Ay Ay Genel Gelişim Göstergeleri 🙏🏼
3718 görüntüleme

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
19 Eylül 2025 11:09
Uzman Çocuk Gelişimci Mine KARA DUMAN👩🏽🦱
Sizlerle çocuğunuzun ayına göre birtakım temel gelişim göstergelerini paylaşmak istedim😊 Görüyorum ki sosyal medya etkisiyle herkesin belirli alanlarda kaygıları oluyor. Lütfen sosyal mecraları baz almayalım ve asla kıyas yapmayalım. Unutmayalım ki HER ÇOCUK BİRİCİKTİR ve her çocuk KENDİ HIZINDA GELİŞİR👶🏻
👶 0–3 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını kısa süreli de olsa dik tutabilir.
Karnının üstündeyken başını yanlara çevirebilir.
Elleri genellikle yumruk şeklindedir.
Sosyal ve Duygusal:
Tanıdık seslere ve yüzlere tepki verir.
Gülümsediğinde karşılık alırsa tekrarlar (sosyal gülümseme başlar – 6–8 haftalıkken).
Dil ve İşitsel:
Ani seslere irkilir (örn. kapı çarpması).
Ağlama ve seslerle ihtiyaçlarını belirtir.
Sesin geldiği yöne doğru başını çevirir.
👶 4–6 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını sabit ve kontrollü şekilde tutabilir.
Yüzüstü yatarken dirsekleriyle kendini kaldırabilir.
Eline aldığı nesneleri ağzına götürür.
Kasıtsız dönebilir (sırt üstünden yüzüstüne veya tersi).
Sosyal ve Duygusal:
Kendi görüntüsüne aynada ilgi gösterir.
Tanıdık kişilerle gülümser ve ilgilenir.
“Yabancı kaygısı” yavaş yavaş baş göstermeye başlar.
Dil ve İşitsel:
“Aguu”, “guu” gibi sesler çıkarır (babıldama).
Kendi sesini dinlemekten keyif alır.
İsmi söylendiğinde tepki verebilir.
👶 7–9 Ay Arası
Motor Gelişim:
Dönmeyi öğrenmiştir (iki yönlü).
Oturabilir (ilk başta destekle, sonra desteksiz).
Nesnelere uzanır ve alabilir.
Emeklemeye veya sürünmeye başlayabilir.
Sosyal ve Duygusal:
Yabancılardan çekinme başlar.
Oyuncaklarını tanır ve tercih gösterir.
“Ce-e” gibi oyunlardan keyif alır.
Dil ve İşitsel:
“Baba, dada” gibi tekrar eden heceler çıkarır (anlamsız).
Sesle ilgi çeker, tepki bekler.
Basit komutları anlamaya başlar (“hayır”, “gel”).
👶 10–12 Ay Arası
Motor Gelişim:
Ayakta destekle durabilir, sıralayabilir.
Bazı bebekler ilk adımlarını atabilir.
Baş parmak–işaret parmağıyla küçük nesneleri tutabilir (ince motor).
Oyuncakları bilinçli şekilde bırakabilir (kontrollü bırakma gelişir).
Sosyal ve Duygusal:
“Anne, baba” gibi kelimeleri anlamlı kullanabilir.
Basit istekleri anlar ve yerine getirebilir.
“Veda” ederken el sallayabilir.
Dil ve İşitsel:
En az 1–2 anlamlı kelime söyleyebilir.
Hayır dendiğinde duraksar veya tepki verir.
Sorulduğunda tanıdık bir nesneyi gösterebilir.
Dipnot👩🏽🦱
Bunlar ortalama gelişim basamaklarıdır. Bebekler farklı hızlarda gelişirler. Bu maddelerden bazılarını erken, bazılarını ise geç yapmaları normaldir. Ancak genel olarak birkaç alanda (motor, dil, sosyal) belirgin gerilik varsa uzman değerlendirmesi önerilir.
Sizlerle çocuğunuzun ayına göre birtakım temel gelişim göstergelerini paylaşmak istedim😊 Görüyorum ki sosyal medya etkisiyle herkesin belirli alanlarda kaygıları oluyor. Lütfen sosyal mecraları baz almayalım ve asla kıyas yapmayalım. Unutmayalım ki HER ÇOCUK BİRİCİKTİR ve her çocuk KENDİ HIZINDA GELİŞİR👶🏻
👶 0–3 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını kısa süreli de olsa dik tutabilir.
Karnının üstündeyken başını yanlara çevirebilir.
Elleri genellikle yumruk şeklindedir.
Sosyal ve Duygusal:
Tanıdık seslere ve yüzlere tepki verir.
Gülümsediğinde karşılık alırsa tekrarlar (sosyal gülümseme başlar – 6–8 haftalıkken).
Dil ve İşitsel:
Ani seslere irkilir (örn. kapı çarpması).
Ağlama ve seslerle ihtiyaçlarını belirtir.
Sesin geldiği yöne doğru başını çevirir.
👶 4–6 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını sabit ve kontrollü şekilde tutabilir.
Yüzüstü yatarken dirsekleriyle kendini kaldırabilir.
Eline aldığı nesneleri ağzına götürür.
Kasıtsız dönebilir (sırt üstünden yüzüstüne veya tersi).
Sosyal ve Duygusal:
Kendi görüntüsüne aynada ilgi gösterir.
Tanıdık kişilerle gülümser ve ilgilenir.
“Yabancı kaygısı” yavaş yavaş baş göstermeye başlar.
Dil ve İşitsel:
“Aguu”, “guu” gibi sesler çıkarır (babıldama).
Kendi sesini dinlemekten keyif alır.
İsmi söylendiğinde tepki verebilir.
👶 7–9 Ay Arası
Motor Gelişim:
Dönmeyi öğrenmiştir (iki yönlü).
Oturabilir (ilk başta destekle, sonra desteksiz).
Nesnelere uzanır ve alabilir.
Emeklemeye veya sürünmeye başlayabilir.
Sosyal ve Duygusal:
Yabancılardan çekinme başlar.
Oyuncaklarını tanır ve tercih gösterir.
“Ce-e” gibi oyunlardan keyif alır.
Dil ve İşitsel:
“Baba, dada” gibi tekrar eden heceler çıkarır (anlamsız).
Sesle ilgi çeker, tepki bekler.
Basit komutları anlamaya başlar (“hayır”, “gel”).
👶 10–12 Ay Arası
Motor Gelişim:
Ayakta destekle durabilir, sıralayabilir.
Bazı bebekler ilk adımlarını atabilir.
Baş parmak–işaret parmağıyla küçük nesneleri tutabilir (ince motor).
Oyuncakları bilinçli şekilde bırakabilir (kontrollü bırakma gelişir).
Sosyal ve Duygusal:
“Anne, baba” gibi kelimeleri anlamlı kullanabilir.
Basit istekleri anlar ve yerine getirebilir.
“Veda” ederken el sallayabilir.
Dil ve İşitsel:
En az 1–2 anlamlı kelime söyleyebilir.
Hayır dendiğinde duraksar veya tepki verir.
Sorulduğunda tanıdık bir nesneyi gösterebilir.
Dipnot👩🏽🦱
Bunlar ortalama gelişim basamaklarıdır. Bebekler farklı hızlarda gelişirler. Bu maddelerden bazılarını erken, bazılarını ise geç yapmaları normaldir. Ancak genel olarak birkaç alanda (motor, dil, sosyal) belirgin gerilik varsa uzman değerlendirmesi önerilir.
E
Edanur B.
27 Mart 2026 22:22
Merhabalar. İşitme testi yaptırdınız mı? Bebeğinizin göz teması kurup kurmadığını veya hareket eden nesneleri takip edip etmediğini gözlemlediniz mi?
A
Aa
29 Mart 2026 19:16
Merhabalar mine hanım 37+4 de doğum oldu. DK 3010
Güncel kilo 8300-8400
Şu an 9 ay 2 günlük Cinsiyetle alakası var mı bilmiyorum ama erkek bebek
Sosyal becerileri göz teması vs yerinde
Komando sürünmesi yaparak ilerliyor dizlerinin üzerinde emekleme yok. U dönüşü sağa sola dönmesi vs var. Önünde yastık gibi engeller olunca sürünmeyle tırmanma yaparak üzerinden geçmeye çalışıyor tabi inerken tam bir denge sağlayamıyor. Mama sandalyesinde ya da destekli oturma minderi oturabiliyor fakat desteksiz oturamıyor hemen devriliyor. Egzersiz yapmak istiyorum mesela sıkılınca hemen yatıyor. Egzersizde istemiyor gibi. Sürünürken ilgisini çeken oyuncağı eline alıp sırt üstü yatarak oynuyor. Yani şu an için oturamaması sorun mu yoksa zamana mı ihtiyacımız var?
Güncel kilo 8300-8400
Komando sürünmesi yaparak ilerliyor dizlerinin üzerinde emekleme yok. U dönüşü sağa sola dönmesi vs var. Önünde yastık gibi engeller olunca sürünmeyle tırmanma yaparak üzerinden geçmeye çalışıyor tabi inerken tam bir denge sağlayamıyor. Mama sandalyesinde ya da destekli oturma minderi oturabiliyor fakat desteksiz oturamıyor hemen devriliyor. Egzersiz yapmak istiyorum mesela sıkılınca hemen yatıyor. Egzersizde istemiyor gibi. Sürünürken ilgisini çeken oyuncağı eline alıp sırt üstü yatarak oynuyor. Yani şu an için oturamaması sorun mu yoksa zamana mı ihtiyacımız var?

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
29 Mart 2026 19:36
Merhabalar mine hanım 37+4 de doğum oldu. DK 3010
Güncel kilo 8300-8400
Güncel kilo 8300-8400
Desteksiz oturamaması bu ayda tek başına sorun sayılmaz. Bazı bebekler önce hareket etmeye odaklanabilir. Sizin bebeğiniz de sürünme gibi davranışlara daha çok odaklanmış gibi görünüyor. Komando sürünme de normal bir basamaktır. Emekleme bazen bu evreden sonra başlar bazen hiç başlamayabilir de bu bir problem değil.
Egzersizi çoğu bebeğin sevmediğini gözlemliyorum çoğu zaman, mutlaka oyunla desteklemeye çalışın.
Normalde desteksiz oturmanın 6-9. aylar arasında kazanılması beklenir. Ancak bazen bebekler biraz daha gecikebilir. 10–11 aya kadar hâlâ oturma yoksa bir fizyoterapist değerlendirmesi veya doktorunuza danışmanız iyi olur. Şu an anlattığınız bilgiler ışığında için süreç normal görünüyor

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
29 Mart 2026 19:42
Doğduğunda işitme testinden geçti şimdi ise göz teması var odada beni gözlemleyebiliyor takip de ediyor sosyal gülümseme de var ama sese dönmüyor ortadan kaybolup seslendiğimde sesi aramıyor
Ancak 3. aya yaklaşırken sese yönelme ve özellikle sesin kaynağını arama davranışını daha sık görmeyi bekleriz. Doğumda işitme testini geçmiş olması önemli ama tek başına yeterli olmayabilir.
Bu yüzden içinizin rahat etmesi adına bir kez daha işitme değerlendirmesi yaptırmanızı öneririm. Çoğu zaman her şey normal çıkar bu testlerde ama erken kontrol her zaman avantajdır. En azından içiniz rahat eder🙏🏼🙏🏼
D
Dilan G.
29 Mart 2026 22:36
Merhabalar oğlum 2740 46cm dogdu suan 21aylık 9500 kılo boyu ıse 80cm ek gıda da çok kötü degılız esim 1 69 ben ıse 160boyundayım çok mu geride acaba
A
Aycan G.
29 Mart 2026 22:45
Merhabalar, Lütfen cevap verir misiniz ? Oglum 21 temmuz da 34 haftalik 1280 gram ve 38 cm boy ile doğdu. Şuan duzeltilmis 6.5 aylik 6050 gramm ve 65 cm boy. Sizce nasıl ? Son aylarda mukuslu kaka ve kilo alimi yavasladi alerji yok ama mukus var
D
D ..
29 Mart 2026 23:21
Merhaba hocam,
Bebeğim düzeltilmiş olarak 8 aylık, kronolojik olarak ise 10 aylık. Dönmeleri yapabiliyor, desteksiz oturuyor ancak bazen dengesini kaybedip düşebiliyor. Otururken önündeki oyuncaklara uzanıyor ve yeni yeni sürünmeye başladı. Alt iki dişi çıktı.
Babıldama henüz yok, ancak yeni yeni “buğm buğm” gibi sesler çıkarmaya başladı. Öpücük atmaya çalışıyor, ben çiğneme hareketi yaptığımda o da taklit ediyor.
Doğum kilosu 1485 gramdı, şu anki kilosu 7700 gram. Son 4 aydır kilo alımı oldukça yavaşladı; yaklaşık 4 ay önce 7150 gram civarındaydı.
Ayrıca grade 4 VUR tanısı var. Koruyucu antibiyotik olarak her akşam 2 ml Piyeloseptyl kullanıyoruz. Bulunduğumuz yerde doktor imkânı çok kısıtlı. Buradaki doktor, kilo alımının yavaşladığını söylediğimde “ilaç kullanıyor, yememesi normal” şeklinde yorum yaptı.
Gelişimi ve kilo alımı hakkında değerlendirmenizi rica ediyorum, yardımcı olabilir misiniz?
Bebeğim düzeltilmiş olarak 8 aylık, kronolojik olarak ise 10 aylık. Dönmeleri yapabiliyor, desteksiz oturuyor ancak bazen dengesini kaybedip düşebiliyor. Otururken önündeki oyuncaklara uzanıyor ve yeni yeni sürünmeye başladı. Alt iki dişi çıktı.
Babıldama henüz yok, ancak yeni yeni “buğm buğm” gibi sesler çıkarmaya başladı. Öpücük atmaya çalışıyor, ben çiğneme hareketi yaptığımda o da taklit ediyor.
Doğum kilosu 1485 gramdı, şu anki kilosu 7700 gram. Son 4 aydır kilo alımı oldukça yavaşladı; yaklaşık 4 ay önce 7150 gram civarındaydı.
Ayrıca grade 4 VUR tanısı var. Koruyucu antibiyotik olarak her akşam 2 ml Piyeloseptyl kullanıyoruz. Bulunduğumuz yerde doktor imkânı çok kısıtlı. Buradaki doktor, kilo alımının yavaşladığını söylediğimde “ilaç kullanıyor, yememesi normal” şeklinde yorum yaptı.
Gelişimi ve kilo alımı hakkında değerlendirmenizi rica ediyorum, yardımcı olabilir misiniz?
G
Gizem S.
30 Mart 2026 11:07
36+2 de dogum yaptim su an tam 2 ay 4gunluk sosyal gulumseme yok
C
Cnsubozz
31 Mart 2026 00:50
Hocam merhaba bebeğim 14 aylık ve inanılmaz huyu değişti herşeye ağlıyor dışarı çıkarırken çok zorlanıyoruz çıkmak istemiyor normalde çok severdi
öğlen uykusunu sallayarak uyur ama geceleri döne döne uyurdu son bir aydır sallanarak uyumak istiyor ve gece 2-3 saatte bir kalkıp ağlıyor gece beslenmesi yok bizde bu davranışlar atak haftası mı süreci nasıl yönetebilirim ? @Mine Duman
öğlen uykusunu sallayarak uyur ama geceleri döne döne uyurdu son bir aydır sallanarak uyumak istiyor ve gece 2-3 saatte bir kalkıp ağlıyor gece beslenmesi yok bizde bu davranışlar atak haftası mı süreci nasıl yönetebilirim ? @Mine Duman
T
Tugba A.
31 Mart 2026 08:52
hocam merhaba kız bebek DK 3300 bugün 4 aylık olduk 6400 nasıl gıdıyor sızce ebe bırazcık zayıf kalmış dedı şüphede kaldım sadece anne sütü boyu ve baş cevresı güzel
Z
Zanapkr
31 Mart 2026 16:47
Merhaba hocam kızım 37 haftalık 3 hafta gelişim geriliği ile doğdu doğum kilosu 2300 48 boy Baş çevresi 32
Şuan 18 aylık 8 kilo boy 73 baş çevresi 46
Gelişimi nasıl ne yapabiliriz lütfen yardımcı olur musunuz
Şuan 18 aylık 8 kilo boy 73 baş çevresi 46
Gelişimi nasıl ne yapabiliriz lütfen yardımcı olur musunuz
E
Emine A. ..
14 Nisan 2026 21:39
Hocam merhaba.32 haftalık 1500 Gr [doğum.Şuan](doğum.Şuan) düzeltilmiş 9 aylık 7kilo bir kız [çocuğu.Boyu](çocuğu.Boyu) 70 [cm.Hocam](cm.Hocam) üç aydır aynı [kiloda.Anne](kiloda.Anne) sütü ve ek gıda ile [besleniyor.Mama](besleniyor.Mama) biberon emzik asla [almadı.Hocam](almadı.Hocam) çok hareketli bir dişi çıktı.Emekliyor,tutunarak ayağa kalkmaya [uğraşıyor.Babıldıyor.Ama](uğraşıyor.Babıldıyor.Ama) bir türlü kilo [almıyor.Kasigi](almıyor.Kasigi) tabağı görünce ağzını [kilitliyor.Calisan](kilitliyor.Calisan) bir anne olarak gerçekten çok yoruldum artık🥺
H
Hayriye B.
15 Nisan 2026 16:25
Hocam .0glum 06.04.2023 2600gr [doğdu.şuan](doğdu.şuan) 13800gr .boyu 100cm .fakat kilosu çok zayıf [duruyor.ne](duruyor.ne) yaptıysam yemek [yediremiyorum.kilo](yediremiyorum.kilo) alması çok [yavaş.zayif](yavaş.zayif) bir bebek.b3n biraz kilo alsın [istiyorum.yeri](istiyorum.yeri) geliyor öğün de atlıyoruz fakat iştahli bir yemesi yok
K
Kevser A.
16 Nisan 2026 22:28
Merhabalar kızım 35+2 de 2650 Gr ,49 cm doğdu şuan 3,5 aylık 5150 Gr ,59 cm prematüre olduğu için her ay nöroloji ve fizik tedavi bölümüne ve sağlık ocağı kontrollerine götürüyorum ama şuanda salgın hastalıklar fazla olduğu için ayrı bir çocuk doktoruna götürmüyorum gelişim takibi için yinede doktora götürmem gerekiyor mu?
N
Nurgül ..
16 Nisan 2026 23:06
Bebeğim 9 aylık alkış, bay bay, işaret parmağı kullanımı var ellerini iki yana açıp yok yapabiliyor isme tepki var göz teması var ama sürekli araba tekerleğini çeviriyor neden olabilir?