5 Soru 5 Cevap Yapalım 🤌🏼
624 görüntüleme

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
15 Şubat 2026 23:20
5 annenin 5 sorusunu yanıtlıyorum 🌿

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:27
Yaren hanım 33 aylık oğlum için yazmak istedim daha önce cevap vermiştiniz ama inanın ki çaresiz olduğum için tekrar yazmak istedim. Oğlum çok sınırları zorlayan ve aşırı inat bir çocuk insanların dediklerini benim dışımda asla yapmıyor biz söylersek oğlum bay yap öp gibi yapıyor ama dışarıda kendi kafasının dikine gidip dur yapma gibi şeyleri anlamadan aşırı hareketli devam ediyor. Benimle oyunlar oynuyor anne şuna bak gibi ortak dikkat kuruyor o zaman başka yapalım gibi cümlelerle ama sohbet anlatı dili henüz yok üç yaşına giricek ve bu normal mi anlayamıyorum istekleri dahilinde hep zararlı şeyleri yapma dediğimde ısrarla yapmaya devam ediyor hiç kimseyi takmıyor. Tuvalet eğitimi bile veremedim çünkü ona bu durumu anlatmaya çalıştıkça dinlemeyip kaçıyor aşırı ve aşırı ben merkezci ve lider ruhlu sanki kendisinin dedikleri hep olsun istiyor bu durum normal mi lütfen çok çaresizim.?

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:28
Hocam bebegım mama alıyor 6 aylık 5 ayda takımlar bitti. Suan 2 öğün seklinde veryrm ama cok acsa mama sonra ek gıda veyrm. Mama saatınde ac olduğunda önce ek gıda mı vermeliyim mama mı.

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:28
Bıde Hocam bebegımın kulak arkasında mercimek kadar ıfak hareket eden bısey var. Ultrason cekıldı. Doktor önemsiz bısey dedı .kan pıhtısı gıbı bısey bebek buyudukve gecer dedı.6 aylık var da lenf mi acaba ne olabılır yada önemsiz nosey mı

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:30
Hocamm merhaba kızım salıncak tan korkuyor 27 aylık asla bınmıyor ama kendı ıstedığı her yere tırmanabiliyor cok cesaretli ama sallanma konusunda neden bu şekılde anlamadık ve bırde her yemek öncesı mıdesı bulanıyor kusuyor sonra oturup normal bır şekılde ye ek yıyor

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:31
Hocam benimde 13 aylık bir oğlum var babıldama var anne,ver,al,gel kelimelerini bilinçli söylüyor fakat başka kelimesi yok. Taklit yapmıyor özellikler bir şeyi yap dediğimiz zaman yapmıyor topla oynuyoruz kendisi buruyor ben vur dediğim zaman özellikle vurmuyor kendi kafasına göre kendi istediklerini yapıyor. Beni anladığını düşünüyorum fakat kendisi istemediği hiç bir şeyi yaptıramıyorum. Sosyal gülümseme,iletişim,göz teması,istediklerini parmakla gösterme bu tarz konularda sıkıntısı yok.

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:33
merhaba yaren hanım 17 buçuk aylık en ufak seslerden etkilenip korkuyoo ani duygu değişimlerine tepki gösteriyo bazen tandığı insanlardan bile çekiniyo
A
Ayşenur Ö. ..
16 Şubat 2026 00:41
Ayşenur hanım gelişimsel hassasiyet bu dönemlerde olabilir, aşamalı olarak bol temasla deneyimletebilirsiniz. Uzun süre şifdetini azaltmadan devam ederse çocuk özelinde başka açılardan da değerlendirmek gerekebilir

Emel C.
16 Şubat 2026 00:44
Yaren hocam merhaba iyi geceler dilerim bebegim 10 aylık olacak yürüyor bizimle oyun kuruyor kelimeleri var ama 1.5 aydır kafasını sürekli daha sola sallayıp boş boş gülüyor bu durum beni çok endişelendiriyor ve gün içinde sürekli ağlıyor aşırı temas bagimlisi beni görüyor ama dokunamiyorsa kiyameti kopariyor korkmaliyimim bilmiyorum doktor kontrollerinde hiçbir sorun olamadığını söylüyorlar ama kendimi ikna edemiyorum çok teşekkürler 🫶

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:54
Yaren hocam merhaba iyi geceler dilerim bebegim 10 aylık olacak yürüyor bizimle oyun kuruyor kelimeleri var ama 1.5 aydır kafasını sürekli daha sola sallayıp boş boş gülüyor bu durum beni çok endişelendiriyor ve gün içinde sürekli ağlıyor aşırı temas bagimlisi beni görüyor ama dokunamiyorsa kiyameti kopariyor korkmaliyimim bilmiyorum doktor kontrollerinde hiçbir sorun olamadığını söylüyorlar ama kendimi ikna edemiyorum çok teşekkürler 🫶
G
Gamze Ü.
16 Şubat 2026 00:57
Ergoterapist ti benım yorumum için mi söylemiştiniz yaren hanım isim yazmadığı için emin olmak istedim

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 00:59
Ergoterapist ti benım yorumum için mi söylemiştiniz yaren hanım isim yazmadığı için emin olmak istedim
G
Gamze Ü.
16 Şubat 2026 01:02
Çok Teşekkur ederım iyi akşamlar dikkata alıcam 🌸
Ö
Özge
16 Şubat 2026 05:10
Hocam merhabalar kızım 15 aylık. Sosyal gülümsemesi var, göz teması var, doldur boşalt oyunlarını çok seviyor, biz oyun oynadıgımızda bizimle oynuyor akranlarıyla da aynı şekilde. Müzik çaldığında dans ediyor. Bi şey düşürdüğü zaman takibini yapabiliyor. Şu an gel , cici , anne diyor. Baba diyor ama babasına direkt olarak söylemiyor babıldar şeklinde söylüyor. Bay bay alkış yapıyor. Biz bi şey işaret ettiğimizde getiriyor ama kendisi işaret etmiyor. Bi şey istediği zaman ııı lar şeklinde ağlayarak kendini ifade ediyor. Hayvan seslerini ona söylediğimde gülüyor ama kendisi dile getirmiyor. Bunlar normal mi nasıl ilerleyebiliriz ?
M
Meryem E.
16 Şubat 2026 08:20
Meryem hanım merhabalar öncelikle kademeli olarak emzirmeyi sonlandırmanız çok yerinde ve kıymetli olmuş. Bebekler emzirme döneminin sonlanmasıyla beraber bu tarz tepkiler ortaya koyabilirler gayet normal ve olan tepkiler sizi bu noktada kaygılanandırmasın. Burada eller meme bölgesine gittiğinde meme artık bitti ama sarılabiliriz öpbiliriz gibi yine teması koruyacak ve ilişkiyi güçlendirecek yönlendirmeler yapabiliriz. Emme ihtiyacını karşılamak için emziğiye düşkünlüğü artmış olabilir bunun için ona biraz zaman tanıyalım sonrasında bunu da aşamalı olarak bıraktıabilirsiniz. Uykuya geçişte bacağın arasına yastık alma ihtiyacı öncesinde uykuya memeyle geçtiği için kendisine yeni bir geçiş nesnesi arıyor dolayısıyla burada yeni bir uyku rutini oluşturmak mümkünse bir uyku arkadaşı süreci eklemek yerinde ve yeterli olacaktır.

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
16 Şubat 2026 10:34
Hocam merhabalar kızım 15 aylık. Sosyal gülümsemesi var, göz teması var, doldur boşalt oyunlarını çok seviyor, biz oyun oynadıgımızda bizimle oynuyor akranlarıyla da aynı şekilde. Müzik çaldığında dans ediyor. Bi şey düşürdüğü zaman takibini yapabiliyor. Şu an gel , cici , anne diyor. Baba diyor ama babasına direkt olarak söylemiyor babıldar şeklinde söylüyor. Bay bay alkış yapıyor. Biz bi şey işaret ettiğimizde getiriyor ama kendisi işaret etmiyor. Bi şey istediği zaman ııı lar şeklinde ağlayarak kendini ifade ediyor. Hayvan seslerini ona söylediğimde gülüyor ama kendisi dile getirmiyor. Bunlar normal mi nasıl ilerleyebiliriz ?

Emel C.
16 Şubat 2026 11:58
Hiç sorun yok gayet normal, ayrılık kaygısının yoğun olduğu bir dönemdesiniz. Bolca temas, kısa süreli ayrılık deneyimlemeleri, saklama ve bulma oyunları tavsiye ederim
K
Kevser B. A.
17 Şubat 2026 09:43
7 aylık kızım, dönme yok, oyuncaklara ilgi yok, elini ve nesneleri ağzına götürmüyor, gülümseme az, kafa tutma zayıf, isme tepki yok. İşitme testini ikinci ayında geçti. Nöroloji ve genetiğe götürdüm sonuçları bekliyoruz. Otizmden şüpheleniyorum ne yapmalıyım?
S
Sümeyye G.
19 Şubat 2026 10:15
Merhaba kolay gelsin 1 yaş erkek bebek istekler karşılanmadığın da ya da dikkat çekmek için elleriyle kafasına vuruyor saçını çekiyor ya da kafasına sert zemine vuruyor nasıl bir yol izlemem gerekir bu durum da