Dil ve Konuşma Terapisi
2718 görüntüleme

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
26 Temmuz 2026 00:14
Babysfer ailesi, değerli ebeveynler, herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. 🌸
Çocuğunuzun dil-konuşma gelişimine dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamak için buradayım. ✨
Çocuğunuzun konuşmasının yaşıtlarından geride olduğunu mı düşünüyorsunuz?
Çocuğunuz bir süredir konuşmasında takılmaya, kekelemeye mi başladı?
Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğiniz konusunda merak ettiğiniz şeyler mi var?
Çocuğunuz büyüdü, okula başladı ama okumayı öğrenmede zorluk mu yaşıyor?
Gelin birlikte sorularınıza, kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulalım, bilgilenelim, bilinçlenelim, gelişelim ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetelim. 🎉
Zaman zaman soru kutucuğu, yeni konu açıyorum çünkü öncekilerin altı fazlaca kalabalıklaşıyor. Eğer önceden yanıtlamadıysam, sorunuz gözümden kaçtıysa tekrardan buraya yazabilirsiniz. 🌸
https://www.instagram.com/p/DX_QDZnilIu/?igsh=MWlrYnBqbjc1ODM4cw==
Çocuğunuzun dil-konuşma gelişimine dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamak için buradayım. ✨
Çocuğunuzun konuşmasının yaşıtlarından geride olduğunu mı düşünüyorsunuz?
Çocuğunuz bir süredir konuşmasında takılmaya, kekelemeye mi başladı?
Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğiniz konusunda merak ettiğiniz şeyler mi var?
Çocuğunuz büyüdü, okula başladı ama okumayı öğrenmede zorluk mu yaşıyor?
Gelin birlikte sorularınıza, kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulalım, bilgilenelim, bilinçlenelim, gelişelim ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetelim. 🎉
Zaman zaman soru kutucuğu, yeni konu açıyorum çünkü öncekilerin altı fazlaca kalabalıklaşıyor. Eğer önceden yanıtlamadıysam, sorunuz gözümden kaçtıysa tekrardan buraya yazabilirsiniz. 🌸
G
Gülistan Ö.
3 Ağustos 2026 21:48
Merhaba Merve hanım. Kızım 3 yaş. Ara ara kekemelik oluyordu geçiyordu normal demiştiniz. Bu ara biraz uzun sürdü özellik A harfli kelimeleri çıkarmakta zorlanıyor takılıyor Aaaa diye uzatıyor. Ne yapmam lazım? Ne zamana kadar sorun teşkil etmiyor
N
Nesrin
3 Ağustos 2026 21:50
Merhaba oğlum 26 aylık bütün hayvan seslerini çıkarabiliyor 10a kadar sayıyor sadexe harfleri net cikaramiyor mesela cay yerine day diyor cümle yok sadece baba gel diyebiliyor bune diye hiç soru sorma alışkanlığı yok hı diye parmaygiyla göstererek soruyo istediğimiz her şeyi getirip goturuyo bizi anliyo komutlarda da sıkıntı yok sadece cümle için nasıl alıştırmalar yapmak gerekir
S
Sümeyye B.
3 Ağustos 2026 21:51
Merhaba 23 aylık oğlum anne baba dede abla hoppala mama ver aç var amca isimleri vb çoğu şeyleri söylüyor ama ikili kelime olarak sadece su içicem diyor sizde gelişim için nasıl 2 3 saatliğine anaokula vermeyi düşünüyorum 1 2 3 kadar sayabiliyor dediğim çoğu şeyleri anlıyor
Ç
Çınar S.
5 Ağustos 2026 19:00
Merve hanım merhabalar 21 aylık ikizlerim var ikiside erkek bir oğlum için aile hekimi çocuk Ergen psikiyatri ye yönlendirdi ve götürdüm doktor hanım dedi ki otizm diyemem ama riskli dedi ekranı kestik ekran maruziyetinden kaynaklı olduğunu konuşmuyordu yani mama dede baba gıdı gıdı diyor göz teması var alkış yapıyor bay bay yapıyor sadace akranlarıyla oynamak istemiyor kuzenleriyle aynı ay 1 yaş var son gittiğimde beraber kum oynarken görmüştüm. Birde ayak ucunda yürüyor ikiside
E
Esra T. D.
5 Ağustos 2026 23:00
Merve hanım merhaba, oğlum doğumda Hipoksiye bağlı Epileptik Nöbet geçirdi,45 günlükken Luminaletten'i bıraktı ve ikinci bir nöbet hiç olmadı. 7 aylıkken anne diyerek başladı ve [8.aya](8.aya) geldiğimizde bizi görünce anne, baba diyip, yemek görünce mama diyordu. Bu durum ilerledi ve 10 aylıkken 25 kelimesi ve 2'li cümleleri başladı. Babası gidince baba gitti, su isteyince fu ver, bir şeyi attığı zaman men attım, oyuncak ver al vs diyerek oynarken anne/baba al ya da anne/baba ver diye oynuyorduk. 15 aylık şu an 40 civarı kelimesi var hayvan sesleri dahil, 2'li cümleleri devam ediyor ama bir iki haftadır ümit amca gitti diyoruz mesela Mümit amca dittiii diy or, muz ister misin diyince anneee mus ver diyor vs bu şekilde 3 4 cümle edinmeye başladı. Aşırı iyi bir gözlemci kişileri tanımadan gitmiyor mesafeli felan davranıyor ve bununla beraber emin olmadığı kişilerin yanında konuşmuyor da. Dil gelişimi sizce nasıl ve dışarda suskun eve konuşkan bir çocuk olmasının sebebi ne olabilir sizce?
L
Leyla Ş.
6 Ağustos 2026 00:43
Merhabalar oğlum 3 yaşında daha önce konuşma problemi olmamasına rağmen bir anda kekelemeye başladı ne yapmam gerekiyor
M
Meşkule B.
6 Ağustos 2026 01:01
Kızım 14 aylık söyleyebildiği kelime sadece baba farklı kelimeler söylüyorum her gün dede mama gibi ama hiç bir şekilde söylemiyor dediklerimi komutlarımı anlayabiliyor alkış bay bay gel gel bunları yapıyor başka bir kelime söylemediği için endişeleniyorum ne yapabilirim
T
Türkan ..
6 Ağustos 2026 01:13
Türkan hanım merhaba. Öncelikle ekranı tamamen kesmeliyiz. Ekran olduğu sürece istediğimiz gelişimi göremeyiz. Psikolojik durumlar için bir çocuk psikiyatristine başvurmanızı öneririm. Eğer stres faktörü ortadan kalktığında dil-konuşma gelişimi ilerlerse bu noktada bir terapi gerekmez ama eğer psikolojik faktörler halledildiğinde hala konuşması ilerlemediyse bu noktada bir dil ve konuşma terapistine başvurmak önem taşır. 🌸
N
Nihal K. ..
6 Ağustos 2026 15:27
Merhaba Merve Hanım,
Kızım neredeyse 21 aylık olacak, 30-35 kelime var. Ama bunları iletişimde kullanmıyor. Sadece yemek için gelip mama diyor. Anne diye seslenme de yok. Gelip çekiştirme devam ediyor. 1-2 haftadır konuşmaya çalışırken eliyle çenesini ellediği dikkatimi çekti sanki anlatmaya çalışıyor ama anlatamıyor gibi. Gün için yaptığımız her şeyi ona çeşitlendirerek söylemeye çalışıyorum. Bak su anne sana su veriyor gibi. Sosyal olarak erkeklerden özellikle orta yaşlı insanlardan çok çekiniyor tabi eskiye göre baya azaldı ama kısmende olsa devam ediyor. Gün içinde onu çok konuşturmaya çalışıyorum ama maalesef olmuyor ve aşırı kafaya takmış durumdayım. Doktoru 24 ayını bekleyelim demişti 1,5 yaş kontrolünde. Siz ne önerirsiniz?
Kızım neredeyse 21 aylık olacak, 30-35 kelime var. Ama bunları iletişimde kullanmıyor. Sadece yemek için gelip mama diyor. Anne diye seslenme de yok. Gelip çekiştirme devam ediyor. 1-2 haftadır konuşmaya çalışırken eliyle çenesini ellediği dikkatimi çekti sanki anlatmaya çalışıyor ama anlatamıyor gibi. Gün için yaptığımız her şeyi ona çeşitlendirerek söylemeye çalışıyorum. Bak su anne sana su veriyor gibi. Sosyal olarak erkeklerden özellikle orta yaşlı insanlardan çok çekiniyor tabi eskiye göre baya azaldı ama kısmende olsa devam ediyor. Gün içinde onu çok konuşturmaya çalışıyorum ama maalesef olmuyor ve aşırı kafaya takmış durumdayım. Doktoru 24 ayını bekleyelim demişti 1,5 yaş kontrolünde. Siz ne önerirsiniz?
Z
Zanapkr
7 Ağustos 2026 09:37
Merhaba kızım 22 aylık 15 civarı sadece sözcük var 2 li cümle yok birde çok konuşmuyor nadir ağzından kelimeler çıkıyor kızım 37 haftada 3 haft gelişim gerilğyle doğdu bunun etkisi olablir mi ya da sonrasında düzelir mi Bn nasıl bir önem ve destek almayalım lütfen bilgilendirirseniz çok memnun olurum
S
Selen A.
8 Ağustos 2026 19:23
Merhaba Merve hanım daha önce 15 aylık için görüşmüştük 18 ayda kelime artmadıysa 24 ayı bekleyip ikili cümlelere bakmamızı söylemiştiniz. Şu an 18 aylık sadece mamama babababa diyor arada bir halen anlamlı kelimeler yok tek söylediği şey meme. Hep hıh diye ses çıkartarak ve işaret ile göstererek iletişim sağlıyor. Duymasın veya algılamasını bir sorun yok şunu getir bunu yap dediğimiz zaman her şeyi yapıyor getiriyor fakat kelime yok. Bu durumda ne yapmamızı önerirsiniz
S
Simge Ö.
10 Ağustos 2026 01:06
Merve hanım merhaba, oğlum 28 aylık 2 3 ay önce ekranı kestik bir haftadır ara ara verdik hasta olduğu için huysuzdu. Şuan oğlum vücudundaki el ayak parmak diş ağız kulak burun göz kaş saç hepsini biliyor ve gösteriyor. Kelime sayısı ekran önce maalesef 10 falandı şuanda her geçen gün 3 5 kelime ekliyor 50 küsur kelimesi vardır ama bizim söylediğimiz her kelimeyi anlıyor akrabalarını biliyor isimlerini biliyor gösteriyor. 9 rengi net olarak biliyor bir kaçını söylüyor. Akran kıştan dolayı görmüyordu artık haftada 3 4 gün 2 şer saat en az görüyor komşu çocukları ve aktif çok şükür. Gerideydi biliyorum peki şuanki durumu nasıl?
O
O.T.
Premium Üye
10 Ağustos 2026 02:08
Merhaba oğlum 17 aylık şu an 25 kelimeyi kendiliğinden söylüyor . 10 kelimeyife bazen koşula uygun söylüyor ya da ben adın ne deyince memo diyor veya kedi nasıl ses çıkarır deyince mio diyor vs o 10 kelimeyide anlamlı saymam gerekir mi?
V
Vusala R.
10 Ağustos 2026 15:58
Merhaba Azerbeycandan selamlar ,kizim 27 aylik șuan hic [konusmuyo.komutlari](konusmuyo.komutlari) anliyor. mama su,nene,no gibi sozler soyluyor. Ben kisa sozleri de soyledikde soyluyo bazilarini 2ci defa yine soyluyorum ama tekrarlamiyo . kendi dilinde konusuyo anlasilmiyor bir seyler istediginde sinirleniyor ,yemeyini ancak telefonla [yiyor.Nasil](yiyor.Nasil) bir yol almaliyim hocam
G
Gamze Ç.
12 Ağustos 2026 12:24
Dil terapisine en erken hangi ayda başlayabiliriz ya da başvurabiliriz
S
Semra Ü.
12 Ağustos 2026 17:05
5 yaş konuşmada kekleme gibi cümleler oluyor sık değil konuşmada heyecanlanıyor neler yapmalıyım
E
Esra T. D.
12 Ağustos 2026 17:14
Merhaba oğlum 17 aylık şu an 25 kelimeyi kendiliğinden söylüyor . 10 kelimeyife bazen koşula uygun söylüyor ya da ben adın ne deyince memo diyor veya kedi nasıl ses çıkarır deyince mio diyor vs o 10 kelimeyide anlamlı saymam gerekir mi?
B
Büşra ..
16 Ağustos 2026 22:53
Kızım 2 yaşına girecek 2 cümleler kuruyor şu nerde anne baba gel git ya da tamam anne derken ta anne teşekkür ederken te anne diyor kendi kendine yemeğini yiyor çatal kaşık kullanarak 50 den sonra saymayı bıraktım ama 100 civarı kelimesi var 2 4 6 diye saymayı biliyor 10 tane renk biliyor alkış baybay öpücük bunları zaten yapıyor ama yap deyince yada ısrar edince yapmıyor hayvan seslerini isimleriyle beraber söylüyor aslan roar tedi mav gibi. Dediğim herşeyi anlıyor hayır dediğimde yapmıyor yada herhangi bir komuta uyuyor sizce gelişimi nasıl
O
O.T.
Premium Üye
16 Ağustos 2026 23:02
Konunun uzmanı olmamakla beraber bizim gittiğimiz Gelişimsel Pediatri uzmanı saymamızı söylemişti
E
Esra D.
17 Ağustos 2026 11:37
Merhaba Merve hanım. Oğlum 32 aylık. Konuşmadı gayet iyi. 4-5 kelimelik cümleler kullanıyor hatta bazen 6 kelimelik cümle bile kullanabiliyor. Ama bu bikaç gündür baba derken kendini kasıyor gibi sanki kekelemeye başlamış gibi anlam veremedik neden böyle birden oldu diye. Bu geçici bi süre midir yoksa dil terapistine gitmemiz gerekir mi. Bu durum bizi korkuttu bu kekemelik ilerler mi ne olur. Ailemizde hiç kekeme olan kimse de yok genetik olarak diye düşünsek o da değil. Ne yapmamız gerekiyor cevap verirseniz çok mutlu olurum.
Yükleniyor...