🌾8–12 Aylık Bebeğin Tüketmesi Gereken Besin Çeşitliliği🌾
466 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
20 Aralık 2025 10:07
✨8. aydan itibaren birçok temel besin tanıtılmış olur. Bu dönem, bebeğin yeni tat ve dokularla tanıştığı, sindirimi biraz daha zor besinlere adım atabildiği bir geçiş sürecidir.
✨9. aya doğru ise bebeğin aile sofrasına daha çok dahil olduğu, yemekleri kendi deneyimleriyle seçmeye ve tadım yapmaya başladığı bir dönem başlar. 🍽️
❗️Bu dönemde, aşağıdaki 7 temel besin grubundan GÜNDE en az 4 tanesi sunulmalıdır:
1) Et grubu: Tavuk, balık, kırmızı et, karaciğer (kıymalanmış / küçük parçalar)
2) Süt ürünleri: Yoğurt, peynir (tuzsuz & pastörize)
3) Yumurta: Önce sarısı ile başlanır, sonra tam yumurta
4) Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye (iyi haşlanmış, ezilmiş)
5) Tahıllar: Pirinç, bulgur, arpa, irmik, yulaf (12. aya kadar ölçülü ve kıvamlı)
6) Sebze - Meyveler: Mevsimine uygun, pişmiş ya da rendelenmiş
7) Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, badem (toz formda veya küçük miktarda)
📌 Dikkat Edilmesi Gerekenler:
•Besinler bir arada ve dönüşümlü sunulmalı.
•Baharat, tuz, şeker eklenmemeli.
•Evde kolay ulaşılabilen ve güvenilir kaynaklı ürünler tercih edilmeli.
•Sindirimi zor olan besinler az miktar ve uygun kıvamda başlanmalı.
•Probiyotik etkili fermente süt ürünleri (yoğurt gibi) faydalıdır.
🍀 12. ayla birlikte bebek artık sofradaki dolma, çorba, sebze yemeği gibi birçok ev yemeğini kendi deneyimiyle seçip tadabileceği bir sürece girer.
✨9. aya doğru ise bebeğin aile sofrasına daha çok dahil olduğu, yemekleri kendi deneyimleriyle seçmeye ve tadım yapmaya başladığı bir dönem başlar. 🍽️
❗️Bu dönemde, aşağıdaki 7 temel besin grubundan GÜNDE en az 4 tanesi sunulmalıdır:
1) Et grubu: Tavuk, balık, kırmızı et, karaciğer (kıymalanmış / küçük parçalar)
2) Süt ürünleri: Yoğurt, peynir (tuzsuz & pastörize)
3) Yumurta: Önce sarısı ile başlanır, sonra tam yumurta
4) Baklagiller: Mercimek, nohut, fasulye (iyi haşlanmış, ezilmiş)
5) Tahıllar: Pirinç, bulgur, arpa, irmik, yulaf (12. aya kadar ölçülü ve kıvamlı)
6) Sebze - Meyveler: Mevsimine uygun, pişmiş ya da rendelenmiş
7) Yağlı tohumlar: Ceviz, fındık, badem (toz formda veya küçük miktarda)
📌 Dikkat Edilmesi Gerekenler:
•Besinler bir arada ve dönüşümlü sunulmalı.
•Baharat, tuz, şeker eklenmemeli.
•Evde kolay ulaşılabilen ve güvenilir kaynaklı ürünler tercih edilmeli.
•Sindirimi zor olan besinler az miktar ve uygun kıvamda başlanmalı.
•Probiyotik etkili fermente süt ürünleri (yoğurt gibi) faydalıdır.
🍀 12. ayla birlikte bebek artık sofradaki dolma, çorba, sebze yemeği gibi birçok ev yemeğini kendi deneyimiyle seçip tadabileceği bir sürece girer.
H
Hatice İ. ..
20 Aralık 2025 14:09
Bebeğim 6.5 aylik ama hiçbir sekilde meyve püresi sebze puresi ya da bunlar tek tek,yoğurt, yemek istemiyor , ama sofrada biz me yersek onları yemek istiyor , 5.5 ayliktan beri herseyi denedim max 1 çay kaşığı ama yanında ben çorba içsem istiyor direk

İlsu O. K.
20 Aralık 2025 20:05
@Esra Yerlikaya Merhaba; bebekler için marketten ürün alırken nasıl etiket okumalıyız? Ben bu konuda çok zorlanıyorum mesela peynir almak istiyorum diyelim burgu peynir,dil peyniri ya da labne burada etikette neye dikkat etmek gerekir. Ya da tahin,pekmez gibi ürünlerde nasıl tercih yapmalıyız? Zeytinyağ illa soğuk sıkım mı olmalı içeriğinde neye dikkat etmek gerek? Tereyağ kullanmak istesek ne sıkla ve nasıl olmalı? Zeytin hangi ayda vermek uygun olur tuzlu-tuzsuz? Balık 6-12 ay arası nasıl pişirmek uygun olur? Tavuk vermesek 1 yaşa kadar sorun olur mu sizce 😌😄🌸

Buse K. T.
20 Aralık 2025 23:03
@Esra Yerlikaya 8 aylık hocam çileek tadımı henüz olmadı olmalımı nasıl olmalı

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
22 Aralık 2025 09:30
@Hatice İnal Bu dönemde bebekler sizinle aynı yemekleri yemek isteyebilir. bu durum sosyal öğrenmenin doğal bir parçası
Ama şu noktaya dikkat edin bir kez tuzlu ya da aromalı tatlara alışırsa, sade besinleri reddedebilir.
Bu yüzden sofrada yer alsa da tabağı tuzsuz, baharatsız ve uygun kıvamda olmalı.
Alerji yoksa minik minik sizin yemeğinizin sade versiyonunu verebilirsiniz🍀
Ama şu noktaya dikkat edin bir kez tuzlu ya da aromalı tatlara alışırsa, sade besinleri reddedebilir.
Bu yüzden sofrada yer alsa da tabağı tuzsuz, baharatsız ve uygun kıvamda olmalı.
Alerji yoksa minik minik sizin yemeğinizin sade versiyonunu verebilirsiniz🍀
H
Hatice İ. ..
22 Aralık 2025 09:32
Evet esra hanım bizim yemeğimizi önce tuzsuz yapıyorum, ayırıp ona o sekilde veriyorum
H
Hatice İ. ..
22 Aralık 2025 09:34
Aslinda yediği şey sayısı şu an çok sinirli sevdiği şeyi bile 1 çay kaşığı yiyor , ben cok zorlmaıyorum yemek isterse o sekilde veriyorum , nerdeyse bütün sade tatlari deneyimledi ama belki 20 den fazla denemisimdir yine de yemek istemiyor, belki anne sütünden belki de dışten tek tesellim hevesli olmasi
E
Elif A.
22 Aralık 2025 11:38
Hocam merhaba. 10 aylık bebeğim yabanmersini yemeye bayılıyor. Çok fazla yemek istiyor ve biraz tedirgin oluyorum. Günlük 10-15 tane ile sınırlamaya çalışıyorum ama her gün bu miktarlarda yemesinde bir zarar var mı? Teşekkür ederim.

Yorgun A. ..
23 Aralık 2025 08:22
Merhaba hocam kızım 27 aylık tüm yemekleri yiyor hiçbir sıkıntımız yok Ama sabah kahvaltısını karışım şeklinde yapıyor yani ek gıdaya başladığımızdan beridir karışım olarak yaptırdım öyle devam ediyor normal kahvaltıya alıştırmalı mıyım bu şekilde mi devam edelim bu karımı çok seviyor ama normal kahvaltı yapsın diye uğraştım ama peynir yumurta hiçbirini yediremedim sadece bal ekmek istiyor ama karışımın içine hepsini koyup yedirebiliyorum bu arada çatalla eziyorum hepsini

Yorgun A. ..
23 Aralık 2025 15:00
@Esra Yerlikaya hocam bide yatmadan önce pişmiş yulaf yoğurt meyve ve biraz pekmez karışımı yediriyorum tok tutsun diye acaba yanlışmı yapıyorum bide hergün yulaf yemesinde bir sakınca varmı ekmek çok nadir yer ?

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Aralık 2025 08:00
@İlsu Olcahan Kantarcılar hanım bu soruyla karşılaşınca fark ettim. ne kadar çok anne aynı belirsizlik içinde🍀O yüzden biraz geç oldu, ama sizi cevapsız bırakmak istemedim 🙏🏻
Peynir alırken pastörize sütten yapılmış, tuzsuz ya da az tuzlu olanları tercih edin. İçerik listesi ne kadar sade ve katkı maddesiz olursa o kadar iyi.
Tahin ve pekmezde de tek içerikli ve katkısız olanları seçin. Pekmezde glikoz şurubu ya da ekstra tatlandırıcı olmamalı. Ev yapımı olanların da kontrolü zor olduğu için önermiyorum. Zeytinyağı soğuk sıkım ve cam şişede olanları tercih edin. Tereyağında da pastörize sütten yapılmış olmasına dikkat edin. Bebeğinizin yaşına uygunsa yumurta gibi yemeklerde azar azar kullanabilirsiniz. Zeytin genelde tuzlu olduğu için 12. aydan önce önermiyoruz ama tuzsuz formda minik denemeler olabilir. Balık 7-8. ayda başlanabilir. Haşlama, buğulama, fırında gibi yumuşak pişirme yöntemleri uygun olur.
Tavuk vermeseniz de bir sorun olmaz, yeter ki dengeyi sağlamak adına farklı protein kaynakları olsun 😊 Bu konu aslında o kadar çok soruluyor ki… Etiket okuma ve ürün seçimiyle ilgili detaylı, sade ve net bir içerik serisi hazırlayacağım.
Yeni sayfada daha düzenli ve rehber gibi ilerleyecek💐
Peynir alırken pastörize sütten yapılmış, tuzsuz ya da az tuzlu olanları tercih edin. İçerik listesi ne kadar sade ve katkı maddesiz olursa o kadar iyi.
Tahin ve pekmezde de tek içerikli ve katkısız olanları seçin. Pekmezde glikoz şurubu ya da ekstra tatlandırıcı olmamalı. Ev yapımı olanların da kontrolü zor olduğu için önermiyorum. Zeytinyağı soğuk sıkım ve cam şişede olanları tercih edin. Tereyağında da pastörize sütten yapılmış olmasına dikkat edin. Bebeğinizin yaşına uygunsa yumurta gibi yemeklerde azar azar kullanabilirsiniz. Zeytin genelde tuzlu olduğu için 12. aydan önce önermiyoruz ama tuzsuz formda minik denemeler olabilir. Balık 7-8. ayda başlanabilir. Haşlama, buğulama, fırında gibi yumuşak pişirme yöntemleri uygun olur.
Tavuk vermeseniz de bir sorun olmaz, yeter ki dengeyi sağlamak adına farklı protein kaynakları olsun 😊 Bu konu aslında o kadar çok soruluyor ki… Etiket okuma ve ürün seçimiyle ilgili detaylı, sade ve net bir içerik serisi hazırlayacağım.
Yeni sayfada daha düzenli ve rehber gibi ilerleyecek💐

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Aralık 2025 08:07
@Buse Kamile Tığlı bebeğimiz alerjik bir bebek değilse ve çilek kalın kabuklu bir meyve olmadığından, dış yüzeyini iyi temizlediyseniz, hafif suda/buharda pişirerek 6. aydan itibaren verebilirsiniz. İlk denemelerde hep az miktarda ve tek başına sunulmasını öneririm 💐

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Aralık 2025 08:27
@Hatice İnal Bazen bebekler çok az yer, bazen sadece anne sütüne yönelirler. Sizin yaptığınız gibi baskı kurmadan, onun temposuna saygı duyarak ilerlemeniz çok değerli. Merak, gözlem, katılım… Bunlar iştah kadar önemli ipuçlarıdır. 1 çay kaşığı size minik gelebilir ancak bebeğiniz için bu bir deneyimdir. Sürece güvenin 🍀

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Aralık 2025 08:41
@Elif Akca merhaba, 10 aylık bir bebeğin yaban mersinine bu kadar ilgi göstermesi çok tatlı🫠 miktar olarak uygun. Her gün aynı meyveyi vermek yerine ara ara farklı meyvelerle karıştırarak çeşitlilik sağlamak çok kıymetli olur. Çünkü bebek beslenmesinde yalnızca miktar değil, çeşitlilik de gelişim için önemli bir faktördür👍🍀 ❗️yaban mersini dışkı renginde koyulaşma yapabilir endişelenmeyin 😅

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
24 Aralık 2025 08:51
@Yorgun Anne merhaba, öncelikle bu kadar istikrarlı ve özverili bir şekilde beslenmeye destek olmanız çok kıymetli. Her gün aynı çaba ve özenle hazırlanan öğünler, miniklerde güven hissini besler. Ancak şu noktaya dikkat edin 👉Besinlerin tek tek tanınması, ileriki dönemlerde hem tat duyusunun gelişimi hem de beslenme çeşitliliği açısından oldukça önemlidir. Karışım halinde sunulan öğünlerde çocuklar hangi besini sevip sevmediklerini ayırt edemezler. Önerim karışımı hazırlamadan önce bazı besinleri birlikte tek tek tadmasını sağlayın. ardından sevdiği besinleri karışımın içine birlikte eklemesine yardımcı olabilirsiniz. Bu hem farkındalığı artırır hem de iştahla yeme sürecine katılımasını sağlar👍

Yorgun A. ..
24 Aralık 2025 09:02
@Esra Yerlikaya teşekkür ederim hocam bir sorum daha vardı cevap verirseniz çok sevinirim hocam bide yatmadan önce pişmiş yulaf yoğurt meyve ve biraz pekmez karışımı yediriyorum tok tutsun diye acaba yanlışmı yapıyorum bide hergün yulaf yemesinde bir sakınca varmı ekmek çok nadir yer ?
R
Rabia K.
24 Aralık 2025 14:47
Hocam biz 9. Aya girmek üzereyiz ek gıdaya hevesli değil kaşık görünce ağzını kapatıyor bu durum normal mi yoksa bir şeyleri yanlış mı yapıyorum, şimdiden teşekkür ederim cevaplarsanız çok sevinirim

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
26 Aralık 2025 12:22
@Rabia Köksoy Bu dönem tam anlamıyla bir keşif dönemi. Kaşığa karşı ilgi göstermemesi yaygın görülür ve çoğu zaman geçici bir durumdur. Size önerim kaşığı birlikte tutmanız burada kontrol biraz ona geçer. Parmakla dokunmasına ve yemesine izin verin. Kaşığı mama dışında oyunlarda ara ara kullanın. Ve şunlara dikkat edin kaşıkla büyük porsiyonlar vermemeye çalışın, ağız kenarında kalan yiyecekleri kaşıkla sıyırmayın 🍀

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
27 Aralık 2025 06:43
@Yorgun Anne yulaf, lif ve kompleks karbonhidrat içeriğiyle güzel bir besindir. Özellikle akşamları tok tutma amacıyla tercih edildiğinde uygun porsiyonlarla sunulabilir. Ancak her gün yulaf verilmesi, özellikle ek gıda sürecinde çeşitliliği azaltabilir sadecenu noktaya dikkat edin. Pekmezi ise şeker nedeniyle günlük beslenmesini gözden geçirin ve miktarına dikkat edin
S
Sümeyra s. s.
27 Aralık 2025 15:15
Merhaba 9 buçukaylık kızım mama ve ek gıda istemiyor sütüm yok açlıktan huysuzlaşıyor uyuyamıyor ne yapabilirim

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
30 Aralık 2025 12:14
@Sümeyra somuncu soyalp Bu durumun altında birçok neden olabilir. öncelikle bir çocuk doktoruyla fiziksel bir sorun olmadığını netleştirmenizi öneririm. Eğer doktorunuz bir sıkkntıolmadığını belirttiyse yeme sürecini baskısız, oyun eşliğinde ve bebeğin kendi yönlendirmesine izin vererek ilerletin. Eğer mama reddi ciddi şekilde devam ediyorsa ve kilo kaybı varsa, alternatif enerji kaynakları ile beslenme uzmanından destek alabilirsiniz 🤗