Bebeklerin Ay Ay Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ?
892 görüntüleme

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 07:16
🌷0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Yenidoğan bebeklerde **uyku düzeni diye bir kavram yoktur.** Gündüz ve geceyi ayırt edemezler. Ortalama olarak 16-18 saat uyurlar. Uyanık kalma süreleri 45-60 dakika civarındadır ve hemen tekrar uykuya geçerler. Bu dönemde en önemli şey, bebeğinizin sinyallerini takip etmek ve ihtiyaç duyduğunda onu uyutmaktır.
🌻 4-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bu dönemde bebeğinizin uykuları **"uyku gerilemesi"** denilen bir evreye girebilir. Uyanıklık süreleri 1.5-2 saate kadar çıkabilir ve gündüz 3-4 kez uyurlar. Geceleri ise beslenme için 2-3 defa uyanmaları normaldir. Bu aylar, bir uyku rutini oluşturmak için iyi bir başlangıçtır.
🍀 6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeğinizin uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Gündüz 2-3 kez uyurlar ve uyanıklık süreleri 2-3 saat civarına yükselir. Gece uykuları genellikle daha kesintisiz hale gelir. Eğer bebeğiniz **emerek veya sallanarak uyuyorsa**, bu alışkanlığı değiştirmek için adımlar atabilirsiniz.
🌼 9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Gündüz uykuları genellikle 2'ye düşer (sabah ve öğleden sonra). Uyanıklık süreleri 3-4 saate kadar uzayabilir. Gece uyanıklıkları azalır. **Ayrılık kaygısı** nedeniyle gece uyanmaları artabilir.
🌺 1-2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni
Bu dönemde gündüz uykusu genellikle günde 1'e iner. Bu uyku 1.5-3 saat sürebilir. Gece uykusu 11-12 saat civarındadır. Geceleri uyanma sayısı azalır. Eğer uyku sorunu devam ediyorsa, **tutarlılık ve sabır**la bir uyku rutini oluşturmak önemlidir.
Yenidoğan bebeklerde **uyku düzeni diye bir kavram yoktur.** Gündüz ve geceyi ayırt edemezler. Ortalama olarak 16-18 saat uyurlar. Uyanık kalma süreleri 45-60 dakika civarındadır ve hemen tekrar uykuya geçerler. Bu dönemde en önemli şey, bebeğinizin sinyallerini takip etmek ve ihtiyaç duyduğunda onu uyutmaktır.
🌻 4-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bu dönemde bebeğinizin uykuları **"uyku gerilemesi"** denilen bir evreye girebilir. Uyanıklık süreleri 1.5-2 saate kadar çıkabilir ve gündüz 3-4 kez uyurlar. Geceleri ise beslenme için 2-3 defa uyanmaları normaldir. Bu aylar, bir uyku rutini oluşturmak için iyi bir başlangıçtır.
🍀 6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Bebeğinizin uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Gündüz 2-3 kez uyurlar ve uyanıklık süreleri 2-3 saat civarına yükselir. Gece uykuları genellikle daha kesintisiz hale gelir. Eğer bebeğiniz **emerek veya sallanarak uyuyorsa**, bu alışkanlığı değiştirmek için adımlar atabilirsiniz.
🌼 9-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni
Gündüz uykuları genellikle 2'ye düşer (sabah ve öğleden sonra). Uyanıklık süreleri 3-4 saate kadar uzayabilir. Gece uyanıklıkları azalır. **Ayrılık kaygısı** nedeniyle gece uyanmaları artabilir.
🌺 1-2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni
Bu dönemde gündüz uykusu genellikle günde 1'e iner. Bu uyku 1.5-3 saat sürebilir. Gece uykusu 11-12 saat civarındadır. Geceleri uyanma sayısı azalır. Eğer uyku sorunu devam ediyorsa, **tutarlılık ve sabır**la bir uyku rutini oluşturmak önemlidir.
S
Sümeyye .. K.
24 Eylül 2025 07:31
16 ayik gece emmek icin 2 kere kalkiyor normal mi
B
Burcu B.
24 Eylül 2025 07:38
13 aylık hala gündüz iki uyku yapıyor. Uyku saatleri 1.30 saat şeklinde bazen bir tanesi 2 saat olabiliyor. Gece uykusu 9.30 en geç 10 bazen istisnai durumlarda 11i buluyor. Gece saat farketmeksizin 1 kere uyanıp mama içip tekrar uykuya dalıyor. Normal mi sizce?

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 07:43
@Sümeyye Kaban Merhabalar, bebeğinizin geceleri emmek için 2 kez uyanması, bu ay dönemi için oldukça normal bir durumdur. Bu uyanmalar genellikle beslenme ihtiyacından ziyade, duygusal bir güvence arayışından veya uyku döngüleri arasındaki geçişten kaynaklanır.
-Bu durumda bebeğinizi hemen emzirmek yerine, önce kısa bir süre onu izleyin. Sadece hafif bir dokunuş veya fısıltılı bir sesle tekrar uykuya dalmasını teşvik edebilirsiniz. Eğer emzirmeye devam edecekseniz, bu süreci mümkün olduğunca kısa tutmaya özen gösterin. Çocuğunuzu uykuya dalmadan önce doyurduğunuzdan emin olmak, gece uyanmalarının beslenme amaçlı olmadığını bilmenize yardımcı olacaktır.
-Bu durumda bebeğinizi hemen emzirmek yerine, önce kısa bir süre onu izleyin. Sadece hafif bir dokunuş veya fısıltılı bir sesle tekrar uykuya dalmasını teşvik edebilirsiniz. Eğer emzirmeye devam edecekseniz, bu süreci mümkün olduğunca kısa tutmaya özen gösterin. Çocuğunuzu uykuya dalmadan önce doyurduğunuzdan emin olmak, gece uyanmalarının beslenme amaçlı olmadığını bilmenize yardımcı olacaktır.

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 07:48
@Burcu Bursa Merhabalar, Bu haliyle bir sorun görünmüyor. Bebeğinizin uyku düzeni sağlıklı bir şekilde ilerliyor.
E
Edanur D.
24 Eylül 2025 08:19
3 ay 10 gunluk son 2 haftadır hemen hemen her gece saat bası uyanıyor uykuya dalması zorlastı gunduz uykuları kısaldı ama 2-3 gundut bır uykusunu uzun yapıyor gunduz genelde gözetımlı şekılde yuzustu yatırıyorum. Sabah 3 ten sonra daha huzursuz uyuyor 6 cıvarı gune başlıyor
A
Ayşe ..
24 Eylül 2025 08:21
Benim bebeğim 2 aylık ve gündüz uykuları yok denecek kadar az 10 dakika oda memede yani toplam 50 dakika gündüz uykusu mu olur gelişimini olumsuz etkiler mi
B
Başak T. ..
24 Eylül 2025 08:22
Merhabalar Fatma hanım. Bebeğim 6 ay 7 günlük. 4. Ay ayağından sonra emerek uyumaya alıştı. Gündüz genelde 3 uyku yapıyor. Uyku aralıklarına dikkat etmeye çalışıyorum ama emerek uyuduğu için uykusu genelde 40 dk ile 1 saat arasında değişiyor. Gece normalde 2 en fazla 3 kez uyanıp emip uyuyordu ama şu son3/4 gündür neredeyse saat başı uyanıyor. Sürekli dönüyor yatak içinde. Elleri sürekli ağzında. Desteki uyuduğu için mi böyle oluyor diş sancısı mı yeni yeni şeyler öğreniyor yorgunluk mu? Sizin bu konuda fikriniz kıymetli bize neler tavsiye edersiniz acaba? Emerek uyutmayı bırakmak istiyorum ama nasıl yaparım bilemiyorum ağlatmakta istemiyorum 🥹
M
Melika Z.
24 Eylül 2025 08:24
Merhabalar hocam8,5 aylık ve gerçekten ayrılık kaygısı çok yıpratıyor bizi. Sallamadan kucağımda uyutuyorum, mayışıkken yatağa bırakmaya çalışıyorum ama kıyamet kopuyor. Ve kucağıma aldığımda beni itiyor ağlıyor. Gece de9 gibi gece uykusuna yatırıyorum 12 gibi uyanıyor emmeden sakinleşmiyor. Sonrasında nerdeyse saat başı emmek istiyor birlikte yatıyoruz mecburen. Rutin de yapıyorum ama kendi kendine uyumayı öğretemiyorum ben
D
Dilara B.
24 Eylül 2025 08:25
Merhaba 3 ay 21 günlük akşamları 8 gibi yatırıyordum gece iki ya da 3 defa emmek için kalkıyordu. Ama 3 gündür gece saatleri şaştı gündüz 1 defa da olsa 2 saat uyurdu uyumuyor max 40 dk ,uyutmak istediğimde direniyor gece çok kalkıyor gazdan diye düşünüyorum. Rutinleri de yapıyorum elimden geldiğince. Ama gündüzleri çok zorlanıyorum. Gündüz uyutmak istediğimizde nasıl bir rutin oluşturmalıyız
C
Candan G. ..
24 Eylül 2025 08:54
7 aylık ve gece 2 saatte bir uyanıyor sabahta çok erken kalkıyor rutinlerimiz hep vardı var yani ama sorun ne bilmiyorum her uyandığı zaman emzirme yapmak istemiyorum pışpış yapıyorum dokunuyorum bu kez tamamen uyanıp saatlerce uyumuyor 1 haftadır bunudenedim başarısız oldum emiyor uyuyor ve 2 saatte bir bu tekrar ediyor yoruldum :(

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 09:28
@Edanur D Merhabalar, 3 ay 10 günlük bebeğinizin gece saat başı uyanması ve uykularının bozulması, uyku gerilemesi adı verilen bir dönemin habercisi olabilir. Bu dönemde bebeklerin beyin gelişimi hızlandığı için, uyku döngüleri olgunlaşmaya başlar ve bu da sık uyanıklıklara neden olur. Gündüz uykularının kısa, bir tanesinin ise uzun olması da normaldir. Sabah 3-6 arası yaşanan huzursuzluk ise REM uykusunun en yoğun olduğu döneme denk gelir. Bu süreci daha kolay atlatabilmek için, bebeğinizi uykuya tamamen dalmadan, yarı uyanık halde yatağına yatırmayı deneyebilirsiniz. Gece uyandığında hemen kucağınıza almak veya emzirmek yerine, önce hafifçe sırtını sıvazlayarak tekrar uykuya dalmasını teşvik edebilirsiniz. Uyku ortamının karanlık ve sessiz olduğundan emin olun. Unutmayın ki, bu durum geçicidir ve sabırlı olmak bu dönemin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 09:29
@Ayşe Merhabalar, 2 aylık bebeğinizin gündüzleri çok az uyuması ve toplamda 50 dakika gibi kısa sürelerle uyuması sizi endişelendirmiş olabilir. Bu durum, uyku düzeninin henüz tam olarak oturmadığı bir dönemde görülebilen bir durumdur. Bebeklerin gündüz uykusunun az olması, gelişimlerini doğrudan olumsuz etkilemez. Asıl önemli olan, bebeğinizin gece uykusunu kaliteli bir şekilde almasıdır.

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 09:31
@Başak Tamer Merhaba 🌼 Bebeğinizin uyku ve beslenme arasındaki bağı yavaş yavaş ayırmanız önemlidir. Uykudan önce karnını doyurduğunuzdan emin olun. Uyku sırasında uyandığında, hemen emzirmek yerine, önce sırtını okşayarak veya fısıltıyla konuşarak sakinleştirmeyi deneyin. Biberon reddi varsa, farklı biberonlar deneyebilirsiniz. Unutmayın, bu süreçte sabırlı olmak ve bebeğinizin uykuya kendi başına geçmesini desteklemek, ağlatmadan bu alışkanlığı değiştirmesine yardımcı olacaktır.

Fatma U.
Uzman Psikolog
24 Eylül 2025 09:33
@Melike Zeybek Merhabalar, 🌼bebeğinizin 8,5 aylık olması ve yaşadığı ayrılık kaygısı, bu dönemin doğal bir parçasıdır ve gelişiminin sağlıklı ilerlediğini gösterir. Kucağa alındığında itmesi ve tekrar emmek istemesi, hem duygusal bir ihtiyaç hem de uykuya dalmak için bir alışkanlık geliştirdiğini gösterir. Bu durum, hem sizin hem de bebeğinizin yorgun hissetmesine neden olabilir. Bebeğinizin kendi kendine uyumayı öğrenmesi için, uykuya dalmadan, yarı uyanık bir haldeyken yatağa bırakmayı deneyin. Gece uyandığında onu hemen kucağınıza almak yerine, önce hafifçe sırtını sıvazlayın ve sakin bir ses tonuyla yanında olduğunuzu hissettirin. Emme alışkanlığını azaltmak için emziğe veya battaniyesine sarılmasına izin vererek ona yeni bir güven objesi sunabilirsiniz
K
Kübra K. ..
24 Eylül 2025 09:44
17 aylık dış ve hastalık dönemi hariç gece 2-3 kez beslenmeye kalkıyor normal mi?

Ümran A.
24 Eylül 2025 09:51
Merhaba fatma hanım
Kızım 4 ay 15 günlük. Gündüz uykuları çok kısa max 40 dakika o da hep ayakta sallamakla geçiyor. Geçtiğimiz aylarda da bu şekildeydi hatta o zaman pilates topu üzerinde salınarak max 30 dakika uyutabiliyordum . Geceleri ise normalde 2-3 kere kalkardı son 3 gecedir saat başı uyanıyor , uyuduğu süreç boyunca da yatağın işinde kıpırdanıyor sürekli ve uykuya geçiş sırasında gece gündüz hep ağlıyor direniyor. Sebebi nedir ve nezaman geçer bu durum ?
Kızım 4 ay 15 günlük. Gündüz uykuları çok kısa max 40 dakika o da hep ayakta sallamakla geçiyor. Geçtiğimiz aylarda da bu şekildeydi hatta o zaman pilates topu üzerinde salınarak max 30 dakika uyutabiliyordum . Geceleri ise normalde 2-3 kere kalkardı son 3 gecedir saat başı uyanıyor , uyuduğu süreç boyunca da yatağın işinde kıpırdanıyor sürekli ve uykuya geçiş sırasında gece gündüz hep ağlıyor direniyor. Sebebi nedir ve nezaman geçer bu durum ?
Y
Yağmur E.
24 Eylül 2025 10:11
Merhaba oğlum 4 ay 20 günlük gündüz 30 dk uyuyor gece emmek için alıyorum ama sürekli uyanıyor emziği verince devam ediyor ama sık sık böyle yumruğu hep ağzında damakları kaşınıyor sanırım emziği de ısırıyor çiğniyor uykuya direnmesi dişten dolayı mı acaba ?
S
Sevil C.
24 Eylül 2025 12:34
Bence ebevegin olarak bebeğe çok alternativ sunuyoruz.Bıraktım uyumadimi hadi sallayayım olmadı hadi memede,olmadi kucakta gezerek.Kendimizde istikrar olmayınca bebek te rutinin ne oıdugunu algilayamıyor...
N
Nursel K. ..
24 Eylül 2025 14:08
Bebeğim 9aylık olmak üzere 4.aydan beri geceleri çok sık uyanıyor memeye gelince uyuyor sabahlarıda erken kalkıyor napabilirim
Y
Yasemin K.
24 Eylül 2025 16:44
Benim bebeğim nerdeyse 4 aylık olmak üzere ( 10 gün sonra) saat 20:30 gece uykusuna yatırıyorum gece 2 kez besleniyoruz ( mama ile ) gündüzde genelde 2- 3 kez uyuyor