9. Ayda Aktiviteler - Yetersizlik Hissi
304 görüntüleme
B
Buket ..
30 Ocak 2026 16:41
Ailemden değişik bir baskı alıyorum bebeğe bir şey öğretmedigimi geri kalacağını ve oyuncakların yetersiz olduğunu söylüyorlar. Bebek üniversitesinin ilk 2 serisi var , eğitici kartlar var bunları sadece ağzına aliyor okuduğumda ilgilenmiyor. Bultak puzzle ve eğitici kuleler var canı isterse onlarla oynuyor, birbirine vuruyor. Çıngıraklı oyuncaklar 3-4. aydan kalma. Ben desteksiz büyütüyorum mutfak temizlik uyku beslemeyle geçiyor günüm. Günde 15-20 dakika birlikte oyun oynuyoruz onun dışında konuşuyorum ,sürekli peşimde zaten oyuncaklardan çok evdeki random eşyalar, kediler daha çok ilgisini çekiyor. Ama aileme göre bunlar eğitici, yeterli degil ve "geri kalcak" diye ödleri kopuyor. Eşim 2 aydır işsizdi maddi olarakta zorlandığımız için hiç yeni oyuncak alamadım. Siz neler yapıyorsunuz ? Bazen kendimi suçlu hissediyorum ilgilenemiyorum öğretemiyorum diye ama kendi keşifte yapıyor çekmeceleri açıyor çorapları çıkarıyor , dolap kapaklarını açıp kapatıyor oyalanacak bir şey buluyor yani ama ben yetemiyorum gibi hissediyorum
E
Elif N.
30 Ocak 2026 16:46
Yardım edebilirler beğenmiyorlarsa mesela. İnternet, alınmadığında çocukların yetersiz kalacağını düşündüren videolarla dolu. İlk aylarda bile yok zeka kartı bilmem ne. Osman hoca bezini açarken gözünün içine bakıp konuşmak en güzel aktivite demişti. Ondan sonra ben farklı düşünmeye başladım. Açık havada zaman geçirmeye çalışın, benim oğlum etrafı incelediği için ben çok dinleniyorum. Ona da iyi geliyor. Çevrenizde çocuğu olan bir arkadaşınız varsa çocuklar beraber çok güzel vakit geçiriyor. Birbirinden çok şeyler öğreniyor. Çocuğunuzla kala kala siz de bunalır, vakitleri hep verimli geçirmek zorunda da hissedersiniz.

Afranur K.
30 Ocak 2026 16:49
Bence o insanları dinlemeyi bırakın hayatınız güzelleşsin….
En güzel aktivite çocuğunuzun gözünün içine bakarak beslemek, altını değiştirmek, onunla konuşmaktır. 2 tane kart, 3 tane kitapla zeki olunacağını hiç düşünmüyorum. Çocukların IQ larını yarıştırmak yerine anneleri ile geçirdiği, konuştuğu vakti değerlendirsinler.
Ayrıca o kadar düşünüyorlarsa gelip yemeğini temizliğini yapıp destek versinler siz de 24 saatiniz çocuğunuza ayırın.
En güzel aktivite çocuğunuzun gözünün içine bakarak beslemek, altını değiştirmek, onunla konuşmaktır. 2 tane kart, 3 tane kitapla zeki olunacağını hiç düşünmüyorum. Çocukların IQ larını yarıştırmak yerine anneleri ile geçirdiği, konuştuğu vakti değerlendirsinler.
Ayrıca o kadar düşünüyorlarsa gelip yemeğini temizliğini yapıp destek versinler siz de 24 saatiniz çocuğunuza ayırın.
G
Gökçin N.
30 Ocak 2026 16:55
Bence en iyi aktivitelerden biri ev işlerine katılması çocuğun. Yani diyorsunuz ya çekmeceleri açıyor,eşyaları çıkarıyor,bundan iyi gelişimsel aktivite mi olur? Siz bence kimseyi takmayın, çocukların bir oyuncağa ilgisi 2-3 dk zaten. Siz bebeğinizi yaşama katmışsınız daha ne olsun. Anne olarak herşey bizim üstümüzde kimse kusura bakmasın,nolur bir de gerçekten gereksiz bir şey için üzmeyin kendinizi. Emin olun yanlış bulsam yapmayın derdim. Siz iyi bir annesiniz,bebeğiniz de çok zeki,sosyal, farkındalıkları olan bir çocuk olacak.
B
Buket ..
30 Ocak 2026 16:58
Vakit buldukça hava güzel oldukça dışarı çıkıyoruz takmamaya çalışıyorum ama her konuşmada , ziyarette dile getirdikleri için kafamda acaba mi? diye kuruyorum teşekkür ederim 🫶🏻

Fatma A. U.
30 Ocak 2026 17:04
Yav ben bu ailelere deli oluyorum geceleri hiç uyuyormu diye sormazlar büyümesi boyu kilosu çıldıracam acaba her halta nasıl yetişelim
Hem çocuk büyütüp hem kaynanamızın çocuğunu mutlu edip bide etraftakileri memnun edelim
Hem çocuk büyütüp hem kaynanamızın çocuğunu mutlu edip bide etraftakileri memnun edelim

Afranur K.
30 Ocak 2026 17:16
Vakit buldukça hava güzel oldukça dışarı çıkıyoruz takmamaya çalışıyorum ama her konuşmada , ziyarette dile getirdikleri için kafamda acaba mi? diye kuruyorum teşekkür ederim 🫶🏻
Daha yeni bir hekim paylaştı, çocuğunun kendi kendine oyun üretmesi, ona odaklanıp vakit geçirmesi, kendi hayal dünyasını geliştirmesi gerektiğini.
Ayrıca hepimiz insanız bazen duş alacak 5 dakikamız olmuyor ama kimse bunu görmüyor da sanki çocuğu biz doğurduğumuz için sadece bakımı bize aitmiş gibi davranılıyor. Peki biz ne olacağız, çocuğum uyuduğunda mutfağı topla, çamaşırı topla, evi temizle, vaktin kalırsa biraz kendine bak…
Bunu söyleyen insanlar da kendi çocuklarını bir köşeye koyup bunları yaptıklar zamanında, kendi çocuklarını kitaplarla aktivitelerle mi büyüttüler.
Ama bundan bağımsız hepimiz hayatta bir yerlere geldik değil mi? Yani mevzu 3 kitap, 2 oyuncak değil.
T
Tuğba B. ..
30 Ocak 2026 18:00
Annemin okuması yazması yoktu babam sürekli işte 3 kardeşiz hepimiz 2 üniversite okuduk.o yüzdencanınızı sıkmayın çocuk öyle zeki olmuyor. Bende Osman hocayı dinlemiştim çocukla göz göze kaliteli zaman geçirin yeterli [bence.benimde](bence.benimde) 10 aylık olacak çok oyuncağı yok ben hava güzel olunca dışarı çıkarıyorum çok seviyor bolvol konuşup şarkı söylüyorum
B
Buket ..
30 Ocak 2026 18:26
Bu arada çocuklarımızın tüm vakitlerini doldurup onlara sürekli aktivite üretmemiz yanlış bir davranış.
Daha yeni bir hekim paylaştı, çocuğunun kendi kendine oyun üretmesi, ona odaklanıp vakit geçirmesi, kendi hayal dünyasını geliştirmesi gerektiğini.
Ayrıca hepimiz insanız bazen duş alacak 5 dakikamız olmuyor ama kimse bunu görmüyor da sanki çocuğu biz doğurduğumuz için sadece bakımı bize aitmiş gibi davranılıyor. Peki biz ne olacağız, çocuğum uyuduğunda mutfağı topla, çamaşırı topla, evi temizle, vaktin kalırsa biraz kendine bak…
Bunu söyleyen insanlar da kendi çocuklarını bir köşeye koyup bunları yaptıklar zamanında, kendi çocuklarını kitaplarla aktivitelerle mi büyüttüler.
Ama bundan bağımsız hepimiz hayatta bir yerlere geldik değil mi? Yani mevzu 3 kitap, 2 oyuncak değil.
B
Buket ..
30 Ocak 2026 18:28
Yav ben bu ailelere deli oluyorum geceleri hiç uyuyormu diye sormazlar büyümesi boyu kilosu çıldıracam acaba her halta nasıl yetişelim
B
Buket ..
30 Ocak 2026 18:29
Annemin okuması yazması yoktu babam sürekli işte 3 kardeşiz hepimiz 2 üniversite okuduk.o yüzdencanınızı sıkmayın çocuk öyle zeki olmuyor. Bende Osman hocayı dinlemiştim çocukla göz göze kaliteli zaman geçirin yeterli [bence.benimde](bence.benimde) 10 aylık olacak çok oyuncağı yok ben hava güzel olunca dışarı çıkarıyorum çok seviyor bolvol konuşup şarkı söylüyorum

Fatma A. U.
30 Ocak 2026 18:36
Buyumesi kilosu ek gıdası emmesi uyuması aktiviteleri her yerdelerr biz herkesi memnun edelim de arada kaynıyoruz vallahi kim olursa olsun insanlarla uğraşmak sorulmayan fikirlerini dinlemek çok zor
Gene de kimseye beğenmiyor ya kaç parçaya bölünelim anlamıyorum

Fatma A. U.
30 Ocak 2026 18:39
Ben kızıma hiç oyuncak almadım 7 ay 8 günlük oldu hiçbişeyden de eksik kaldığını düşünmüyorum onlara vereceğim parayı beze mamaya veriyorum üst baş alıyorum hangi birine yetişelim
Madem okadar biliyorlar kendileri gelsin alsın baksın artık dayanacak gücümüz kalmıyor
Madem okadar biliyorlar kendileri gelsin alsın baksın artık dayanacak gücümüz kalmıyor

Emel C.
30 Ocak 2026 19:12
Bende bebegimde oyuncak almıyorum en fazla 3 4 tane vardır çekmeceleri döküp canı ne istiyorsa alıp oynuyor tencere veriyorum eline bide kaşık onlarla oynuyor mesela ben çok oyuncak almayı gerekli bulmuyorum ve vakti ayırma konusunda çok haklısınız bende aynıyım eskiden oyuncakmı vardı ya annem hep söyler sizi bahçeye salardım oynardınız ne bulursanız evi dokerdiniz der hiç canınızı sıkmayın yetersiz olduğunu düşünüyorlarsa kendileri oyuncak vs alıp destek olabilirler gelip ilgilensin oyun oynatsınlar o zaman 😄
B
Buket ..
30 Ocak 2026 19:34
Ben kızıma hiç oyuncak almadım 7 ay 8 günlük oldu hiçbişeyden de eksik kaldığını düşünmüyorum onlara vereceğim parayı beze mamaya veriyorum üst baş alıyorum hangi birine yetişelim
B
Buket ..
30 Ocak 2026 19:35
Bende bebegimde oyuncak almıyorum en fazla 3 4 tane vardır çekmeceleri döküp canı ne istiyorsa alıp oynuyor tencere veriyorum eline bide kaşık onlarla oynuyor mesela ben çok oyuncak almayı gerekli bulmuyorum ve vakti ayırma konusunda çok haklısınız bende aynıyım eskiden oyuncakmı vardı ya annem hep söyler sizi bahçeye salardım oynardınız ne bulursanız evi dokerdiniz der hiç canınızı sıkmayın yetersiz olduğunu düşünüyorlarsa kendileri oyuncak vs alıp destek olabilirler gelip ilgilensin oyun oynatsınlar o zaman 😄

Emel C.
30 Ocak 2026 19:37
Misafirliğe gidersek yada gelirlerse ilgilenebildikleri de 10 dakika kimsenin tahammülü yok ama konuşmaya gelince masallahlari var 😁
L
Lale
30 Ocak 2026 19:44
Kilitli poşetlere bezelye ve biraz su koyup ağzını kitleyip önüne koyabilirsiniz. Bir tane borcamın içine oyuncaklarını koyup çıngıraklarını falan streçleyip oyuncakları kurtarma yapabilir streçten. Mandalları elbise askılığını tek tek koyup onları tek tek çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Aynanın karşısında onunla sohbet edebilirsiniz. Bir tane küçük su şişesinin içerisine renkli bakliyatları koyup eline verip sallamasını saglayabilirsiniz. Bitmiş bir islak mendil kutusunun içerisine Çorapları koyup Çorapları kurtarma oyunu oynayabilirsiniz. Oyuncak olsa bile insan ne yapacağını şaşırıyor bazen bu sizin yetmediğiniz anlamına gelmiyor

Fatma A. U.
30 Ocak 2026 19:56
Valla biz hiç oyuncakla bizimle ilgilenen anneyle babayla büyümedik çok şükür gerizekalı değiliz
Evet bizim gibi büyümesinler diye uğraşıyoruz zaten bide karışmasalar
Çocuk oyuncakla oynamıyor ki ıslak mendil kumanda şarj cihazı kablosu ençok onları seviyorlar
Boğazına verelim parayı hayat zaten zor birileri eleştirdiği zaman daha da zor oluyor
Evet bizim gibi büyümesinler diye uğraşıyoruz zaten bide karışmasalar
Çocuk oyuncakla oynamıyor ki ıslak mendil kumanda şarj cihazı kablosu ençok onları seviyorlar
Boğazına verelim parayı hayat zaten zor birileri eleştirdiği zaman daha da zor oluyor

Fatma A. U.
30 Ocak 2026 19:58
Bide her ay da bebek yeni bişey öğrenirken etrafımızdakiler yürüyormu konuşuyormu oturdumu yiyormu yav napacan bildiğinde napacan
B
Buket ..
30 Ocak 2026 20:52
Bide her ay da bebek yeni bişey öğrenirken etrafımızdakiler yürüyormu konuşuyormu oturdumu yiyormu yav napacan bildiğinde napacan