İletişim, Dil, Konuşma Gelişimine Dair Sorularınızı Yanıtlıyorum

748 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

19 Aralık 2025 15:46
Herkese merhaba. Ben Dil ve Konuşma Terapisti Merve Kılıç. İletişim, dil, konuşma, ses ve yutma becerilerindeki problemlere yönelik değerlendirme ve rehabilitatif müdahale süreçlerini yürüten bir sağlık profesyoneliyim. ✨

Çalışma alanlarım:
- Disleksi
- Gecikmiş dil konuşma (3 yaş öncesinde dil becerilerinin geriden gelmesi)
- Gelişimsel dil bozukluğu (4 yaş sonrasında dil gelişiminde etkilenim)
- Otizm’de dil bozukluğu
- Konuşma sesi bozuklukları (sözcükleri yanlış söyleme, düşük konuşma anlaşılırlığı, seslerin hatalı üretimi)
- İşitme kaybına bağlı dil bozukluğu
- Kekemelik (konuşma akıcılığında bozulma)
- Afazi (inme sonrası konuşma problemleri)
- Ses bozuklukları (ses kalitesinde bozulma, nodül/polip, ses kısıklığı, seste çatallanma, seste gerginlik)
- Yutma bozuklukları (disfaji, katı/sıvı gıdaları yutmada zorlanma, sonrasında öksürme, tıkanma)

Aşağıdaki konulara yönelik sorularınız varsa bana ulaşabilirsiniz. ✨

- İletişim, iletişimsel problemler
- Dil gelişimi, dil gecikmesi
- Konuşma, konuşma geriliği
- Anlama ama konuşmama
- Sözcük sayısı azlığı (sözcük dağarcığında kısıtlılık)
- Ekran maruziyeti
- Kekeleme, kekemelik
- Bay bay jesti, elle işaret etmede gecikme
- Sosyal gülümseme
- Göz teması ve bakışma
- Taklit (hayvan sesleri vb.)
- Otizm/Down Sendromu/İşitme Kaybı/Serebral Palsi tanısına bağlı iletişim ve konuşma problemleri
- Epilepsi nöbeti sonrası konuşmanın kaybı
- 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı
- Yutma problemleri
- Disleksi, okuma güçlüğü, harfleri ters yazma, okuma öğreniminde yaşanan problemler

Ayrıca sosyal medya hesaplarımı takip edebilir, bu konulara yönelik paylaştığım bilgilendirici içeriklere göz atabilirsiniz. ✨

Çok yakın bir zamanda ailelerin alıp okuyabileceği, çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgilerimi paylaştığım el kitabımı sosyal medya hesaplarımda tanıtacağım, inceleyebilir ve satın alabilirsiniz. 🌸
N

Nursena K.

19 Aralık 2025 22:05
@Merve Kılıç Hocam çok ama çok teşekkür ediyorum yani ben bundan istiyorum gibi tarzda konuşmayıp istekler üzerine konuşması normal oluyor ? Değil mi Birde ben ne dersem tekrar etmesi de normal değil mi
E

Ebruu

20 Aralık 2025 13:53
Merhabalar bebegım bır yasına gırecek anne sesıne benzer ıkı hecelı bagırıyor ama ner degıl sureklı eee ey dıyor yüze bakıp . Aktıf bır bebek göz kırpıyor anlıyor top getır dıyorum getırıyor ekran tv telefonda uzakturuyoruz ama babıldama yok kelıme henüzerken mı Merve hanım @ Merve Kılıç
Z

Zübeyde T.

20 Aralık 2025 17:07
Merhaba, bebeğim 22 aylık. 15 aylıktan beri ikili cümle kuruyordu. Şuan daha da arttı ikili cümleler. Anlamlı 100 ü geçik kelimesi de vardır. 20 aya kadar hiç ekran vermedim. Ama bu aralar günde 30-40 dakika olmak üzere parçalara bölerek veriyorum . Bu doğrudan dil gelişimini etkiler mi ?
S

Serenay O.

20 Aralık 2025 19:57
Merhabalar kızım 14 aylık 8 kelimesi var geri kalan herşeyi ıı diyerek eliyle gösteriyor. Bir de daha önceden çıkardığı hayvan seslerini şu anda çıkarmıyor. Sizce ne yapmalıyım?
N

Nazlı K.

20 Aralık 2025 20:15
Merhaba merve hanım.oğlum 2 yaşinda ve kelimeler olarak sınırlı şeyler söylüyor ama konuştuğum herşeyi anlıyor ve yapıyor.normal mi
G

Gül Y. Ö.

22 Aralık 2025 00:24
Merhaba benımde oglum 2,5 yaşında ve suan 45-50 yakın kelımeler var. Ama kesınlıkle kendı istedigi zaman onlarıda kullanıyor oyun esnasında gönlü olursa ama ben bırsey sordugumda bazen cevap verıyor bazen vermıyor. Babildama dönemi hersey yolundaydı.faket kelıme sayısı az ve cümlelerı olmadıgı icin dil terapistine gitmeye basladık. Bende evde bol bol oynuyorum konusuyorum sarkılar söylüyorum bol bol kitap okuyorum ama baska nasıl destek verebilirim bilmiyorum. Örnegin hayır dıyor no dıyor nein(yanı almanca hayır demek) diyor ama bir türlü evet dedirtemedim ögretemedim ama dün abisi pepa pig dedi hemen kapti pepa pig dedi yanı neden böyle oluyor anlamıyorum. Sürekli konusan bir anneyim aksama kadar oyunlar oynuyoruZ tablet sifir ara ara tv acıyordum oda hergün degil bazen 10-15 dk cok zor durumda kaldıgım zaman artık herseye dikkat edıyorum baska ne yapabilirim🤦‍♀️
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 20:55
@Nazlı Karabulut Nazlı hanım merhaba. Sanıyorum size 1 ay gibi yakın bir tarihte diğer açtığım konunun altında yanıt vermiştim, yine benzer şeyler söyleyeceğim için isterseniz ilk olarak o yanıtıma bakabilirsiniz. Detaylı bilgi almak, randevu oluşturmak ve danışmanlık hizmeti almak isterseniz Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 20:55
@Gül Yalçın Özyiğit Gül hanım merhaba. Size az önce diğer konuma yazdığınız yerden yanıt verdim, oradan önerilerime bakabilirsiniz. Benden danışmanlık hizmeti almak isterseniz Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr
N

Nursena K.

22 Aralık 2025 21:03
@Merve Kılıç Hocam size bi sorum daha olucak çok özür dilerim kusura bakmayın lütfen 🙏🏻oğlumun dil gelişim aşamasını söylemiştim size bazı sözcüklere ve cümlelere ye ye ye eki eklemesi normal mi birde her duyduğunu aynı şekilde de tekrar etmesi normal mi örneğin ayakkabını giy dediğimde akkaabı giy gibi
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:09
@Nursena Kızılkaya Nursena hanım sorabilirsiniz tabii ki, yanıtlamak için tamamen gönüllülük esasıyla buradayım ben. Ye ekleme kısmını anlayamadım ama diğerine yanıt vermiş olayım. Bu tekrarları ne şekilde yaptığı önemli. Zaman zaman tekrar ediyor, sonrasında sizinle normal bir şekilde iletişim, konuşma sürdürebiliyorsa bir probleme işaret etmez. Ama bunu sık yapıyorsa ve iletişimi aksatıyorsa bu noktada bir değerlendirme yaptırmakta fayda olacaktır. ✨
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:12
@Ebruu Ebru hanım merhaba. 12-15 ay döneminde 3-10 farklı sözcük söyleyebiliyor olmasını bekliyoruz, bu noktada 15 aya kadar takipte kalmanız daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum. Aşağıya eklediğim videomdan faydalanarak dil gelişimini desteklemeye devam etmenizi, ekran vermeme konusunda ısrarcı olmanızı öneririm. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:15
@Serenay Ortabel Serenay hanım merhaba. Çocuklar farklı sözcükler öğrenirken önceden öğrendiği üretimleri bir süreliğine bırakabilir, bu durum normaldir, bu noktada hayvan kuklaları oynayarak tekrar üretmesi adına destekleyebilir, aynı zamanda hayvanların isimlerini de söyleyerek bunları edinmesini sağlayabilirsiniz. 14 ay için 8 kelime az değil, normal sınırlarda kabul edilir. Endişe etmeyin, çocuğunuzun dil gelişimine ayak uydurun, ekran vermeyin, bolca kitap okuyun ve sohbet edin; benim önerilerim bu şekilde. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOI_pY_jGww/?igsh=bDZsdGZ2bWQ1ajdx

N

Nursena K.

22 Aralık 2025 21:15
@Merve Kılıçhocam iyiki varsıınız çok sağolun 🌸💕 Örneğin dışarı çıkacağımız zaman Miran hadi ayakkabıyı giy dediğimde oda aynısını söylüyor istekleri dahilinde evet konuşmayı sürdürüyor ye ye ekini de bazen farklı sözcüklere ekleyip konuşuyor.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:17
@Zübeyde Tepeaşan Zübeyde hanım merhaba. 24 aya kadar ekran hiç önermiyorum ama çocuğunuzun dil gelişiminin önden gittiğini söyleyebilirim, bu noktada eğitici içerikler seçerek ve birlikte ekran izleyerek, etkileşimli hale getirerek izlemeniz olumsuz bir etki yaratmayacaktır. Etkileşimli ekran konusundaki videoma göz atmanızı öneririm. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOTErEkDKvJ/?igsh=NzFtNzZvZmJ6Y2Zz

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Aralık 2025 21:19
@Nursena Kızılkaya ne demek, işe yarıyorsa ne mutlu bana 🌸 dediğim gibi genel hatlarıyla iletişimi tipik gelişime uygun şekilde sürdürüyorsa endişe etmenize gerek olmayacaktır. ✨
N

Nursena K.

22 Aralık 2025 21:24
@Merve Kılıç Endişe ettiğim tek nokta istekleri dahilinde konuşması hocam onun dışında bişey görse anne bak orman birsürü karga anne buldum gibi dikkat çekmek için ifadeleri bu şekilde ilginiz için çok teşekkür ederim 🙏🏻💙
E

Elif Y. Ç.

23 Aralık 2025 17:44
14 aylık kızım annesi olduğumu biliyor anne nerde diyince gösteriyor ama anne kelimesini söyleyemiyor baba dede mama ve bir çok hayvan sesini çıkartıyor denilen bir çok şeyi anlıyor uyguluyor ama konuşma anlamında pek bir şey yok çene çok aslında ama anlaşılır şeyler söylemiyor nasıl bir yaklaşım sağlamalıyım
F

Fatmanur K.

23 Aralık 2025 17:51
Merhabalar bebeğim 9 ay 10 günlük. 1 hafta önce baba ve vavava diye babıldadı birkaç kez ondan önce sadece burrr buff seslerini çıkarıyordu ama babıldaması sadece bikaç kez oldu o günden sonra bir daha yapmadı. Alıcı dili çok iyi alkış bay bay gel gel sar makara yapıyor ayağın nerde deyince gösteriyor baba nerede anneane nerede hepsini bilip o yöne bakıyor ama hala tam olarak sürekli bir heceli babıldamaya geçemedik bu normal mi acaba sadece bir gün yapıp bırakması. Şu an yine burrr seslerine geri döndü
N

Nermin K.

25 Aralık 2025 19:03
Merhaba 2 yaşında oğlum 20 tek kelimesi var. İkili kelimeleri henüz yok. Herşeyi anlıyor algısı açık hayvanları tanır seslerini çıkarır bizi taklit eder ama çok kelimesi yok haftanın 2 günü oyun evine göndermek istiyorum fayda sağlarmı ve en önemlisi siz ne önerirsiniz bu durumda?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

25 Aralık 2025 19:40
@Elif Yaren Çölgeçen Elif hanım merhaba. Şu şekilde hepsine yanıt vermiş olayım:

- 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini bekleriz, hayvan seslerini de kelimeden sayarız bu nedenle muhtemelen ifade edici dili yani konuşma gelişimi tipik ile uyumlu çıkacaktır.
- Sizin anne olduğunuzu bilmesi ve göstermesi alıcı dilin yani anlama becerisinin geliştiğini gösterir, henüz bu kelimeyi üretecek yeterliğe sahip olmayabilir.
- Siz bol bol model olabilirsiniz. ‘Anne nerede, eveett anne burada, bu anne’ şeklinde cümleler kurup bu kelimeyi bolca duymasını sağlayabilirsiniz.

Danışmanlık almak isterseniz randevu için Instagram üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/dktmervekilic?igsh=MXJrcjRiZzJsczA3bA%3D%3D&utm_source=qr

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir