Ek Gıda Yemeyen Bebekler 👼
2116 görüntüleme

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
2 Ekim 2025 22:20
Bebeklerinin yetersiz beslendiğini düşünen ebeveynler sürekli kaygılanmaktadır. Olası sebepler olabilecek pratikte de sık sık rastladığım nedenleri size de yol göstermesi açısından paylaşıyorum.
👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )
👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.
👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.
👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.
👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.
👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.
🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?
👉🏼Aslında bebeğin beslenmesinde bir sorun yok fakat bebeklerin porsiyonları ebeveynlerin gözünde yetersiz geliyor.(Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa herhangi bir gelişim geriliği yoksa bebeğiniz besleniyor, demektir. )
👉🏼Ebeveynler yemek yeme üzerine o kadar çok düşüyor ki zorlama,baskı gibi bebeklerde bu durum besine negatif bir yaklaşıma sebep olup bu durumu ebeveynle bir iletişim haline getirebiliyor.
👉🏼Bebeğinin yemediğini düşünen ebeveynler doymadı, yemedi kaygısıyla sürekli minik öğünler verip bebeklerin acıkmasına olanak sağlamıyor.
👉🏼Çok huysuz olduğu ya da uyku saatine yakın zamanlarda yemek yedirmeye çalışılıyor.
👉🏼Hastalanma, diş çıkarma dönemlerinde olan bebeklerde iştahsızlık görülebiliyor. Geçici bir durum olmasına rağmen bazen ebeveynlerin buradaki tutumu sorunun kalıcı olmasına sebep olabiliyor.
👉🏼Bebeklerin kan parametrelerinde ( B grubu vit. , D vit. Demir, Çinko, magnezyum gibi) doğrudan veya dolaylı eksiklikler olması da iştahsızlığa sebep olur. Doktorunuzun yönlendirmesiyle tahlil yaptırarak eksikliği durumunda takviye ve beslenmeyle tamamlandığında sorununuz ortadan kalkacaktır.
🌸Siz bebeğinizde iştahsızlık gözlemliyor musunuz? Bu sebeplerden hangisi size daha yakın geliyor?

İlsu O. K.
12 Kasım 2025 22:50
Fatma Hocam merhaba; tadım sürecindeyiz ben hiç bir besini en başından beri pürüssüz vermedim hep çatalla eziyorum açıkcası bebeğim bu şekilde tüketiyorda ( düzeltilmiş 6 takvim yaşı 8aylık ) sorun olmaz dimi 😌 bir de çok arada kaldığımız bir durum var tadım zamanı oğlum huzursuzlanıyor ağzını açıyor yemek için ve ıhhhhhh hıııı diye bağıyor iştahlıda yiyor fakat bir sonraki kaşığı verene kadar kıyamet kopuyor aşırıe huzursuzlanıyor 🤦♀️sizce beslenmeyi istemiyor mu ya da besine karşı bir tepki mi yoksa daha çok mu yemek istiyor biz çözemedik bu işi 🤣

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
13 Kasım 2025 06:53
@İlsu Olcahan Kantarcılar yutma davranışını rahatlıkla yaptığına göre hiç sorun olmaz 👌Bir sonraki kaşığa kadar huzurlanıyorsa daha çok istiyordur 🌺
E
Emine E. ..
13 Kasım 2025 06:57
Bebeğim 11 aylık bazı öğünler hiç yemiyor bu sabah hiçbir şekilde yemedi farklı besin sundum yemedi emzirme yaptım çok uzun emdi aralarda minik minik vermem doğru olur mu yoksa 2. Öğünümü beklemeliyim

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
13 Kasım 2025 13:08
@Emine Eda Merhaba; dönem dönem bu gibi durumlar olabiliyor. Ara ara vereceğiniz minik öğünler acıkmasını engelleyecektir. Ana öğünü bekleyip yine zorlamadan devam etmelisiniz🌺
G
Gökçe
16 Kasım 2025 06:48
merhaba🥰 ,
bebeğim 8 aylık, ek gıdaya 5.5 ayda başlamıştık. başladığımda çok iştahlıydı. her şeyi yiyordu. pürüzlü yemeye alışsın diye başladığımdan beri hiçbir şeyi blend etmedim. son 1 aydır ise asla doğru düzgün yediremiyorum. örneğin sabahları yumurtanın her şeklini denedim. haşladım, tavada yaptım, sebzeli yaptım vs vs. yemiyor, ağzını kapatıyor. diğer öğünlerinde de 1 ya da 2 kaşık alıyor ve devamını getirmiyor ağzını kilitliyor. ne yapmalıyım
bebeğim 8 aylık, ek gıdaya 5.5 ayda başlamıştık. başladığımda çok iştahlıydı. her şeyi yiyordu. pürüzlü yemeye alışsın diye başladığımdan beri hiçbir şeyi blend etmedim. son 1 aydır ise asla doğru düzgün yediremiyorum. örneğin sabahları yumurtanın her şeklini denedim. haşladım, tavada yaptım, sebzeli yaptım vs vs. yemiyor, ağzını kapatıyor. diğer öğünlerinde de 1 ya da 2 kaşık alıyor ve devamını getirmiyor ağzını kilitliyor. ne yapmalıyım
S
Seda
16 Kasım 2025 07:37
Merhaba
Biz ek gıda da tadım yapıyoruz ceviz alerji potansiyeli yüksek nasıl vermeliym cevizi kararsız kaldım
Biz ek gıda da tadım yapıyoruz ceviz alerji potansiyeli yüksek nasıl vermeliym cevizi kararsız kaldım

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
16 Kasım 2025 21:01
@Gökçe Merhaba; ısrarcı olmayın hala tadın aşamasındasınız. Onu da yemek yeme sürecine dahil etmeye çalışın. Mesela bir kaşık sizde bir kaşık bebeğinizde olsun. O tabaktan sizden gördüğü gibi almaya çalışırken siz bir taraftan yedirmeye çalışmalısınız ama asla ısrarcı olmayın. Öğünler harici yemedi diye sürekli küçük öğünler vermeyin. Ayrıca olabildiğince yemek yerken sizde bir şeyler yemeye özen gösterin. Yumurta meselesine gelince bir süre yumurta vermeyip, daha sonra tekrar deneyebilirsiniz 🌸

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
16 Kasım 2025 21:04
@Seda Merhaba; öncelikle her besin bebeklerde farklı reaksiyonlara sebep olabilir, bilginiz olsun. 1/2 cevizi cam rendede rendeleyip meyve ya da yoğurtla karıştırarak 3 gün kuralını uygulayarak başlayabilirsiniz🌺
N
Nur Ö. Y.
22 Kasım 2025 08:50
Vitaminlere bakıldı, her saatteher koşulda açken tokken yarı açken aşırı açken denendi, asla zorlamadık, acıkmasına sürekli olanak sağladık daha çok ağladı tükürdü, mamayı asla kabul etmiyor onun için de her türlü yolu koşulu farklı markaları biberonları denedik. Şuan8,5 aylık. 6 ayda ek gıdaya başladık bilinen şekilde üç gün kuralı sebzelerle başlangıç vs yola çıktık her şeyi doğru yapmaya çalıştık. 2,5 aydır yemiyor. Ne denediysek yemiyor. Denemeye devam edin diyorlar süt yetmiyor mama istemiyor denemeye daima devam ediyoruz asla hiçbir koşulda yemiyor. Başladığımız günden beri yedirmeyi başaramadık 2,5 ayda toplamda bir küçük kase yememiştir

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Kasım 2025 16:53
@Nur Ö Y Merhaba; BLW yöntemini deneyerek yemeğe olan ilgisini artırmaya çalışabilirsiniz.Yine fayda sağlayamazsanız bir ergoterapistten görüş alabilirsiniz 🌸
N
Nur Ö. Y.
22 Kasım 2025 20:38
Blw de deniyoruz dokunuyor besin olduğunu anlar anlamaz yere atıyor

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
22 Kasım 2025 21:49
@Nur Ö Y bir ergoterapistten görüş alarak ilerleyin o halde
A
Ayşe A. ..
22 Kasım 2025 21:51
Hocam iştahsız 21 aylık erkek bebeğim var.ogununu 5 yapin diyorlar ama mümkün değil yedirmek.Kac öğün vermemiz gerekiyor gercek manada
E
Emine
25 Kasım 2025 08:20
Merhaba hocam. Kızım 8 buçuk aylık 9 kilo.anne sütü alıyor ek gıdayı biraz tadıyor fakat fazla yemek istemiyor endişe etmeli miyim kan değerlerinde demiri 10.7 çıktı demir takviyesi kullanıyorum

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
25 Kasım 2025 11:35
@Emine Merhaba; Demir seviyeleri istenilen aralığa geldikçe iştahında da açılma olacaktır. Hala anne sütü ya da formül mama önceliğiniz 🌺

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
25 Kasım 2025 11:38
@Ayşe Açıköz Merhaba; nasıl her gebelik özelse her bebekte özeldir. Hiçbir kokuda “kesinlikle” diyemeyiz. Büyüme gelişme geriliği yoksa, aşırı huzursuz, mutsuz değilse 5 öğün diye bir kural yok. Her şey yapabildiğimiz ve yiyebildikleri kadar🌺
V
Vildan S. ..
26 Kasım 2025 10:55
Hocam geçen hafta kızımhadtalandi 18 aylık ondan sonrayemek yemedi kilo veriyor yumurta yemez süticmez peyniryemez çok seçicine yapmam lazim

Fatma A.
Uzman Diyetisyen
26 Kasım 2025 19:09
@Vildan Sam Merhaba; bebeklerde hastalık süreçleri ya da sonrasında sık karşılaşılan bir durum. Endişe etmeden hiç üstüne gitmeden süreci ilerletmelisiniz. Sevdiği yiyeceklerle sürece onu da dahil ederek eline kaşık çatal vererek birlikte yemek yiyerek süreci ilerletebilirsiniz 🌻

Çağla
26 Kasım 2025 19:27
Merhaba oğlum7 aylık olacak bir aydır tadım yapıyoruz biraz artırarak ilerledik.şuan bazen gunde ıki öğün 5-6 yemek kaşığı kadar birşeyler yedırmeye calışıyorum ama pütürlü seylere ne zamangecelim catalla ezip verince öğürğp atıyor.eline havuc salatalık vs vermek istiyorum diş için ama koparır dıyede korkuyorum nasıl ilerleyebılırım
İ
İpek B. Z.
26 Kasım 2025 19:37
Benim oğlum 11bucuk aylik, ek gıda yiyor ama ben kaşıkla verince yiyor. Önüne koyuyorum kucuk parça, minciklayip atıyor, oyuncaklari agzina götürür ama yiyecekleri asla alip agzina götürmüyor. Ben gösteriyorum, yine de yapmıyor. Eliyle yemesi icin ne yapmak lazım, nasil alistirabilirim?