Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼

2132 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

2 Ekim 2025 22:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.

👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )

👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.

👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.

👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.

👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.

👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.

🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Kasım 2025 19:43
@Çağla Merhaba çatalla çok iyi ezerek ve sevdiği yiyeceklerle başlayabilirsiniz. Havuç sert bir besin olması sebebiyle daha güvenlidir. Güvenliği için siz yanındayken vermeniz daha sağlıklı olur🌺
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Kasım 2025 19:45
@İpek B Z Merhaba; yiyeceklerle oynaması da bir keşfetme aslında. Onunla beraber yemeğe oturup hem siz yiyeceksiniz, hem ona yedireceksiniz, hem de onun eline verdiğiniz kaşıkla oynamasına izin vereceksiniz. Etraf çok kirleniyor, sabır bazen tükeniyor, biliyorum.  bu sebeple hiçbir zaman illa diye bir şey yok. Elbet bir gün kendisi yemeye başlayacak🌷
İ

İpek B. Z.

26 Kasım 2025 19:48
Dediklerinizin hepsini yapıyorum Fatma hanim ama cok ilginç bir şekilde asla kendi yemiyor. Ortalik batsin istiyorum😄
H

Hediye A. ..

26 Kasım 2025 19:54
Merhaba oğlum doğum kilosu 3500 şuan 1 yaşında 9kilo çok iştahsız sadece çorba vere püre şeyler yiyiyor taneli hiçbir şey yemiyor verince öğörüyor kusuyor kan değerleri ilaç kullandığımız halde hep düşük bide eline verdiğim her yiyeceği yere atıyor ağzına götürmüyor hiç bir şekilde yardımcı olur musunuz.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Kasım 2025 19:56
@İpek B Z Kararlarına saygı duymak zorundasınız😅😅Kimisi köle sever😅
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Kasım 2025 19:59
@Hediye Akbulut @Hediye Akbulut merhaba; besin destek ürünü kullanmanıza rağmen kan değerleri yükselmiyorsa doktorunuza görüşmelisiniz altında yatan sebebi bulmalısınız. Kan parametreleri iştah da çok önemli bir unsur. Buradan ezbere tavsiye vermek yanlış olur. Pütürlü gıda için çok geç kalmış olduğunuzu söyleyebilirim. İştahınız açıldığında bir çok şey çözülmeye başlayacaktır ancak doktorunuzla beraber ilerlemelisiniz. 🌺
A

Aybike ..

15 Aralık 2025 19:39
Hocam merhaba.bebeğim 20 aylık. 3,5 kilo doğdu. Şu an 12 kg. Mamaya devam ediyoruz ama sadece öğlen ve akşam uykusu öncesi. Fakat gün içinde gerçekten hiçbir şey yemiyor. Sabah hiçbir şekilde kahvaltı yaptıramıyorum.uyandıktan sonra ancak 4-5 saat geçmesi gerekiyor yemesi için. Ve genelde günde bir yA da iki kez yiyor. Onda da çok çok zorlanarak. 10 aylıktan beri böyle. Doktoru mama içiyorsa bir bebek iştahsız değildir dedi. Ama bütün günü bir kase çorba ya da sadece bir kase yoğurtla bitirdiği oluyor. Ne yapmalıyım ?
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

15 Aralık 2025 19:46
@Aybike Merhaba; 10 aylıktan beri dediğiniz için bir şeyler yanlış gitmiş ve alışkanlık devam etmiş diye düşünüyorum. Öncelikle kan tahlili yaptırarak herhangi bir eksiklik var mı o kontrol edilmelidir. Eğer yoksa davranış biçiminizi değiştirmelisiniz. 3-4 hafta kadar lahvaltıdan önce mama verilmemeli, bebekle beraber yemeğe oturmalı ve mutlaka sizde bir şeyler yemelisiniz. Ana öğünde ne yerse yesin az ya da çok kabul edip, bir sonraki öğüne kadar küçük ara öğünler dahi vermemelisiniz. Bebeğinizin genel gelişim tablosu ve değerlendirilmesi için ikinci bir doktordan görüş alabilirsiniz🌺
B

Betül D.

17 Aralık 2025 15:52
22 aylık oğlum günlerdir birşey tüketmek istemiyor. Çorba iki tatlı kaşığı yiyor diğer yemekleri şuan da yemiyor. Sadece kefir içiyor kuruyemiş yemek istiyor. Sürekli emmek istiyor
B

Büşra M.

17 Aralık 2025 20:28
Hocam merhaba,bebeğim 16 aylık.Katı gıda yemiyor ağzından çıkartıyor.Meyve püresi,muhallebi,tarhana çorbası ve yoğurt dışında hiçbir şey yemiyor.Çözüm bulamadım çok uğraştım.En sonda bir şeyleri pilav gib mesela yoğurda karıştırıp burnunu tutuyorum ağzını açıyor sonra yutuyor çiğnemiyor.Yaptığım şey çok yanlış farkındayım ama asla bir şey yediremiyorum çiğnemeyi dahi bilmiyor ne olur bir çözüm yolu söyleyin çok üzülüyorum
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

17 Aralık 2025 20:52
@Büşra Mert Merhaba; yönteminizin yanlış olduğunun farkındasınız ama yapmaya ediyorsunuz. Şimdiye kadar çiğnemeye geçmesi gerekirdi. Yukarda yazanların hepsini uyguladıysanız siz hemen önce doktorunuzla, o da uygun görürse bir ergoterapistten yardım almalısınız🌺
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

17 Aralık 2025 20:55
@Betül Demir Merhaba; yukardaki seçenekleri elediyseniz ve büyüme gelişme geriliği yoksa ısrarcı olmadan eşlik edin. Siz sadece ana öğünleri hazırlayıp yediği kadarını kabul edin ve bir sonraki öğüne kadar başka küçük öğünler, meyveler, kuruyemişler vermeyin.
S

Seçil U. Ş.

21 Aralık 2025 15:46
Bende bu durumdan şikayetçiyim, 10 gün sonra 7 aylık olacak bebeğim ama yemiyorne verirsem hepsini diliyle dışarı itiyor napıcam nasıl alışacak 🥹
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

21 Aralık 2025 19:48
@Seçil Uzunçelebi Şen Merhaba; yolun başında bu kadar panik olursanız süreç sizi çok yıpratır. Şu an sadece tadım aşamasındasınız, anne sütü/ formül mama asıl besin kaynağı.. Bu süreçlerde yapacağınız baskılar yukarıda da yazdığım gibi sorunu kalıcı hale getirir. Bu aralar siz sadece tattırın, çıkarmak istiyorsa çıkarsın.🌺
M

Melike A.

24 Aralık 2025 19:36
Hocam merhaba 2 yaşında bir oğlum var meyve yemeyi çok seviyor bunu kısıtlamalı mıyım? Süt alerjik bir günde yemesi gereken porsiyonlar ne olmalı yani kaç kaşık sebze yemeği vs gibi
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

25 Aralık 2025 11:23
@Melike Acar Merhaba; 2-3 porsiyon meyveyi geçmemelisiniz. Meyveye ağırlık vermesi ana öğünlerini etkiler. Genel olarak sebze ya da et gibi porsiyonlamaya gelince daha detaylı anamnez almak gereklidir. Ezbere konuşmak yanlış olur. Genel olarak bilgi vermek gerekirse; tabağında et grubu, sebze grubu, karbonhidrat ve yağ grubundan besinlerin olması önemlidir. Bunu çeşit çeşit yemek yapmak gibi değilde içerisine bulgur, pirinç atılmış etli, kıymalı bir sebze yemeği gibi de düşünebilirsiniz🌸
O

Ozlem

29 Aralık 2025 21:20
Hocam merhaba 8.5 aylık bebeğim ek gıdaya başlayalı 3 ay oldu fakat hiç istekli değil çok çok minik ağzını açıyor ilkinde sonrası gelmiyor açmıyor kafasını çeviriyor zorlamakta istemiyorum ne yapmalıyım. Sağılmış Anne sütü içiyor . Şuanlık için yeterli geliyor mudur kilo almasını sağlarmı dk 3300 dü 8 aylıkken 7400 bu beni endişelendiriyor çok üzülüyorum
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

29 Aralık 2025 21:25
Merhaba; 12. aya kadar hala tadım aşamasındasınız. 9. ayda bir kan tahlili yaptırarak doktorunuzla beraber değerlendirip iştahsızlığın ana kaynağını bulmalısınız. Israrcı olmamanız çok çok önemli ki zorlamıyorum diyorsunuz. Bebeğinizle beraber aynı sofraya oturmaya o yerken sizde bir şeyler yemeye hatta mümkünse aynı şeyleri yemeye özen gösterin. Kilonuzla ilgili bir problem yok ama kiloyu da değerlendirirken yine birçok parametre değerlendiriliyor. Burda da yine doktorunuz yönlendirici olacaktır. Endişe etmeyin, taşlar mutlaka yerine oturur 🌺
P

Polatlar ..

31 Aralık 2025 10:40
Merhaba Fatma hanim 6 aylık bebeğim var ilk 20 günlükten sonra kabızlık başladı o gün bugündür büyük tuvaletini sık yapmıyor şimdi ek gıdaya geçtik hala devam ediyor kayısı püresi evde yapıp vermeye başladım bugün yoğurt veriyorum ara öğün olarak yoğurt kabız yapıyor diyorlar bunun hakkında bir bilgi verir misiniz
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

1 Ocak 2026 14:22
Merhaba; bebeğinizle ilgili besin tüketim kaydı oluşturarak 3 gün kuralını tüm besinlere uygulayın. Hangi besin nasıl etki ediyor, not alırsanız sizin için kolay olur. Her besin her bebekte aynı etkiye sahip değildir. Bir bebeği kabız yapan besin diğerini ishal yapabilir. Ancak yoğurtla ilgili kabız yapar diye genel bir kanı yoktur 🌺

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir