🌱 6. Ayda Ek Gıdaya Başlarken: Hangi Besinler, Nasıl Sunulmalı?

2026 görüntüleme
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

8 Aralık 2025 10:30
Ek gıdaya geçiş süreci sadece karın doyurmak değil, tatları tanımak, besinlere alışmak ve sindirim sistemini desteklemek için önemli bir adımdır. Bu dönemde miktardan çok içeriğin kalitesi ön planda olmalı. İşte 6. ayda başlanabilecek temel besinler ve dikkat edilmesi gerekenler👇🏻

🍳 Yumurta Sarısı (Haşlanmış)

• ¼ oranında başlayın, zamanla artırın.
• Alerji riski nedeniyle 3 gün boyunca sadece yumurta sarısı verilerek gözlem yapılmalı.

🥣 Yoğurt (Ev Yapımı – Şekersiz)

• Başlangıçta 1–2 tatlı kaşığı yeterlidir.
• Anne sütü/formül mama ile kıvamı açılabilir.

🍎 Meyve Püresi / Meyve Suyu

• Elma, armut gibi alerji riski düşük meyvelerle başlanabilir.
• Buharda pişirilip çatalla ezilerek verilmeli.
• 3 gün boyunca aynı meyveyle devam edin, sonra diğerini deneyin.

🥦 Sebze Püresi / Sebze Suyu

• Kabak, havuç, patates gibi sebzeler idealdir.
• Mümkünse organik ve mevsiminde sebzeler tercih edin.
• İlk sunumlarda tek tek vermek faydalı olabilir. Sebzelerde 3 gün kuralı esnek uygulanabilir.

🍯 Pekmez (Doğal & Katkısız)

• 1 çay kaşığı kadar verilebilir.
•Demir desteği sağlar ve iştahsızlık dönemlerinde, bebeğin yemekte zorlandığı ek gıdalara lezzet desteği olarak eklenebilir.
• Ancak her gıdaya karıştırılmamalı, tadı baskılamaması için dikkatli kullanılmalı

✅ Ek Gıdaya Başlarken Bilinmesi Gerekenler

• Kıvamı yoğun gıdalar, anne sütü veya mama ile açılabilir
• Sunulan yiyecekler yumuşak, ezilebilir kıvamda olmalı
• Şeker, tuz, baharat kesinlikle eklenmemeli
• Bu dönemde amaç: doyurmak değil, tanıtmak ve sindirime hazırlamaktır
• Yeni besin denendiyse, 3 gün başka yeni besin eklemeyin
• Sofrada birlikte oturmak, izleme ve dokunma fırsatı sunmak gelişim için önemlidir.

İlk aylarda bebeklerin mide kapasitesi küçüktür ve ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Bu nedenle:

➡️ Zorlama yapmayın.
➡️ Bebeğinizin iştahına ve tepkilerine kulak verin.
➡️ Bazı günler sadece 1–2 kaşık alabilir, bazı günler biraz daha fazla isteyebilir. Bu tamamen normaldir.

Besinlerle kurduğu ilişki, sizin sunduğunuz özgürlük alanı kadar şekillenir. Israr ya da miktar baskısı, bu keşif sürecini sekteye uğratabilir🤗
K

Kübra E. T.

23 Ocak 2026 12:24
Hocam merhaba ek gıdaya geçtik fakat ne kadar su vermem gerektiğini bilemiyorum anne sütü veriyorum
N

Nihan

24 Ocak 2026 11:53
Esra Hanım merhaba,

Oğlum 6 ay 9 günlükken tadımlara başladık. Ilk iki gün yaklaşık 3-5 tatlı kaşığı haşlanıp çatalla ezilmiş beyaz havuç , üçüncü gün aynı şekilde kabak, dördüncü gün %1.8 yağlı organik yoğurt, beşinci gün avokado, sonra patates, kabak verdik hepsini tek tek. Bu saydıklarımdan bazısına yoğurt verdik. Ilk günden beri aşırı gazı var ama inanilmaz fazla. Uykusundan 6-7 kez gazla uyanıyor, gün içinde abartısız 30 kez ağlayarak gaz çıkarıyor. Carum carvu (Almanya'da doğal gaz fitili) de verdik dr önerisiyle bol su icirin dedi son 3 gündür kaşıkla ilk gun 30 ml simdi yarim cay bardağından fazla günlük su da içiyor ama durum aynı. 12 Ocak'ta menenjit aşısı da olmuştu tekli. Ondan mı bilmiyorum ama gıdadan gibi geliyor bana. 4-5 gun once 1 gun hic ek gida vermedik. Durum degismedi. Burdaki dr onerisi de cozum olmadi. Yardimci olabilir misiniz lutfen? Teşekkürler
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

24 Ocak 2026 23:31

Yasemin S.

Merhabalar Esra hanım oğlum 29 haftalık tattığımız pek çok şeyi sevdi ve alerji olmadı. Gel gelelim yumurta ile aramız bir türlü barışmadı. Doktorumuz haşlanmış yumurtayı çeyrek şeklinde kesip avokado ve labne ile bulamaç yapıp verin dedi. Sarı ve beyazını ayırtmadı. Yalnız bebeğim bunu hiç sevmedi yerken öğürüyor. Bazen de ağzını hiç açmıyor onu yememek için. Yemekten tiksindirmemek için zorlamamaya çalışıyorum ama yumurtayı da yemesi lazım. Biraz daha büyük olsa pankek mücver vs şeylerle yumurtayı yediririm ama şuanki süreçte yumurtayı nasıl vereceğimi şaşırdım siz ne önerirsiniz acaba?

Merhaba yasemin hanım yumurtayı doğrudan yemiyorsa, sevdiği çorba, muhallebi gibi tariflere az miktarda ekleyerek [[sunabilirsiniz.burada](sunabilirsiniz.burada)]([sunabilirsiniz.burada](sunabilirsiniz.burada)) baskı kurmadan, keşfetmesine fırsat verseniz yeter🌱 Ayrıca yumurta yemediği gün telaş etmeyin bebeğiniz tanıştı ve sevmedi, bu da değerli bir deneyim. Unutmayın hala ana besini anne sütü🍀
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

24 Ocak 2026 23:39

Begüm

Oğlum 5 aylık laktoz intoleransı çıktıgı için emzirirken tüm süt ürünlerini kestim. Şimdi ek gıdaya geçince yogurt ve peyniri nasıl deneyebilirim? Yine 3 gün kuralı ile mi? Yoksa hiç mi denememem lazım?

Begüm hanım doktorunuzun önerisini almanızı tavsiye ederim ancak laktoz intoleransını primer ve sekonder olarak ayrılır. Sekonder intoleransta yoğurt ve peynir gibi fermente süt ürünleri genellikle tolere edilebilir.primerde ise laktozsuz ürünlerle başlamanızı öneririm. Başkadığınız her yeni besin için 3 gün kuralını uygulamanız ve küçük porsiyonlarla tek tek sunmalısınız 🍀
J

Jale G.

25 Ocak 2026 12:07
Merhabalar bebeğim 8 aylık olmak üzere. Yemeği ben yedirmeye çalıştığımda yemiyor, kendi canı istediğinde yalnızca kendi eliyle veya çatala sıkıştırdığım besinleri kendi çatalla ağzına götürerek tüketiyor ama genellikle 1 yemek kaşığını bulmuyor yedikleri ve dışarıdan bir elin uzattığı kaşığı ağzına kabul etmiyor. Akşamları çok daha yemeye meyilli oluyor herşeye elini atıyor ve suyu çok seviyor. Sorunumuz aslında şu, saatli yedirmeye çalıştığımda huysuzlanıyor, mama sandalyesinde şiddetli ağlama krizleri yaşıyoruz ve emmek istiyor ayrıca gündüzlerden çok akşamları yemek istiyor. Ama haftaya işe başlayacağım, sabah 08:30'dan akşam 18:30-19:00'a kadar evde olamayacağım haftanın 4 günü ve biberon da almadığı için tek umudum katı gıda ve su tüketimi. Bu durum ben yokken çözülür mü? Ya da çözüm öneriniz var mıdır?
A

Ayla K.

27 Ocak 2026 00:38
Merhaba bebeğim 4 gün sonra 7 aylık olacak tadımlarımız bitti Esra hanım havuç,kabak,yoğurt,yumurta sarısı ve bi iki besini daha 3 gün kuralı uygulayarak vermeye çalıştım ama 7. Ayda 2 ana öğün 1 ara öğün falan görüyorum anne sütünü nasıl alacak o zaman diye kafam çok karıştı kaç ana öğün kaç ara öğün yapmalı 7. Aydan itibaren ve neler tüketmeli öğünlerinde oğlum anne sütü alıyor bu arada🌸
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

4 Şubat 2026 23:48

Jale Gürsoy

Merhabalar bebeğim 8 aylık olmak üzere. Yemeği ben yedirmeye çalıştığımda yemiyor, kendi canı istediğinde yalnızca kendi eliyle veya çatala sıkıştırdığım besinleri kendi çatalla ağzına götürerek tüketiyor ama genellikle 1 yemek kaşığını bulmuyor yedikleri ve dışarıdan bir elin uzattığı kaşığı ağzına kabul etmiyor. Akşamları çok daha yemeye meyilli oluyor herşeye elini atıyor ve suyu çok seviyor. Sorunumuz aslında şu, saatli yedirmeye çalıştığımda huysuzlanıyor, mama sandalyesinde şiddetli ağlama krizleri yaşıyoruz ve emmek istiyor ayrıca gündüzlerden çok akşamları yemek istiyor. Ama haftaya işe başlayacağım, sabah 08:30'dan akşam 18:30-19:00'a kadar evde olamayacağım haftanın 4 günü ve biberon da almadığı için tek umudum katı gıda ve su tüketimi. Bu durum ben yokken çözülür mü? Ya da çözüm öneriniz var mıdır?

Jale hanım bebeğinizin kendini beslemek istemesi aslında çok kıymetli bir gelişim🍀 bu durumda elle kavrayabileceği yumuşak besinler sunmanız yararlı olur. Siz işe başladığınızda birkaç gün zorlayıcı olur. Bakım verecek kişi ile sizin bir arada bulunması bebeğinizi rahatlatır. Özellikle zorlama yapmasın öncelik bebeğin güvenini kazanmak olsun. Umarım süreci kolay geçiriyordur 💐
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

5 Şubat 2026 09:56

Ayla Kayma

Merhaba bebeğim 4 gün sonra 7 aylık olacak tadımlarımız bitti Esra hanım havuç,kabak,yoğurt,yumurta sarısı ve bi iki besini daha 3 gün kuralı uygulayarak vermeye çalıştım ama 7. Ayda 2 ana öğün 1 ara öğün falan görüyorum anne sütünü nasıl alacak o zaman diye kafam çok karıştı kaç ana öğün kaç ara öğün yapmalı 7. Aydan itibaren ve neler tüketmeli öğünlerinde oğlum anne sütü alıyor bu arada🌸

Ayla hanım merhaba, evet 7. ayda 2 ana 1 ara öğün şeklinde öğün düzeni oluşturulabilir. Burada büyük miktarlar vermiyoruz. Sadece bebekte ana öğün, ara öğün kavramını düzenini oluşturmaya çalışıyoruz. Başlarda 2-3 tatlı kaşığı, sonlarına doğru 2/3 kase tüketmesini bekleriz. Bu dönemde yoğurt, tam yumurta sarısı, sebze ve meyve püreleri, haşlanmış kıyma, tavuk, balık gibi ürünleri beslenmesine dahil edebilirsiniz. Bebek istemediğinde ısrar zorlama yapmamanızı öneririm 💐
Esra Y.

Esra Y.

Uzman Diyetisyen

5 Şubat 2026 10:11

Nihan

Esra Hanım merhaba,

Oğlum 6 ay 9 günlükken tadımlara başladık. Ilk iki gün yaklaşık 3-5 tatlı kaşığı haşlanıp çatalla ezilmiş beyaz havuç , üçüncü gün aynı şekilde kabak, dördüncü gün %1.8 yağlı organik yoğurt, beşinci gün avokado, sonra patates, kabak verdik hepsini tek tek. Bu saydıklarımdan bazısına yoğurt verdik. Ilk günden beri aşırı gazı var ama inanilmaz fazla. Uykusundan 6-7 kez gazla uyanıyor, gün içinde abartısız 30 kez ağlayarak gaz çıkarıyor. Carum carvu (Almanya'da doğal gaz fitili) de verdik dr önerisiyle bol su icirin dedi son 3 gündür kaşıkla ilk gun 30 ml simdi yarim cay bardağından fazla günlük su da içiyor ama durum aynı. 12 Ocak'ta menenjit aşısı da olmuştu tekli. Ondan mı bilmiyorum ama gıdadan gibi geliyor bana. 4-5 gun once 1 gun hic ek gida vermedik. Durum degismedi. Burdaki dr onerisi de cozum olmadi. Yardimci olabilir misiniz lutfen? Teşekkürler

Nihan hanım merhaba,ek gıda sürecinde bu kadar yoğun gaz problemi bazen tek bir besinden kaynaklanmıyor. ek besine hızlı geçiş, miktarın fazla olması veya bağırsakların yeni besinlere adaptasyon sağlayamaması bu durumu tetikleyebiliyor. Gaz sürecini netleştirebilmek için 3–4 gün ek gıdayı durdurun. sadece anne sütüyle besleyerek bebeğinizin tepkisini gözlemleyin.gazı azaldığında sebze ve meyveleri tek tek, 3 gün boyunca aynı besini vererek yeniden başlamanızı öneririm. Bu süreçte yoğurdu bir süre erteleyin. Bu süreçte karnına saat yönünde masaj yapmanız,ayaklarını karnına doğru çekerek gaz çıkarmasına yardımcı olmanız da bebeğinizi rahatlatacaktır 💐

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir