Dil ve Konuşma Terapisi

2715 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 00:14
Babysfer ailesi, değerli ebeveynler, herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. 🌸

Çocuğunuzun dil-konuşma gelişimine dair merak ettiğiniz soruları yanıtlamak için buradayım. ✨

Çocuğunuzun konuşmasının yaşıtlarından geride olduğunu mı düşünüyorsunuz?

Çocuğunuz bir süredir konuşmasında takılmaya, kekelemeye mi başladı?

Çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğiniz konusunda merak ettiğiniz şeyler mi var?

Çocuğunuz büyüdü, okula başladı ama okumayı öğrenmede zorluk mu yaşıyor?

Gelin birlikte sorularınıza, kafanızdaki soru işaretlerine yanıt bulalım, bilgilenelim, bilinçlenelim, gelişelim ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetelim. 🎉

Zaman zaman soru kutucuğu, yeni konu açıyorum çünkü öncekilerin altı fazlaca kalabalıklaşıyor. Eğer önceden yanıtlamadıysam, sorunuz gözümden kaçtıysa tekrardan buraya yazabilirsiniz. 🌸

https://www.instagram.com/p/DX_QDZnilIu/?igsh=MWlrYnBqbjc1ODM4cw==
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 00:45
Melike Gece
Teşekkür ederim Merve hanım evimizde televizyon sadece bebeğimiz uyuduğu zaman açılıyor telefonda tabi ki gün içerisinde benim elime aldığım oluyor fakat yoğun değil 2-3 dakikalık anca ama ailelerimiz şehir dışında olduğu için görüntülü görüşme biraz fazla yapılıyor, görüntülü görüşme etkiler mi ?
Görüntülü görüşmeler ekran maruziyeti sayılmaz Melike hanım, ayrıca harikasınız, ekran vermeyerek, çocuğunuz uyanıkken açmayarak çok güzel bir şey yapıyorsunuz, bilinçli olmanız harika, çok tebrik ederim gerçekten içtenlikle. 🌸
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 00:47
Merve Kiraz
Merve hanım merhaba kızım 30 aylık ve çok güzel konuşuyordu ama bir anda kekelemeye başladı . İ , e, h, a harflerinde oluyor. Bazen azalıyor bazen artıyor yaklaşık bir haftadır var napabilirim ?
Merve hanım merhaba. 3 yaş civarı ortaya çıkan kekemeliğe ‘gelişimsel kekemelik’ diyoruz ve kalıcılaşmaması için sizin yaklaşımınız çok önemli. Ben 1-2 seanslık aile bilgilendirmesi almanızı öneririm. Benden online almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Bu süreçte konuşmanızı yavaşlatmanızı öneririm, çocuğunuzu sabırla dinleyin ve onun yerine cümlesini tamamlamayın lütfen. 🌸

S

Seyhan G.

26 Temmuz 2026 00:49
Merhaba merve hanım. Kızım 20 aylık anne baba mama dede hav miyav gibi kelimeleri söyleyebiliyor ikili kelime yok sizce geride mi kaldı yoksa normal mi
C

Cansel t. ..

26 Temmuz 2026 00:51
Merhaba merve hanım benım 3 yasındakı oglum bazı kelımelerı cıkartamıyor örnegım r gıbı konustukları anlaşılmıyor ekranı tamamıyla kaldırık ve öyle konuşmak ıstıyor cunku cok ekran bagımlısydı ne gıbı seyler yaparsam düzelır yasıtları gıbı konuşmasına
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 00:54
Cansel tunçay
Merhaba merve hanım benım 3 yasındakı oglum bazı kelımelerı cıkartamıyor örnegım r gıbı konustukları anlaşılmıyor ekranı tamamıyla kaldırık ve öyle konuşmak ıstıyor cunku cok ekran bagımlısydı ne gıbı seyler yaparsam düzelır yasıtları gıbı konuşmasına
Cansel hanım merhaba. Eğer konuşma anlaşılırlığı düşükse hızlı bir şekilde terapiye başlamak çok faydalı olacaktır, erken dönemde alınan terapi hızlıca etki eder. Ekranı kesmeniz çok iyi olmuş. Bol bol kitap okumanızı öneririm. 🌸

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 00:55
Seyhan Gülseren
Merhaba merve hanım. Kızım 20 aylık anne baba mama dede hav miyav gibi kelimeleri söyleyebiliyor ikili kelime yok sizce geride mi kaldı yoksa normal mi
Seyhan hanım merhaba. 24 aya kadar gelebilir ikili basit birleşimler. Bu süreçte siz bol bol ikili cümle kurun ki çocuğunuz duysun, ne kadar fazla duyarsa kendisi de o hızla edinir ve ikili cümleler kurmaya başlar. Bol bol kitap okuyabilirsiniz bu süreçte aynı zamanda. 🌸

M

Merve K.

26 Temmuz 2026 00:57
Merve Kılıç
Merve hanım merhaba. 3 yaş civarı ortaya çıkan kekemeliğe ‘gelişimsel kekemelik’ diyoruz ve kalıcılaşmaması için sizin yaklaşımınız çok önemli. Ben 1-2 seanslık aile bilgilendirmesi almanızı öneririm. Benden online almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Bu süreçte konuşmanızı yavaşlatmanızı öneririm, çocuğunuzu sabırla dinleyin ve onun yerine cümlesini tamamlamayın lütfen. 🌸

Merve hanım normal bir durum mu peki ? Zamanla geçebilecek birşey mi
C

Cansel t. ..

26 Temmuz 2026 01:02
Merve Kılıç
Cansel hanım merhaba. Eğer konuşma anlaşılırlığı düşükse hızlı bir şekilde terapiye başlamak çok faydalı olacaktır, erken dönemde alınan terapi hızlıca etki eder. Ekranı kesmeniz çok iyi olmuş. Bol bol kitap okumanızı öneririm. 🌸

Cok teskkür ederım 
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 01:05
Merve Kiraz
Merve hanım normal bir durum mu peki ? Zamanla geçebilecek birşey mi
Dediğim gibi kalıcılaşma ihtimali olan bir durum. Bu nedenle erken dönemde bir destek almayı önemli görüyorum. Çocuk birebir seansa alınmak zorunda değil, aileyle 1-2 seans görüşülerek süreç yönetilebilir, gerekirse çocukla da seanslar yapılır ve kalıcılaşmaması için terapi süreci yürütülür. 🌸
G

Gamze G.

Premium Üye
26 Temmuz 2026 07:30
Hocam merhabalar oğlum 3yaşında su yerine fu diyor s harfi ile başka şeyler söylüyor ama su da düzeltme yapamıyor ne yapabilirim
N

Nurdan H.

26 Temmuz 2026 07:34
merhabalar. Kızım 1. sınıfı bitirdi. ama okumada yavas okuyor ve kelimeler belirgin olmasa da heceleyerek okuyor. okuma sırasında kelimelerde olmayan heceler ekliyor ya da var olanları okumadan atlıyor. b ve d harflerinde zaman zaman zorluk yaşıyor. matematikte iyi ama okuma esnasında kelime ekleme veya atlamayı çözemiyorum. öneriniz var mi
Dilan K. .

Dilan K. ..

Premium Üye
26 Temmuz 2026 07:35
Merve hanım merhaba kızım 15 aylık anneye an babaya ba mama arıya vızz möö miyav havhav diyo anlamsız bir çokta kelimesi var çay diyo ilginç 😂 geride mi kaldı acaba
E

Eser G.

26 Temmuz 2026 09:49
Teşekkürler
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 11:34
Dilan Kütri
Merve hanım merhaba kızım 15 aylık anneye an babaya ba mama arıya vızz möö miyav havhav diyo anlamsız bir çokta kelimesi var çay diyo ilginç 😂 geride mi kaldı acaba
Merhaba Dilan hanım. Eğer saydığınızda tutarlı olarak aynı şeyi aynı üretimle adlandırıyorsa (örneğin size her zaman ‘an’ demesi gibi) bunları birer sözcük olarak sayarız. Burada önemli olan şey her zaman, farklı zamanlarda farklı ortamlarda aynı şeyi aynı şekilde adlandırması. Eğer bu şekilde saydığınızda 3 ve üzeri sözcüğü varsa yaşından beklenen gelişimle uyumlu diyebilirim. 🌸

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 11:37
Nurdan Han
merhabalar. Kızım 1. sınıfı bitirdi. ama okumada yavas okuyor ve kelimeler belirgin olmasa da heceleyerek okuyor. okuma sırasında kelimelerde olmayan heceler ekliyor ya da var olanları okumadan atlıyor. b ve d harflerinde zaman zaman zorluk yaşıyor. matematikte iyi ama okuma esnasında kelime ekleme veya atlamayı çözemiyorum. öneriniz var mi
Merhaba Nurdan hanım. Ben hızlıca bir dil ve konuşma terapistine başvurup disleksi değerlendirmesi yaptırmanızı öneririm. Dil ve konuşma terapistleri doktor yönlendirmesi olmaksızın disleksi değerlendirmesi ve terapisi yapabilir, yönetmelikte bu şekildedir. Elbette tanıyı çocuk psikiyatristi koyar ama o noktaya gelene kadar kapsamlı ve detaylı bir değerlendirme yaptırmak faydalı olacaktır. Bence bir değerlendirilsin, eğer bir geriden gelme durumu fark edilirse en erken şekilde müdahale edilsin çünkü yaş ilerledikçe müdahalenin etkililiği düşüyor ve maalesef çocuğun akranlarını yakalama oranı azalıyor. 🌸

https://www.instagram.com/reel/DQsNt4nDHQV/?igsh=MTh6MHZuZWs0czN5eQ==
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 11:41
Gamze Gürbüz
Hocam merhabalar oğlum 3yaşında su yerine fu diyor s harfi ile başka şeyler söylüyor ama su da düzeltme yapamıyor ne yapabilirim
Merhaba Gamze hanım. Su özelinde ‘f’ şeklinde genellemiş yani o şekilde edinmiş olabilir, bu noktada siz bu kelimeyi söylerken biraz daha abartılı, dikkat çekici, eğlenceli şekilde sesletebilirsiniz. Annece konuşma gibi düşünün, dümdüz ‘su iç’ demek yerine ‘sssuuu iç’ gibi söyleyebilirsiniz. Ama şöyle bir nokta var, farklı seslerde de sizin kulağınızı tırmalamayan, size normal gelen ama aslında tipik olmayan üretimler yapıyor olabilir. Bu noktada bir dil ve konuşma değerlendirmesi yaptırmak faydalı olabilir. Hatalı üretilen sesler ilerleyen dönemlerde okuma öğreniminde dahi problemler yaratabiliyor çünkü. 🌸

https://www.instagram.com/reel/Da5tA4ws5_P/?igsh=dWIyczl2MWhuY3o=
G

Gizem Ö.

26 Temmuz 2026 14:38
Merve hanım merhaba bebeğim 16 aylık babıldama dışında net kelimesi yok aktif tv izliyor elimden geldiği kadar tv yi azaltmaya çalışıyorum oyun evine parka dışarıya götürüyorum oyuncaklarla oyun oynuyoruz kitap okuyoruz ama iletişim güçlüğü çekiyoruz ben ne yapacağımı bilmiyorum artık kitap okuyunca bakıp bakıp ağlıyor oyuncakları ağzına götürüyor asla amacına uygun oynama yok bizi taklit etmiyor göz temasımız var bazen daldığı bişi varsa oyuncak tv gibi asla seslenince bakmıyor herşeyden çabuk sıkılıyor etkinlik vs yapamıyoruz çünkü herşeyi ağzına götürüyor oyun evlerinde akranlarla oynamıyor kucağımdan hareket etmiyor ağlıyor sürekli konuşma yok istediğini parmağıyla gösteriyor ama
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Temmuz 2026 15:04
Gizem Öztürk
Merve hanım merhaba bebeğim 16 aylık babıldama dışında net kelimesi yok aktif tv izliyor elimden geldiği kadar tv yi azaltmaya çalışıyorum oyun evine parka dışarıya götürüyorum oyuncaklarla oyun oynuyoruz kitap okuyoruz ama iletişim güçlüğü çekiyoruz ben ne yapacağımı bilmiyorum artık kitap okuyunca bakıp bakıp ağlıyor oyuncakları ağzına götürüyor asla amacına uygun oynama yok bizi taklit etmiyor göz temasımız var bazen daldığı bişi varsa oyuncak tv gibi asla seslenince bakmıyor herşeyden çabuk sıkılıyor etkinlik vs yapamıyoruz çünkü herşeyi ağzına götürüyor oyun evlerinde akranlarla oynamıyor kucağımdan hareket etmiyor ağlıyor sürekli konuşma yok istediğini parmağıyla gösteriyor ama
Merhaba Gizem hanım. 12-15 ayda babıldamaların azalıp ilk sözcüklerin gelmesini bekleriz, bahsettiklerinize bakarsak ekrandan kaynaklandığını düşündüm ilk olarak. Ekranı tamamen kesmenizi öneririm, istikrarlı olmanız ve tamamen kesmeniz, geri adım atmamanız önemli. Ekranı tamamen kestikten sonra 1 ay içerisinde kelimeler gelmezse de zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yani 18 aylık olduğunda hala kelimesi yoksa vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapisti desteği alın. Bu süreçte sosyalleşmeye, oyunlar oynamaya, kitap okumaya devam etmeye çalışın. Onun haricinde müzik dinleyebilir ve şarkılara eşlik edebilirsiniz, bu da faydalı olacaktır bu süreçte. Onun haricinde oyun ve etkinlik önerilerim için sayfama ve yazdığım el kitabıma bakabilirsiniz. 🌸

A

Aleyna Ö. A.

26 Temmuz 2026 21:23
Oğlum 21 aylık kelime saayısı 7 8 tane filan sürejli kitap okuyoruz konusuyoruz ama ögrendiği kelimeleri de arada bir unutuyor söylemeyi bırakıyor sosyal bir çocuk her seyi anlıyor yapıyor ama konusma konusunda ilerleyemiyoruz
S

Seda Y. ..

26 Temmuz 2026 21:40
Merhabalar 4 buçuk yaşında oğlum var ve tam 3 ay olmak üzere kekemelik başladı ay içinde 10 gün düzgün konuşuyor 10 gün kekeme ilk başta ba ba ba baba diyodu mesela son 15 gündür de sanki iç çekerek başlıyo cümleye ve zorlanıyo
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir