Ek Gıda Menüleri ve Anne Sütü

89 görüntüleme
M

Melis C. ..

11 Nisan 2026 00:33
Bebeğimin gidişatına göre 1-2 hafta içerisinde ek gıda yolu görünüyor. Şu an 5 ay 6 günlük ve sanırım [6.aya](6.aya) 10 gün ya da 1 hafta geçecek gibi duruyoruz. Yalnız çok ikilemde kaldığım bir konu var, çevremdeki tüm arkadaşlarım farklı yapıyor. Merak ettiklerimi sıralıyorum.

Tadımlar ne kadar sürüyor?

Öğün olarak vermeye ne zaman başlıyoruz?

Aylara göre anne sütü ve ek gıda oranı nasıl olmalıdır?

[9.aya](9.aya) kadar zaten doyum beklemiyoruz ama mesela hangi ayda kaç öğün vermeliyim ve öğüne göre anne sütünü nasıl vermeliyim?
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

11 Nisan 2026 00:33
Ek Gıdaya Başlama ve Öğün Sayısı

Bebeğiniz 5 ay 6 günlük ve 6. aya yaklaşıyor. Ek gıdaya başlama zamanı genellikle 6. ay olarak kabul edilir. Çevrenizdeki arkadaşlarınızın farklı uygulamaları olsa da, doğru yaklaşımı belirlemek için şu bilgilere göz atalım:

Tadımlar: Tadımlar genellikle 6. ayda başlar ve 1-2 hafta sürer. Bu süreçte, bebeğe küçük miktarlarda (1-2 çay kaşığı) farklı gıdalar verilerek alerji ve sindirim problemleri izlenir.
Öğün olarak vermeye başlama: Öğün olarak ek gıdaya vermeye genellikle 6. ayın sonları veya 7. ayda başlanır. Bebeğinizi izleyin ve hazır olduğunda öğün sayısını artırın.

Aylara Göre Anne Sütü ve Ek Gıda Oranı

Anne sütü ve ek gıda oranı bebeğin yaşına ve gelişimine göre değişir:

6. ay: Ek gıdaya yeni başlanır, anne sütü oranı %80-90, ek gıda oranı %10-20.
7. ay: Ek gıda öğün sayısı artar, anne sütü oranı %70-80, ek gıda oranı %20-30.
8. ay: Öğün sayısı 2-3'e çıkar, anne sütü oranı %50-60, ek gıda oranı %40-50.
9. ay: Öğün sayısı 3'e çıkar, anne sütü oranı %30-40, ek gıda oranı %60-70.

Öğün Sayısı ve Anne Sütü Verme

Öğün sayısı ve anne sütü verme düzeni şu şekilde olabilir:

6. ay: 1-2 öğün ek gıda, ara öğünlerde anne sütü.
7. ay: 2 öğün ek gıda, 1-2 ara öğünde anne sütü.
8. ay: 3 öğün ek gıda, 1-2 ara öğünde anne sütü.
9. ay: 3-4 öğün ek gıda, ara öğünlerde anne sütü veya devam sütü.

Unutmayın ki her bebek farklıdır ve bu oranlar genel bir rehberdir. Bebeğinizin gelişimini ve ihtiyaçlarını izleyerek, doktorunuzla birlikte en uygun yaklaşımı belirleyebilirsiniz.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Ek Gıda Hevesi
2. 8. Ay Ek Gıda
3. Ek Gıda
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
A

Ayşe Ş. ..

11 Nisan 2026 00:49
Tadimlar 8-9 aya kadar sürüyor. Adı üstünde ek gıda bebek hazır olana kadar hep denetiyoruz.

10-11 de başladım 2 öğün isterse 3 öğün. Ama gün 3-5 defa yine anne sütü alıyor.

İlk tadimlar da anne sütü ana besin. Ek gıda tatdim için yerse verirsin. 9 aydan sonta denge değişiyor. Ek gıda sonra anne sütü gibi

Altı ayda çay kaşığı ile tadım, tadına bakacak, anne sütü ana besin.

7 ayda tadimlar bitti ise basit sebze çorbaları meyve püreleri yemek istediği kadar abartmadan zorlamadan, anne sütü hala doyuran besin. 8. Ayda aynı istedigi kadar.

9. Ayda ek gıda doyurucu olmaya başlayacak ama gıda reddi olmaması ve memeyi birden krsmemesi için yine temkinli. Yediği kadar katı gıda sonra anne sütü teklif ediyoruz açsa emiyor.

Biz şuan 11 aydayiz sabah 8 gibi uyanma 9-10 gibi kahvaltı, 11-12 gibi meme ve uyku. Uyanınca iştahı varsa öğle yenegi yoksa meyve vs saat 14-15 gibi meme ve uyku uyanınca isterse kefir vs atıştırmalık akşam babası gelince 18-19 gibi yemek 21:30 gibi meme ve uyku oluyor.
M

Melis C. ..

11 Nisan 2026 01:03

Ayşe Şahin

Tadimlar 8-9 aya kadar sürüyor. Adı üstünde ek gıda bebek hazır olana kadar hep denetiyoruz.

10-11 de başladım 2 öğün isterse 3 öğün. Ama gün 3-5 defa yine anne sütü alıyor.

İlk tadimlar da anne sütü ana besin. Ek gıda tatdim için yerse verirsin. 9 aydan sonta denge değişiyor. Ek gıda sonra anne sütü gibi

Altı ayda çay kaşığı ile tadım, tadına bakacak, anne sütü ana besin.

7 ayda tadimlar bitti ise basit sebze çorbaları meyve püreleri yemek istediği kadar abartmadan zorlamadan, anne sütü hala doyuran besin. 8. Ayda aynı istedigi kadar.

9. Ayda ek gıda doyurucu olmaya başlayacak ama gıda reddi olmaması ve memeyi birden krsmemesi için yine temkinli. Yediği kadar katı gıda sonra anne sütü teklif ediyoruz açsa emiyor.

Biz şuan 11 aydayiz sabah 8 gibi uyanma 9-10 gibi kahvaltı, 11-12 gibi meme ve uyku. Uyanınca iştahı varsa öğle yenegi yoksa meyve vs saat 14-15 gibi meme ve uyku uyanınca isterse kefir vs atıştırmalık akşam babası gelince 18-19 gibi yemek 21:30 gibi meme ve uyku oluyor.

Yaaa çok güzel yazmışsınız teşekkür ederim uzun uzun ve ayrıntılı anlattığınız için🌸 hepsini not alacağım 🌸
A

Ayşe Ş. ..

11 Nisan 2026 01:38
Hepimiz aynı yollardan geçiyoruz. Tecrübesi olanın paylaşması çok çok önemli. Bir çok şeyi denemeden yada stresini yaşamadan aynı yollardan geçen birilerinin birbirine yardımcı olması çok değerli. Stresli bir süreç insan herşeyi düşünüyor. Sizde dile getirmiş siniz. Bende elimden geldiğince yazdım. Stres yapmayın Bir gün yer bir yemez, az yer çok yer. Yerse sınır koymayın yesin dedi doktorum, su teklif edin ara ara. Kabızlığa dikkat. Başkada birşey yok Allah'ın izniyle. Allah kolaylık versin. Sağlıkla büyüsün
M

Melis C. ..

11 Nisan 2026 13:34

Ayşe Şahin

Hepimiz aynı yollardan geçiyoruz. Tecrübesi olanın paylaşması çok çok önemli. Bir çok şeyi denemeden yada stresini yaşamadan aynı yollardan geçen birilerinin birbirine yardımcı olması çok değerli. Stresli bir süreç insan herşeyi düşünüyor. Sizde dile getirmiş siniz. Bende elimden geldiğince yazdım. Stres yapmayın Bir gün yer bir yemez, az yer çok yer. Yerse sınır koymayın yesin dedi doktorum, su teklif edin ara ara. Kabızlığa dikkat. Başkada birşey yok Allah'ın izniyle. Allah kolaylık versin. Sağlıkla büyüsün

Evet baya stres yaptım, çok fazla kustuğu için kilo alımımız ilk 2 ay yavaş gitmişti çok çok az geriden geliyoruz ama artık eskisi kadar kiloyu takmıyorum sağlıklı ve mutlu olsunda, evet su da teklif edeceğim gidişata göre inşallah kabul eder çok teşekkür ederim, hepimizin bebekleri çocukları sağlıklı olsun inşallah gerisi bir şekilde halledilir, hepsi sağlıkla büyüsün inşallah ❤️

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir