5 Soru 5 Cevap Yapalım 🤌🏼

625 görüntüleme
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:20
5 annenin 5 sorusunu yanıtlıyorum 🌿
B

Büşra M. Ş.

15 Şubat 2026 23:23
Hocam kızım çok uysal sakin bir çocuk biri elinden birşey aldığı zaman ver demiyor gidiyor başka oyuncak oynuyor biri vurduğu zaman sesini çıkarmıyor bastırılmış bir çocuk değil aslında ama başka çocuklara karşı pasif gibi geliyor bana 23 aylık bu durum beni endişelendiriyor. Yani büyük kisiler ile çok güzel oyun oynuyor sakin oynarsa birileri çok güzel oynar ama kosmali vurmalı oyunları sevmiyor ve yaklaşıyor
Z

Zehra A.

15 Şubat 2026 23:24
Merhabalar hocam , 17 aylık kız bebek aktif emiyor, asla yemek yemiyor zorla verince ağlama krizine giriyor ve mevcut kg sürekli düşüyor nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz? Dış sesler sütü kesmemiz gerektiğini söylüyor.?
N

Nazlı K.

15 Şubat 2026 23:25
Hocam merhaba. 2 oğlum var. 26 aylık ve 14 aylık. Büyük oğlumun 20 kelimesi var kardeşi de başladı yavaş yavaş konuşmaya. Küçük olanda sıfır ekran. Büyük oğlumada sadece yemek yerken veriyorum elimden geleni yapıcam onu da vermicem artık ama. Konuşmaz mı diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim
B

Berrin G.

Kizim 5 aylik onun saglikli buyumesi ve psikolojik olarak saglikli bir cocuk olmasi icin nelere dikkar etmem lazim, cevremizde herkes bebek ne anlar o diyor ama oyle olmadigini biliyorum tabikide anliyor. Nelere dikkat etmem lazim nelere sınır koymam/çizmem lazım acaba? Tessekurler.
M

Meryem E.

Yaren Hanım merhabalar, benim bebeğim 22 aylık ve yaklaşık 15 gün önce emzirmeyi kademeli olarak sonlandırdık fakat uyum sağlaması biraz güc oldu. Oysaki gündüz hiç emmiyor ve sadece uyku öncelerinde emerek uyuyordu. Şu an da geceleri uyurken bacağının arasına yastık almaya başladı ve gün içerisinde de elleri sürekli meme bölgesinde. Emzik kullanımını da önceden çok sınırlı olmasına rağmen şimdi çok istiyor. Bunların hepsi beni endişelendiriyor. Süreci nasıl yönetmeliyim ve tüm bunlar normal midir acaba?
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:26

Büşra Melek Şendağlı

Hocam kızım çok uysal sakin bir çocuk biri elinden birşey aldığı zaman ver demiyor gidiyor başka oyuncak oynuyor biri vurduğu zaman sesini çıkarmıyor bastırılmış bir çocuk değil aslında ama başka çocuklara karşı pasif gibi geliyor bana 23 aylık bu durum beni endişelendiriyor. Yani büyük kisiler ile çok güzel oyun oynuyor sakin oynarsa birileri çok güzel oynar ama kosmali vurmalı oyunları sevmiyor ve yaklaşıyor

Büşra hanım merhabalar aslında her çocuğun bir mizacı ve bunun gerektirdiği mizaci özellikleri vardır ve doğum anından itibaren bunları üstlerinde taşırlar. Burada aktardığınız davranışlar aslında bir sorun değil fakat şunu söyleyebilirim üç yaşla beraber sosyal ilişkiler artmaya başladıkça burada problemlerle başa çıkabilme mekanizmasını geliştirmek desteklemek yeterli olacaktır. Şimdi de bahsettiğiniz olumsuz tutumlarla karşılaştığı zaman gösterebilir anlatabilir ve rol model olabilirsiniz. Zaten üç yaşla beraber artık yavaş yavaş oyun grupları, okul ,arkadaşlıklarla bu problemleri deneyimlemeyi ve problemlerle başa çıkabilmeyi öğrenecektir. Özgüveni destekleyelim, bağımsızlığı destekleyelim.
B

Büşra M. Ş.

15 Şubat 2026 23:33

Yaren İlayda Korman

Büşra hanım merhabalar aslında her çocuğun bir mizacı ve bunun gerektirdiği mizaci özellikleri vardır ve doğum anından itibaren bunları üstlerinde taşırlar. Burada aktardığınız davranışlar aslında bir sorun değil fakat şunu söyleyebilirim üç yaşla beraber sosyal ilişkiler artmaya başladıkça burada problemlerle başa çıkabilme mekanizmasını geliştirmek desteklemek yeterli olacaktır. Şimdi de bahsettiğiniz olumsuz tutumlarla karşılaştığı zaman gösterebilir anlatabilir ve rol model olabilirsiniz. Zaten üç yaşla beraber artık yavaş yavaş oyun grupları, okul ,arkadaşlıklarla bu problemleri deneyimlemeyi ve problemlerle başa çıkabilmeyi öğrenecektir. Özgüveni destekleyelim, bağımsızlığı destekleyelim.

Teşekkür ederim hocam ♥️
A

Ayşenur Ö. ..

15 Şubat 2026 23:36
merhaba yaren hanım 17 buçuk aylık en ufak seslerden etkilenip korkuyoo ani duygu değişimlerine tepki gösteriyo bazen tandığı insanlardan bile çekiniyo
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:42

Zehra Aydin

Merhabalar hocam , 17 aylık kız bebek aktif emiyor, asla yemek yemiyor zorla verince ağlama krizine giriyor ve mevcut kg sürekli düşüyor nasıl bir yol izlememizi önerirsiniz? Dış sesler sütü kesmemiz gerektiğini söylüyor.?

Zehra hanım merhabalar öncelikle zorla yemek yedirme noktasında devam etmemenizi öneririm. Beslenme konusunda zorlantılı deneyimler çocuklarda komple besin reddini ilerletiyor ve tepki oluşturmasını sağlıyor. Öncelikle porsiyonlarınızı küçültmenizi hep aynı yerde ve aynı sandalyede yemek yediriyorsanız ortamınızı ve yemek yedirme koşullarınızı değiştirmeniz eğer yemek yerken ekran varsa ekranı kaldırmanızı çocuğun yeterince acıkmasını beklemenizi ve önce katı gıdayı sonra emzirme sistemini oturtmanızı tavsiye ederim. 17. ay itibari ile artık emme sıklığını azaltabilir memeyi bir bağımlılık hali olmaktan çıkartabilirsiniz meme ve yemek ilişkisini kesmenizi tavsiye ederim yani beslenmeden hemen önce veya hemen sonra emzirmeyin. Kendi başına yemesi için teşvik edebilirsiniz parmak gıdalarla bu daha kolay olacaktır. Aparatif meyve ve atıştırmalıklar varsa yemek düzeninizde bunları kaldırmanızı tavsiye ederim. Eğer yaşadığınız bu problem şiddetini ve sıklığını azaltmadan devam ederse burada bir uzman görüşü ve değerlendirmesini almanız iyi olacaktır.
M

Melike G.

15 Şubat 2026 23:43
Hocam benimde 13 aylık bir oğlum var babıldama var anne,ver,al,gel kelimelerini bilinçli söylüyor fakat başka kelimesi yok. Taklit yapmıyor özellikler bir şeyi yap dediğimiz zaman yapmıyor topla oynuyoruz kendisi buruyor ben vur dediğim zaman özellikle vurmuyor kendi kafasına göre kendi istediklerini yapıyor. Beni anladığını düşünüyorum fakat kendisi istemediği hiç bir şeyi yaptıramıyorum. Sosyal gülümseme,iletişim,göz teması,istediklerini parmakla gösterme bu tarz konularda sıkıntısı yok.
G

Gamze Ü.

15 Şubat 2026 23:45
Hocamm merhaba kızım salıncak tan korkuyor 27 aylık asla bınmıyor ama kendı ıstedığı her yere tırmanabiliyor cok cesaretli ama sallanma konusunda neden bu şekılde anlamadık ve bırde her yemek öncesı mıdesı bulanıyor kusuyor sonra oturup normal bır şekılde ye ek yıyor
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:46

Nazlı Karabulut

Hocam merhaba. 2 oğlum var. 26 aylık ve 14 aylık. Büyük oğlumun 20 kelimesi var kardeşi de başladı yavaş yavaş konuşmaya. Küçük olanda sıfır ekran. Büyük oğlumada sadece yemek yerken veriyorum elimden geleni yapıcam onu da vermicem artık ama. Konuşmaz mı diye çok korkuyorum. Ne yapabilirim

Nazlı hanım merhabalar öncelikle ekran ve yemek ilişkisini kesmenizi kesinlikle tavsiye ederim, bu süreçte bolca etkileşimli kitap okuyun üflemeli etkinlikler yaptırın akran grubuyla sıklıkla bir arada olsun. Oynadığınız oyunlarda bol bol yansıtma yapın yani örnek veriyorum arabayı eline aldığında araba gidiyor arabayı aldın kırmızı araba gibi sesli yansıtmalar yapın. Hadi sen de söyle bu ne renk bu ne gibi sorularla üstüne gitmeyin. Sembolik oyunları arttırın. İstediği şeyleri ifade etmesi için ona zaman tanıyın ve biraz onu bu konuda zorlayın istediğini ifade edemediği noktada siz onu annesi olarak hemen anlaşanzda karşılığını hemen vermeyin onun kendini ifade edebilmesi için biraz alan açın bekleyin. Gün içinde kendi yaptığınız her şeyi seslendirin anne yemek yapıyor anne oturdu sen yaptın kardeşin geldi gibi
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:51

Berrin Gozutok

Kizim 5 aylik onun saglikli buyumesi ve psikolojik olarak saglikli bir cocuk olmasi icin nelere dikkar etmem lazim, cevremizde herkes bebek ne anlar o diyor ama oyle olmadigini biliyorum tabikide anliyor. Nelere dikkat etmem lazim nelere sınır koymam/çizmem lazım acaba? Tessekurler.

Berrin hanım merhabalar, beşinci ay kesinlikle çocukların algılarının açık olduğu etkileşim ve iletişimin önemli olduğu özellikle güvenli bağlanma noktasında destek ihtiyacının olduğu aylardan biridir. Beş aylık bir bebekte ince motor kaba motor gibi gelişim alanlarından ziyade daha çok anneyle temasın bol olduğu göz temasının kurulduğu ten temasının arttırıldığı oyunlar öneririm. Beşinci ay itibari ile çıkardığı seslerin ona yansıtabilirsiniz bu karşılıklı iletişimin temelini oluştur. Altıncı ay itibari ile nesne devamlılığı başlayacağı için bu süreçte bol miktarda cee-ee oyunları öneririm. Tummy time desteklemek ve farklı dokularla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Artık uyku gerilemesi geride bıraktığınız için ona bir uyku rutini ve düzeni oluşturabilirsiniz. Önümüzdeki ay itibari ile beslenmeye başlayacağını için buna yönelik çalışmalar taklit oyunları yapabilirsiniz. Ama en temelde özellikle bu aylarda anneyle etkileşim iletişim ten teması göz teması ve karşılıklı iletişim kurmak kıymetlidir.
N

Nazlı K.

15 Şubat 2026 23:53
Bunların hepsini gerçekten yapmaya çalışıyorum. Kardeşi üzerinden de çok değerlendirme yapıyorum mesela nerde napıyor ne oynuyor vs gibi. Sende söyle hadi annem diyordum öyle yapmayım o zaman artık hocam. İstediği zaman istediğini söylüyor aslında ama dediğiniz gibi anlamasamda ağlayıp kızıyor ama artık bir çözüm bulucam. Kış dolayısıyla dışarı pek çıkamıyoruz ama arkadaşlar ı ile en kısa zamanda buluşturcam.
Yaren İ. K.

Yaren İ. K.

Uzman Klinik Psikolog

15 Şubat 2026 23:54

Meryem Esen

Yaren Hanım merhabalar, benim bebeğim 22 aylık ve yaklaşık 15 gün önce emzirmeyi kademeli olarak sonlandırdık fakat uyum sağlaması biraz güc oldu. Oysaki gündüz hiç emmiyor ve sadece uyku öncelerinde emerek uyuyordu. Şu an da geceleri uyurken bacağının arasına yastık almaya başladı ve gün içerisinde de elleri sürekli meme bölgesinde. Emzik kullanımını da önceden çok sınırlı olmasına rağmen şimdi çok istiyor. Bunların hepsi beni endişelendiriyor. Süreci nasıl yönetmeliyim ve tüm bunlar normal midir acaba?

Meryem hanım merhabalar öncelikle kademeli olarak emzirmeyi sonlandırmanız çok yerinde ve kıymetli olmuş. Bebekler emzirme döneminin sonlanmasıyla beraber bu tarz tepkiler ortaya koyabilirler gayet normal ve olan tepkiler sizi bu noktada kaygılanandırmasın. Burada eller meme bölgesine gittiğinde meme artık bitti ama sarılabiliriz öpbiliriz gibi yine teması koruyacak ve ilişkiyi güçlendirecek yönlendirmeler yapabiliriz. Emme ihtiyacını karşılamak için emziğiye düşkünlüğü artmış olabilir bunun için ona biraz zaman tanıyalım sonrasında bunu da aşamalı olarak bıraktıabilirsiniz. Uykuya geçişte bacağın arasına yastık alma ihtiyacı öncesinde uykuya memeyle geçtiği için kendisine yeni bir geçiş nesnesi arıyor dolayısıyla burada yeni bir uyku rutini oluşturmak mümkünse bir uyku arkadaşı süreci eklemek yerinde ve yeterli olacaktır.
B

Berrin G.

15 Şubat 2026 23:57

Yaren İlayda Korman

Berrin hanım merhabalar, beşinci ay kesinlikle çocukların algılarının açık olduğu etkileşim ve iletişimin önemli olduğu özellikle güvenli bağlanma noktasında destek ihtiyacının olduğu aylardan biridir. Beş aylık bir bebekte ince motor kaba motor gibi gelişim alanlarından ziyade daha çok anneyle temasın bol olduğu göz temasının kurulduğu ten temasının arttırıldığı oyunlar öneririm. Beşinci ay itibari ile çıkardığı seslerin ona yansıtabilirsiniz bu karşılıklı iletişimin temelini oluştur. Altıncı ay itibari ile nesne devamlılığı başlayacağı için bu süreçte bol miktarda cee-ee oyunları öneririm. Tummy time desteklemek ve farklı dokularla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Artık uyku gerilemesi geride bıraktığınız için ona bir uyku rutini ve düzeni oluşturabilirsiniz. Önümüzdeki ay itibari ile beslenmeye başlayacağını için buna yönelik çalışmalar taklit oyunları yapabilirsiniz. Ama en temelde özellikle bu aylarda anneyle etkileşim iletişim ten teması göz teması ve karşılıklı iletişim kurmak kıymetlidir.

Harikasiniz hocam cok cok tessekurler🙏🏽 hepsini goz onunde bulunduracagim uyku rutinine bir turlu ayak uyduramiyoruz kizim sallayarak uyuyor ve gündüzleri asla uyumuyor 20dk 30dk max uyuyor ve kalkiyor, gece mamasinida azaltamiyoruz 2/3 bir hala mama icmek istiyor 🥺 yani umarim uyku egitimine baslayabiliriz hocam, desteksiz uyumasi ruya gibi geliyor 🙏🏽🙏🏽
Y

Yeter A.

15 Şubat 2026 23:57
Hocam bebegım mama alıyor 6 aylık 5 ayda takımlar bitti. Suan 2 öğün seklinde veryrm ama cok acsa mama sonra ek gıda veyrm. Mama saatınde ac olduğunda önce ek gıda mı vermeliyim mama mı.
Y

Yeter A.

15 Şubat 2026 23:59
Bıde Hocam bebegımın kulak arkasında mercimek kadar ıfak hareket eden bısey var. Ultrason cekıldı. Doktor önemsiz bısey dedı .kan pıhtısı gıbı bısey bebek buyudukve gecer dedı.6 aylık var da lenf mi acaba ne olabılır yada önemsiz nosey mı
N

Nursena K.

16 Şubat 2026 00:01
Yaren hanım 33 aylık oğlum için yazmak istedim daha önce cevap vermiştiniz ama inanın ki çaresiz olduğum için tekrar yazmak istedim. Oğlum çok sınırları zorlayan ve aşırı inat bir çocuk insanların dediklerini benim dışımda asla yapmıyor biz söylersek oğlum bay yap öp gibi yapıyor ama dışarıda kendi kafasının dikine gidip dur yapma gibi şeyleri anlamadan aşırı hareketli devam ediyor. Benimle oyunlar oynuyor anne şuna bak gibi ortak dikkat kuruyor o zaman başka yapalım gibi cümlelerle ama sohbet anlatı dili henüz yok üç yaşına giricek ve bu normal mi anlayamıyorum istekleri dahilinde hep zararlı şeyleri yapma dediğimde ısrarla yapmaya devam ediyor hiç kimseyi takmıyor. Tuvalet eğitimi bile veremedim çünkü ona bu durumu anlatmaya çalıştıkça dinlemeyip kaçıyor aşırı ve aşırı ben merkezci ve lider ruhlu sanki kendisinin dedikleri hep olsun istiyor bu durum normal mi lütfen çok çaresizim.?
Z

Zehra A.

16 Şubat 2026 00:19

Yaren İlayda Korman

Zehra hanım merhabalar öncelikle zorla yemek yedirme noktasında devam etmemenizi öneririm. Beslenme konusunda zorlantılı deneyimler çocuklarda komple besin reddini ilerletiyor ve tepki oluşturmasını sağlıyor. Öncelikle porsiyonlarınızı küçültmenizi hep aynı yerde ve aynı sandalyede yemek yediriyorsanız ortamınızı ve yemek yedirme koşullarınızı değiştirmeniz eğer yemek yerken ekran varsa ekranı kaldırmanızı çocuğun yeterince acıkmasını beklemenizi ve önce katı gıdayı sonra emzirme sistemini oturtmanızı tavsiye ederim. 17. ay itibari ile artık emme sıklığını azaltabilir memeyi bir bağımlılık hali olmaktan çıkartabilirsiniz meme ve yemek ilişkisini kesmenizi tavsiye ederim yani beslenmeden hemen önce veya hemen sonra emzirmeyin. Kendi başına yemesi için teşvik edebilirsiniz parmak gıdalarla bu daha kolay olacaktır. Aparatif meyve ve atıştırmalıklar varsa yemek düzeninizde bunları kaldırmanızı tavsiye ederim. Eğer yaşadığınız bu problem şiddetini ve sıklığını azaltmadan devam ederse burada bir uzman görüşü ve değerlendirmesini almanız iyi olacaktır.

Teşekkür ederim, dikkate elacağım kolaylıklar dilerim🌸

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir