Ay Ay Genel Gelişim Göstergeleri 🙏🏼
3719 görüntüleme

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
19 Eylül 2025 11:09
Uzman Çocuk Gelişimci Mine KARA DUMAN👩🏽🦱
Sizlerle çocuğunuzun ayına göre birtakım temel gelişim göstergelerini paylaşmak istedim😊 Görüyorum ki sosyal medya etkisiyle herkesin belirli alanlarda kaygıları oluyor. Lütfen sosyal mecraları baz almayalım ve asla kıyas yapmayalım. Unutmayalım ki HER ÇOCUK BİRİCİKTİR ve her çocuk KENDİ HIZINDA GELİŞİR👶🏻
👶 0–3 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını kısa süreli de olsa dik tutabilir.
Karnının üstündeyken başını yanlara çevirebilir.
Elleri genellikle yumruk şeklindedir.
Sosyal ve Duygusal:
Tanıdık seslere ve yüzlere tepki verir.
Gülümsediğinde karşılık alırsa tekrarlar (sosyal gülümseme başlar – 6–8 haftalıkken).
Dil ve İşitsel:
Ani seslere irkilir (örn. kapı çarpması).
Ağlama ve seslerle ihtiyaçlarını belirtir.
Sesin geldiği yöne doğru başını çevirir.
👶 4–6 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını sabit ve kontrollü şekilde tutabilir.
Yüzüstü yatarken dirsekleriyle kendini kaldırabilir.
Eline aldığı nesneleri ağzına götürür.
Kasıtsız dönebilir (sırt üstünden yüzüstüne veya tersi).
Sosyal ve Duygusal:
Kendi görüntüsüne aynada ilgi gösterir.
Tanıdık kişilerle gülümser ve ilgilenir.
“Yabancı kaygısı” yavaş yavaş baş göstermeye başlar.
Dil ve İşitsel:
“Aguu”, “guu” gibi sesler çıkarır (babıldama).
Kendi sesini dinlemekten keyif alır.
İsmi söylendiğinde tepki verebilir.
👶 7–9 Ay Arası
Motor Gelişim:
Dönmeyi öğrenmiştir (iki yönlü).
Oturabilir (ilk başta destekle, sonra desteksiz).
Nesnelere uzanır ve alabilir.
Emeklemeye veya sürünmeye başlayabilir.
Sosyal ve Duygusal:
Yabancılardan çekinme başlar.
Oyuncaklarını tanır ve tercih gösterir.
“Ce-e” gibi oyunlardan keyif alır.
Dil ve İşitsel:
“Baba, dada” gibi tekrar eden heceler çıkarır (anlamsız).
Sesle ilgi çeker, tepki bekler.
Basit komutları anlamaya başlar (“hayır”, “gel”).
👶 10–12 Ay Arası
Motor Gelişim:
Ayakta destekle durabilir, sıralayabilir.
Bazı bebekler ilk adımlarını atabilir.
Baş parmak–işaret parmağıyla küçük nesneleri tutabilir (ince motor).
Oyuncakları bilinçli şekilde bırakabilir (kontrollü bırakma gelişir).
Sosyal ve Duygusal:
“Anne, baba” gibi kelimeleri anlamlı kullanabilir.
Basit istekleri anlar ve yerine getirebilir.
“Veda” ederken el sallayabilir.
Dil ve İşitsel:
En az 1–2 anlamlı kelime söyleyebilir.
Hayır dendiğinde duraksar veya tepki verir.
Sorulduğunda tanıdık bir nesneyi gösterebilir.
Dipnot👩🏽🦱
Bunlar ortalama gelişim basamaklarıdır. Bebekler farklı hızlarda gelişirler. Bu maddelerden bazılarını erken, bazılarını ise geç yapmaları normaldir. Ancak genel olarak birkaç alanda (motor, dil, sosyal) belirgin gerilik varsa uzman değerlendirmesi önerilir.
Sizlerle çocuğunuzun ayına göre birtakım temel gelişim göstergelerini paylaşmak istedim😊 Görüyorum ki sosyal medya etkisiyle herkesin belirli alanlarda kaygıları oluyor. Lütfen sosyal mecraları baz almayalım ve asla kıyas yapmayalım. Unutmayalım ki HER ÇOCUK BİRİCİKTİR ve her çocuk KENDİ HIZINDA GELİŞİR👶🏻
👶 0–3 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını kısa süreli de olsa dik tutabilir.
Karnının üstündeyken başını yanlara çevirebilir.
Elleri genellikle yumruk şeklindedir.
Sosyal ve Duygusal:
Tanıdık seslere ve yüzlere tepki verir.
Gülümsediğinde karşılık alırsa tekrarlar (sosyal gülümseme başlar – 6–8 haftalıkken).
Dil ve İşitsel:
Ani seslere irkilir (örn. kapı çarpması).
Ağlama ve seslerle ihtiyaçlarını belirtir.
Sesin geldiği yöne doğru başını çevirir.
👶 4–6 Ay Arası
Motor Gelişim:
Başını sabit ve kontrollü şekilde tutabilir.
Yüzüstü yatarken dirsekleriyle kendini kaldırabilir.
Eline aldığı nesneleri ağzına götürür.
Kasıtsız dönebilir (sırt üstünden yüzüstüne veya tersi).
Sosyal ve Duygusal:
Kendi görüntüsüne aynada ilgi gösterir.
Tanıdık kişilerle gülümser ve ilgilenir.
“Yabancı kaygısı” yavaş yavaş baş göstermeye başlar.
Dil ve İşitsel:
“Aguu”, “guu” gibi sesler çıkarır (babıldama).
Kendi sesini dinlemekten keyif alır.
İsmi söylendiğinde tepki verebilir.
👶 7–9 Ay Arası
Motor Gelişim:
Dönmeyi öğrenmiştir (iki yönlü).
Oturabilir (ilk başta destekle, sonra desteksiz).
Nesnelere uzanır ve alabilir.
Emeklemeye veya sürünmeye başlayabilir.
Sosyal ve Duygusal:
Yabancılardan çekinme başlar.
Oyuncaklarını tanır ve tercih gösterir.
“Ce-e” gibi oyunlardan keyif alır.
Dil ve İşitsel:
“Baba, dada” gibi tekrar eden heceler çıkarır (anlamsız).
Sesle ilgi çeker, tepki bekler.
Basit komutları anlamaya başlar (“hayır”, “gel”).
👶 10–12 Ay Arası
Motor Gelişim:
Ayakta destekle durabilir, sıralayabilir.
Bazı bebekler ilk adımlarını atabilir.
Baş parmak–işaret parmağıyla küçük nesneleri tutabilir (ince motor).
Oyuncakları bilinçli şekilde bırakabilir (kontrollü bırakma gelişir).
Sosyal ve Duygusal:
“Anne, baba” gibi kelimeleri anlamlı kullanabilir.
Basit istekleri anlar ve yerine getirebilir.
“Veda” ederken el sallayabilir.
Dil ve İşitsel:
En az 1–2 anlamlı kelime söyleyebilir.
Hayır dendiğinde duraksar veya tepki verir.
Sorulduğunda tanıdık bir nesneyi gösterebilir.
Dipnot👩🏽🦱
Bunlar ortalama gelişim basamaklarıdır. Bebekler farklı hızlarda gelişirler. Bu maddelerden bazılarını erken, bazılarını ise geç yapmaları normaldir. Ancak genel olarak birkaç alanda (motor, dil, sosyal) belirgin gerilik varsa uzman değerlendirmesi önerilir.
K
Kader A.
9 Mart 2026 17:20
@Mine Duman hocam benim oğlum 11 ay 26 günlük babam mama dede gel git dut arabaları gördüğü zaman veya biz dut nerede dediğimiz zaman direkt arabalarına bakar bizimle göz iletişimi güzel C E yapmayı sever kendisi de bize Ce e yapar seslendiğimizde dönüp bakar bir yerden ses geldiğinde o tarafa doğru yönelir al dediğimde elimdeki nesneyi alır fakat kendisine ver dediğimde vermez ve işaret parmağıyla da bir şeyleri işaret ederek göstermiyor şu anda emekliyor yürümeyi çok seviyor elimden tutup sürekli yürütün beni der yanlama hareketi yapar. İstemediği bir şey olduğunda başını hayır anlamında sallar. Sosyal bir bebektir yabancıları kolay kolay yabancılamaz onlarla da iletişim haline gelir özellikle küçük çocuklar gördüğü zaman onlara seslenir yaklaşmak ister dokunmak ister. Bye bye ve alkış şu anda yapmıyor ama bizim ellerimizi tutup alkış yapmaya çalışıyor. Böyle bir durumda hafif otizmli olabilir denildi özellikle alver yapmadığı için ve işaret parmağıyla göstermediği için şu anda sizce böyle bir ihtimal olabilir mi

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
10 Mart 2026 09:10
@Kader Atilla Merhaba Kader Hanım,
Paylaştığınız bilgilere göre tablo aslında oldukça sosyal ve etkileşime açık bir bebeği işaret ediyor. Bir bebeğin ismiyle seslenince bakması, göz teması kurması, "Ce-ee" gibi karşılıklı oyunlara katılması ve yabancılara tepki vermek yerine onlarla iletişim kurmak istemesi sosyal gelişiminin güçlü olduğunu gösteren çok kıymetli işaretlerdir.
Bahsettiğiniz "ver" komutuna uymama veya işaret parmağını kullanmama durumu 12. ay civarı için takip edilmesi gereken, ancak tek başına otizm tanısı koydurmaya yetmeyen bir unsurdur.
Şunlara dikkat etmenizi tavsiye ederim:
İşaret Parmağı: Genellikle 12-15. aylar arasında netleşir. Şu an nesnelere bakması ("Arabalar nerede?" deyince bakması) ortak dikkat kurabildiğini gösterir ki bu çok pozitiftir.
Al-Ver Komutu: 1 yaşına yaklaşan bebekler bazen ellerindekini bırakmak istemedikleri için bu komutu reddedebilirler. Bu bir gelişimsel inatlaşma da olabilir.
* Taklit Becerisi: Kendi elleriyle alkış yapmasa bile sizin ellerinizi kullanmaya çalışması, bir çaba içerisinde olduğunu gösterir.
Özetlemem gerekirse mevcut durumunda sosyal etkileşimi bu kadar güçlü olan bir bebekte, sadece işaret etmiyor diye "hafif otizm" demek için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Size bunu söyleyen kimdi acaba bir uzmana başvurdunuz mu?
Paylaştığınız bilgilere göre tablo aslında oldukça sosyal ve etkileşime açık bir bebeği işaret ediyor. Bir bebeğin ismiyle seslenince bakması, göz teması kurması, "Ce-ee" gibi karşılıklı oyunlara katılması ve yabancılara tepki vermek yerine onlarla iletişim kurmak istemesi sosyal gelişiminin güçlü olduğunu gösteren çok kıymetli işaretlerdir.
Bahsettiğiniz "ver" komutuna uymama veya işaret parmağını kullanmama durumu 12. ay civarı için takip edilmesi gereken, ancak tek başına otizm tanısı koydurmaya yetmeyen bir unsurdur.
Şunlara dikkat etmenizi tavsiye ederim:
İşaret Parmağı: Genellikle 12-15. aylar arasında netleşir. Şu an nesnelere bakması ("Arabalar nerede?" deyince bakması) ortak dikkat kurabildiğini gösterir ki bu çok pozitiftir.
Al-Ver Komutu: 1 yaşına yaklaşan bebekler bazen ellerindekini bırakmak istemedikleri için bu komutu reddedebilirler. Bu bir gelişimsel inatlaşma da olabilir.
* Taklit Becerisi: Kendi elleriyle alkış yapmasa bile sizin ellerinizi kullanmaya çalışması, bir çaba içerisinde olduğunu gösterir.
Özetlemem gerekirse mevcut durumunda sosyal etkileşimi bu kadar güçlü olan bir bebekte, sadece işaret etmiyor diye "hafif otizm" demek için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Her bebeğin gelişim hızı farklıdır. Size bunu söyleyen kimdi acaba bir uzmana başvurdunuz mu?

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
10 Mart 2026 09:17
@Asuman Buluç Merhaba Asuman Hanım,
Bebeğinizin büyümesi güzel görünüyor. 37 haftalık doğmasına rağmen, 8300 gram kilo ve 70 cm boy değerleri, aradaki farkı çok güzel kapattığını gösteriyor.
Baş çevresindeki artış da beyin gelişimi açısından sağlıklı bir ivmede. Özetle; büyüme eğrisinin iyi gittiğini verdiğiniz bilgiler ışığında söyleyebilirim. Ancak takiplere devam edelim.
Bebeğiniz şu an desteksiz oturabiliyor mu veya objelere uzanıyor mu? Bebeğiniz kız mı erkek mi ?
Bebeğinizin büyümesi güzel görünüyor. 37 haftalık doğmasına rağmen, 8300 gram kilo ve 70 cm boy değerleri, aradaki farkı çok güzel kapattığını gösteriyor.
Baş çevresindeki artış da beyin gelişimi açısından sağlıklı bir ivmede. Özetle; büyüme eğrisinin iyi gittiğini verdiğiniz bilgiler ışığında söyleyebilirim. Ancak takiplere devam edelim.
Bebeğiniz şu an desteksiz oturabiliyor mu veya objelere uzanıyor mu? Bebeğiniz kız mı erkek mi ?

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
10 Mart 2026 09:21
Merhaba Tuğba Hanım,
Bebek uyandığında emzirince veya mama içince sakinleşip uzun bir süre (2-3 saat) tekrar uyuyorsa muhtemelen açtır. Ancak bebek emmesine rağmen huzursuzsa, ağzına sürekli bir şeyler götürüyorsa, salyası arttıysa ve memeyi sadece sakinleşmek için kısa süreli kullanıyorsa sebep büyük ihtimalle diştir.
Ayrıca bu dönemde "uyku gerilemesi" dediğimiz durum da yaşanabilir. Bebeğiniz sadece destekle (meme/sallanma) uyumaya alıştığı için her uyku döngüsü geçişinde sizi arıyor olabilir.
Gündüz beslenmesini artırıp, gece uyanınca hemen beslemek yerine önce pışpışlayarak sakinleştirmeyi denerseniz açlık mı yoksa alışkanlık mı olduğunu daha net görebilirsiniz.
Bebek uyandığında emzirince veya mama içince sakinleşip uzun bir süre (2-3 saat) tekrar uyuyorsa muhtemelen açtır. Ancak bebek emmesine rağmen huzursuzsa, ağzına sürekli bir şeyler götürüyorsa, salyası arttıysa ve memeyi sadece sakinleşmek için kısa süreli kullanıyorsa sebep büyük ihtimalle diştir.
Ayrıca bu dönemde "uyku gerilemesi" dediğimiz durum da yaşanabilir. Bebeğiniz sadece destekle (meme/sallanma) uyumaya alıştığı için her uyku döngüsü geçişinde sizi arıyor olabilir.
Gündüz beslenmesini artırıp, gece uyanınca hemen beslemek yerine önce pışpışlayarak sakinleştirmeyi denerseniz açlık mı yoksa alışkanlık mı olduğunu daha net görebilirsiniz.
F
Fadime U. ..
20 Mart 2026 06:36
Merhaba Mine Hanım bebeğim 13 aylık dk 2960 boyu 47 cm baş çevresi 33 cm doğdu şuan 9300 kilo boyu 71 cm ve baş çevresi 44 cm denildi. Büyümesi normal mi? Bir de gece beslenmesini kesmeli miyim?@Mine Duman

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
20 Mart 2026 07:59
@Fadime Ucan merhabalar. Bebeğinizin cinsiyeti nedir acaba
D
Derya T. D.
25 Mart 2026 10:57
Hocam Merhabalar oğlum 37+5 te 3.140 gr 48 cm olarak doğdu şuan 9 aylık güncel kilosu 8.900 boy 68 cm. Gelişim süreçleri hepsi ayına uygun ilerliyor tek sorun tam tur dönemiyor ya da dönmek istemiyor çünkü destekleyici egzersizleri yaparken tam tersi yönde kendini geriye atıyor ve ağlıyor. 6.5 aylık iken yüz üstü dönüyordu sonradan yapmaz oldu. Şuan desteksiz oturabiliyor, ellerinden tutup kaldırmak için desteklediğimde kalkıyor ama dönmemesi beni endişelendiriyor görüşünüzü merak ettim.
E
Elif V.
25 Mart 2026 14:34
Merhabalar erkek bebek dk 3200 11 aylık 8.9 kg, boy 71 cm. Gelişim geriliği var mı hocam nasıl? Çok iştahsız. Ek gıda reddi var.
F
Fadime U. ..
25 Mart 2026 20:45
@Fadime Ucan merhabalar. Bebeğinizin cinsiyeti nedir acaba
F
Fadime U. ..
25 Mart 2026 20:46
@Mine Duman bebeğim kız
M
Meryem D.
25 Mart 2026 21:28
Mine hanım merhabalar 11 aylık bebeğim var göz teması kuruyor baba dede nene anne mama gibi kelimeleri mevcut ama alkış yapmıyor gel gel yapmıyor baybayı çok nadir kendi tek iken yaptığını gördüm ama 2 3 kez görmüşümdür onun dışında alkış vs hiç yok çok üzülüyorum eşyalara tutunup ayağa kalkıp yürüyor emekleme daha yeni başladı dişi de hiç çıkmadı çok üzülüyorum otizmi bununla bağdaştırabilir miyim
B
Beyzanur Ş.
25 Mart 2026 21:49
Hocam merhaba kız bebek dk 1550 düzeltilmiş yaşı 10 buçuk aylık takvim yaşı 13 aylık şuan 9300 gr boyu 70 cm boyu alt sınırda dedi doktor

Esengül U.
26 Mart 2026 16:31
Mine hanım merhabalar 14 aylık oğlum doğum kg 3100 boyu 45 cm baş çevresi 32 cm.şu an kg 8700 boy 75 cm baş çevresi 43 cm ben ve eşim çok uzun boylu değiliz benim baş çevremde normale göre küçük en son gittiğimiz doktorumuz kg ve baş çevresi konusunda çok endişelendirdi.Bebeğimiz yürüyor ve kendince bir sürü kelime söylüyor bizim anlamadığımız.Dede,baba,gel kelimelerini anlayacağımız şekilde söylüyor. ce ee oyununu çok seviyor.Çok sosyal bir bebek ama yaşıtlarıyla pek iletişim kurmuyor. Bay bay yapıyor al-ver yapıyor,istediği bir şeyi gösteriyor ama ismini söylediğim de çopunlukla bakmıyor mesela ve elektrikli aletler çalıştığında çok korkuyor.Kg konusunda gelince az ve sık besleniyor. hiç mama içmemişti 12 ayda sütüm kesildi holle marka mama başladım.Nasıl bir yol izlemeliyiz sizce.
E
Edanur B.
26 Mart 2026 17:51
10 gün sonra 3 aylık olacak ama sese hiç bakmıyor gülümseme var ama sesli değil agulama da çok çok az konuşurken tepki vermiyo biyere bakarken arada bi sesler çıkartıyo

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 21:50
Hocam Merhabalar oğlum 37+5 te 3.140 gr 48 cm olarak doğdu şuan 9 aylık güncel kilosu 8.900 boy 68 cm. Gelişim süreçleri hepsi ayına uygun ilerliyor tek sorun tam tur dönemiyor ya da dönmek istemiyor çünkü destekleyici egzersizleri yaparken tam tersi yönde kendini geriye atıyor ve ağlıyor. 6.5 aylık iken yüz üstü dönüyordu sonradan yapmaz oldu. Şuan desteksiz oturabiliyor, ellerinden tutup kaldırmak için desteklediğimde kalkıyor ama dönmemesi beni endişelendiriyor görüşünüzü merak ettim.
Şu an desteksiz oturabiliyor olması kaba motor gelişimi için çok değerli bir artı. Eğer 10. aya kadar bu isteksizlik devam ederse veya vücudunun bir tarafını diğerinden çok daha az kullandığını fark ederseniz yine de bir fizyoterapist görüşü alabilirsiniz. Ancak şu aşamada sakin kalıp onu oyunla cesaretlendirmek yeterli olacaktır diye düşünüyorum

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 21:57
Merhabalar erkek bebek dk 3200 11 aylık 8.9 kg, boy 71 cm. Gelişim geriliği var mı hocam nasıl? Çok iştahsız. Ek gıda reddi var.
11 aylık erkek bebeğinizin fiziksel gelişimini kabaca değerlendirecek olursak bebeğinizin boy ve kilosu persentil tablosunun alt-orta bandında ama normal sınırlar içinde görünüyor. 🙏🏼🙏🏼

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 22:01
Mine hanım merhabalar 11 aylık bebeğim var göz teması kuruyor baba dede nene anne mama gibi kelimeleri mevcut ama alkış yapmıyor gel gel yapmıyor baybayı çok nadir kendi tek iken yaptığını gördüm ama 2 3 kez görmüşümdür onun dışında alkış vs hiç yok çok üzülüyorum eşyalara tutunup ayağa kalkıp yürüyor emekleme daha yeni başladı dişi de hiç çıkmadı çok üzülüyorum otizmi bununla bağdaştırabilir miyim
Şu anki tablo tek başına otizm düşündürmek için yeterli görünmüyor gibi ancak gelişim basamaklarını takip etmek önemli. Bebeğinizi görmeden kesin ifadeler kullanmam doğru olmaz. Ama bence yapabildiklerine odaklanın kendinizi üzmeyin ve bol bol oyun oynayın. Eğer endişeleriniz azalmazsa bir gelişim uzmanından yüz yüze değerlendirme isteyin🤗

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 22:03
Hocam merhaba kız bebek dk 1550 düzeltilmiş yaşı 10 buçuk aylık takvim yaşı 13 aylık şuan 9300 gr boyu 70 cm boyu alt sınırda dedi doktor
Önemli olan kendi büyüme eğrisinde ilerlemesi ve gelişim basamaklarının takibidir 🙏🏼. Düzenli kontrollerle izlem yeterli olacaktır.

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 22:09
Mine hanım merhabalar 14 aylık oğlum doğum kg 3100 boyu 45 cm baş çevresi 32 cm.şu an kg 8700 boy 75 cm baş çevresi 43 cm ben ve eşim çok uzun boylu değiliz benim baş çevremde normale göre küçük en son gittiğimiz doktorumuz kg ve baş çevresi konusunda çok endişelendirdi.Bebeğimiz yürüyor ve kendince bir sürü kelime söylüyor bizim anlamadığımız.Dede,baba,gel kelimelerini anlayacağımız şekilde söylüyor. ce ee oyununu çok seviyor.Çok sosyal bir bebek ama yaşıtlarıyla pek iletişim kurmuyor. Bay bay yapıyor al-ver yapıyor,istediği bir şeyi gösteriyor ama ismini söylediğim de çopunlukla bakmıyor mesela ve elektrikli aletler çalıştığında çok korkuyor.Kg konusunda gelince az ve sık besleniyor. hiç mama içmemişti 12 ayda sütüm kesildi holle marka mama başladım.Nasıl bir yol izlemeliyiz sizce.
İsimle seslenince bakmaması bazen odaklandığı bir işten kaynaklansa da, tekrarlayıcı olup olmadığı takip edilmelidir.
Elektrikli aletlerden korkması da bu yaş grubunda sık görülür ancak duyusal bir hassasiyet olup olmadığı gözlemlenebilir.🙏🏼
Baş çevresinin genetik olarak sizinkine benzemesi bir ihtimaldir. Ancak büyüme eğrisini (persentil) takip etmek ve doktorunuzun yönlendirmeleri önemlidir.

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Mart 2026 22:11
10 gün sonra 3 aylık olacak ama sese hiç bakmıyor gülümseme var ama sesli değil agulama da çok çok az konuşurken tepki vermiyo biyere bakarken arada bi sesler çıkartıyo