İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum

749 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 15:46
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:44
@Nermin Kaya Nermin hanım merhaba. Anlaması ‘alıcı dil’in geliştiğini gösterir, konuşma becerisi ‘ifade edici dil’ gelişimi ile alakalıdır. Dil gelişimi geriden gelen çocukların ilk olarak bireysel terapi alması, kendini yaşına uygun seviyede ifade etmeye başladıktan sonra oyun grubu veya kreşe verilmesi daha sağlıklı olmaktadır çünkü kendini ifade edemeyen çocuk kreşe/oyun grubuna gittiğinde akranları gibi iletişim kuramadığı için psikolojik olarak etkilenebilmektedir. Konuyla alakalı videomu aşağıya ekliyorum. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DPo44gVjGDF/?igsh=MW04NzA1c3ZuZGduOQ==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:56
@Fatmanur Keskin Fatmanur hanım merhaba. Bahsettiğiniz sesler dudaklarını fark etmeye başladığını gösterir, bu olumlu bir gelişmedir. Bu noktada siz bol bol babıldayıp çocuğunuza örnek olabilirsiniz. Onun haricinde kitap okuyabilir, bol bol sohbet edebilirsiniz. 9.ayı tamamen doldurduğunda hala babıldamalar gelmediyse süreci dikkatli takip etmenizi öneririm. Not alabilir, defter tutabilirsiniz. Ne zaman babıldadı, babıldamalar ne zaman çeşitlendi (badaga gibi farklı heceleri birleştirme), ilk sözcükleri ne zaman geldi şeklinde not tutmanızı öneririm. Eğer 18 aya kadar ilk sözcükler gelmezse mutlaka bir Dil ve Konuşma Terapisti ile görüşmenizi tavsiye ederim. Ben 12 ay sonrasında işimi şansa bırakmak istemem derseniz de yine bir DKT’den danışmanlık alabilir ve süreci doğru bilinçli şekilde yönetebilirsiniz. Benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. Ayrıca dil gelişimini ailelerin nasıl destekleyebileceğine dair bir kitap çıkarmayı planlıyorum, ocak-şubat gibi satışta olacak muhtemelen, o kitabı alabilirsiniz, Instagram üzerinden duyurusunu yapacağım. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr

E

Emine G.

26 Aralık 2025 03:18
Merhaba kızım 9.5 aylık yarık dudak ve damak ameliyatı geçirdi. Damak ameliyatını 1 ay önce yapıldı. Henüz bir babıldama yok. Gel gel byby hadiçabuk gel deyince elini yere vuruyor bizi çağırıyor göz teması ismine ve eşyalara tepki var. Top nerde baba anne anneanne nerde gibi sorularımıza arama yapıyor ve buluyor
B

Berivan D.

28 Aralık 2025 21:26
Merhabalar kizim 3 yaşında ve doğru düzgün konuşmuyor mesela anne baba möö diyor anne baba naan diyor buna benzer şeyler kullanıyor tam net konuşmuyor herşeyi anlıyo ama kelimeler ağzından çıkmıyo bu durumda ağlama krizleri huysuzluk sinir yapıyo herşeye ağlıyo tek çocuk mesela oyuncaklarını paylaşmıyor paylaşsa bile gözü onda geri alıyo ekran vermemeye özen gösteriyorum ama yemek yediği için yemek yerken vermek zorunda kalıyorum ne yapmalıyım
A

Azra I.

30 Aralık 2025 22:40
Kızım 15 aylık al ver at komutunu anlıyor ilk zamanlar anne baba dede meme diyordu şimdi anne emme bazen bana diyor addaya agga diyor yeterli mi sizce
T

Tuba U. ..

31 Aralık 2025 15:59
Merhabalar bebeğim 3 ay 20 günlük, göz teması kuruyor ben konusunca dinliyo heyecanlaniyor ama her zaman değil. Sesli gülme ve agulama yok. Gün boyunca konuşuyorum kendisiyle ama ya bir iki kez ihhh diyo ya da hiç demiyor, tebessüm ediyor arada ama sesli gülme yok. Oyuncaklarını filan görünce sadece bakıyor heyecanlanmıyor. Yatağına bırakıyorum uyuyor uyandığı zaman hiç ses vermiyor Bir gidiyorum ki yatakta öylece bakıyor ama ağladığı zamanlarda sesi gayet gür çıkıyor o zaman uve imha a gibi kelimeleri kullanıyor. Ne yapmak lazım bu durumda hocam
H

Handan A.

31 Aralık 2025 17:18
Hocam merhabalar kolay gelsin oğlum 25 aylık sadece Baba, mama, eee, piş seslerini çıkarıyor fakat konuşmamız daha hala yok anne olarak çok üzülüyorum
F

Fatma C.

31 Aralık 2025 17:43
Merhabalar Merve hanım ,kız bebeğim 11+18 günlük beni anlıyor hadi bezini değiştirelim veya uyuyalım mı dediğimde tepki veriyor vs bıbıbı sesler çıkartıyor arada ve ıh ıh ııııııh diye birşey istediğinde ses çıkartıyor yani isteklerini bu şekilde belirtiyor veya herkesi tanıyor babayı dedeyi gibi gözleriyle bakıyor hatta tanıdık kimse görünce tepki veriyor yiyecek birşey istediğinde mızırdanıp ıh ıh diyip istiyor ne yapmalıyım yardım olarak ve bu söylemler git gide alışır hale gelir mi
Melisa K.

Melisa K.

1 Ocak 2026 15:12
Oğlum 8 aylık olacak babıldamaları çince :( gege veya şı-şı şeklinde yapıyor (çinceye biraz maruz kalıyor) bu bir sıkıntı yaratır mı ilerisi için

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir