Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼
3461 görüntüleme

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
3 Ekim 2025 01:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.
👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )
👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.
👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.
👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.
👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.
👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.
🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )
👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.
👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.
👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.
👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.
👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.
🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
B
Bera N. H. ..
1 Ocak 2026 19:03
Merhabalar, bebeğim 9 aylık olacak. Katı gıdaları minik parçalar halinde yiyordu. Bir kaç gündür (diş de çıkarmasına rağmen) tükürmeye başladı. Daha minik lokma veriyorum hatta kendi yemesine izin veriyorum fakat ağzından diliyle çıkarıyor. Ne sebep olabilir?

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
1 Ocak 2026 23:54
Merhaba; dişlerden sonra hassasiyet oluşturmuş olabilir ya da altında hiçbir sebep de olamayabilir. Dönemseldir. Israrcı olmayın, siz de onunla beraber yemek yiyerek model olun. Geçecektir. 🌸
H
Hilal D.
2 Ocak 2026 21:33
Hocam bebegim 9 aylık, bir hafta öncesine kadar günde iki öğün yiyordu sevdiği şeyler vardı fakat bir haftadır hiçbişey yemek istemiyor sadece anne sütü ile doyuyor . Oyalarak agzına verdiğimde ise tükürüyor yutmuyor ne yapmalayım ? Henüz dişte cıkarmadı

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
2 Ocak 2026 22:16
@Hilal Deg Merhaba; bebeğiniz hala ek gıda döneminde, bu demek oluyor ki ana besin kaynağı anne sütü ya da formül mama. Bebeklerde geçici dönemlerde bu tarz isteksizlikler olabiliyor. Israrcı olmadan ilerleyin. Mutlaka aynı sofraya oturun, siz de bir şeyler yiyin ama ısrar etmeyin. Bu arada @Nazlı Güleç Baca nın instagram videolarını da izleyebilirsiniz. Diş çıkarma süreci bizim gördüğümüz kısımdan çok çok önce bazen aylar öncesinde başlayabiliyor. Ne zaman ki bu durum kalıcı hale geldi o zaman doktorunuzla görüşerek kan tahlili yaptırmalı ve yukarıda yazan diğer seçenekleri gözden geçirmelisiniz🌺
B
Buket A.
3 Ocak 2026 20:17
Merhaba benim kızım 6.5 aylım 5. Ayında ek gıdaya doktorumuzun önerisiyle başladık ancak verdiğim hiçbir şeyi yemek istemiyor dudaklarını kitliyor kaşığı görünce ya da azıcık verdiysemde hemen öğürüyor ama biberonla su verdiğimi görünce ağzını açıyor. Ne yapmam gerekiyor sizce
H
Hatice Ü. ..
3 Ocak 2026 23:01
Bebeğim 7 Ay 20 günlük. Ek gidaya karşı çok
seçici. Birkaç sebze dışında hiçbir şeyi kabul
etmiyor onları da iki tatlı kaşığı anca yiyor gün
içinde. Süt alerjisi var. Birkaç gün önce irmik ile
yumurta pişirdim yiyince fenalaşt 7 defa kustu
Yemek yedirmeye korkar oldum ne yapmalıyım.
seçici. Birkaç sebze dışında hiçbir şeyi kabul
etmiyor onları da iki tatlı kaşığı anca yiyor gün
içinde. Süt alerjisi var. Birkaç gün önce irmik ile
yumurta pişirdim yiyince fenalaşt 7 defa kustu
Yemek yedirmeye korkar oldum ne yapmalıyım.

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
4 Ocak 2026 00:19
@Buket Akdemir Merhaba; sürecin daha çok başındasınız. Yukarıda yazan sebepleri elediyseniz, önce bebeğinizin yemeğe ilgisini artırın. Besini hem onun önüne hem kendi önünüze koyarak sadece tadına bakmasını sağlayın. Parmak besinlerle başlayabilirsiniz. Bırakın dokunsun, hissetsin. Tadına bakıp bıraksın. Israrcı olmayın. Anne sütü/ formül mama ana besin kaynağı olduğu için sadece tadına bakması yeterlidir.🌺

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
4 Ocak 2026 00:24
@Hatice Üneş Merhaba; benim burdan ezbere konuşmam çok doğru olmaz. 7 kere kusmanın altında birçok sebep olabilir. Alerji kaynaklı da olabilir ya da gastroentolojik kaynaklı da olabilir. Belki de tamamen besinden bağımsız hasta da olabilir. Çok çok basit bir şey de olabilir. Doktorunuzla görüşmeniz ve onun detaylı muayeneden sonra yönlendirmesi daha doğru olacaktır. 🌸
E
Esra
16 Ocak 2026 11:16
Merhabalar. Bebeğim 10 ay 23 günlük. Sadece mama alıyor. Ek gıda istemiyor. Ne versem de 2 tatlı kaşığı tek yiyor. Ne yapabilirim

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
16 Ocak 2026 13:40
@Esra Merhaba; bebeğinizle aynı anda yemek yemeye ve onun sizi taklit etmesine izin verin. İştahsızlığın altında yatan sebebi bulmak gerekir. Yukarda yazılanlar gibi diş dönemi olabilir ya da düşük demir seviyesi iştahsızlığa sebep oluyor olabilir.Yukardaki seçenekleri eleyerek gitmeli ve hala sorunu çözemediyseniz kan tahlili yaptırmalısınız🌺
E
Esra
17 Ocak 2026 00:15
Üst 2 ve alt 2 olmak üzere 4 tane diş çıkardı. Demir eksikliği olabilir mi bilmiyorum.9. Ay da zorunlu kan testi verdik ama bir şey çıkmadı. Sizden de fikir almak istedim.

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
17 Ocak 2026 00:31
Esra Hanım o zaman durumu iyi yönetmek önemli. Çok ısrarcı olmadan yemek süreniz 20-30 dk geçmeden yediği kadarını kabul edip yemek masasından ayrılmasını sağlayın. Bir süre ana öğün harici besin vermeyin Sizinle iletişim haline getirmiş 🌸
E
Emine E. T. ..
20 Ocak 2026 22:34
Merhabalar hocam, bebeğim 9,5 aylık. Hem anne sütü hem mama alıyor. Ek gıda başlarda iyiydi ama şu an sevdiği şeylere bile asla ağzını açmıyor. Mama sandalyesine asla oturmuyor. Yemek yemek önceliği değil aşırı hareketli.Bir aydır böyle ciddi anlamda yıprandık. Çorbaları bardakla pipetle denedim kaşık istemiyor diye yok öyle de olmadı. Resmen çöpe atmak için yemek yapıyorum. Değerli iyi ama kilo alımı çok az. Ne yapacağım gerçekten yardıma ihtiyacım var. Israrcı olmayın önüne koyun diyeceksiniz baştan beri blw gittik şu an o yiyecekler umrunda bile değil. Tabak tabak yemek bitiren çocukları görünce çok üzülüyorum.

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Ocak 2026 00:10
Merhaba; çocuğunuzu asla başka çocuklarla kıyaslamayın. Genetik faktörlerden tutun çevresel faktörlere kadar bir çok şeyin bebek üzerinde etkisi var. Hala tadım aşamasındasınız ve bebeğiniz hem anne sütü hem mama alıyor. Yukarıdaki seçeneklerin hepsini elediyseniz yani diş sürecinde değilseniz herhangi bir hastalığı yoksa ya da kan tahlillerinde herhangi bir problem yoksa sizin de tahmin ettiğiniz üzere ısrar etmeyin. Gelişimsel olarak normaldir. Israr ederseniz kaybedersiniz😅🌺
Ş
Şule Ç.
22 Ocak 2026 00:51
Merhaba kızım 7 aylık mama yiyor ve asla ek gıda almıyor la tahlili verdik herşey normal çıktı doktorumuz ocean ve bestiron başlattı ilaçları kullanma aşamasında ek gıdaya zorlanalımıyım blw yaptım olmadı püre yaptım olmadı pütürlü yaptım olmadı kilosu yerinde
R
Rabia ..
22 Ocak 2026 01:01
Aslında Fatma hanım bir üst mesajda size de yanıt vermiş @şuleçakmak 😄 bebişi zorlamayın siz ufak ufak denemeye devam edin sevmese bile tadını alması yeterli daha sonra tekrar farklı şekilde denersiniz , minikleri de anlamak lazım beslenmeyi yeni yeni keşfediyorlar bir de gazdı dişdi büyüme ataklarıydı derken işleri daha da zorlaşıyor . Şahsen kendimi biz nasıl büyüdüysek oğlum da öyle büyüyecek diyerek teselli ediyorum . Sağlıcakla büyüsün bebeklerimiz

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Ocak 2026 01:19
@Şule Çakmak Merhaba; tadına bakması yeterli, asla zorlamayın. Siz sanki her şey normalmiş gibi 3 gün kuralı ile tadım sürecinize devam edin. 6. ayda tadıma başladığınızı düşünürsek her şeyi yaptım dediğinize göre bebeğinizi bu konuda bunaltmış olmalısınız, halbuki bu süreç ona eşlik edeceğiniz ve gözlemleyeceğiniz bir süreç. Keyfini çıkarıp, ısrarcı olmadan yanında olun 🌺
M
Merve Y.
26 Ocak 2026 21:02
Merhabalar Fatma hanım 🌸 Benim kızım 1 yaşına yeni girdi fakat mama içmeyi çok seviyor. Benim hazırladığım öğünlerden az ya da hiç yemiyor. Mama vermeden asla uyutamıyorum mesela. Mama vermeyip normal besin vermemi isteyince kızıyor yemiyor ağlıyor ona dayanamıyorum. Mama sandalyesine oturunca çabuk sıkılıyor belli bir yerden sonra da verdiğim yemekleri atıyor. Yemek yemesi için ne önerirsiniz?
F
Feyza N. A.
27 Ocak 2026 21:21
Merhaba hocam oğlum 13 aylık oldu ama yemek konusun da sorun yaşıyoruz, doğum kilosu 2950 boy 48 cm di, 12 ay kontrolün de kilo 8100 boy 74 cm, bu durum da gelişim geriliği var demek mümkün mü? Her doktor farklı bir şey söylüyor çok üzülüyorum ve şunu da belirtmek istiyorum emiyor , vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim sevgiler

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
28 Ocak 2026 01:30
@Feyza Nur Altunoluk Merhaba; endişenizi çok iyi anlıyorum ama bir bebeğe verilebilecek en büyük zarar endişeli,üzgün ve mutsuz bir annedir. Öncelikle bunu hep hatırlayın. Sorunuza gelince cinsiyet belirtmeksizin evet biraz geriden geliyorsunuz ancak burda literatürden konuşuyorum. Bir bebek değerlendirilirken aslında gebelikte yaşadığınız süreçten tutun bu 13 ay boyunca neler yaşadığına kadar birçok faktör göz önünde bulundurulur. Yemek yeme konusunda bazen sadece annenin tutumundan kaynaklı bir red ile karşılaşılabiliyor. Bir beslenme uzmanından destek almanızı öneririm 🌺