Dönmüyor
146 görüntüleme
B
Büşra N. T. ..
30 Mart 2026 20:47
4. Aya girdik bebeğim dönmüyor, orta hat dışında oyuncaklara uzanmıyor 4. Ayda neler yapabilmeli bilişsel sosyal ve fiziksel gelişim olarak . Ben nasıl destekleyebilir?

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
30 Mart 2026 20:47
4 aylık bebeklerde genellikle belirli gelişim adımları görülür. Bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişim olarak şu noktalara dikkat edilebilir:
Fiziksel Gelişim:
- Başını dik tutma ve kontrol etme
- Kollarını ve bacaklarını hareket ettirme
- Destekle oturma
- Yavaş yavaş dönmeye başlaması (sola veya sağa)
- Oyuncaklara uzanma ve onları takip etme
Bilişsel Gelişim:
- Işık, renk ve seslere tepki verme
- Yüzleri ve oyuncakları izleme
- Hafızasında eşyaları ve insanları saklama
Sosyal Gelişim:
- Gülümseme
- Ses çıkarma ve tepkiler
- İletişim kurmaya çalışma
Eğer bebeğiniz 4 aylıkken henüz dönmüyor ve orta hat dışındaki oyuncaklara uzanmıyorsa, ona destek olmak için şu adımları alabilirsiniz:
1. Tummy Time (Karın Üstü Zamanı): Bebeğinizin karın üstü yatmasını sağlayarak başını dik tutma ve kontrol etme becerilerini geliştirebilirsiniz.
2. Oyuncaklarla Teşvik: Bebeğinizin dikkatini çekmek için renkli oyuncaklar ve çıngıraklar kullanabilirsiniz. Oyuncakları yavaşça hareket ettirerek göz takip becerilerini teşvik edebilirsiniz.
3. Dönme Egzersizleri: Bebeğinizin sağına veya soluna doğru dönmesini sağlamak için hafifçe itebilir veya oyuncaklarla yönlendirebilirsiniz.
4. Günlük Aktiviteler: Bebeğinizle konuşarak, ona dokunarak ve göz teması kurarak sosyal gelişimini destekleyebilirsiniz.
5. Profesyonel Destek: Eğer gelişim geriliği endişeleriniz varsa, bir pediatriste danışarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Her bebek farklıdır, bu nedenle gelişim hızları da değişiklik gösterebilir. Endişeleriniz varsa, bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. 4 Aylık Etkinlik
2. 4 Aylık Bebek Aktivitesi
3. Meme Reddi
Fiziksel Gelişim:
- Başını dik tutma ve kontrol etme
- Kollarını ve bacaklarını hareket ettirme
- Destekle oturma
- Yavaş yavaş dönmeye başlaması (sola veya sağa)
- Oyuncaklara uzanma ve onları takip etme
Bilişsel Gelişim:
- Işık, renk ve seslere tepki verme
- Yüzleri ve oyuncakları izleme
- Hafızasında eşyaları ve insanları saklama
Sosyal Gelişim:
- Gülümseme
- Ses çıkarma ve tepkiler
- İletişim kurmaya çalışma
Eğer bebeğiniz 4 aylıkken henüz dönmüyor ve orta hat dışındaki oyuncaklara uzanmıyorsa, ona destek olmak için şu adımları alabilirsiniz:
1. Tummy Time (Karın Üstü Zamanı): Bebeğinizin karın üstü yatmasını sağlayarak başını dik tutma ve kontrol etme becerilerini geliştirebilirsiniz.
2. Oyuncaklarla Teşvik: Bebeğinizin dikkatini çekmek için renkli oyuncaklar ve çıngıraklar kullanabilirsiniz. Oyuncakları yavaşça hareket ettirerek göz takip becerilerini teşvik edebilirsiniz.
3. Dönme Egzersizleri: Bebeğinizin sağına veya soluna doğru dönmesini sağlamak için hafifçe itebilir veya oyuncaklarla yönlendirebilirsiniz.
4. Günlük Aktiviteler: Bebeğinizle konuşarak, ona dokunarak ve göz teması kurarak sosyal gelişimini destekleyebilirsiniz.
5. Profesyonel Destek: Eğer gelişim geriliği endişeleriniz varsa, bir pediatriste danışarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Her bebek farklıdır, bu nedenle gelişim hızları da değişiklik gösterebilir. Endişeleriniz varsa, bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. 4 Aylık Etkinlik
2. 4 Aylık Bebek Aktivitesi
3. Meme Reddi
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
B
Beyza
30 Mart 2026 21:02
Benim kızım 7. Ayda döndü 9. Ayda emekledi çok erken daha sırası gelince kendi gelişim hızına göre olacaktır bence

Latife K.
31 Mart 2026 00:38
Sanki [6.aya](6.aya) kadar beklemek lazımdı. O zaman tam anlamıyla dönmeler oluyor. Ben hep böyleydim bebeğim [5.ayda](5.ayda) dönmeye başladı. Sağ sola siz döndürüp alıştırabilirsiniz. Ama her bebek farklı gelişim hızında ilerliyor. Bu duruma da bebeğiniz karar verecek🌸
A
Ayşe K.
31 Mart 2026 18:33
İnstagram da 3 ayda dönen 4 ayda emekleyenleri görünce benim de moralim bozulmuştu, üniversite de pediatrik fizyoterapist sırt üstünden yüzüstüne dönme 6_8 ay arası demişti dediği gibi de oldu kızım 6.5 aylıkken döndü, şu an 7 aylık bir haftadır hızlandırdı dönme işini. Oyuncaklara da öyle daha yeni oynuyor. Dç dr fatih tekin instagram dan takip et istersen
G
Gülten A.
8 Nisan 2026 12:02
Benimki de 4 aylık gülüyor kahkaha stıyor oyuncakları tutmaya çalışma ağzına götürme var ama dediğiniz gibi dönmüyor ki pek dönmeye de çalışmıyor tummy time hiç sevmiyor sürekli kucakta durmak istiyor bakalım ne zaman dönecek🤣
İ
İpekkkk
8 Nisan 2026 12:30
Benim ilk kızım altı aylıkken döndü o da bizim çabalarımızla yani destekleyerek ikinci kızım da şu an beş aylıkken dönmeye başladı ama ben bir aydır dönme egzersizleri yaptırıyorum zaten sağa sola hani dönmesi için şu anda sadece sağa doğru dönüyor sola doğru henüz dönmüyor çift taraflı yani ama acele etmeyin yani size de bağlı bu hareket ettirmenize bağlı yani desteklemenizi kendi haline bırakırsanız o süreç biraz uzayaabiliyor