Bebeklerin Ay Ay Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ?

891 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

24 Eylül 2025 07:16
🌷0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Yenidoğan bebeklerde **uyku düzeni diye bir kavram yoktur.** Gündüz ve geceyi ayırt edemezler. Ortalama olarak 16-18 saat uyurlar. Uyanık kalma süreleri 45-60 dakika civarındadır ve hemen tekrar uykuya geçerler. Bu dönemde en önemli şey, bebeğinizin sinyallerini takip etmek ve ihtiyaç duyduğunda onu uyutmaktır.

🌻 4-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu dönemde bebeğinizin uykuları **"uyku gerilemesi"** denilen bir evreye girebilir. Uyanıklık süreleri 1.5-2 saate kadar çıkabilir ve gündüz 3-4 kez uyurlar. Geceleri ise beslenme için 2-3 defa uyanmaları normaldir. Bu aylar, bir uyku rutini oluşturmak için iyi bir başlangıçtır.

🍀 6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bebeğinizin uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Gündüz 2-3 kez uyurlar ve uyanıklık süreleri 2-3 saat civarına yükselir. Gece uykuları genellikle daha kesintisiz hale gelir. Eğer bebeğiniz **emerek veya sallanarak uyuyorsa**, bu alışkanlığı değiştirmek için adımlar atabilirsiniz.

🌼 9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Gündüz uykuları genellikle 2'ye düşer (sabah ve öğleden sonra). Uyanıklık süreleri 3-4 saate kadar uzayabilir. Gece uyanıklıkları azalır. **Ayrılık kaygısı** nedeniyle gece uyanmaları artabilir.

🌺 1-2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu dönemde gündüz uykusu genellikle günde 1'e iner. Bu uyku 1.5-3 saat sürebilir. Gece uykusu 11-12 saat civarındadır. Geceleri uyanma sayısı azalır. Eğer uyku sorunu devam ediyorsa, **tutarlılık ve sabır**la bir uyku rutini oluşturmak önemlidir.
A

Ayşe Ç.

24 Eylül 2025 19:31
Bebegım 1 yasına gırmesıne 2 hafta var gunduz tek uyku yapıyordu ama 1 haftadır sabahları erken kalkıyor ıkı uyku yapıyor ve buda aksam saat 22 kadar uyumuyor gecede ıkı defa uyanıyor emmek ıcın
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:12
@Candan Güzel Merhaba 🌼 Rutinleriniz olmasına rağmen, her uyandığında emme isteği, onun uykuya dalmak için memeye bağımlı hale geldiğini gösterir. Bu durum, uyku döngüleri arasındaki geçişlerde kendi kendine tekrar uyuyamadığından kaynaklanır. Bebeğiniz uyandığında, hemen emzirmek yerine önce pışpışlama veya hafif bir dokunuşla sakinleştirmeye çalışın. Eğer ağlıyorsa ve tamamen uyanmışsa, kısa bir süre sonra tekrar uyumasına yardımcı olacak bir yöntem belirleyin. Örneğin, yatağında yanına oturarak ninni söyleyebilir veya sırtını sıvazlayabilirsiniz. Önemli olan, bebeğinize emmeden de uykuya dalabileceğini öğretmektir
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:15
@Dilara B. Merhabalar 🌼 Bebeğinizin gündüzleri kısa süre uyuması ve gece uykularının sık sık bölünmesi bu dönemde sıkça görülür. Yorgun olduğu için uyumakta direnmesi de çok normaldir. Gündüz uykusunu düzeltmek için uyanıklık sürelerini yakından takip edin. Yorgunluk belirtileri (esneme, göz ovuşturma gibi) gördüğünüzde hemen uykuya geçiş için hazırlık yapın. Uyku öncesinde sakinleştirici bir rutin oluşturmanız, uykuya dalmasını kolaylaştırabilir. Gün içinde uykuya direnç gösterdiğinde, onu aşırı yorgun hale getirmeden uyutmaya çalışabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:19
@Kübra Karadağ Merhabalar, 17 aylık bir çocuğun diş çıkarma ve hastalık dönemi dışında gece 2-3 kez beslenmek için uyanması bu yaş için oldukça yaygın bir durumdur. Bu durum, beslenme ihtiyacından ziyade uykuya dalmak için bir alışkanlık geliştirmiş olmasından kaynaklanır. Bu alışkanlığı değiştirmek için uyku ve beslenme arasındaki bağı yavaş yavaş ayırın. Gece uyandığında onu hemen beslemek yerine, önce sırtını okşama veya ninni söyleme gibi farklı yöntemlerle tekrar uykuya geçmesini teşvik edin. Gece mamasını azaltarak veya sulandırarak, gece beslenmesine olan bağımlılığını azaltabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:21
@Ümran Asil Merhaba 🌼 Bebeklerin uyku döngüleri geliştiği için, hafif uykuya geçiş anlarında uyanıp tekrar uykuya dalamamaları oldukça normaldir. Uyumak için direnmesi ve ağlaması, aşırı yorgunluktan kaynaklanıyor olabilir. Bu süreci yönetmek için öncelikle uyanıklık sürelerini kısaltmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinizin yorgunluk işaretlerini gördüğünüzde (esneme, göz ovuşturma gibi), hemen uykuya geçiş için hazırlık yapın. Sallayarak veya ayakta uyutma alışkanlığını yavaş yavaş azaltarak, bebeğinizi uykuya tamamen dalmadan yatağa yatırabilirsiniz
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:23
@Yağmur Eraydın Merhabalar 🌼 Bu süreçte ona daha sık diş kaşıyıcıları sunarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Gündüz uykularını uzatmak için, uyandıktan sonra hemen kucağınıza almak yerine hafifçe sırtını sıvazlayarak veya ninni söyleyerek tekrar uykuya dalmasını teşvik edin. Gece uyanmalarında ise ona sadece bir destek objesi (battaniye, emzik vb.) sunarak kendi kendine sakinleşmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:25
@Nursel Kaçak Merhabalar 🌼 Geceleri çok sık uyanması ve meme emmeden sakinleşememesi uyku döngülerinin değişmesiyle ilgili olabilir. Bu durum, uyku eğitimi alanında sıkça karşılaşılan bir sorundur. Bebeğinizin uykuya dalmak için memeye bağımlı hale gelmesi, kendi başına tekrar uykuya geçme becerisini geliştirmesini engeller. Bu alışkanlığı değiştirmek için uyku ve beslenme rutinini ayırın. Bebeğinizi uyutmadan önce emzirme seansını bitirerek, memenin sadece beslenme için olduğunu öğretin. Gece uyandığında onu hemen emzirmek yerine, pışpışlama veya hafifçe dokunma gibi yöntemlerle tekrar uykuya dönmesini sağlayabilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:26
@Yasemin Kaplan Merhaba 🌼 Bebeğinizin gece 20.30'da yatıp sadece iki kez beslenmek için uyanması, aslında gayet normal bir düzendir. Gündüz uykularının 2-3 kez olması ve kısa sürmesi de bu yaşta beklenen bir durumdur. Bebeğinizin bu rutini, gelişim evresine uygun görünüyor. Bu dönemde gündüz uykularını uzatmak için, bebeğinizin uyanıklık süresini doğru belirlemeye özen gösterin. Yorgunluk belirtileri göstermeye başladığında (esneme, göz ovuşturma gibi), hemen uyku ortamını hazırlayarak onu yatağına yatırın. Karanlık ve sessiz bir ortam yaratmak, gündüz uykularının kalitesini artırabilir. Gece beslenmeleri için ise, bebeğinizin kilo alımı normal seyrediyorsa, doktorunuza danışarak kademeli olarak azaltmayı düşünebilirsiniz.
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

25 Eylül 2025 06:28
@Ayşe Çakal Merhabalar 🌼 Bu durum, genellikle gelişimsel bir sıçramanın veya yeni bir rutine geçişin habercisidir. Gece emmek için iki defa uyanması da bu yaş için olağan olabilir ancak bir alışkanlık haline dönüşebilir. Bu süreci kolaylaştırmak için, gündüz uykularından birini daha erken saatlere çekmeyi deneyin. Böylece akşam uykusuna daha kolay geçiş yapabilir. Gece beslenmesini azaltmak için, uyanır uyanmaz hemen emzirmek yerine, önce pışpışlama veya sırtını sıvazlama gibi yöntemlerle tekrar uykuya dalmasını teşvik edebilirsiniz.
Z

Zeynep G.

26 Eylül 2025 07:18
Merhaba bebeğim 7ay 18 günlük yaklaşık 2 haftadır bebeğim geceleri saat başı uyanmaya başladı önceden 20.30-21.00 de uyuyup gece 2-3 defa emmek için uyanıyordu bu rutinde ilerliyorduk şimdi bütün düzeni bozuldu nedenini anlayamıyorum
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

26 Eylül 2025 13:10
@Zeynep Gönen Merhabalar 🌼 Bu genellikle "uyku gerilemesi" (sleep regression) veya bilişsel/motor gelişim sıçraması (emekleme, oturma, yeni sesler) ile ilişkilidir. Bebeğinizin beyni çok yoğun çalışmaktadır ve bu, gece uyanıklığını artırır. Ayrıca, bu dönemde diş çıkarma veya ayrılık kaygısının başlaması da düzeni bozabilir. Uyku rutinini korumaya (banyo, masaj, ninni) devam edin, tutarlılık en büyük destektir. Gündüz uykularının saatine ve süresine dikkat edin; aşırı yorgunluk gece uyanmalarını artırır. Uyanınca hemen emzirmek yerine, önce kısa bir süre kendi kendine sakinleşmesini bekleyebilirsiniz. Yeni bir beceri öğrendiyse (emekleme gibi), uyanınca bu beceriyi gündüz daha çok pratik etmesini teşvik edebilirsiniz.,
C

Ceren ..

26 Eylül 2025 13:33
bebeğim 3 ay 12 günlük gündüz uyutamıyorum memede uyuyor kısa kısa gece de uyurdu şimdi sabah 5-6gibi kalkıyor uyumak istemiyor katılarak ağlıyor nasıl bir rutin oluşturmalıyım bilmiyorum bir de doğduğundan beri odada gece lambası kullanıyorum yanlış mı yapıyorum acaba?
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

27 Eylül 2025 06:12
@Ceren Merhaba 🌼 Sabah 5-6 gibi uyanıp ağlaması, uykularının birleşme aşamasında olduğunu gösterir. Bebeğinizin uyku ilişkilendirmesi (sadece memeyle uyumak) gelişmiş olabilir ve bu nedenle desteksiz uyumakta zorlanıyordur. Odada gece lambası kullanmak genellikle yanlıştır, çünkü melatonin hormonu (uyku hormonu) karanlıkta salgılanır. Gündüz uykularını yavaşça memeden ayırarak, uyku rutini (sallama, pışpışlama gibi) oluşturun. Gündüz uykularını 3-4 kez kısa tutmak yerine, en az birini uzatmaya çalışın. Gece lambasını kaldırın ve odayı tamamen karanlık yapın; böylece kaliteli uyku hormonu salgılanır. Sabah erken uyanmalarda hemen memeyi vermeyin, önce kısa bir süre sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz.
G

Gizem D.

28 Eylül 2025 14:26
6,5 aylık emerek ya da sallayarak uyuyor geceleri 1,5-2 saatte bir kalkıyor nasıl düzelticem bilmiyorum çok yoruldum uyku aralıklarına dikkat ediyorum gündüz 3 uyku yapıyor toplam 3-4 saat
B

Betül A.

28 Eylül 2025 14:46
Merhaba 2 aylık bebeğim var, 1 aydır uyku sorunu yaşıyoruz. Günde 15-16 saat uyuması gerekirken 15-16 saat uyanık. Haliyle ben de uyuyamıyorum haliyle strese giriyorum. Duş aldırıyoruz yarım kundak yapıyoruz beyaz gürültü açıyoruz ama yok uykuya dalamıyo sürekli açıyo gözleri ve 10 dakikada bi uyanıyo. Ne yapabilirim depresyona giriyorum bide gaz yapmayan şeyler bile tüketsem midemde gaz oluyo ne yapacağım bilmiyorum
E

Elif Ş.

28 Eylül 2025 16:51
Merhaba, bebeğim 2.5 aylık. Geceleri doğduğundan beri en geç 1.5-2 saatte bir uyanıyor. 3 saat uyuduğu sayılıdır. Acıktığı için uyanıyor ve emmek istiyor ancak bu sefer de gaz ve kaka döngüsü başlıyor. Gece uykularını nasıl uzatabilirim?
S

Sitare U. ..

28 Eylül 2025 19:01
Merhabalar bebeğim 6 ay 21 günlük normalde gece uykusuna 8.30 gibi geçer sabah 7 de uyanirdi arada sadece bir kez uyanirdi ancak şu bir haftadir uyku geçişini 9.30 gibi yapıyor gece iki üç kere uyanmaya başladı ve saat 10-11 e kadar uyuyor enfeksiyon vs olabilir mi doktora görünmeli miyiz acaba
S

Serap ..

28 Eylül 2025 19:03
Merhaba Fatma Hocam, bebeğim 7 ay 2 günlük. Çok uzun olmamak kaydıyla gündüz 2 kere uyku yapıyor.akşam 19:30 gibi gece uykusuna gidiyoruz. Normalde geceboyu kesintisiz uyuyordu. Bir süredir gece 1 veya 3 gibi uyanıyor. mama içmeden uykuya dalamıyor.esas mama saati 5 e doğru tekrar uyanıyor. Mama için tekrar uyku ve 6-7 arası uyanış.(sütüm erken kesildği için formül mama veriyorum) mama içmeden uykuya geçiş yok bir süredir. Bu durum yanlış mı? Ayrıca bebekler dönem olarak hangi saattegece uykusuna geçmeli?
E

Elif D.

28 Eylül 2025 19:20
1 yaşina yeni girdi geceleri kalkıp habire meme istiyor karnı tok alti temiz anlamıyorum memeyi çıkarttığı an ağlıyor ayağımda sallıyorum yatmıyor çok agliyor
A

Aleyna G. ..

28 Eylül 2025 20:07
2 aylık gündüz uykuları çok kısa memede ya sa kucakta uyuyor yatırınca uyanıyor toplasan 1 saat uyuyor günde neden böyle

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir