimizin anne sütü olduğu dönemde olduğunuzdan ek gıda öncesinde emzirmeyi denemelisiniz. Yürürken, pilates topunda emzirmek gibi yöntemler işe yarayabiliyor. Gece uyurken uyuduğu dönemde ya da uykuya dalarken emzirmek de işe yarayabiliyor. Hem ek gıda hem de emzirme süreci bebekler özelinde çok değişkenlik gösterebiliyor. Söyleyebileceğim en net şey annenin stresini bebekler hissediyor 🌸

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir